×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За стабилизиране на цената на електрическата енергия са необходими повече възобновяеми източници


За стабилизиране на цената на електрическата енергия са необходими повече възобновяеми източници
Усилията на Европейския съюз са изцяло насочени към увеличаване на дела на възобновяемите източници на енергия във всички страни, които членуват в Обединението
17 Юли 2019, Сряда, 11:19 ч.

Цените зависят главно от дела на различните производители в енергийния микс на всяка една страна

През последните дни се вдигна много шум около високата цена на електрическата енергия на Българската енергийна борса, която бе формирана в началото на месец юли веднага след началото на новия регулаторен период, пише epicenter.bg.

Представители на различни производствени фирми, които са големи консуматори на електрическа енергия, възнегодуваха, че им е непосилно да заплащат генерираната висока цена. От своя страна, от Министерството на енергетиката апелираха към всички заинтересовани да не разчитат единствено на пазара „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса, а да сключват двустранни търговски сделки, за да си подсигурят електрическа енергия на фиксирани цени, като по този начин ще намалят зависимостта си от колебанията в ценовите равнища на енергийната борса. 

Действително по темата се чуха мнения от страна на различни експерти, но опитахме сами да си направим едно по-задълбочено проучване относно причините за високите цени на българската енергийна борса в сравнение с чуждестранните. В обществеността се твърди, че цените, на които се търгува електрическа енергия в България, са сред най-високите в Европа. Опитахме се да разберем дали реално това е вярно или цените са високи, само в определени дни, които се цитират. 

Считаме, че за да бъдат напълно безпристрастни, подобни заключения е необходимо да се правят единствено и само след осъществяване на подробен анализ на по-дълъг период от време, в противен случай са на лице предпоставки за създаване на погрешни тълкувания на цифрите. 

Очевидно не всеки ден цените на електрическата енергия в България са сред най-високите на територията на Европа. Можем да дадем пример за дата 08.07.2019 година, когато цената в България е била 54.55 евро, а цените в близките Сърбия, Румъния и Унгария се различат в стойности под 50 цента. За същия ден цената в Гърция е достигнала 65,1 евро, т.е. тя е с 10 евро над цената в България. Сега да сезираме ли органите на властта, че за конкретния ден токът се е оказал по-евтин? 

Истината е, че причината за по-високите борсови цени на електрическата енергия в страните от нашия регион е фактът, че държавите, намиращи се в централната и западната част на континента, притежават значително повече възобновяеми източници на енергия и благодарение на тях успяват да задържат цените на електрическата енергия в значително по-ниски нива. Също така междусистемните връзки на западните пазари са с по-голям капацитет и потоците на енергия са по-големи,което създава предпоставка за по-ликвидни пазари и потоци на енергия от по-евтини към по-скъпи пазари. 

За да се коментират тези цени, е необходимо да се проучи по-подробно какви са производствените мощности в конкретните държави, тъй като цените зависят главно от дела на различните производители в енергийния микс на всяка една страна – топлофикации, ядрени централи и възобновяеми източници в т.ч. слънчеви панели, вятърни централи, биомаса и водни централи. 

Усилията на Европейския съюз са изцяло насочени към увеличаване на дела на възобновяемите източници на енергия във всички страни, които членуват в Обединението. За съжаление в нашия регион все още сме твърде далече от количествата, които се произвеждат в развити страни като Германия, Швейцария и Холандия. Тези държави са изградили голям брой „зелени“ мощности. Видно е, че благодарение именно на тях борсовите цени на електрическата енергия са значително по-ниски в сравнение с цените в държавите от Източна Европа, в които делът на възобновяемата енергия е значително по-малък. 

Германия е първата страна, член на Европейския съюз, в която основен източник на енергия вече са възобновяемите източници и през последните месеци успяха да изместят дела на въглищните централи. В страната над 40% от производството на енергия се осъществява от т.нар. „зелени“ източници. Като целта, която са си поставили германците, е до 2030 година 65% от електричеството да се осигурява изцяло от възобновяеми източници на енергия. Любопитен факт е, че на връх 1 май Деня на труда тази година 100% от потреблението на електрическа енергия в цялата страна бе покрито единствено от възобновяеми енергийни източници, което според изнесените данни от Федералното правителство направи цените на тока отрицателно число. 

Например, към момента Франция произвежда половината от ядрената енергия в Европейския съюз. В страната 75% от електрическата енергия се произвежда от атомни централи. Но преди няколко години френското правителство прие стратегия, според която в следващото десетилетие броят на ядрените мощности в страната ще бъде намален на половина. Ако не бъдат предприети спешни мерки за построяване на допълнителни заместващи „зелени“ мощности на територията на Франция, това ще окаже негативно влияние върху цените на електрическата енергия в страната. 

Заключението, е че за момента ключът към намаляването на борсовите цени на електрическата енергия е увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници по модела на държавите от Западна Европа. Чрез това ще успеем да отговорим и на европейските изисквания. 

Според доклади на Европейската сметна палата възобновяемите енергийни източници намаляват зависимостта на Европейския съюз от вноса на енергийни ресурси. Благодарение на енергията, произведена по зелен начин, се планира до 2030 година да се спестяват по 58 млрд евро на година. 

По данни на Европейската комисия ВЕИ централите намаляват в общ план цената на електрическата енергия, следователно колкото повече са те, толкова повече предпоставки се създават, за намаляване на цените. 

Според калкулациите на Европейската комисия между 2008 година и 2016 година цената на едро на електрическата енергия в рамките на Европа е намаляла средно с около 70%, което означава, че всеки процентен пункт увеличение на ВЕИ води до понижение на цената с 0,4 евро за мегаватчас електрическа енергия.


В категории: Бизнес


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
XX
18.07.2019 23:29:17
0
0
@2
Въпросът е в абсурдния размер на субсидиите, от времето на станишев, та до преди няколко години.
ПП. Абсурдно е да говорим за со2 неутрален живот и да избираме фанатичен психопатдиктатор със 7 деца да определя подхода...
3.
Гост
18.07.2019 16:58:38
0
0
Истината е , че ел енергията не е стока, а услуга, не може да има излишъци или недостик, системата винаги трябва да е в нулев баланс. Така че това с пазарните цени е леко изкривено по ятие що се отнася до ел енергия
2.
Гост
18.07.2019 16:53:37
1
0
Няма как да се поддържат ниски цени без субсидиране под една или друга форма. Американските ТЕЦ също се субсидират, когенерациите също,бъдещата АЕЦ Белене също няма да може да съществува без подпомагане. Има капиталови разходи, които инвеститорът трябва да си възвърне.
1.
XX
17.07.2019 11:43:12
0
0
Сигурно е така... обаче как ще обясните момента със субсидиите за веи-тата?!
то и аз мога да продавам краставици по 2 стинки килото, ако някой ме субсидира с по 5 кинта по някой фонд.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори