×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Черноморец победи с 4:0 Верея, излезе на второ място в Югоизточната В група
  • В неделя са изборите в с.Изворище. Кандидатът е един - Емине Сербез, издигната от ДПС
  • Борисов: Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки заради пандемията
  • 34% от управителите на хотели у нас отчитат ръст на приходите през август
  • Откриха телата на всички загинали в самолетната катастрофа в Украйна
  • Путин предлага на САЩ споразумение с взаимни гаранции за ненамеса в изборите
  • Атентаторът в Париж атакувал заради повторното публикуване на карикатурите на пророка Мохамед
  • 54 с Covid-19 в Румъния починаха за денонощие
НА ЖИВО

Бургас е иноватор в социалната сфера, ще се радвам, ако прегърнете доброволческия модел "деца помагат на деца"


Бургас е иноватор в социалната сфера, ще се радвам, ако прегърнете доброволческия модел "деца помагат на деца"
Ще договорим със 70% по-голям ресурс за социалната сфера за следващия програмен период, обяви зам.-министър Зорница Русинова
05 Юли 2019, Петък, 16:11 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

В Пловдив ученици помагат с уроците на деца с увреждания да наваксват, така че също да бъдат с шестици по математика и по български език и литература

- Зам.-министър Русинова, по време на посещението Ви в Бургас се казаха много нови неща, в които Бургас е иноватор, нека изброим основните.

- Бургас е иноватор в много области, включително и в социалната сфера. За мен е доста удовлетворително споразумението на всички общини на територията на Бургаска област за съвместни социални дейности. Това означава, че кметовете тук са социално чувствителни и отговорни.

Имахме възможност заедно с кмета Димитър Николов официално да обявим една от най-значимите инициативи, които Министерството на труда и социалната политика започна през тази година – развитието на патронажни услуги за възрастни хора, самотно живеещи и хора с увреждания. Става дума за домашни услуги, интегрирани, да ги наречем здравно-социални. Бургас е първи от 120-те общини в страната, които започват пилотно през тази година да изпълняват такива услуги. Целта ни е да подкрепим хората в домашна среда с изключително важна ежедневна услуга. Ще им осигурим не само посещение на социалния патронаж, който осигурява храна, не само на домашните и личните асистенти, но и на медицинско лице, което е много необходимо за възрастни хора, които живеят сами. Например, един възрастен човек, който излиза от болница, ако няма близки и роднини, които да се погрижат за него, дори няма как да си организира медицинска сестра да му сложи системи или инжекции. Услугата ще се изпълнява в следващата година, като проектът не Община Бургас е на стойност малко над 260 хиляди лева, за около 240 души, които могат до 2 часа на ден да ползват тази услуга. Надявам се, че тези пилотни проекти ще дадат добър ефект, тъй като са в основата на интегрираните услуги, които залегнаха в Закона за социалните услуги за пръв път през тази година.

Другата важна тема бе посещението на Дневния център за деца и младежи с увреждания.

Зам.-министър Русинова, кметът Димитър Николов и заместниците му Руска Бояджиева и Лорис Мануелян се срещнаха с родители на деца с увреждания и поеха ангажимент да работят по решаване на проблемите им

- Какви бяха Вашите ангажименти и исканията на родителите на такива деца и младежи?

- Един от ангажиментите, които поех при предишно мое посещение, беше да разширим възможността този център да не е само за деца, а за деца и младежи – това са деца с увреждания, които вече са навършили 18-годишна възраст и тяхното увреждане е такова, че те не могат сами да се обслужват. Това е изпълнен ангажимент от моя страна, разрешението от страна на експертната група в министерството е вече факт. Надявам се в следващите няколко месеца новоизграденият център на Общината да получи и финансиране от ОП „Развитие на човешките ресурси”, за да започне да функционира. Това е модерен център, с модерно оборудване, който предоставя ежедневна грижа на около 40 деца. Има възможност за почасова грижа на още около 60 деца. Вярвам, че този модерно направен център на ключово място в историческото ядро на Морската градина в Бургас ще представлява един модел оттук нататък за цялата страна какво всички ние като общество можем да направим освен усилията на Общината и държавата. Факт е, че когато на една детска площадка видим деца с увреждания, страним. Когато спрем това, можем да говорим за истинска интеграция. За мен позитивната нагласа на майките е много важна, защото те също имат желание да работят в центъра, да развиват доброволчество. Вярвам, че Бургас ще се превърне в един от моделите на добри практики за такъв тип дневни центрове.

- Защо е важно да развиваме тези добри практики?

- Те се осигуряват с европейски средства. По линия на ОПРЧР за този програмен период има отделени малко над 280 млн.лева, които служат за подкрепа на общините за развитие на услугите за деца и възрастни, които идват вследствие на закриването на домовете. Целта е да създадем модерни, качествени и нови социални услуги. Започваме активна работа за следващия програмен период с първите стъпки на обособяване на нашите приоритети и преговори с ЕК, като очакванията ни са да договорим със 70% по-голям ресурс за социалната сфера за следващия програмен период. Нашето настояване ще е 50% от тези средства да отиват за социални дейности. По наши изчисления – близо 2 млрд. лева ще бъдат средствата, насочени към дейности за подкрепа с топъл обяд, с допълнителни пакети с храни, множество услуги, подкрепа в домашна среда на възрастни и самотни хора, на хора с увреждания. Много повече европейски средства, които се надявам да променят значително живота на една от най-уязвимите части на нашите съграждани.

- Зам.-министър Русинова, Вие работите в много добро сътрудничество с Община Бургас и приехте като личен ангажимент проблемите на родителите на деца и младежи с увреждания, които те представиха пред Вас. Това обаче не зависи само от Вашето ведомство – достъпната градска среда и плажовете, факта, че след 18 години отпада грижата за младежи със Синдром на Даун. Предприемат ли се мерки чрез междуинституционално сътрудничество със здравното министерство, с регионалното ведомство, с общините за решаване на тези проблеми?

- Има такова сътрудничество. За нас е важно да сме в активен диалог с родителите на децата с увреждания, с техните близки, защото те са ежедневно до тях и знаят най-добре нуждите им. Ако ние политиците и местните власти ежедневно не сверяваме часовниците какво още трябва да се направи, не сме си свършили добра работата. Наш ангажимент е решаването на проблемите на хората. Надяваме се те да бъдат все по-малко, но при възникнал проблем ние търсим възможностите не само чрез нашето министерство, но и целия ресурс на държавата и местните власти. Темата за плажовете не е пряко в нашето ведомство, но тази за достъпната среда е част от ангажиментите, които ние като правителство сме поели. Ще подкрепим инициативите на местната власт във всяко едно направление по отношение на достъпната среда.

- Майките поставиха и много сериозен проблем пред Вас – липсата на специалисти по грижата за деца с увреждания, какво се прави в тази посока?

- Проблемът с липсата на специалисти в социалната сфера е не по-малък, отколкото в образованието, здравеопазването и почти във всяка сфера и това не е проблем само за България. Няколко са насоките, в които работим. На първо място – да намерим начин през промяна на новите стандарти за услуги за следващата година да се увеличат възнагражденията в социалната сфера. В новия Закон за социалните услуги за пръв път отделяме цяла глава, както и отделна Наредба, която ще се отнася за изискванията към професионалистите като образование, квалификация. Ще се приемат и задължителни мерки за обучение и преквалификация, когато един човек започне да работи в социалната сфера. Заедно със специалисти започваме работа през есента, за да погледнем още веднъж класификатора на дейностите в социалната сфера. Когато ясно разграничим от тях изисква средно, висше или специализирано образование, тогава ще намерим адекватния начин за подготовка на кадри. Предвиждаме и много инициативи, които биха могли да се изпълняват на местно ниво. Ще приветстваме Община Бургас, ако започне да го прави. Става дума за съвместни доброволчески дейности на децата от училищата в социалните услуги.

- Казахте, че вече на някои места в страната има такива доброволци. Нека ги дадем за пример на бургазлии.

- Примерът, който често споменавам, това е Пловдив. Там се натъкнахме на добрата практика едно от училищата в кв. Тракия да поеме шефството над Център за настаняване от семеен тип в района. Благодарение на това виждаме как деца помагат на деца. Учениците помагат с уроците на децата, които са в Центъра да наваксват, така че също да бъдат с шестици по математика и по български език и литература.

- За пореден път се надигат призиви за протест срещу Националната стратегия за детето, нека кажем категорично – готви ли се подобен документ и защо не трябва да се притесняват родителите?

- Отново бих искала да уверя родителите и българските граждани, че в нашата държава има българска система за закрила на детето. Ние не копираме чужди модели, нямаме и намерение да го правим. Лично аз не подкрепям норвежкия модел на система за закрила на детето. Важно е хората да не се подвеждат по фалшивите новини, които много често в социалните мрежи създават страхове. Не се работи по подобна стратегия, нито има тайно прието законодателство. Апелът ми е хората да не се поддават на протестни действия, за които не е ясно с каква цел се предприемат.

Промените, които са направени в Закона за закрила на детето през тази година, са свързани с прилагането на новия Закон за социалните услуги. Целта им е първо законово да затворим всички специализирани институции, България да забрави за съществуването в законодателството си на думи като специализирана институция. Нека не забравяме какво беше Могилино и другите домове. Социалната сфера беше нещо трагично и страшно. Всички деца, които бяха в тези институции, са изведени. Голяма част от тях са настанени в новите центрове от семеен тип. Това са малки къщички, които са в жилищен квартал на града, близо до училище, до детска градина, болница. Те посещават редовно рехабилитация и могат да общуват с хората от квартала, а не са извън страната.

В Закона за закрила на детето беше променена още координацията на нашата система с всички останали. Всеки ден се натъкваме на случаи, в които поради най-различни причини има изоставени деца. Ако системата за закрила на детето не функционираше добре, ако в случаите, в които виждаме брутално насилие над деца, ние не можехме да се намесим, така че да спасим детето, тогава нашата работа наистина е под въпрос. Апелирам към всеки, който се чувства съпричастен към темата за насилието и за децата, да се разграничи от това, което искат тези организации. Ако малко повече се задълбочим в тяхната група, ще видим, че исканията са за забрана на аборти, за забрана на съвместно съжителство, излизане на България от ЕС. Не вярвам, че в 21 век би трябвало да се подкрепят антидемократични ценности.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МОДЕРНИЯ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ, В КОЙТО СА ОСИГУРЕНИ ОТЛИЧНИ УСЛОВИЯ:
В категории: Бургас


България Всички новини
Помните ли Велимира, която преди години избяга от родителите си? Арестуваха я заради кражби Помните ли Велимира, която преди години избяга от родителите си? Арестуваха я заради кражби

27-годишната бургазлийка вече е с богато криминално досие

Докато всички спят: Топ 3 правила за тих секс Докато всички спят: Топ 3 правила за тих секс

Вижте ги:

Какво е да имаш връзка с емоционална личност Какво е да имаш връзка с емоционална личност

За тези хора романтиката е нещо съществено

Кои физиономии и мимики издават, че харесваме някого Кои физиономии и мимики издават, че харесваме някого

Вижте какво показва проучване

4 зодии, на които е трудно да устоите 4 зодии, на които е трудно да устоите

Ето кои са те

Скулптори-номади изваяха Пегас и загадъчна дама на плажа в Бургас Скулптори-номади изваяха Пегас и загадъчна дама на плажа в Бургас

Шедьоврите от пясък са дело на англичанина Пол Хогард и съпругата му Реми Гийрц, които преди седмица изваяха красива русалка

 

Млад красавец стимулирал Венета Райкова за новата й книга Млад красавец стимулирал Венета Райкова за новата й книга

Мистериозният любовник толкова е завъртял главата на Венета, че тя дори му посвещава корицата на осмата си книга

 

7 неоспорими истини за Везните 7 неоспорими истини за Везните

Везните са изключително лоялни

Бургаски дрифтър връхлетя с БМВ-то си в насрещното в Пловдив, разби се в бус Бургаски дрифтър връхлетя с БМВ-то си в насрещното в Пловдив, разби се в бус

20-годишен водач на БМВ-то с бургаска регистрация  "палил" гуми  по бул "Цар Борис Трети Обединител" и започнал последователно преминаване от лента в лента, но изтървал колата и влязъл в насрещното

 

Пловдив с най-евтини горива, дизел и бензин на места - под 1,70 Пловдив с най-евтини горива, дизел и бензин на места - под 1,70

Днес общият индекс на намаление за трите масови артикула по бензиностанциите е 8,659 стотинки за литър

Трима загинаха в пожар в научен център на Huawei Трима загинаха в пожар в научен център на Huawei

Твърди се, че в сградата се разработват проекти за 5-G технологии

Почина единствената съпруга на Джеймс Бонд Почина единствената съпруга на Джеймс Бонд

Дъщерята на актрисата Рейчъл Стърлинг уточни, че майка ѝ е издъхнала от рак, който бил диагностициран през март

 

Под натиск: Премиерът на Ливан подаде оставка Под натиск: Премиерът на Ливан подаде оставка

В същото време той подчерта необходимостта да се реализира инициативата на Франция за стабилизиране на ситуацията в Ливан

 

Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия

До този момент поне 26-ма са идентифицираните с вируса

Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков

На борда имало общо 27 души - седемчленен екипаж и 20 кадети от академията на ВВС

Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо" Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо"

Единият заподозрян е арестуван на една от близките метростанции до редакцията и е 33-годишен алжирец

Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО) Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО)

Кадрите показват как мечка, ядейки риба на брега, в един момент забелязва дрона и със скок се опитва да го удари с лапата си

Протести в Марсилия след затварянето на търговските обекти заради коронавируса Протести в Марсилия след затварянето на търговските обекти заради коронавируса

Протестиращите, както и властите на втория по големина френски град, заплашват и със съдебни дела

Арестуван застреля полицай в лондонски участък Арестуван застреля полицай в лондонски участък

Извършителят е задържан

Джихадист кла с мачете четирима души край старата редакция на „Шарли Ебдо“ Джихадист кла с мачете четирима души край старата редакция на „Шарли Ебдо“

Състоянието на двама от ранените е критично, нападателят е арестуван

Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Днес Лукашенко просто излезе в пенсия, единственият лидер съм аз. Виц на деня Виц на деня Една Баба, дето лее куршум, викаше:
- Куршумът, бабе, лекува всичко!
Дон Вито Корлеоне изгради империя на това лечение. Права е бабата!
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира с 12 бутилки вино, 2 бутилки уиски, 1 водка и 2 хляба. Мъжът ѝ:
- Гости ли ще имаме?
- Не!
- А защо ни е толкова хляб?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Връзката трябва да е 50 на 50. Той ми купува кола - аз я кара
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори