×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Италия въвежда собствена валута - по стъпките на хитлеристка Германия или рецептата за справяне с кризата


Италия въвежда собствена валута - по стъпките на хитлеристка Германия или рецептата за справяне с кризата
Стъпката вероятно е хитър ход към пълното изтегляне на страната от еврозоната
23 Юни 2019, Неделя, 12:29 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

За Италия, която постепенно въври по стъпките на гръцката катастрофа, еврозоната буквално е самоубийство на националанта идентичност и икономика – омагьосан кръг, в който теглиш кредит, за да изплатиш кредит, за да изплатиш кредит и т.н

Италия обмисля въвеждането на паралелна валута, с която да излезе от еврозоната и да облекчи икономическото си състояние, заради огромния си дълг към банките на ЕС - 130% от брутния вътрешен продукт за година. Лошата новина за италианците е, че този дълг продължава да расте и изглежда трябва да се търси непопулярно решение за справяне с най-голямата криза в историята на страната за последните 70 години.

Историци припомнят, че в идентична ситуация е била Германия в годините след Първата световна война – подчинена на политически и икономически норми, с държавен дълг, достигнал до такива нива, които реално няма изход от ситуацията. Или теглиш кредит, за да погасиш предходния кредит и реално се заробваш вовеки, или търсиш алтернатива. 

В Италия търсят алтернативата, а водещи икономисти предлагат паралелната валута – минибот. По много аспекти, макар и с известни неточности, тази идея кореспондира с вижданията на Адолф Хитлер за това как Германия да излезе от жестоката криза, наложена й с Версайския договор след Първата световна война. Хитлер решава още с идването си на власт, да „прибави” към съществуващите дойче марки нова валута под формата на държавни купони, наречени „сертификати”, който могат да се разменят за труд. Те са и без дебит. 

С този ход, в рамките на 2 години, Германия напълно се отделя от международните банкстери (от банкер и гангстер) и се вдига на крака. За 5 години, през 1938 г., страната е превърната от най-бедната в Европа в най-богатата. 

Дотук обаче са приликите, ако въобще може да се говори за такива в случая с Мини-БОТ-а на Италия. Той цели, както споменахме, две неща – да извади Италия от жестоката рецесия, която мнозина икономисти в страната признават, че е започнала още с въвеждането на еврото през 2001 г. и в същото време да направи първи стъпки към тоталното излизане от еврозоната.

Миниботът няма да е валута в истинския смисъл на думата, такъв какъвто е познат на масите. 

Вместо да изплащат дълговете си към в евро, на италианците се дава възможността да го направят в миниботове – издадени от държавата бондове, които не са пари, но могат да работят под формата на вид бартер – получаваш брой миниботове за час труд и с тях можеш да погасиш данъците си, да си купуш зеленчуци, да налееш гориво в колата и т.н.

Предвидено е в икономиката на Италия от алтернативните пари да циркулират годишно между 70 и 70 млрд. единици, еквивалентни на същата стойност в евро. И понеже те не са валута, не могат да се използват за закупуването на чуждестранни стоки. Но пък имат предимнството да са бондове без да създават допълнителен дълг. Така идеята за миниботовете логично би довела до стимулиране на националната икономика на страната, смятат финансисти.

А банкерите на Европа изглежда жестоко са подценили италианците – първите основатели на концепцията за банка в модерния вид. Оказва се, че миниботът е една елегантна алтернатива на центалния контрол от ЕС и се прокрадва между законно и незаконно по изключителен начин.

В презентация на идеята за мини-ботовете на Италия водещият икономист на ПП „Северна Лига” – Клаудио Борги - дава прекрасна аналогия с различните от еврото валути и защо идеята за национална валута на Италия е добра.

Погледнете британския паунд – от едната му страна е кралицата, от другата Чърчил. Банкнотата ви казва, че за да съществува тя, някой е вложил пот и кръв. Тя дава идентичност на всеки, който я погледне и използва. От друга страна вижте еврото – на него няма лица, а мостове и високи сгради – все неща, от които самоубийците скачат”, казва той.

Изказването въобще не е случайно. За държава като Италия, която постепенно въври по стъпките на гръцката катастрофа, еврозоната буквално е самоубийство на националанта идентичност и икономика – омагьосан кръг, в който теглиш кредит, за да изплатиш кредит, за да изплатиш кредит и т.н. А това Брюксел продължава да твърди е единственият изход.

Да, но италианците вече видяха какво се случи с Гърция – внуците на днешните бебета все още няма да са успели да изплатят теглените през изминалите 5 години кредити от ЕЦБ (Европейска централна банка). Италия бяга от това, оповавайки се на своята национална идентичност.

А достигне ли се до тази идея и ако броят на миниботове, циркулиращи в системата достигне критична маса, страната безпроблемно може да тръгне в посока излизане от еврозоната – процес, който без тази алтернативна валута би бил изключително мъчителен. Това е прецедент – лудост или гений, който не може да бъде пренебрегнат. Нито от ЕС, нито от всяка държава членка, която все пак се бори за своята независимост от захвата на банкерите.
 




Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
9
Коментара по темата
9.
ХХ
24.06.2019 01:26:16
1
11
@3,
Колуби, облигациите се издаваха, за да се изплатят репарациите към гърция... Резултат на кобургготските боклуци и местните им ппдлоги.
8.
до5
23.06.2019 18:18:14
1
5
Не ве 400 милиона заеми са за БЛИЗО 4000 негри със заплати по 6000$ от новия завод вьв Вирджиния за новите САМОЛЕТИ ламарини Ф-16
Сиреч не са за брачеда наББ-РАДИ а за родата на бай ТРЬМП
7.
Даскала
23.06.2019 18:18:12
0
10
Русчев, верно ли се пише Оповавам? Флегманският правопис е най-влиятелен в югоизточна България...
6.
Горанов
23.06.2019 17:59:13
3
22
Като отидеш да си пазариш в Кауфланд,Метро,Лидъл и др.,като си платиш тока и водата, като теглиш кредит от първата банка пред теб и накрая установиш че всички твои пари заминават в Германия.И после се чудиш защо заплатите са ниски и пенсиите символични.
5.
Ипон
23.06.2019 15:34:52
6
15
Не бре Техноимексе, онзи с излишъците с голямата глава и г-з им е давал акъл. Соу-соу, дето уж все на излишък изкарва бюджета а все нови заеми тегли. Сега ще тегли едни 400млн. да си ги има, че брадчеда Ради да ги внесе по сметка !
4.
Техноимпекс
23.06.2019 15:10:13
15
18
Сигурно Нинова и Гечев са ги консултирали италианските икономисти!Техноимпекс доларите в чужди банки,а на работещите обещание за светло бъдеще!
3.
Колумбовци
23.06.2019 15:06:53
13
6
Тази далавера бе в НРБ,когато вместо долари се даваха бонове,също заплатата вместо с пари с облигации!Открили начин да не плащат,а га ядоха кифтетата,не реваха!
2.
Коновалов
23.06.2019 13:46:55
13
10
Ако, автора. И какво ще стане с дълговете в евро които Италия има да връща? Като въведат тези хартишки за вътрешна употреба, какво ще им помогне да си изплатят външните заеми?
1.
емигрант
23.06.2019 12:51:17
10
27
Големият въпрос е ЗАЩО ПРИ НАЛИЧИЕ НА ТОЛКОВА ИНДИКАЦИИ- БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ИСКАТ ДА ВЪВЕЖДАТ ЕВРОТО - това ще е крах за България , тогава ще лъсне бедността на нацията .просто ако имаш 20 х лева ще имаш 10 х евро , а пенсията , заплатата но важен момент ще е цената със скок на всичко , или живота ще е сложен, народа от беден по беден.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България"
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори