×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

БрюкСелски уроци по оцеляване


БрюкСелски уроци по оцеляване
Бойко Борисов се гъне пред Франс Тимерманс и демонстрира класически поврат
01 Юли 2019, Понеделник, 20:06 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Или как Бойко Борисов успява да лавира в политическия "Сървайвър" по света и у нас

Бойко Борисов е уникално явление в българската политика. Чудовищният му инстинкт за оцеляване е нещо невиждано поне от годините на тоталитарния режим и времената на неговия учител Тодор Живков.

Последните два дни Борисов пребивава в Брюксел заради преговорите за висшите постове в Европейския съюз. Парадоксално или не, точно от столицата на ЕС премиерът и лидер на ГЕРБ ни изнесе на живо и в концентриран вариант няколко политически урока.

„Едни правят пленуми, ние правиме Съвет”, коментира с пренебрежителна усмивка Бойко Борисов в неделя, клъввайки политическия си противник БСП.

Класически урок по самохвалство, който може да се преведе като „къде съм аз, къде сте вие”.

БСП в неделя имаше заседание на Националния съвет. Пленуми отдавна няма, макар и до ден днешен тези заседания да се наричат неофициално така.

Бойко Борисов пък участва в нещо като Европейски съвет.

Лидерът на ГЕРБ подхвърля и още една реплика за БСП: „Тея, където купуваха гласове, се издигат”. Той вероятно има предвид депутата Манол Генов, който е разследван за това. На „пленума” Генов бе избран за член на Изпълнителното бюро на соцпартията.

Това, че наскоро бе оправдан на първа съдебна инстанция, за Борисов, разбира се, не е от значение. За него важно е какво е обвинението на прокуратурата.

А кой купува избиратели се видя ясно на евровота само преди месец от журналистически разследвания в няколко общини в северозападна България. Те показаха, че брокерите са контролирали купените гласове чрез нелогични преференции за точно определени кандидати. В това отношение изпъкват най-вече ГЕРБ и ДПС…

Но фактите в политиката не са от толкова голямо значение, важен е гьонсуратлъкът – много силен урок.

На европейския тепих около българския премиер обаче е не по-малко интересно.

Снощи той бе попитан от журналисти дали ще подкрепи евросоциалиста Франс Тимерманс за председател на Еврокомисията.

Отговорът е твърд: „Ние си имаме шпицен-кандидат, имаме водещ кандидат, спечелил европейски избори – Вебер. Така че… и сега от ЕНП идвам, категорично ние стоиме зад нашия кандидат. Няма логика победителят да не бъде председател на Европейската комисия, така че не знам откъде идват всичките тези идеи.”

След като му се напомня, че Ангела Меркел се е съгласила на варианта с Тимерманс, Борисов отсича: „Тя е председател на германската партия, не на ЕНП”.

Лидерът на ГЕРБ вижда политическата реалност така: „Тука не съществува личността Вебер и личността Тимерманс. Има Европейска народна партия – победили, и европейски социалисти. Точка. Ние тука не правим дисекция, разрез или коментар кой какви качества има. Европейският избирател се произнесе за качествата, Вебер - първи, Тимерманс - втори. Надявам се никой от нас да не се счита за по-висш от европейския избирател, от европейския гражданин, който е гласувал само преди месец.”

Борисов вкарва и националната нотка: „И ако аз стоя толкова зад Вебер… защото той е поел ангажимент пред българските избиратели за кохезионната политика, политика на сближаване, киберсигурност, защита на външната граница на Европейския съюз, повече работни места – да не повтарям цялата ни програма. И затова с Пленкович (хърватският премиер Андрей Пленкович в този момент минава покрай Борисов, който му се подсмихва хитро) стоиме твърдо зад него.”

Всичко това се предава на живо във „Фейсбук”-профила на министър-председателя. Пак там след само няколко часа се излъчва и изненадваща среща на Бойко Борисов с Франс Тимерманс.

Положението заприличва на политически „Сървайвър”.

Тук българският премиер прави демонстрация на класически поврат – също запазена марка на лидера на ГЕРБ.

„Водим тежък Съвет и исках да те видя, защото се очертава един такъв компромис, Вебер – (председател) на парламента, ти – (председател) на Комисията. Да чуя от тебе дали има… и съответно ние сме работили прекрасно през годините, кое ни е важно – газовият хъб, механизмът (за сътрудничество и проверка – б.а.), Шенген, реформите, които по твоя списък правиме в съдебната система, сега всичко влиза в парламента, проверка на „тримата големи”, съответно и контрол кои може да се отстраняват. В общи линии просто да се видиме, да ги преговориме, защото имахме решение до днеска на Европейската народна партия, знаеш, но за мен е важен компромисът. Социалдемократите са системна партия. ЕНП – също”, занарежда Бойко Борисов, като гъне ръце, мести се неудобно във фотьойла, черви се и се поти.

Уникална среща, предавана на живо във "Фейсбук" - Борисов лично признава обрата в позицията си пред Тимерманс 

Франс Тимерманс в момента е зам.-председател на Еврокомисията, холандец. И… отговаря за върховенството на закона – нещо, което в България продължава да липсва.

Бойко Борисов обаче много да се надява да се прекрати евромониторингът върху системата на правосъдието ни. А с Тимерманс това ще е особено трудно.

Лидерът на ГЕРБ изтъква колко принципен винаги е бил холандецът.

Макар че само преди няколко часа е говорил друго, сега вече за Борисов няма значение кой е победил на евроизборите - ЕНП или ПЕС: „Така че кой е отгоре и отдолу не е най-важното. А и погледнато реално, Вебер има повече опит в парламента… толкова години. Ти като заместник-председател на комисията си с прекрасен опит. Така че… има държави с притеснения, особено в централна и източна Европа, но аз това, което им казах – „убеден съм в неговата принципност” и от една година мисля, че наблюдаваш моите изказвания.”

Тук Борисов започва да се смее със селска хитрина. Действително през последната година той неведнъж е правел комплименти на еврокомисаря по правосъдието.

Българският премиер заключава: „Днеска говорихме с Педро, Мануел, Рюте, Ангела и други колеги, че е по-добре да излеземе с решение. Да не се инатиме…”

Тимерманс отговаря с комплименти към Бойко Борисов, но после моли камерата да се изключи, защото не е сигурен дали следващото му изказване трябва да бъде чуто и видяно…

На другия ден Борисов пак се появява пред българските репортери, но е  бесен – не е спал, хотелът му „изгорял”, а решение кой ще оглави Еврокомисията не е взето.

След журналистически въпрос колко държави са били срещу Тимерманс и защо не се е получил изборът, Борисов отсича: „Аз отговарям за нашата позиция. Нашата позиция беше ясна и категорична.”

Хм… колко да е ясна и категорична?! Репортерите са видимо объркани. Твърдо зад Вебер ли сме или сме за компромисния вариант с Тимерманс?

След няколко питания все пак Борисов обяснява, че „пакетът” му бил „Вебер - на парламента, и Тимерманс - на комисията”.

Лидерът на ГЕРБ прави паралел с българската политика и като че ли едва сега осъзнава защо не е станал премиер и след парламентарните избори у нас през 2013 г.

„Трябва мнозинство. И аз спечелих изборите преди 4-5 години, ама БСП и ДПС си направиха коалиция и сложиха Орешарски за премиер, а ние бяхме първа политическа сила, помните ли? В същата хипотеза сме и в момента. Левите и либералите заедно имат повече от ЕНП и ние сме длъжни да правиме компромис”, коментира Бойко Борисов.

През 2013 и 2014 г. той обясняваше къде когото види, че щом ГЕРБ е първа политическа сила, непременно трябва да е на власт. В Европа обаче „трябва мнозинство”, а в България явно всички са длъжни да подкрепят победителя. Особено ако е Бойко Борисов…
12
Коментара по темата
12.
....10.....
03.07.2019 15:47:34
0
2
Ама каква стока...направо е безценен...
Такова ниско ниво НИКОГА не е било в държавата ни !!!!!!!!!!!!! Срам за България!!!!!!!!!
11.
XX
02.07.2019 00:14:59
0
4
@1
Интелигентните като теб, които тласуват за тего?
10.
XX
02.07.2019 00:11:54
7
7
Колкото и да е безгръбначен ибрик и подлога бойко борисов, пак е по стока от слабоумния цветанов и "дисидента на луканов" - росен плевнелиев.
Инак шизофреничното въртене на задника и амнезията си е ценност на всички евроатлантици.
9.
Фото Мими
01.07.2019 23:58:19
2
10
Боко, усмихни се!
Кажи БрюкСелско зелееее! Щрак...
8.
Аплаус
01.07.2019 23:52:20
1
13
Браво Лисицов, растеш!
Напълни ми душата.
Но във Флагман ти е тясно, а и надали такива статии радват издателят ти. Време е да помислиш за растеж в професията и кариерата
7.
Pidal
01.07.2019 23:48:03
3
16
Кой му плаща не ме интересува.Съвсем точно е изкарал и обяснил думите на БайСуджука
6.
ХОХОХО
01.07.2019 21:52:26
15
6
ЛИСИЦОВ, МНОГО МИ Е СМЕШНО ДА ЧЕТА ТАКИВА СТАТИИ ОТ ТЕБ, КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ ГЕРБЕРИТЕ ТИ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТАТА ХОХОХОХОХО
5.
!
01.07.2019 21:50:42
8
9
бай ганьо, ама на първа линия в ЕС - пък вие плюйте по форумите и ръкопляскайте на корнела :D
4.
Българин
01.07.2019 21:42:31
2
15
На тоя шебек малкото му име трябва да е Тъпанар
3.
Бай Алеко
01.07.2019 21:40:24
2
17
Бай Ганьо ряпа да яде...срам, голям срам....
2.
Ачката
01.07.2019 20:48:47
3
33
Супер статия. Напълни ми душата. Само поздравления.
1.
Havelock Vetinari
01.07.2019 20:10:11
42
47
Бай Ганьо в Европа може да бъде интересен единствено за празните червени кратуни на родните селяндури, гледащи Слави и търкащи талончетата на Черепа. У европейците и интелигентните хора тук циркаджийските му номера предизвикват единствено съчувствие и тъга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Довечера ще правите секс? Вижте осем неща, които не стават за лубриканти Довечера ще правите секс? Вижте осем неща, които не стават за лубриканти

Ето ги и тях:

6 мъжки реплики, при които да ви светне лампата 6 мъжки реплики, при които да ви светне лампата

Те имат за цел да наранят

Единствен в Европа: Робот-камериерка започна работа в софийски хотел Единствен в Европа: Робот-камериерка започна работа в софийски хотел

Тя говори 3 езика, отговаря за румсървис и ще ви поздрави за рождения ден

Аутопсия установи от какво е умрял гардът от мелето с чужденци в Пловдив Аутопсия установи от какво е умрял гардът от мелето с чужденци в Пловдив

Според съдебните лекари 42-годишният Иван Гунев е бил покосен от масивен инфаркт

На БСП е необходима не просто коалиционна, а по-широка гражданска платформа, за да преборим ГЕРБ На БСП е необходима не просто коалиционна, а по-широка гражданска платформа, за да преборим ГЕРБ

Там, където сме изолирани като секта, резултати нямаме, категоричен е зам.-председателят на соцпартията

Мъже, скандалите със съпругата удължават живота ви! Мъже, скандалите със съпругата удължават живота ви!

Има значени обаче колко чести са скандалите

Добрев и Стойнев обсъждат на Областен съвет на БСП нереализирания потенциал на партията в Бургаско Добрев и Стойнев обсъждат на Областен съвет на БСП нереализирания потенциал на партията в Бургаско

Зам.-председателят на формацията зове за консолидация с цел свалянето на ГЕРБ от власт

АПИ напомня: Над 1 млн. годишни е-винетки изтичат през януари и февруари АПИ напомня: Над 1 млн. годишни е-винетки изтичат през януари и февруари

Цените остават непроменени и през 2020 г.

Данъчни удариха четири известни вериги заведения в София за колосални дългове Данъчни удариха четири известни вериги заведения в София за колосални дългове

Общото между веригите е, че регистрират нови фирми, които оперират едни и същи обекти и трупат дългове за данъци и осигуровки

Празничният дух на Никулден завладя и затвора в Бургас Празничният дух на Никулден завладя и затвора в Бургас

С много настроение и музикален концерт лишените от свобода посрещнаха празника

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“ Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“

Роденият в Ню Йорк актьор получава престижната награда за ролята си на Рой Кон в „Ангелите на Америка“ през 1993 година

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя 2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Общо изплатената сума се очаква да достигне 160 млн. паунда

Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул

Няма данни за пострадали и разрушения

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Новата „зелена таксономия“ на блока може да зачеркне ядрената енергия и природния газ от инициативите за европейско финансиране

"Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания "Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания

Това са опитите за посегателство в САЩ - агресия, изнасилване, от шофьори, клиенти и други

Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето

От болницата очакват тя да се върне на работа до дни

Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство

Магнатът Димитрий Обретенски бил три дни в кома преди да почине

След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките

Според международни организатори причината за подигравките към Доналд Тръмп са заради това, че Америка никога е нямала по-слаб президент

Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки? Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки?

И новата лична дизайнерка на президентшата не е в състояние да я спаси от вътрешната й липса на вкус

Бойко Борисов Бойко Борисов Беше ми мъчно за рибите, като ги гледах по телевизията как едвам дишат Виц на деня Виц на деня Готвя боб и питам жената:
- Добре, мило, как разбра, че съм пиян?!
- Имам интуиция, скъпи! Ще слагаш ли още какао в боба или да го прибирам?!
Виц на деня Виц на деня - Струва ми се,че след вчерашния празник умирам!
- Как пък не! Че ти изпи почти всичката ракия!
- К'во значи "почти?" Къде има още?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Адам бил изгонен от рая заради жена. Ахил бил убит заради жена. Самсон бил лишен от силата си заради жена. Нищо не намеквам.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори