×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първи данни от изборите за кмет на Истанбул


23 Юни 2019, Неделя, 22:10 ч.
Автор: блиц

Води кандидатът на опозицията 

Кандидатът на най-голямата опозиционна партия Екрем Имамоглу води убедително на повторните кметски избори в Истанбул. Според първите резултати, публикувани от Анадолската агенция той печели 53.6% от вота, докато претендентът на управляващата партия на Реджеп Тайип Ердоган – Бинали Йълдъръм, изостава с резултат от 45.3% от бюлетините. Предстои тези резултати да бъдат потвърдени от по-нататъшното преброяване - урните в Истанбул са общо 31 хил. Поне 90 минути преди съобщението на Анадолската агенция в социални мрежи и проопозиционни агенции се завъртя разлика между 10 и 13 пункта в полза на Имамоглу.   

При отворени над половината урни се твърдеше за изоставане на кандидата на Ердоган с над половин милион гласа Така резултатът потвърди първоначалните прогнози и опроверга очакванията на Ердоган, която при пускането на гласа си изрази надежда, че избирателите ще подкрепят неговия кандидат за кмет. "Виждам само полза в това да започне консолидация на правителството в Анкара и кметството в Истанбул. Затова вярвам, че гласоподавателите в Истанбул ще вземат правилното решение", каза Ердоган. 

От своя страна, малко след като гласува в ранния следобед, Имамоглу определи днешния вот като шанс за демокрацията в страната си. "Това не са просто едни кметски избори в Истанбул. Това също е денят, в който можем да върнем демокрацията и да сложим край на беззаконията в нашата страна. Можем да поправим нещата с тези избори", заяви опозиционният кандидат. Изборите са от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

Бизнесменът и кмет в предишния мандат на истанбулския квартал "Бейликдюзю“ Екрем Имамоглу бе издигнат от основната опозиционна Народнорепубликанска партия и подкрепен от "Добрата партия“ с лидер Мерал Акшенер и прокюрдската Демократична партия на народите. След решението за повтаряне на вота в мегаполиса, няколко кандидати от малки леви формации се отказаха от участие в негова полза. На 19 юни малката десноцентристка Партия на верния път също декларира подкрепа за него. Бившият министър на транспорта, премиер и председател на Меджлиса Бинали Йълдъръм беше издигнат от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган и подкрепен от Партията на националистическото действие. За сигурността в изборния ден се грижиха над 52 500 служители на реда от истанбулското управление по сигурността, както и повече от 5600 жандармеристи, служещи в бреговата охрана и други. И управляващи, и опозиция твърдят, че са взели всички мерки за гарантиране на честността на вота. От Партията на справедливостта и развитието и Народнорепубликанската партия са мобилизирали по около 200 000 членове на избирателни секции и наблюдатели.

Всяка от формациите е осигурила и поне по един адвокат във всяко от 1919 училища, където се гласува. От Народнорепубликанската партия по-рано съобщиха, че са взели мерки за контрол при отчитането на резултата, транспортирането на протоколите и във всяко училище ще имат и по един отговорник за техниката и дигитализирането на резултатите, който ще ги изпрати в центъра за паралелно преброяване на формацията. Множество избиратели се върнаха в Истанбул, за да гласуват. Туристическите фирми и хотелите по-рано позволиха промяна на датите на резервации за почивки и пътувания. Някои курортни общини, контролирани от опозицията, затвориха плажовете си днес, за да насърчат избирателите да се върнат за вота. В събота автобусни фирми добавиха още коли, за да поемат увеличения пътникопоток, а турските авиолинии пуснаха 24 допълнителни полета - 17 вчера и 7 днес. Предизборната кампания протече без сериозни инциденти, с изключение на няколко отделни провокации срещу предизборни щандове или мероприятия на опозицията. Преди изборите Висшият избирателен съвет отстрани от длъжност 13 председатели на общински избирателни комисии заради нередности. Съветът осъвремени и избирателните списъци, като премахна от тях 68 017 души - мнозинството от тях починали (21 157 души) или постъпили на военна служба (33 775 души), както и поставени под запрещение и възбрана да гласуват. Тъй като се повтарят изборите от 31 март, лицата, навършили 18 години в периода между 31 март и 23 юни, няма да могат да гласуват. 

 


В категории: Политика


Коментари
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори