×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо и следващият главен прокурор няма да става


Защо и следващият главен прокурор няма да става
Пленумът на ВСС стартира процедурата за избор на нов главен прокурор, вероятността да бъде излъчен читав човек обаче клони към нулата
15 Юли 2019, Понеделник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

Вероятността статуквото във ВСС да сътвори чудо е нищожна

Без дебат в понеделник Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) стартира процедурата за избор на нов главен прокурор.

Според хронограмата, на 24 октомври ВСС следва да избере наследника на сегашния обвинител №1 Сотир Цацаров.

Решението се взима с не по-малко от 17 гласа от членовете на Пленума с явен вот.

Последната дума е на президента, който обаче има право само веднъж да върне избора на ВСС, ако счете, че той не е удачен. Ако Пленумът преизбере същия човек, тогава държавният глава трябва да подпише указа за назначението му.

Според правилата, предложения за нов главен прокурор пък могат да правят доста ограничен кръг лица. Единият е министърът на правосъдието – в случая Данаил Кирилов, който обаче заяви, че няма такива намерения.

Другата опция са членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, при това не по-малко от трима от тях.

Днес пред ВСС имаше малък протест на около 10 човека, които имаха радикални искания. Вечният бунтар Йоло Денев бе вдигнал плакат „Затвор за всички прокурори“, а според говорител с мегафон, Висшият съдебен съвет е напълно незаконен и няма право да взима решения.

Остават обаче сериозните въпроси, свързани с процедурата за следващия главен прокурор и съмненията, че той ще бъде излъчен по непрозрачен начин и със задкулисни договорки, доминирани от нечисти интереси.

Пресконференция в понеделник след заседанието на Пленума дадоха представляващият ВСС Боян Магдалинчев и Даниела Машева - говорител на Прокурорската колегия.

На въпрос на „Флагман“ - каква е гаранцията, че предложенията няма да са съгласувани по някакъв начин със сегашния главен прокурор, Магдалинчев отговори: „Главният прокурор е един от 11-те, които може да номинират кандидати, заедно с още двама члена на Прокурорската колегия на ВСС. Ако иска, с тези двама, които биха участвали с него в номинацията – няма никакъв проблем помежду си да го съгласуват. Както и няма никакъв проблем най-малко още трима души или още два пъти по трима от Прокурорската колегия да номинират друг кандидат. Не виждам никаква причина да се съгласува с главния прокурор кандидатура, на която той не участва в номинацията.“

Публична тайна обаче е, че Сотир Цацаров има изключително влияние върху членовете на колегията и вероятността трима от тях да предложат независима кандидатура клони към нулата.

Другият сериозен казус е свързан с 25-те членове на Пленума на ВСС.

11 от тях са излъчени от настоящия парламент, като съмненията са, че те пак са издигнати непрозрачно и избрани при доста подозрително единство на управляващи и опозиция. В общия случай става въпрос за неизвестни фигури със спорни качества и зависимости.

Други четирима членове на ВСС са от прокурорската квота, а един е от квотата на следователите – т.е. добавяме още петима, вероятно тясно свързани с главния прокурор.

Ключовият 17-и човек е самият Сотир Цацаров.

За относително независими могат да се считат шестимата представители от квотата на съдиите.

Остават още двама членове на ВСС – председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Панов е твърда опозиция на Цацаров и статуквото. Чолаков обаче по-скоро е свързан с тях.

Днес на пресконференцията бе зададен въпрос – трябва ли да участва в избора на новия главен прокурор при финалното гласуване и Сотир Цацаров.

„Вижте, така е разписано в Конституцията и в Закона за съдебната власт – че няма ограничения в правото на глас. Той не е заинтересован, не е от субектите, които законът допуска за изключени от гласуване. Той е толкова редови при това гласуване, колкото и всеки един от останалите 24 членове на ВСС“, отговори Боян Магдалинчев.

Порочните връзки в съдебната система явно са заложени в зародиш.

Както изглежда, би било истинско чудо, ако бъде избран независим, почтен и смел главен прокурор.

Нещо повече - това би било безпрецедентно. Въпросът по-скоро следва да е дали следващият обвинител №1 би преминал още някои червени линии в битката му със (а не за) справедливостта.

Впрочем, тайно записаната реплика „ти си го избра“ на експрокурора Кокинов към Бойко Борисов за Цацаров вече е класика. Удобно позабравена за съжаление.




Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
3
Коментара по темата
3.
Атанас Кьосев
17.07.2019 14:04:37
0
1
Защото са правени от пресечена пикня-баш когато на баща му не му се е ебяло!
2.
TWICER
15.07.2019 20:10:44
0
8
ЗАДКУЛИСИЕТО/ СИВИТЕ КАРДИНАЛИ НА ПРЕХОДА БЕЗ КРАЙ/ ДЪРПАТ КОНЦИТЕ НА СЪДЕБНАТА,ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА И ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ, ТОВА Е ПРИЧИНАТА ДА СЕ ТЪРСИ РАБОТА ЗА ОПРЕДЕЛЕНИЯ ЧОВЕК,А НЕ ЧОВЕК ЗА РАБОТАТА! ! ! ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ САМИТЕ НАС ! ! ! !
1.
Dinko
15.07.2019 19:44:53
3
1
Tia 6te ce kazva Cecka Ca4eva
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори