×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Каквато държавата, такива и ордените й – „пунта мара” отвсякъде


Каквато държавата, такива и ордените й – „пунта мара” отвсякъде
Президентът награждава Ерик Рубин в разрез със закона по предложение на Захариева - това е нормално в държавата на Борисов и Доган
14 Юни 2019, Петък, 18:01 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Най-висшето отличие се раздава "на килограм" на чуждите посланици в разрез със закона

На 10 юни българският президент награди американския посланик Ерик Рубин с орден „Стара планина” I степен. Решението бе обявено изненадващо – ден по-рано, с анонс от пресслужбата на държавния глава.

По принцип за награждаването с ордени се разбира поне няколко седмици предварително, тъй като предложенията до президента  се приемат от Министерския съвет (МС) и се обявяват публично.

Оказва се, че не така стоят нещата с посланиците.

След запитване на „Флагман” от Пресцентъра на Министерството на външните работи информират: „Със заповед от 5 ноември 2013 г. на министъра на външните работи са утвърдени вътрешни правила за подготовка на предложения от министъра на външните работи по чл.11, ал.3 от Закона за ордените и медалите при награждаване с държавни награди на извънредни и пълномощни посланици на други държави в Република България. По този начин е въведена облекчена процедура за удостояване с държавни награди с указ на президента, без да е необходимо решение на МС.”

Орден „Стара планина” е най-високото държавно отличие. По закон то може да се дава на български и чужди граждани.

Какви са заложените норми за чужденците? Законът отрежда, че с орден „Стара планина” се награждават чужди граждани, които са „държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, общественици и културни дейци, които имат изключително големи заслуги за двустранните отношения с Република България и за развитието на международното сътрудничество, укрепването на сигурността и мира между народите, както и за защита на правата и свободата на човека”.

Вписва ли се Ерик Рубин в някое от тези описания? Очевидно не. Това бе един стандартен американски посланик, който не се отличи с нищо особено.

„Флагман” поиска мотивите, с които външният министър Екатерина Захариева е предложила Рубин за най-високото държавно отличие.

„В мотивите за награждаване на посланика на САЩ Ерик Рубин, който получи отличието на 10 юни 2019 г., са посочени непосредственият му принос за възходящото развитие на отношенията ни със САЩ – интензивен политически диалог, задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността, правоприлагането, отбраната, търговско икономическите отношения. За периода на мандата на посланик Рубин – 2016-2019 г., по предварителни данни двустранният стокообмен е нараснал от 624 млн. долара до 903 млн. долара като само за 2018 г. е отчетен ръст от 25,9 на сто. Българският износ за САЩ е нараснал от близо 393 млн. долара през 2016 г. до повече от 560 млн. долара през 2018 г.”, информират от Пресцентъра на МВнР.

Това изключителни заслуги ли са? Нищо подобно.

Впрочем законът е предвидил друга награда за посланиците и тя е орден „Мадарски конник”:

Чл. 8. (1) С орден "Мадарски конник" се награждават чужди и български граждани за особено големи заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения с Република България:

1. дипломатически представители, акредитирани в Република България, и български дипломатически представители, акредитирани в други страни;

2. чуждестранни и български обществени дейци и военни лица.

Ерик Рубин трудно се вписва в изискванията и за този орден, ако трябва да сме честни. Но да речем, че все пак е представител на най-мощната държава в света, с която сме в партньорски отношения по линия на евроатлантическото сътрудничество.

За девалвацията на държавните ордени се говори отдавна.

Може би още от времето на Ахмед Доган, който също се сдоби с най-високото държавно отличие през 2004 г.

Оказва се, че девалвацията важи и по отношение на посланиците.

„Флагман” попита Външно министерство - обичай ли е всеки посланик да бъде предлаган за орден „Стара планина”.

От отговора излиза, че това е точно така.

„Посланик Рубин не е първият чуждестранен дипломат, който е получил орден „Стара планина“ I степен. Награждаването с това държавно отличие на чуждестранни посланици, чиито мандат изтича и допринесли за развитието на двустранните отношения, е обичайна практика”, посочват откровено от Пресцентъра на Външно министерство.

С указ на президента на Република България с орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в укрепването и развитието на българо-германските отношения било постановено да бъде награден и извънредният и пълномощен посланик на Федерална Република Германия Херберт Салбер.

Колко българи са чували за този човек? Къде са изключителните заслуги?

 „През 2018 г. с орден „Стара планина“ I степен бяха наградени посланиците на Полша – Кшищоф Краевски, на Австрия – Роланд Хаузер, на Република Корея – Шин Бу-Нам.  

Общо 51 чуждестранни посланици са наградени с орден „Стара планина“ I степен от 2010 г. насам. Сред тях са посланици на Република Корея, Китайска народна република, Ирландия, Франция, Армения, Япония, Бразилия, Холандия, Германия, Словакия, Русия, Италия, Испания и др.”, информират от Пресцентъра на МВнР.

51 посланици за има-няма 10 години с изключително големи заслуги и орден „Стара планина” е изключителна подигравка със собствената ни държава.

Това е поредното очевидно доказателство, че тук законът и правилата на практика нямат никакво значение. Пълна пунта мара, както би се изразил изключително културният ни премиер Бойко Борисов.

Впрочем отговорността на президента също не бива да се пропуска, защото крайното решение за ордените е именно негово.




Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
8
Коментара по темата
8.
до 6
15.06.2019 07:53:13
2
4
Не си в ред...! От омраза ще се разболееш... Какво общо има президентската съпруга и раздаването на ордени...?
7.
до 6
15.06.2019 07:52:20
2
4
Не си в ред...! От омраза ще се разболееш... Какво общо има президентската съпруга и раздаването на ордени...?
6.
Деса
15.06.2019 00:04:16
6
8
Нали трябва да имитира някаква дейност другаря Радев,все пак 12 000 лв. за нищоправене му се дават,отделно за Деса издръжка и тоалети!Резнаха партиите,време е и на Президентството поне с 200млн. да му резнат бюджета!
5.
USA-today
14.06.2019 21:39:57
6
7
българия е USA колония
4.
Уффффф
14.06.2019 20:20:38
6
14
С личната намеса на САЩ бяха спрени "Южен поток", АЕЦ "Белене", реактори в "Козлодуй", изкупени бяха ТЕЦ-овете "Марица" (станаха "американски") , с по-високи цени на тока....енергетиката ни е съсипана! Сега купуваме и F - 16, стар модел... втечнен американски газ....Колко много и "сериозни" заслуги....достойни за орден "Стара планина"...!!!
3.
мдам
14.06.2019 19:53:11
2
4
така ще е...
2.
отдавна девалвира
14.06.2019 18:28:03
0
9
отдавна девалвира стойността на медалите в Бг,те и един бизнесмен от Влас удостоиха със същия....
1.
тиквен медал
14.06.2019 18:16:23
3
10
Щом всички посланици получават най-високото отличие в държавата, значи сме дръпнали яко напред и догонваме китайците по икономическо развитие. Сигурно правителството пази тайна и не казва на народа че сме в топ 3 на икономически най-развитите нации на планетата, за да не се възгордяваме... и за да не заподозрем икономическия си бум ни държат на нисък стандарт... тъй ще е, не се съмнявам ич биляф
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България" Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори