×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

И най-модерният апарат е нищо без компетентен лекар, благодаря на всички, които вече 20 години са част от голямото семейство на „ЛИНА”


И най-модерният апарат е нищо без компетентен лекар, благодаря на всички, които вече 20 години са част от голямото семейство на  „ЛИНА”
Д-р Васил Костадинов - управител на една от най-големите медицински лаборатории в страната
26 Юни 2019, Сряда, 14:56 ч.
Автор: Флагман.БГ

Радвам се на факта, че все още има интерес от млади колеги за специализация тук и сега

Една от най-големите медицински лаборатории в страната - „ЛИНА”,  тази година отбелязва 20 години от своето създаване. Много бургазлии помнят първата „ЛИНА” на улица „Републиканска”. Две десетилетия по-късно лабораторията вече има десетки филиали в различни части на страната и е пример за високо качество и стандарти. Зад девиза „Ние измерваме Вашето здраве” стои голям екип от опитни лекари от всички лабораторни специалности и модерна апаратура, която постоянно се обновява. За началото и как е създадена „ЛИНА” споделя нейният управител – д-р Васил Костадинов.

- Д-р Костадинов, „ЛИНА” е първата частна медицинска лаборатория в Бургас. Как се роди идеята за нейното създаване и с какви предизвикателства се сблъскахте? Трудно ли беше?

- Идеята се роди съвсем случайно. Никога не съм искал да се занимавам с това като лекар, но иронията на съдбата направи така, че през цялото време след като завърших медицина  да не работя друго. Веднага след като реших, че ще специализирам „Клинична лаборатория“, понеже нямах друга алтернатива, видях и възможността да направим нещо по-различно, нещо по-модерно и нещо, чието развитие и прогрес да зависи от нашия ентусиазъм, нашите чувства и желания. Така се роди идеята за „ЛИНА”. Създаването ѝ продължи няколко години и преди двадесет се осъществи.

Трудности е имало, но всяко начало е трудно. Когато свикнеш да ги преодоляваш, не те боли както, като прохождаш. Неприятното е, че емоцията и ентусиазмът, силните чувства и желанието да се доказваш, все повече и повече придобиват друга форма и израз и преминават в рутина, административна отговорност, еднообразие, съобразяване с договорености и изисквания на контролиращите органи. В „ЛИНА” обаче сме успели да запазим основното чувство - желанието да помагаме на хората да са здрави! Това ни движи напред и благодарение на това чувство преодоляваме всяко предизвикателство.

- 20 години по-късно „ЛИНА” е не само най-голямата медицинска лаборатория в област Бургас, но и една от най-големите в страната. Колко общо са лабораториите в момента и в кои градове са те?

- Лабораторията ни претърпя развитие и като резултат от това са и дейностите ни в други области. Освен в Бургас имаме лаборатории и манипулационни още  във Варна и Ямбол. Общият им брой в момента е близо 40, а персоналът надхвърля  200 души.  Винаги сме се ръководили от максимата да работим добре и да сме в полза на пациентите, да сме там,  където има нужда от нас и можем да дадем от себе си на другите. Смея да твърдя, че правим дори и невъзможното да сме точни и коректни и да създаваме максимално удобство за хората.

- На какви специалисти разчитате в своя екип и обучавате ли собствени кадри. Колко са младите лекари, които в момента работят в „ЛИНА” и успявате ли да ги мотивирате да остават в България?

- Разчитам на всеки и всеки разчита на другия от екипа. Ние сме едно тяло и ако някой от органите страда -  боледува цялата лаборатория. Лекарският екип, лаборантите, биолозите, другите медицински специалисти, куриерите, санитарите, администрацията са семейството, с което прекарвам по-голямата част от времето си. Осъзнал съм, че и най-модерният апарат е нищо без компетентите специалисти. Благодаря на всички, че са част от „ЛИНА”.

Истината е, че не е лесно да работиш и живееш в условията, които се предлагат в България и е равно на героизъм, затова се радвам на факта, че все още има интерес от млади колеги за специализация тук и сега. В момента на щат при нас са шестима специализанти. Надяваме се да останат на работа при нас. Стараем се и полагаме усилия да ги мотивираме да изберат България, за да има кой да изследва и лекува нашите деца  и внуци.  Затова искрено се надяваме да привлечем още млади колеги.

- Вие сте първата лаборатория, която започна да провежда редица профилактични кампании. Защо превантивните изследвания са  важни за пациентите и научиха ли се хората да се грижат за здравето си преди да се е появил конкретен проблем?

- Профилактиката на заболяванията е най-съществената грижа за човешкото здраве.Това е осъзната необходимост и работата за това пациентите сами да се грижат за себе си, помагайки на личния си лекар или специалист, за когото често не достига време е един от приоритетите ни. Дейността, свързана с профилактиката, често е недофинансирана или лимитирана и това води до невъзможност за осъществяването ѝ.  Тогава идеята на приемлива цена да се направят профилактични анализи се оказа добър  вариант както за пациентите, така и за техните лекари. Наложи се като модел и изследването на два биохимични показателя, свързани със социалнозначими заболявания, безплатно за пациента, което започна като форма на профилактична дейност преди година.

- Като лекар с дългогодишен опит бихте ли ни споделили от какви промени има нужда системата на здравеопазването, за да може пациентите да имат по-лесен и навременен достъп до важни изследвания?

- Достъпът до здравеопазване и в частност до лабораторни изследвания е свързан основно с финансирането и приоритетите на обществото. Когато човек осъзнае смисъла на собствения си живот и започне да го цени повече, тогава вероятно би могло да настъпи и промяна  в посочената система.

- Има ли хора, на които искате да благодарите за това, че винаги са били до Вас през тези години и са Ви подкрепяли?

- Разбира се! Благодарни сме на нашите пациенти за доверието им към нас ! Ние съществуваме за тях и благодарение на тях! Благодарен съм и на всички лекари, лечебни заведения, административни органи и служби, на общинските ръководства, сдружения, пациентски организации и многото други структури, с които работим съвместно. И разбира се се прекланям  пред всички работещи и работили в лаборатория „ЛИНА” сега и през миналите 20 години.

- Какво си пожелавате навръх 20-та годишнина на лаборатория „ЛИНА”?

- Пожелавам си лаборатория „ЛИНА” да я има и след мен. А на всички Вас желая да сте здрави и здравето си  да измервате при нас!
Любовен хороскоп за юни
Любовен хороскоп за юни 29/05/2020, Петък 22:00 0
България Всички новини
Факелът на мира влезе в Община Созопол, кметът Тихомир Янакиев прие международната щафета Факелът на мира влезе в Община Созопол, кметът Тихомир Янакиев прие международната щафета

Вчера бе поставената паметната плоча за Дърво на мира

Туроператори ще връщат пари за провалени почивки най-рано наесен Туроператори ще връщат пари за провалени почивки най-рано наесен

Пандемията блокира пътувания на 200 000 българи, предплатили на агенции 250 млн. лева

Кола горя на бензиностанция в Ихтиман, жена е в "Пирогов" Кола горя на бензиностанция в Ихтиман, жена е в "Пирогов"

Пожарната е спасила друг автомобил

Божков: Акциите на "Левски" са джиросани на новия им собственик Божков: Акциите на "Левски" са джиросани на новия им собственик

Бизнесменът предупреди, че "клубът пак ще бъде хвърлен в задкусилието и превърнат в инструмент за политически игри и натиск"

Доц. Ангел Кунчев похвали болниците в Бургас Доц. Ангел Кунчев похвали болниците в Бургас

Считам, че нещата вървят към стихване на епидемията, заяви специалистът.

Потушен е пожарът в зеленчуковата борса край село Кърналово Потушен е пожарът в зеленчуковата борса край село Кърналово

Унищожени са 800 кв. м склад и десетки тонове плодове и зеленчуци

Чудни имена празнуват заради светица, основала първия девически манастир Чудни имена празнуват заради светица, основала първия девически манастир

Света Емилия е светица, чиито деца са посветили живота си на Бога и имат изключителен принос за развитие на християнството

С по-ниски температури и с валежи ще изпратим месец май С по-ниски температури и с валежи ще изпратим месец май

Прогноза за времето - събота, 30 май 2020 година

Епидемията гасне: Само 14 заразени с COVID-19 за денонощие, излекувани са 3 пъти повече Епидемията гасне: Само 14 заразени с COVID-19 за денонощие, излекувани са 3 пъти повече

Заразено е 9-месечно бебе от София

Злати Крадеца оправдан за обира на „Штедрия“, но закован за други три удара Злати Крадеца оправдан за обира на „Штедрия“, но закован за други три удара

Касоразбивачът ще лежи в затвора 2 години и 8 месеца при „общ режим“

Роджър Федерер е спечелил най-много в света на спорта за година Роджър Федерер е спечелил най-много в света на спорта за година

Носителят на рекордните 20 титли от Големия шлем е добавил към банковата си сметка общо $106,3 млн. за последните 12 месеца

Трима ранени при престрелка между авиопревозвачи в Украйна Трима ранени при престрелка между авиопревозвачи в Украйна

Стрелбата възникнала в резултат на разногласия между конкуриращите се компании

Протестите в Минеаполис ескалират Протестите в Минеаполис ескалират

Журналистът от CNN Омар Хименес e бил арестуван по време на пряко включване от мястото на протестите в Минеаполис

Вижте как започва адът в Минеаполис - ченге удуши чернокож на улицата (+18 ВИДЕО) Вижте как започва адът в Минеаполис - ченге удуши чернокож на улицата (+18 ВИДЕО)

Убийството на Джордж Флойд от бял полицай доведе до масови безредици и извънредно положение

Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож

Президентът Доналд Тръмп заплаши да изпрати Националната гвардия

Коя е зодията на милиардерите Коя е зодията на милиардерите

Най-много милиардери има сред везните

Как GDPR се превърна и в инструмент за репресия над журналисти Как GDPR се превърна и в инструмент за репресия над журналисти

В някои страни от Източна Европа правилата на ЕС за защита на данните са средство за заглушаване на медии

Урсула фон дер Лайен ексклузивно: Средствата за България се увеличават Урсула фон дер Лайен ексклузивно: Средствата за България се увеличават

Важни за страната ни политики като кохезионната, селскостопанската и Фонда за справедлив преход ще бъдат с увеличени средства, което е добре за България

СПИН уби изявения анти-СПИН активист Лари Крамър СПИН уби изявения анти-СПИН активист Лари Крамър

Крамър започва кариерата си като пренаписва сценарии

Медсестра „черпела“ колегите си с бисквити със сънотворни Медсестра „черпела“ колегите си с бисквити със сънотворни

Жената отива в затвора за 3 години

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Пускам дъжд, но невинаги се случва Виц на деня Виц на деня - Ако пътя ви пресече черна мишка, след нея черна котка, след нея черно куче, а след него черно внуче, значи дядото е издърпал не ряпа, а кабел с високо напрежение.

Виц на деня Виц на деня - Извинете, имате ли дезоксиаденозилхидроксокобаламин?
- Да, имаме, това е витамин B12.
- Да де, все му забравям тъпото име!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Справка от полицията: обири - 0, грабежи - 0, катастрофи - 0, семейни скандали - 1645790.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори