×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • 16 пъти е превишена нормата за неразтворени вещества в река Марица
  • Земетресение с магнитуд 6,3 е регистрирано близо до Соломоновите острови в югозападната част на Тихия океан
  • Трима са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в страната
  • Броят на жертвите на коронавируса в Китай достигна 80 души, след като 24 души починаха в провинция Хубей, епицентъра на заразата
  • Цените на храните на едро скачат с близо 5%
  • Бил Гейтс дарява 10 млн. долара за борба с коронавируса
  • Жълт код за поледици е обявен в 6 области в Западна България
НА ЖИВО

Бургас е иноватор в социалната сфера, ще се радвам, ако прегърнете доброволческия модел "деца помагат на деца"


Бургас е иноватор в социалната сфера, ще се радвам, ако прегърнете доброволческия модел "деца помагат на деца"
Ще договорим със 70% по-голям ресурс за социалната сфера за следващия програмен период, обяви зам.-министър Зорница Русинова
05 Юли 2019, Петък, 16:11 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

В Пловдив ученици помагат с уроците на деца с увреждания да наваксват, така че също да бъдат с шестици по математика и по български език и литература

- Зам.-министър Русинова, по време на посещението Ви в Бургас се казаха много нови неща, в които Бургас е иноватор, нека изброим основните.

- Бургас е иноватор в много области, включително и в социалната сфера. За мен е доста удовлетворително споразумението на всички общини на територията на Бургаска област за съвместни социални дейности. Това означава, че кметовете тук са социално чувствителни и отговорни.

Имахме възможност заедно с кмета Димитър Николов официално да обявим една от най-значимите инициативи, които Министерството на труда и социалната политика започна през тази година – развитието на патронажни услуги за възрастни хора, самотно живеещи и хора с увреждания. Става дума за домашни услуги, интегрирани, да ги наречем здравно-социални. Бургас е първи от 120-те общини в страната, които започват пилотно през тази година да изпълняват такива услуги. Целта ни е да подкрепим хората в домашна среда с изключително важна ежедневна услуга. Ще им осигурим не само посещение на социалния патронаж, който осигурява храна, не само на домашните и личните асистенти, но и на медицинско лице, което е много необходимо за възрастни хора, които живеят сами. Например, един възрастен човек, който излиза от болница, ако няма близки и роднини, които да се погрижат за него, дори няма как да си организира медицинска сестра да му сложи системи или инжекции. Услугата ще се изпълнява в следващата година, като проектът не Община Бургас е на стойност малко над 260 хиляди лева, за около 240 души, които могат до 2 часа на ден да ползват тази услуга. Надявам се, че тези пилотни проекти ще дадат добър ефект, тъй като са в основата на интегрираните услуги, които залегнаха в Закона за социалните услуги за пръв път през тази година.

Другата важна тема бе посещението на Дневния център за деца и младежи с увреждания.

Зам.-министър Русинова, кметът Димитър Николов и заместниците му Руска Бояджиева и Лорис Мануелян се срещнаха с родители на деца с увреждания и поеха ангажимент да работят по решаване на проблемите им

- Какви бяха Вашите ангажименти и исканията на родителите на такива деца и младежи?

- Един от ангажиментите, които поех при предишно мое посещение, беше да разширим възможността този център да не е само за деца, а за деца и младежи – това са деца с увреждания, които вече са навършили 18-годишна възраст и тяхното увреждане е такова, че те не могат сами да се обслужват. Това е изпълнен ангажимент от моя страна, разрешението от страна на експертната група в министерството е вече факт. Надявам се в следващите няколко месеца новоизграденият център на Общината да получи и финансиране от ОП „Развитие на човешките ресурси”, за да започне да функционира. Това е модерен център, с модерно оборудване, който предоставя ежедневна грижа на около 40 деца. Има възможност за почасова грижа на още около 60 деца. Вярвам, че този модерно направен център на ключово място в историческото ядро на Морската градина в Бургас ще представлява един модел оттук нататък за цялата страна какво всички ние като общество можем да направим освен усилията на Общината и държавата. Факт е, че когато на една детска площадка видим деца с увреждания, страним. Когато спрем това, можем да говорим за истинска интеграция. За мен позитивната нагласа на майките е много важна, защото те също имат желание да работят в центъра, да развиват доброволчество. Вярвам, че Бургас ще се превърне в един от моделите на добри практики за такъв тип дневни центрове.

- Защо е важно да развиваме тези добри практики?

- Те се осигуряват с европейски средства. По линия на ОПРЧР за този програмен период има отделени малко над 280 млн.лева, които служат за подкрепа на общините за развитие на услугите за деца и възрастни, които идват вследствие на закриването на домовете. Целта е да създадем модерни, качествени и нови социални услуги. Започваме активна работа за следващия програмен период с първите стъпки на обособяване на нашите приоритети и преговори с ЕК, като очакванията ни са да договорим със 70% по-голям ресурс за социалната сфера за следващия програмен период. Нашето настояване ще е 50% от тези средства да отиват за социални дейности. По наши изчисления – близо 2 млрд. лева ще бъдат средствата, насочени към дейности за подкрепа с топъл обяд, с допълнителни пакети с храни, множество услуги, подкрепа в домашна среда на възрастни и самотни хора, на хора с увреждания. Много повече европейски средства, които се надявам да променят значително живота на една от най-уязвимите части на нашите съграждани.

- Зам.-министър Русинова, Вие работите в много добро сътрудничество с Община Бургас и приехте като личен ангажимент проблемите на родителите на деца и младежи с увреждания, които те представиха пред Вас. Това обаче не зависи само от Вашето ведомство – достъпната градска среда и плажовете, факта, че след 18 години отпада грижата за младежи със Синдром на Даун. Предприемат ли се мерки чрез междуинституционално сътрудничество със здравното министерство, с регионалното ведомство, с общините за решаване на тези проблеми?

- Има такова сътрудничество. За нас е важно да сме в активен диалог с родителите на децата с увреждания, с техните близки, защото те са ежедневно до тях и знаят най-добре нуждите им. Ако ние политиците и местните власти ежедневно не сверяваме часовниците какво още трябва да се направи, не сме си свършили добра работата. Наш ангажимент е решаването на проблемите на хората. Надяваме се те да бъдат все по-малко, но при възникнал проблем ние търсим възможностите не само чрез нашето министерство, но и целия ресурс на държавата и местните власти. Темата за плажовете не е пряко в нашето ведомство, но тази за достъпната среда е част от ангажиментите, които ние като правителство сме поели. Ще подкрепим инициативите на местната власт във всяко едно направление по отношение на достъпната среда.

- Майките поставиха и много сериозен проблем пред Вас – липсата на специалисти по грижата за деца с увреждания, какво се прави в тази посока?

- Проблемът с липсата на специалисти в социалната сфера е не по-малък, отколкото в образованието, здравеопазването и почти във всяка сфера и това не е проблем само за България. Няколко са насоките, в които работим. На първо място – да намерим начин през промяна на новите стандарти за услуги за следващата година да се увеличат възнагражденията в социалната сфера. В новия Закон за социалните услуги за пръв път отделяме цяла глава, както и отделна Наредба, която ще се отнася за изискванията към професионалистите като образование, квалификация. Ще се приемат и задължителни мерки за обучение и преквалификация, когато един човек започне да работи в социалната сфера. Заедно със специалисти започваме работа през есента, за да погледнем още веднъж класификатора на дейностите в социалната сфера. Когато ясно разграничим от тях изисква средно, висше или специализирано образование, тогава ще намерим адекватния начин за подготовка на кадри. Предвиждаме и много инициативи, които биха могли да се изпълняват на местно ниво. Ще приветстваме Община Бургас, ако започне да го прави. Става дума за съвместни доброволчески дейности на децата от училищата в социалните услуги.

- Казахте, че вече на някои места в страната има такива доброволци. Нека ги дадем за пример на бургазлии.

- Примерът, който често споменавам, това е Пловдив. Там се натъкнахме на добрата практика едно от училищата в кв. Тракия да поеме шефството над Център за настаняване от семеен тип в района. Благодарение на това виждаме как деца помагат на деца. Учениците помагат с уроците на децата, които са в Центъра да наваксват, така че също да бъдат с шестици по математика и по български език и литература.

- За пореден път се надигат призиви за протест срещу Националната стратегия за детето, нека кажем категорично – готви ли се подобен документ и защо не трябва да се притесняват родителите?

- Отново бих искала да уверя родителите и българските граждани, че в нашата държава има българска система за закрила на детето. Ние не копираме чужди модели, нямаме и намерение да го правим. Лично аз не подкрепям норвежкия модел на система за закрила на детето. Важно е хората да не се подвеждат по фалшивите новини, които много често в социалните мрежи създават страхове. Не се работи по подобна стратегия, нито има тайно прието законодателство. Апелът ми е хората да не се поддават на протестни действия, за които не е ясно с каква цел се предприемат.

Промените, които са направени в Закона за закрила на детето през тази година, са свързани с прилагането на новия Закон за социалните услуги. Целта им е първо законово да затворим всички специализирани институции, България да забрави за съществуването в законодателството си на думи като специализирана институция. Нека не забравяме какво беше Могилино и другите домове. Социалната сфера беше нещо трагично и страшно. Всички деца, които бяха в тези институции, са изведени. Голяма част от тях са настанени в новите центрове от семеен тип. Това са малки къщички, които са в жилищен квартал на града, близо до училище, до детска градина, болница. Те посещават редовно рехабилитация и могат да общуват с хората от квартала, а не са извън страната.

В Закона за закрила на детето беше променена още координацията на нашата система с всички останали. Всеки ден се натъкваме на случаи, в които поради най-различни причини има изоставени деца. Ако системата за закрила на детето не функционираше добре, ако в случаите, в които виждаме брутално насилие над деца, ние не можехме да се намесим, така че да спасим детето, тогава нашата работа наистина е под въпрос. Апелирам към всеки, който се чувства съпричастен към темата за насилието и за децата, да се разграничи от това, което искат тези организации. Ако малко повече се задълбочим в тяхната група, ще видим, че исканията са за забрана на аборти, за забрана на съвместно съжителство, излизане на България от ЕС. Не вярвам, че в 21 век би трябвало да се подкрепят антидемократични ценности.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МОДЕРНИЯ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ, В КОЙТО СА ОСИГУРЕНИ ОТЛИЧНИ УСЛОВИЯ:
В категории: Бургас


6 любими секс пози на мъжете
6 любими секс пози на мъжете 27/01/2020, Понеделник 22:00 0
Орлин Павлов разкри защо заеква
Орлин Павлов разкри защо заеква 27/01/2020, Понеделник 20:01 1
България Всички новини
Има обвинен за замърсяването на река Марица Има обвинен за замърсяването на река Марица

Санкция от 100 000 лева беше наложена на уличеното предприятие

НФСБ иска КПКОНПИ да провери имуществото на Комисията по хазарта НФСБ иска КПКОНПИ да провери имуществото на Комисията по хазарта

Искането ще бъде да се провери имущественото състояние както на този състав на Комисията по хазарта, така и на предишните три от 2015 насам

Колко говориха бургаските депутати от трибуната на парламента през последната година Колко говориха бургаските депутати от трибуната на парламента през последната година

Христиан Митев, Петър Кънев и Ивелина Василева водят в класацията

Global Game Jam за шести път в Бургас Global Game Jam за шести път в Бургас

Топ IT фирми журират игрите

Украинецът, издирван с червена бюлетина на Интерпол, се укривал в частна квартира в Бургас Украинецът, издирван с червена бюлетина на Интерпол, се укривал в частна квартира в Бургас

Олексий поиска домашен арест с електронна гривна 

Украинецът, арестуван за убийство за известна активистка, влезе под строга охрана в Съдебната палата на Бургас Украинецът, арестуван за убийство за известна активистка, влезе под строга охрана в Съдебната палата на Бургас

Олексий Левин бе издирван с червена бюлетина на Интерпол

След като го изхвърлиха от БНТ - Камен Алипиев се дипломира След като го изхвърлиха от БНТ - Камен Алипиев се дипломира

Дългогодишният спортен журналист не бил взел редица изпити

 

Крадци грабиха зеленчуци от аварирал турски ТИР Крадци грабиха зеленчуци от аварирал турски ТИР

Извозвали продукцията с каруци и леки коли

5 неща, на които ни учат трудните ситуации 5 неща, на които ни учат трудните ситуации

Научаваме се да бъдем прощаващи

Мъж се самоуби в сградата на ДАНС Мъж се самоуби в сградата на ДАНС

Той е използвал самоделно оръжие, самоличността му - неизвестна

Мадона си взе почивка заради лекари Мадона си взе почивка заради лекари

Отмени концерта си в Лондон

Черната Мамба Коби Брайънт - идол на милиони по света Черната Мамба Коби Брайънт - идол на милиони по света

Легендата на "ЛА Лейкърс" беше истинска икона в баскетбола

Бащата на Меган Маркъл ще се радва да я види, дори и в съда Бащата на Меган Маркъл ще се радва да я види, дори и в съда

Тя и принц Хари са наранили кралица Елизабет Втора с изненадващото си решение да се откажат от кралските си ангажименти, смята той

Силно земетресение разтърси Иран Силно земетресение разтърси Иран

Трусът е усетен в района на град Шираз в провинция Фарс

Дъщерята на Коби Брайънт Джина загинала заедно с баща си Дъщерята на Коби Брайънт Джина загинала заедно с баща си

Джина, наричана още Джиджи бе просперираща млада баскетболистка

Посланик Владислав Спасов: Носенето на маски е задължително, спасява от опасния коронавирус Посланик Владислав Спасов: Носенето на маски е задължително, спасява от опасния коронавирус

Дипломатът потвърди, че няма заразени българи и съобщи, че ансамбъл от Петрич се прибира днес с полет от Китай

80 са вече жертвите на китайския коронавирус 80 са вече жертвите на китайския коронавирус

Китайското правителство обяви, че ще удължи срока на почивните дни по случай Лунната нова година до 2 февруари заради вируса

Удар по американското посолство в Багдад, поразиха го с три ракети Удар по американското посолство в Багдад, поразиха го с три ракети

Засега никоя групировка не е поела отговорност за атаката

Шок за феновете на НБА, Коби Брайънт загина при авиокатастрофа Шок за феновете на НБА, Коби Брайънт загина при авиокатастрофа

Частният хеликоптер на легендарният баскетболист се разби край Лос Анджелис 

Смъртоносният коронавирус пуснат в Китай от илюминатите? Смъртоносният коронавирус пуснат в Китай от илюминатите?

Любителите на конспиративните теории намесиха и извънземните, заразата била донесена от Марс

Бойко Борисов Бойко Борисов Сигурен съм, че съм бил на повече мачове, отколкото всички вие заедно Виц на деня Виц на деня щПитат радио Ереван:
– По какво си приличат индианците и жените?
– Почнат ли много да се гримират, голям лов ще пада.
Виц на деня Виц на деня Събота сутринта. Звъни се на вратата.
- Кой е?
- Вярвате ли в Бог?
- Вярвам.
- За Бога, налейте ми 50 грама!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Много скъпо, бе! - си помисли принц Хари, получавайки първата си сметка за ток.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори