×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Невероятната история на единственото бебе, родено в забранената зона на Чернобил


Невероятната история на единственото бебе, родено в забранената зона на Чернобил
Властите не я признават. Но тя дава надежда на хората: Чернобил ще се прероди и ще върне у дома бившите си обитател
13 Юни 2019, Четвъртък, 09:24 ч.

Днес Марийка е прекрасна 19-годишна жена, която работи в бар, за да плаща обучението си в университета в Киев

Лекарите казват на майка й, че има тумор, а се оказва, че е Мария - единственото дете, родено в Чернобил след ядрена катастрофа. Изхвърляли я на студа, заключвали я в неотоплена колиба, увивали я в мръсни чували, но тя оцеляла и днес е прекрасна 19-годишна жена, която учи в университета в Киев, пише Блиц.

Животът на Мария Ведерникова, официално несъществуващ, не си струва и една счупена гривна. Тя е трябвало да се роди като мутант. Но се оказва прекрасно здраво дете със сини очи, руси коси, розови бузки и бяла кожа - като ангелче от кутия за бонбони.

Властите не я признават. Но тя дава надежда на хората: Чернобил ще се прероди и ще върне у дома бившите си обитатели.

Чернобилската работничка Лидия Савенко ражда Мария на 47 години. Жената обаче не се готви за раждане, а за смърт.

Лекарите казват на Лида, че има тумор, който не може да бъде отстранен, защото е прекалено късно. "Туморът" си растял и след 9 месеца се родило малко момиченце.

"Лекарите ме убедиха, че съм толкова болна, че не мислех за бременност, въпреки че Марийка беше третото ми дете. В Жълти води останаха да живеят 24-годишната ми дъщеря и 18-годишният ми син", разказва Лидия.

Чернобил й дава Марийка, след като й е отнема всичко, което е имала: съпруг, който изчезва, докато тя е на дежурство в Чернобилската АЕЦ; деца, които вече не се нуждаят от нея...

Така през 1993 г. Лидия Савенко се озовава в забранената зона в незавидното положение на неомъжена жена без жилище и перспективи. Тя се заселва в изоставена постройка и започва новия си живот. Там среща нова любов и заживява заедно с Михаил Ведерников. Постепенно нещата между тях стават много сериозни. "Направих си видеозон и лекарят каза: тумор. Аз обаче се съмнявах. Вече имах две деца и знаех за какво всъщност става въпрос", казва тя. 

Бременността на 46-годишната жена минава леко и съвсем незабележимо за околните. Марийка се ражда на 25 август 1999 година в 1:25 часа след полунощ в радиационната селска къщурка.

"Когато ми изтекоха водите, се досетих, че не съм болна, а бременна. Със съпруга ми пресякохме цял Чернобил, за да търсим копринена нишка, с която да срежем пъпната връв. Докато я търсехме, стана време да раждам. Родих бързо, Миша взе детето, но нямаше с какво да го повие. Нямахме нито пелени, нито дрешки. Все пак не сме чакали бебе", спомня си Лидия в едно свое старо интервю.  

Мистериозната поява на бял свят на Марийка се превръща в легенда. Към порутената къщурка на родителите й всеки ден прииждат хора, които носят по нещо за бебето -  дрешки, играчки, събрани от изоставените къщи в района... Биберон обаче така и не се намерил, защото в Чернобил отдавна нямало бебета.  

Още на втория ден след раждането тя се връща на работа. "Покрай ежедневните задачи минаха 10 дни. Едва след това се обадих в администрацията, за да съобщя за раждането на детето. А там изпаднаха в ужас. Започнаха да ни заплашват, да ни се карат, че държим дете в място с радиация", разказва Совенко.

"Идваха при нас по два пъти дневно. След това започнаха да се появяват приятелките ми. Бяха ги уволнили от работа, защото не са успели да ме принудят да отведа Марийка. След това дойде и директорът на предприятието, за което работихме. Каза ми, че ни закриват, защото работя там. Полицията ми направи капан. А накрая приятели ме излъгаха, като ми казаха, че ще ми помогнат да отида до най-близкия голям град - Иванков, да запиша детето.

Докато пътувах натам, са казали на Миша, че повече няма да се върна, че съм се заселила в село, което е извън зоната. Накарали го да си събере нещата, качили го в колата заедно с детето и го извели от забранената зона. Настанили ги в изоставена и студена колиба", разказва още жената.

Малко по-късно тримата отново се събрат. Точно тогава Марийка се разболява сериозно. Всички си мислят, че малката няма да оцелее. Лида не може да се върне в опасната си, но топла къща: по КПП-тата са получили заповед да не я пускат. В спасител на Марийка се превръща чернобилската журналистка Нина Мелник. Тя е тази, която през 1986 г. обявява по радиото за аварията и нуждата от спешна евакуация. Нина се обажда на приятели в Киев, които приемат при себе си майката и бебето за три месеца - за лечение. След като стъпват на краката си, Лида решава, че е време да се върнат в забранената зона.  

Жената влиза в Чернобил с кола. Целта на пътуването й - засаждане на картофи. Савенко обяснява, че никъде по чистата земя не е намерила градина, в която да засади картофите си. Странното й обяснение обаче сработило. Докато Лида спори с охранителите, малката кротко спи на пода в колата, увита в чувал - живият и топъл "посадъчен материал" на Савенко. 

Светът приема детето й изключително трудно. Дълго време тя и Миша не могат да  кръстят Мария: местният свещеник не се появявал в енорията си, а киевският протоиерей Всеволод не искал да участва в съдбата на детето. Единствената жена, която се решава да стане кръстница на момиченцето, е съседката на Лидия - Надежда Николаева.

Тя е и човекът, който шест години помага на Лида да крие успешно детето в забранената зона, тя кара Марийка в Киев, показва я на кубински лекари, които лекуват чернобилски деца през океана. Специалистите ги канят на преглед и обещават да платят полета им. Но Лида, привикнала към подлостта на властите, не вярва на чужденците в престилки. Решава, че лекарите искат да правят опити върху рожбата й и да й я отнемат. Чернобилските власти вече били направили опит да лишат Лидия от родителски права. Те завеждат дело срещу нея, заявявайки, че тя издевателства над непълнолетно лице, като го  храни с радиационна храна.

"Проверявам картофите, рибата и дивеча с дозиметър. Всичко е чисто", отвръща на обвиненията жената. И не се интересува, че дозиметърът й не отчита правилно, а чернобилските сомове и диви свине са бъкани с радиация. 

Марийка расте в опасната радиационна зона, плува в реката, от която баща й лови риба, за да изхранва семейството, пие мляко от крава, която пасе по чернобилските пасища, облъчени от ядрената експлозия.

А майка й е принудена да отрече слуховете за здравето на дъщеря си. "Ако хората мислят, че тя е мутант или че има две глави, много грешат", казва тя в едно свое интервю.

В крайна сметка Лидия и Михаил успяват да се преборят за правото да отглеждат и възпитават детето си. Въпреки дългото преследване и обвинения, че опитват „да убият дъщеря си”.

"Тя е прекрасно дете, което е абсолютно здраво", категорична е Лидия.

Днес Марийка не желае да дълбае в миналото. Работи като сервитьорка в бар, за да плаща обучението си. "Всичко ми е наред. Работя, изкарвам си пари, това е!", казва 19-годишното момиче.

"Тя наистина не се интересува от това, че е уникална, защото е родена в Чернобил", добавя неин приятел.

"Всъщност, тя знае, че е единственото дете, родено тук след експлозията, и което е израсло в Чернобил, и това е доста болезнено за нея. Приема го като стигма". 

"Хората тук вярват, че Марийка е символ на възраждането на Чернобил, знак от Бога, който те интерпретират като благословия и че животът се връща в това осакатено място", казва днес Лидия.


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лятната контролна кампания на НАП ще насърчава доброволното спазване на закона Лятната контролна кампания на НАП ще насърчава доброволното спазване на закона

Местна и държавна власт обединяват усилия при проверките по Южното Черноморие

Синът на Ламбо го питал може ли да се ожени Синът на Ламбо го питал може ли да се ожени

Влади имал почти 8-годишна връзка с любимата си Виктория, преди да й предложи брак

Народна хитрост със зеле спира хъркането Народна хитрост със зеле спира хъркането

Освен това хъркането се получава и при наличието на патологични изменения в носа и гърлото – изкривена по рождение или от травма носна преграда

Цигарите убиват 3300 българи на година Цигарите убиват 3300 българи на година

Според данните на Евростат у нас през миналата година от рак на белите дробове за починали близо 3300 души, като от тях 2600 са били мъже и 700 са били жени

БСП затъват в банкови кредити заради Бойко Борисов БСП затъват в банкови кредити заради Бойко Борисов

Целта е да се ликвидира опозицията за местните избори чрез рязкото ограничаване на партийните субсидии, смята Драгомир Стойнев от соцформацията

Десетки бургаски девойки станаха експерти по дигитално предприемачество Десетки бургаски девойки станаха експерти по дигитално предприемачество

Обучението се проведе в Бургас от JA България и партньори с пълно финансиране от Европейския институт за иновации и технологии (EIT)

Тежка катастрофа край Лидл в Бургас, има ранени Тежка катастрофа край Лидл в Бургас, има ранени

По първоначална информация сблъсъкът е бил между лек автомобил Рено и Джип

Кметът Димитър Николов посочи къде ще е следващото обновено междублоково пространство в Бургас Кметът Димитър Николов посочи къде ще е следващото обновено междублоково пространство в Бургас

Това е само началото, работим и проектираме нови зони, за да направим градът ни още по-хубав, каза градоначалникът

БСП: Депутатите от ГЕРБ и ОП са придатък на Борисов - унищожават опозицията, разстрелват демокрацията БСП: Депутатите от ГЕРБ и ОП са придатък на Борисов - унищожават опозицията, разстрелват демокрацията

Това реално е промяна на политическата система, обяви Драгомир Стойнев по повод промяната на размера на партийните субсидии

Бургаски тийнейджъри нападнаха видеокамерата на Моста, за да скачат необезпокоявани Бургаски тийнейджъри нападнаха видеокамерата на Моста, за да скачат необезпокоявани

Един от тях се покатерва и обръща камерата ръчно

Haй-бoгaтaтa жeнa в cвeтa, cпeчeлилa cъcтoяниeтo cи caмa, cпoдeля 3 cъвeтa зa ycпex Haй-бoгaтaтa жeнa в cвeтa, cпeчeлилa cъcтoяниeтo cи caмa, cпoдeля 3 cъвeтa зa ycпex

Tя нaпycĸa гимнaзия нa 16 гoдини и oтивa в Шънджън, ĸъдeтo зaпoчвa дa paбoти във фaбpиĸa зa чacoвници пpeз 1986 гoдинa. Πo-ĸъcнo Kyинфeй e пoвишeнa нa pъĸoвoднa пoзиция

Извънредно: Арестуваха Мишел Платини! Извънредно: Арестуваха Мишел Платини!

Легендата на Франция и бивш шеф на УЕФА закопчан заради разследване за корупция

Заплатите в еврозоната нарастват с най-висок темп от 10 години Заплатите в еврозоната нарастват с най-висок темп от 10 години

Въпреки че заплатите се повишават и заетостта е рекордно висока, потребителските цени многократно са се оказвали под очакванията

Почина известен генерал от КГБ Почина известен генерал от КГБ

Ветеранът от съветската политическа полиция си е отишъл на 94-годишна възраст в Москва

 

Троен самоубийствен атентат взе 30 жертви Троен самоубийствен атентат взе 30 жертви

Според местните власти бомбените атаки са извършени от радикалната ислямистка групировка "Боко Харам" 

 

От "Боинг" с шокиращо признание за авиокатастрофите в Индонезия и Етиопия От "Боинг" с шокиращо признание за авиокатастрофите в Индонезия и Етиопия

Компанията е допуснала грешка с проблемната предупредителна система в кабината на модела "737 Max" 

Кой колко ядрени бойни глави има? Кой колко ядрени бойни глави има?

Глобално ядрените бойни глави са наброявали 13 865 в началото на годината, с 600 по-малко от началото на 2018 г.

В Лондон е истински ад! Вижте какво се случва! В Лондон е истински ад! Вижте какво се случва!

Кметът Садик Хан заяви, че е „изключително обезпокоен“ от ситуацията 

Невероятно! Турция представи първия си суперизтребител 5-то поколение Невероятно! Турция представи първия си суперизтребител 5-то поколение

Изтребителят носи името TF-X като в момента се определят изискванията за въздухоплавателното средство

Защо сериалът за Чернобил е толкова успешен? Защо сериалът за Чернобил е толкова успешен?

Много мнения бяха изказани за това дали действителността във филма е реалистично показана - че тогава в СССР нямало тениски и ходели по потници или че не можело партиен деец да пие водка на работното си място

Корнелия Нинова Корнелия Нинова Г-н премиер - на "Позитано" една оставка не можете да ВЗЕМЕТЕ като хората Виц на деня Виц на деня На интервю за работа ме питат:
- Важна ли ви е заплатата?
- Ма не, бе... Световният мир ми е на първо място.
Виц на деня Виц на деня - От колко време сте женени?
- От 23 години.
- 23 години! Не е за вярване!
- За вярване е... не е за разправяне...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако е писано - ще стане, ако не е - ще го напиша.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори