×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Осем прекрасни села в Странджа планина, които задължително трябва да посетите


Осем прекрасни села в Странджа планина, които задължително трябва да посетите
В село Кондолово има много запазени сгради с типична странджанска архитектура
13 Юли 2019, Събота, 22:20 ч.
Автор: Geograf.bg

Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика

Планината е ниска, но речните долини са дълбоко всечени в ридовете, което създава чувство у всеки посетител, като че се намира из дебрите на много по-висока планина. На наша територия най-високият връх е Градище (710 m).

Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика (Rhododendron ponticum). На територията на планината се намира най-голямата защитена територия у нас - Природен парк "Странджа". В него попадат резерватите "Силкосия", "Тисовица", "Узунбуджак", "Средока" и "Витаново".

 Тази толкова интересна планина е най-слабонаселеният район в България - според статистиката гъстотата тук е едва 10 души на km2. Единственият град в планината е Малко Търново. Тя е дом и на няколко десетки села, най-интересните от които ще ви представим сега.

1. Българи - последното българско нестинарско село Намира се само на 17 km от Царево и е заобиколено от красиви речни долини. В близост до него върху хълм над р. Караагач се намира тракийска и късноантична крепост. Нестинарството в България е запазено в автентичен вид само в Странджа и само в с. Българи. В миналото обичаят е бил разпространен и в останалите села в околността - Костѝ, Бродилово, Граматиково и др.

Според традицията, нестинарите танцуват вечерта в деня на св. св. Константин и Елена (по стар стил - нощта на 3 срещу 4 юни). Обичаят е езически и дори има твърдения, че датира още от времето на траките. В миналото нестинарите са имали големи проблеми с църквата - те са преследвани и обявявани за "обладани от дявола". През XX в. обичаят постепенно губи своята популярност, като практикуващите го биват изселвани от селата.

В началото на 90-те години на XX в. интересът на българите към този любопитен ритуал се засилва и днес може да се смята за едно от културните ни богатства. Село Българи се смята за единственото нестинарско селище в България. Изпълнението на целия обред и танцът в жарава на 3 срещу 4 юни става все по-популярно сред българските и чуждестранни туристи.

2. Село Бродилово и фестивалът на зелениката

Бродилово се намира на левия бряг на р. Велека, в границите на Природен парк "Странджа". В района около селото има останки от три крепости, стара църква и три могилни некропола. В църквата "Свети Пантелеймон", която е паметник на културата, се намира резбован иконостас, който впечатлява с красотата си.

Интересен факт е, че в края на 40-те и началото на 50-те години на XX в. през селото е преминавала теснолинейката Ахтопол-Бродилово-Костѝ, която за съжаление е била демонтирана през 50-те години, защото се смятало, че е неефективна.

Събитие, което си заслужава да бъде посетено, е Фестивалът на зелениката, който се провежда на 23 май. Ако пък се намирате в района през месец август, може да посетите ежегодния панаир с нестинарски танци, който се провежда през втория уикенд на месеца.

3. Варвара - красавицата на морския бряг Варвара е единственото селище между Царево и Ахтопол. Селото е малко и се намира на брега на Черно море, в подножието на странджанския връх Папия. Легендата за името на селото гласи, че още в древността тук се заселват трайкийски племена, които редовно нападали съседния град Агатополис (Ахтопол).

Тъй като градът е населяван от гърци, те започват да наричат нападателите варвари, от което идва и името на селището - Варвара. Днес селото е населявано от около 300 души и е известно с красивия си бряг. Много хора смятат, че плажната ивица на селото, макар и много малка, е най-красивата по цялото ни Черноморие.

В района има много скалисти заливи, а съвсем близо се намират и скалите, подаващи се от морето, наречени Дарданелите.

4. Костѝ - селото на дървените къщи Намира се близо до границата с Турция и в миналото през него е преминавал старият път от Малко Търново за Ахтопол. Костѝ е старо тракийско селище, населявано в последствие от гърци, които са изселени през 20-те години на XX в.

На тяхно място биват заселени българи от Източна Тракия. Селото е било крайната гара на теснолинейката, свързваща го с Ахтопол. Тук все още могат да се видят стари дървени къщи, характерни за само трите гръцки села Костѝ, Бродилово и Каланджа (днес Синеморец). Къщите са големи и обикновено на два етажа.

5. Кондолово - селото със запазена странджанска архитектура Селото има много запазени сгради с типична странджанска архитектура, датираща от края на XIX и началото на XX в. Намира се на 24 km от Царево. В околностите на Кондолово може да се видят множество останки от крепости, некрополи, както и останки от римски път.

6. Граматиково - сгушено сред зеленина В селото се намира църквата "Свети 40 мъченици", която е била изгорена в миналото от черкези и възстановена напълно след това. В Граматиково можете да разгледате и музейната колекция "Горска сбирка", която е посветена на природата на Странджа планина.

Любопитен факт е, че част от българите в Крим и в Бесарабия са потомци на изселници от Граматиково, които по времето на Османската империя, са потърсили убежище в Русия. Жители на селото са сред най-дейните участници в Илиндеско-Преображенското въстание.

7. Калово - село с красива гледка Село Калово е разположено върху височина, от която се открива красива панорама към долината на р. Младежка и централната част на Странджа. В близост до селото се намира защитената местност Парория, за която изразът "вековна гора" важи с пълна степен.

Над 85% от дърветата са на възраст над 120 години. Едно от тях е още по-специално - дъб благун на над 1000 години, който е най-дебелото и възрастно дърво в цяла Странджа. Тук могат да се открият и много мегалитни тракийски долмени. Целият район около Калово е осеян с множество параклиси.

8. Бръшлян - архитектурен и исторически резерват То се намира сгушено в красива котловина. От 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIX в. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, a 9 от тях — с национално значение.

Най-старата къща в селото е строена през XVII в. и още се обитава. С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство „Бръшлян“ и кметството са реставрирани килийното училище (функционирало през 1871-1877 г.), параклисите „Св. Пантелеймон“, „Св. Петка“ и „Св. Лефтера“, камбанарията на църквата „Св. Димитър“ (края на XVII в.) и е организирана етнографска сбирка и музей на открито на традиционното земеделие.

На няколко километра от селото има следи от долмени и тракийски светилища.


В категории: Малко Търново


19
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
19
Коментара по темата
19.
Иван
09.08.2019 12:32:37
0
0
Ходихме, видяхме : .... пресъхнали реки, изсечени гори / по пътя се разминавахме с големи ТИР-ове натоварени с изсечени дървета - странно има ли още какво да секат/, разнебитени пътища, безлюдни селища, в които има по 2-3 баби.. това е Странджа в момента , и малкото останала гора ще опоскат , защото е далече от София и на никого не й трябва..
18.
Иван
09.08.2019 12:31:44
0
0
Ходихме, видяхме : .... пресъхнали реки, изсечени гори / по пътя се разминавахме с големи ТИР-ове натоварени с изсечени дървета - странно има ли още какво да секат/, разнебитени пътища, безлюдни селища, в които има по 2-3 баби.. това е Странджа в момента , и малкото останала гора ще опоскат , защото е далече от София и на никого не й трябва..
17.
peev 76
19.07.2019 10:48:33
1
1
Днес денят започва с коренно различни новини , отколкото вчера!Ей, що не напишат и за милите прасенца една потресаваща статия,
така ги обичаме много, особенно в ресторанта с винце,изядено и изпито от правилните гладници. Сега знам, че печените прасенца и бъчонките с винце имат чувства и душа.
16.
ilqnn
19.07.2019 08:18:30
1
2
Разбира се както винаги платени медии разпространяват фалшиви и некомпетентни новини, междувременно едноклетъчни организми нападат с девиза на живота им.Стига с тая нашенска криво разбрана толерантност. Нас ни вземат за мезе навсякъде.
15.
cc
18.07.2019 11:58:53
1
2
А така ,бегайте ,да остане всичко за нас циганите,то така или иначе вече тука на 80% хората са от наште циганите,само така,бегайте.
14.
бургазлийка
14.07.2019 16:52:10
4
10
Ако Странджа не беше хубава Цветелина Бориславова нямаше да изкупува земите там. Това е последното недокоснато от човешка дейност място в България.
13.
и почвам да бегам
14.07.2019 16:36:38
8
13
Първо е на гъза на географията за 90% от българите. Второ инфраструктурата е съсипана. Трето кадрите в малкото места за настаняване са под всякаква критика - чобани и простаци. Измислените "забележителности" не заслужават повече от 5 минути.
За същите средства и нерви всеки нормален българин ще хване полета за Милано и обратно. Ай дано ви загреят чугунените граматиковски кратуни!
12.
do Darina.
14.07.2019 16:09:28
2
10
Моме, образовай се, научи се да пишеш и след това имай претнеции за каквото и да е. С този огромен пропус в образоването си не заслужаваш нищо по-различно от дебела жена за гид, съпруга на кмета от блиСкото село и шЕфИори на джиРове да те возят ВеЗ да ти дават някакви документи.
11.
Странджата
14.07.2019 14:32:43
2
13
Странджаско е супер място за почивка,но пътищата в някой села са отвратителни. Само пътя Царево - Малко Търново е направен засега. Отсечката Близнак - Визица е отвратителна като път буквално няма и си длъжен да въртиш през Евренозово
10.
Друг човек
14.07.2019 14:30:08
16
8
Странджа е толкова хубава, всички са избягали оттам. Поне да бяхте покзали някаква карта бе, .еляци. Служих със селяци от тези села, ни говорът им говор, нито образовани, знаеха само да пеят техните си тъпи песни, пълна трагедия.
9.
Пфууууу
14.07.2019 11:17:45
4
23
Даринкееееее, до кой клас си ходила на училище...? Тъпа и неграмотна...!

Странджа планина е красива, мистична, скрила много тайни. Нужна е държавна политика за развитието на туризъм в този район! От там ще идват и приходи в полза на местните хора!
8.
Гошо Странджата
14.07.2019 10:13:13
4
22
До Дарина
Имаш много грешки в правописа
Първо се върни там откъдето идваш
После коментирай Странджа планина
7.
Странджански бек
14.07.2019 08:51:51
15
9
Хубаво е написано, но малко е прехвалено. Нормално е за хора които не са от този край и нявярно отново ще дойдат да видят Странджа след 7-10 години.
Ние Странджа си я знаем много, много по-добре от вас така че не ни я хвалете толкова много...
Хубаво написана статия за реклама, нищо ново под слънцето !!!
6.
Красива Странджа
14.07.2019 08:19:59
3
27
Странджа е толкова красива, интересна и мистична, че би била притегателен център за много туристи! Нека се помисли в тази посока, а не да се обезлюдява!
5.
Страндженка
14.07.2019 07:49:27
7
6
Единствено Младежко си заслужава. Част от "Парк Странджа"
Тук човекът се е намесил умело.
4.
Guest
14.07.2019 07:11:29
0
21
Района е хубав и си струва да се посети, но не е разработен за туристи. Малко хотели и от там и високи цени. Ресторанти почти липсват. Пътищата не са добри, има едни мушици от който няма спасение. Иначе мястото е страхотно
3.
Дарина
14.07.2019 01:25:44
21
5
Скоро бияхме там имат ниакъв туристически център и ни взеха по 70 лева на човек веэ да ни дават никакъв документ .Качиха ни на 5 джира и една дебела ни говореше нещто ,което никои не разбра.Пуснали сме и сигнал до НАП .След това единият от шефиорите ни каза че тази е жената на ниякакъв кмет на блиско село
2.
ей го е
14.07.2019 01:04:00
15
15
На с.Маринка правете обратен, не се занимавайте с глупости.
П.С. - старо странджанско куче съм
1.
и почвам да бегам
14.07.2019 00:57:09
13
6
Направо невероятни са...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори