×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Една династия се завърна


Една династия се завърна
Кириакос Мицотакис се зарече да бъде министър-председател на всички, защото "гърците сме твърде малко, за да бъдем разделени"
13 Юли 2019, Събота, 10:28 ч.
Автор: Флагман.бг

Новият премиер Кириакос Мицотакис е син на бившия министър-председател Константинос Мицотакис, сестра му Дора Бакояни бе кмет на Атина, а синът ѝ Костас е днешният столичен кмет

Резултатите от предсрочните парламентарни избори в Гърция на 7 юли бяха предизвестени. Те бяха свикани от премиера Алексис Ципрас, след като крайнолявата му партия СИРИЗА загуби катастрофално и вота за Европейски парламент на 26 май, и местните избори на 2 юни, пише в последния си брой списание "Икономист".

В новия гръцки парламент консервативната "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис ще разполага с абсолютно мнозинство от 158 депутати в 300-местната камара. Това се случва за пръв път от 10 г. насам, които бяха белязани от глобалната финансова криза, която оряза БВП на страната с една четвърт, изстреля безработицата на рекордно високо равнище и заплаши членството на Гърция в еврозоната. Това бяха и първите парламентарни избори, след като през август миналата година страната се отърва от контрола на международните си кредитори, чиито условия за бюджетен излишък и по-нататъшни реформи остават обаче в сила.

СИРИЗА остава най-голямата опозиционна сила с 86 депутати, лявоцентристкото "Движение за промяна" ще има 22 места, Гръцката комунистическа партия – 15, "Гръцко решение" на Кириакос Велопулос – 10 депутати, и партията МеРА25 на бившия финансов министър на Ципрас Янис Варуфакис – 9 депутати. Крайнодясната "Златна зора" остана под 3-процентния праг с 2,93% от гласовете и няма да бъде представена в гръцкия парламент – един приветстван резултат и от местните, и от международните наблюдатели. СИРИЗА загуби изборите за Европейски парламент с близо 24% от гласовете срещу 33% за "Нова демокрация", тоест с почти 10 на сто. Последва истински разгром на местния вот, в който консерваторите спечелиха 12 от 13-те гръцки области плюс Атина, Солун и други големи градове. Тогава повечето анализатори предричаха край на политическата кариера на Ципрас след очакваната загуба на парламентарните избори. На практика обаче СИРИЗА намали изоставането си от "Нова демокрация" на около 8%, но тъй като съгласно избирателния закон победителят получава бонус от 50 места, консерваторите стигнаха до абсолютно мнозинство и ще управляват без необходимостта от коалиция. 

Краят на Ципрас?
"Взехме трудни решения и платихме тежка политическа цена за тях, посочи Ципрас, след като поздрави Мицотакис за победата му. Страната, която предаваме на новото правителство, няма нищо общо с онази, която поехме през 2015 г. – на ръба на банкрута и с безработица от 28%." Местни анализатори, цитирани от в. "Политико", подчертават, че това съвсем не е краят на Ципрас. "Това не е провален експеримент, посочи пред вестника Георгиос Цогопулос, лектор в Тракийския университет "Демокрит". – Ципрас и СИРИЗА бяха на власт 4,5 г. – повече от всяко друго правителство в периода на спасителната помощ." В опозиция Ципрас "ще модернизира партията си и ще търси начини как тя по-добре да представлява лявоцентристкия политически спектър", смята той.

Победата на Ципрас през 2015 г. бе смятана за начало на революция, защото радикалната му лява партия спечели с обещанието да захвърли спасителната програма на ЕС, МВФ и ЕЦБ и да прекрати наложеното от кредиторите затягане на коланите. Тези обещания обаче се оказаха нереалистични, подчертава Би Би Си, и под натиска на ЕС, на капиталовия контрол върху гръцките банки и заплахата от Grexit – излизане от еврозоната, премиерът бе принуден да направи "унизителен обратен завой", като прие третата спасителна програма за €89 млрд. и ново затягане на икономиката, включващо реформа на пенсионната система, повишаване на данъците и т.н. Това подкопа електоралната му подкрепа. Друга причина за загубата на 7 юли е Преспанското споразумение за името на Македония, натъкнало се на яростна съпротива от "Нова демокрация" и от жителите на северните гръцки области, които организираха масови протестни митинги. Въпреки това то бе ратифицирано от парламента. Евентуалното му денонсиране от консерваторите няма да е лесно – то се ползва с пълната подкрепа и на ЕС, и на Съединените щати – и ако това бе направено, последиците за крехката стабилност на Балканите може да се окажат унишожителни.

Трябва да припомним, че икономиката на Гърция затъна катастрофално през 2009 г. не само заради глобалната финансова криза. За нея допринесе и разкритието на тогавашното правителство на Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК), че предходните кабинети на "Нова демокрация", водени от Костас Караманлис, са укривали данни за дълговото равнище и бюджетните дефицити на страната. Разкритието бе направено от Георгиос Папандреу, представител на лявата политическа династия в страната, наследил баща си Андреас – три пъти премиер, и дядо си Георгиос, също управлявал три, макар и непълни, мандата. То свали от власт кабинета на Костас Караманлис, племенник на първия гръцки премиер, след падането на хунтата през 1974 г. Константинос Караманлис е основател на първата дясна политическа династия в страната.

Закърмен с политика

51-годишният Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция още на 8 юли с обещанието, че при управлението му страната отново "ще вдигне гордо глава" и че ще бъде министър-председател на всички, защото "гърците сме твърде малко, за да бъдем разделени". Той пое лидерския пост на дясноцентристката партия през януари 2016 г.

Политиката е в кръвта му, отбелязва Би Би Си. Той е член на най-голямата политическа династия на Гърция Венизелос – Мицотакис, чието начало е поставено от родения в Крит Елефтериос Венизелос – 9 пъти премиер на Гърция с прекъсвания от 1910 до 1933 г. Негов племенник е Константинос Мицотакис, премиер от 1990 до 1993 г. Той пък е баща на новия гръцки премиер Кириакос Мицотакис и на Дора Бакояни – първата кметица на Атина (2003 – 2006) и първата жена, външен министър на Гърция (2006 – 2009). Синът на Дора – Костас Бакоянис, бе избран за кмет на Атина на 2 юни тази година.

Кириакос е учил в американските университети Харвард и Станфорд, бил е финансов консултант към McKinsey и в Chase Investment Bank, владее английски, френски и немски. Има три деца – София, Константинос и Дафни. Той бе министър на административната реформа в коалиционния кабинет на "Нова демокрация" и ПАСОК, воден от Антонис Самарас до победата на СИРИЗА през 2015 г. Тогава Кириакос Мицотакис отговаряше за непопулярните съкращения на административния персонал, наложени от кредиторите, които допринесоха за падането на Ципрас, но в предизборната си кампания обеща това да не се повтаря, да намали данъците, да извърши по-голяма приватизация на обществените услуги и да предоговори сделката с кредиторите, така че повече средства да бъдат реинвестирани в страната. "Дайте ми 12 месеца да ги убедя, че говоря сериозно и че Гърция наистина може да се промени", заяви новият премиер.

Това е над три пъти повече от обичайните 100 дни, които се дават на новоизбраните лидери да се докажат. Но предпазливостта никога не е излишна дори за вече опитен политик от най-влиятелната гръцка династия. 


В категории: Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
1
Коментара по темата
1.
XX
15.07.2019 01:14:36
0
0
Същият мизерник кат предишния...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори