×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

За стабилизиране на цената на електрическата енергия са необходими повече възобновяеми източници


За стабилизиране на цената на електрическата енергия са необходими повече възобновяеми източници
Усилията на Европейския съюз са изцяло насочени към увеличаване на дела на възобновяемите източници на енергия във всички страни, които членуват в Обединението
17 Юли 2019, Сряда, 11:19 ч.

Цените зависят главно от дела на различните производители в енергийния микс на всяка една страна

През последните дни се вдигна много шум около високата цена на електрическата енергия на Българската енергийна борса, която бе формирана в началото на месец юли веднага след началото на новия регулаторен период, пише epicenter.bg.

Представители на различни производствени фирми, които са големи консуматори на електрическа енергия, възнегодуваха, че им е непосилно да заплащат генерираната висока цена. От своя страна, от Министерството на енергетиката апелираха към всички заинтересовани да не разчитат единствено на пазара „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса, а да сключват двустранни търговски сделки, за да си подсигурят електрическа енергия на фиксирани цени, като по този начин ще намалят зависимостта си от колебанията в ценовите равнища на енергийната борса. 

Действително по темата се чуха мнения от страна на различни експерти, но опитахме сами да си направим едно по-задълбочено проучване относно причините за високите цени на българската енергийна борса в сравнение с чуждестранните. В обществеността се твърди, че цените, на които се търгува електрическа енергия в България, са сред най-високите в Европа. Опитахме се да разберем дали реално това е вярно или цените са високи, само в определени дни, които се цитират. 

Считаме, че за да бъдат напълно безпристрастни, подобни заключения е необходимо да се правят единствено и само след осъществяване на подробен анализ на по-дълъг период от време, в противен случай са на лице предпоставки за създаване на погрешни тълкувания на цифрите. 

Очевидно не всеки ден цените на електрическата енергия в България са сред най-високите на територията на Европа. Можем да дадем пример за дата 08.07.2019 година, когато цената в България е била 54.55 евро, а цените в близките Сърбия, Румъния и Унгария се различат в стойности под 50 цента. За същия ден цената в Гърция е достигнала 65,1 евро, т.е. тя е с 10 евро над цената в България. Сега да сезираме ли органите на властта, че за конкретния ден токът се е оказал по-евтин? 

Истината е, че причината за по-високите борсови цени на електрическата енергия в страните от нашия регион е фактът, че държавите, намиращи се в централната и западната част на континента, притежават значително повече възобновяеми източници на енергия и благодарение на тях успяват да задържат цените на електрическата енергия в значително по-ниски нива. Също така междусистемните връзки на западните пазари са с по-голям капацитет и потоците на енергия са по-големи,което създава предпоставка за по-ликвидни пазари и потоци на енергия от по-евтини към по-скъпи пазари. 

За да се коментират тези цени, е необходимо да се проучи по-подробно какви са производствените мощности в конкретните държави, тъй като цените зависят главно от дела на различните производители в енергийния микс на всяка една страна – топлофикации, ядрени централи и възобновяеми източници в т.ч. слънчеви панели, вятърни централи, биомаса и водни централи. 

Усилията на Европейския съюз са изцяло насочени към увеличаване на дела на възобновяемите източници на енергия във всички страни, които членуват в Обединението. За съжаление в нашия регион все още сме твърде далече от количествата, които се произвеждат в развити страни като Германия, Швейцария и Холандия. Тези държави са изградили голям брой „зелени“ мощности. Видно е, че благодарение именно на тях борсовите цени на електрическата енергия са значително по-ниски в сравнение с цените в държавите от Източна Европа, в които делът на възобновяемата енергия е значително по-малък. 

Германия е първата страна, член на Европейския съюз, в която основен източник на енергия вече са възобновяемите източници и през последните месеци успяха да изместят дела на въглищните централи. В страната над 40% от производството на енергия се осъществява от т.нар. „зелени“ източници. Като целта, която са си поставили германците, е до 2030 година 65% от електричеството да се осигурява изцяло от възобновяеми източници на енергия. Любопитен факт е, че на връх 1 май Деня на труда тази година 100% от потреблението на електрическа енергия в цялата страна бе покрито единствено от възобновяеми енергийни източници, което според изнесените данни от Федералното правителство направи цените на тока отрицателно число. 

Например, към момента Франция произвежда половината от ядрената енергия в Европейския съюз. В страната 75% от електрическата енергия се произвежда от атомни централи. Но преди няколко години френското правителство прие стратегия, според която в следващото десетилетие броят на ядрените мощности в страната ще бъде намален на половина. Ако не бъдат предприети спешни мерки за построяване на допълнителни заместващи „зелени“ мощности на територията на Франция, това ще окаже негативно влияние върху цените на електрическата енергия в страната. 

Заключението, е че за момента ключът към намаляването на борсовите цени на електрическата енергия е увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници по модела на държавите от Западна Европа. Чрез това ще успеем да отговорим и на европейските изисквания. 

Според доклади на Европейската сметна палата възобновяемите енергийни източници намаляват зависимостта на Европейския съюз от вноса на енергийни ресурси. Благодарение на енергията, произведена по зелен начин, се планира до 2030 година да се спестяват по 58 млрд евро на година. 

По данни на Европейската комисия ВЕИ централите намаляват в общ план цената на електрическата енергия, следователно колкото повече са те, толкова повече предпоставки се създават, за намаляване на цените. 

Според калкулациите на Европейската комисия между 2008 година и 2016 година цената на едро на електрическата енергия в рамките на Европа е намаляла средно с около 70%, което означава, че всеки процентен пункт увеличение на ВЕИ води до понижение на цената с 0,4 евро за мегаватчас електрическа енергия.


В категории: Бизнес


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
XX
18.07.2019 23:29:17
0
0
@2
Въпросът е в абсурдния размер на субсидиите, от времето на станишев, та до преди няколко години.
ПП. Абсурдно е да говорим за со2 неутрален живот и да избираме фанатичен психопатдиктатор със 7 деца да определя подхода...
3.
Гост
18.07.2019 16:58:38
0
0
Истината е , че ел енергията не е стока, а услуга, не може да има излишъци или недостик, системата винаги трябва да е в нулев баланс. Така че това с пазарните цени е леко изкривено по ятие що се отнася до ел енергия
2.
Гост
18.07.2019 16:53:37
1
0
Няма как да се поддържат ниски цени без субсидиране под една или друга форма. Американските ТЕЦ също се субсидират, когенерациите също,бъдещата АЕЦ Белене също няма да може да съществува без подпомагане. Има капиталови разходи, които инвеститорът трябва да си възвърне.
1.
XX
17.07.2019 11:43:12
0
0
Сигурно е така... обаче как ще обясните момента със субсидиите за веи-тата?!
то и аз мога да продавам краставици по 2 стинки килото, ако някой ме субсидира с по 5 кинта по някой фонд.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Укрепиха Филхармонията в Бургас, ремонтът се движи по график Укрепиха Филхармонията в Бургас, ремонтът се движи по график

До края на годината сградата, строена преди повече от 100 години, ще претърпи пълна метаморфоза

Защо жените трябва да харесват малките си гърди Защо жените трябва да харесват малките си гърди

Eтo кaкви ca причинитe зa тoвa:

Глоба за издателите на „Под игото на съвременен български език” Глоба за издателите на „Под игото на съвременен български език”

Тя е наложена от Министерството на културата

Ако от връзката липсват тези пет неща, тя няма да е успешна Ако от връзката липсват тези пет неща, тя няма да е успешна

Има неща, които показват дали връзката ще бъде успешна или не

25-годишният Мариян Вълчев от ул. „Урал” е разбивачът на кафе машини в жк. „Славейков” 25-годишният Мариян Вълчев от ул. „Урал” е разбивачът на кафе машини в жк. „Славейков”

Младежът направил пълни самопризнания

Астрологът Филип Филипов позна, адски трус разтресе Източна Турция Астрологът Филип Филипов позна, адски трус разтресе Източна Турция

14 души са загинали, има и разрушени сгради

8 идеи за романтични срещи през зимата 8 идеи за романтични срещи през зимата

Ето как да си изкарате хубаво

Нефтохимик среща Ботев в контрола Нефтохимик среща Ботев в контрола

В тима няма контузени футболисти

След 4 години заедно: Кера от "Пътят на честта" се обясни в любов на мъжа си След 4 години заедно: Кера от "Пътят на честта" се обясни в любов на мъжа си

Зоки, благодаря ти, че ме обичаш с всичките ми недостатъци и качества, изповяда се актрисата

Жената на заподозрения за взрива във Варна: Веселин ме биеше по главата и заплашваше да  ме подпали Жената на заподозрения за взрива във Варна: Веселин ме биеше по главата и заплашваше да ме подпали

 Шамарите в началото постепенно започнаха да се превръщат в побой с юмруци  по главата, в корема и по гърдите, споделя тя

Китай вкарва и армията в борбата със смъртоносния вирус Китай вкарва и армията в борбата със смъртоносния вирус

Те ще работят в интензивното отделение на белодробна болница в Ухан 

Сензация! Древен жрец от Египет „проговори“ след своята смърт Сензация! Древен жрец от Египет „проговори“ след своята смърт

Мумифицирали го преди 3000 години, но учени пресъздадоха гласа му

Тръмп разкрива мирен план за Близкия изток до дни Тръмп разкрива мирен план за Близкия изток до дни

На палестинците може да бъде дадена някаква форма на самоуправление, но при сериозни ограничения

Стрелба в Германия, има загинали Стрелба в Германия, има загинали

Предполагаемият извършител е задържан

ЕС подписа споразумението за Брекзит ЕС подписа споразумението за Брекзит

До 31 януари се очаква и решението на Европейския съвет

Мъж се самоуби на стълбите пред парламента в Белград Мъж се самоуби на стълбите пред парламента в Белград

У него полицаите намерели прощално писмо

444 килограмов щангист си търси 101 килограмова жена 444 килограмов щангист си търси 101 килограмова жена

Притеснява се да не смачка малките девойки

Анджелина Джоли ще продуцира детско шоу Анджелина Джоли ще продуцира детско шоу 13 смъртни случаи от грип в Гърция 13 смъртни случаи от грип в Гърция

Общо 59 тежки случая на грип са регистрирани от октомври

Кралица Елизабет II подписа проектозакона за Брекзит Кралица Елизабет II подписа проектозакона за Брекзит

Така Обединеното кралство може да напусне Европейския съюз на 31 януари

Бойко Борисов Бойко Борисов Аз съм болен левскар, "Левски" ще има след мен и след Божков Виц на деня Виц на деня - Искам да ми изпеете песента "Колю ш*ба Радка?"
След кратко объркване и бърз спор, оркестърът обявява:
- А сега ще изпълним песента "Кой уши байряка"...
Виц на деня Виц на деня -Дядо, какво е любов?
-Това е усмивката, която имаш, спомняйки си за мен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако е пила степчета - голяма е за теб
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори