×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Налазен ли е Слънчев бряг от мафия в бели престилки и защо 15-те частни медицински центрове работят само лятото?


Налазен ли е Слънчев бряг от мафия в бели престилки и защо 15-те частни медицински центрове работят само лятото?
Само преди дни получихме и сигнал за немска туристка с разбит череп, а може би по-сериозна травма, над главата на която лекари се суетяха кой и къде да я откара
12 Юни 2019, Сряда, 15:26 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Флагман.бг

Вижте как и защо е законно да работиш на баснословните цени на западните здравни каси, и то 3 месеца годишно


Ден година храни или как може 3 месеца в годината да работиш на цените на западните здравни каси, а не на нашите, и то съвсем законно? Това се питат хилядите чужди туристи, на които им се налага да получават медицинска помощ в курортите по Черноморието срещу баснословни цени за родната действителност.

Още през 2011 г. публикувахме фрапиращи разкрития за цените на медицинските услуги в най-големия летен курортен комплекс у нас и за борбата на медицинските центрове за пациенти, особено с леки наранявания и диагнози /ВИЖ ТУК/. Само преди дни получихме и сигнал за немска туристка с разбит череп, а може би по-сериозна травма, над главата на която лекари се суетяха кой и къде да я откара за получаване на медицинска помощ.

109 евро за „Добър ден” при лекар в Слънчев бряг

Шокиращо! Медици се карат за пари над главата на германка с разбит череп в Слънчев бряг

Каква точно е схемата, разкри пред Флагман.бг отлично информиран източник, който следи отблизо ситуацията.

Една от причините е, че е задължителното условие туроператорите и хотелите да сключат договор с медицинските центрове и съответно да дадат на туристите телефони, на които да се обадят при инциденти и медицински проблеми. Чужденците се доверяват, тъй като са в чужда държава, не знаят езика и следват инструкциите, които получават от агентите си, но понякога това застрашава здравето им. Всичко това е законно, защото туристите доброволно подписват декларации, че не желаят да бъдат хоспитализирани и ще останат там, където ги насочат от туристическата агенция или хотела, в който пребивават.

Така се получава паяжината от обвързани страни, които имат интерес даден турист да посети точно определено медицинско заведение. Според официални данни 43 са медицинските центрове и ДКЦ-а в целия Бургаски регион, като 15 от тях са в Слънчев бряг, частни са и работят на 200-процентови обороти само през лесния/летния сезон.

От една страна може би е добре, че ги има, защото лятото в района от постоянно живеещи около 30 хиляди души стават над 500 хиляди заедно с туристите и държавната лечебна мрежа няма как да обхване всички пациенти. Но от друга – медицинската услуга се превръща в доходоносен бизнес за летния сезон и предизвиква борба за пациенти и свирепа конкуренция между частните клиники в комплекса.

Друг обезпокоителен факт е, че когато не е по договор със Здравната каса, центровете сами определят цените си, така е записано и в закона. Те са длъжни да ги оповестяват на видно място, ценоразписът да е един и същ за българи и чужденци и пациентът да е наясно с цените, преди да приеме да бъде лекуван. Контролът се извършва от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и РЗИ, като предстои до дни да се публикуват цените за медицинските услуги в сайта на здравното министерство.

Абсурдът тук е, че западните застрахователи и здравни каси са съгласни на тези цени, защото са много по-ниски от техните. Те се радват винаги, ако е възможно проблемът на пациента да бъде решен в извънболничната помощ, защото за тях влезе ли в болница човекът, следва много скъпо лечение. Затова най-често туристите с по-леки наранявания и заболявания се съгласяват на 3 дни вливки, смяна на превръзки и т. н., а лечението им излиза между 1500 – 2000 евро, които застрахователят плаща без проблеми и дори е щастлив, защото счита това за много ниска цена на здравна услуга.

Но за да се случат нещата, от които се възмущаваме, и туристите да бъдат оплетени в този омагьосан, но законен кръг, трябва да има терен за това. Те не могат да станат на фона на съпротивата на онези, които ги ползват и са съгласни. Това е в резултат на разликата, която съществува в стандарта, доходите, БВП, процентът, който се отделя за здравеопазване… Парите, които в България отделяме, не са малко, но западните държави дават много повече, защото могат да си го позволят.

Налазен ли е Слънчев бряг от мафия в бели престилки и дори да е законно, морално ли е за хора, положили Хипократовата клетва, подобно отношение към пациентите, оставяме читателите да преценят сами...


В категории: Здраве


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
22
Коментара по темата
22.
*********
13.06.2019 10:19:10
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
21.
Хипократ
13.06.2019 06:27:28
2
0
Като взема един АК47 че като ги подкарам всички доктори на слънчака и Созопол
20.
Охооо
13.06.2019 00:05:40
1
2
Грабят като някой шефове от МВР-то
19.
лаик
12.06.2019 23:47:30
0
5
ами то докторлъка е професия с която си храниш децата.учиш6 години.специализация още5 г.ама то такситата ви цакат повече/в нормалния свят,разговорът с лекар по тел,се заплаща,смотаняци.
18.
Шон Пен
12.06.2019 23:04:03
2
5
Много завист и злоба! В целия свят медицинската услага е най - скъпото нещо! Защо се учудвате в Турция , Испания , Герм

ания да не е по евтино? Там лекарите да не са с по -два чифта! КОЙТО е учил ще печели!
17.
motofen
12.06.2019 21:16:01
1
2
Скъпичко работят, но повечето се разплащат със застрахователи, които са осторожни, и извършват надлежни проверки...
16.
Росица
12.06.2019 20:23:40
2
2
Градове в бели пристилки, градове в униформа, градове по всички институции, градове ив парламента, това е територията БГ
15.
Иван
12.06.2019 19:13:47
3
9
ВСИЧКИ С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ СА МАФИЯ.НЯМА ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА ИМА САМО ПАРИ ЗА ДА ЖИВЕЕШ.
14.
Борис
12.06.2019 17:23:42
1
8
Ами на мен в Испания и то не в курорт ми взеха 250 евро за снимка на бял дроб и измерване на температура- за детето. Нищо , че имам синя карта, нищо че беше в държавна болница
13.
Smith
12.06.2019 17:19:02
3
15
Изключително тъпа статия, която показва единствено, че пишещата не си е направила труда дори да прочете хипократовата клетва (където и дума не се обелва затова, че лекарите трябва да работят безплатно, обаче пък всеки неук селяндур я цитира). Това първо, второ си представям немски или скандинавски турист да отиде до МБАЛ Бургас примерно и да чака на опашка с миризливи некъпани мангусти, за да влезе при лекар, който може да говори единствено български. И в този ред на мисли изобщо не е чудно, че хората с възможности (западните туристи) търсят услуга за която са готови да платят повече а изтръпналите цървули (ганьовци, роснаци, сърби и т.н.) реват колко скъпо им искат в частните болници и цитират хипократовата клетва, дето не са я чели. Ми ходете в държавната боница бе, скъсаняци! Чакайте там да ви обърнат внимание безплатно :)
12.
Самюел
12.06.2019 17:18:39
2
5
Лично аз съм присъствал на това как чужденци карат детето си на доктор в хотела заради влязал пясък в окото и след промивка с физиологичен разтвор цената беше 70 евро :)
11.
Пешо
12.06.2019 16:39:21
5
3
Много неграмотно написано
10.
Яко
12.06.2019 16:23:02
1
7
Мафияиздраво скубане
9.
до 8.
12.06.2019 16:13:49
3
5
Кой си ти и за какво се бориш? Стига леки работи.
8.
Адвокат Потеров
12.06.2019 16:00:02
4
4
Защо Петър Попчев е единственият грамотен човек в България, на когото първоначалните обяснения в полицията, са написани на компютър, а не както би трябвало да бъдат - собственоръчно написни от него?
Най-вероятно целта на полицая Антон от Първо районно управление е била да бъдат фалшифицирани обясненията на Попчев, за да може след това да притисне свидетелите да потвърдят обясненията, но въпреки фалшифицираните обяснения на Попчев от Антон, в които никъде не се споменава, че Тихомир е удрял убития, Тихомир си признава, че е ритал убития в първоначалните си обяснения и свидетелите го потвърждават в своите първоначални обяснения, в които няма абсолютно никаква логика.
Защо, когато двама униформени полицаи са намерили Тихомир да се разхожда по улиците, целият в кръв от краката до раменете, дознателят Москов от Първо районно управление, не е взел проба от кръвта по Тихомир от убития, не му е взел дрехите за веществено доказателство
и не му е направил снимки, докато е бил целият в кръв, както по принцип се прави?
Тихомир си е признал в показанията, че е имал много от кръвта на убития по себе си.
Защо след това, когато Тихомир си е признал, че е ритал убития Николай, което е било потвърдено от свидетеля Георги, дознателят Москов не го е задържал в ареста и го е освободил като свидетел?
Защо няколко дни по-късно дознателят Москов се е отказал от делото?
Защо 3 години след случилото се не е намерен, за да бъде разпитан, Осман, който, заедно с убития Николай, няколко дни преди това са били Тихомир?
В случая Тихомир единствен има мотив да бие Николай.
Защо при направените очни ставки всички свидетели са казали, че Попчев не е удрял Николай, а само Тихомир го е бил, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това Тихомир не е подведен като обвиняем, а само като свидетел и съдът няма право да го осъди.
При направената очна ставка между Попчев и Тихомир, без мое присъствие, което е абсолютно незаконно, Тихомир е потвърдил думите на свидетелите, че Попчев не е удрял Николай, а си е признал, че единствено и само той го е удрял, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това пак не е бил подведен като обвиняем, а е бил освободен като свидетел.
Защо, когато поискахме от прокурор Тиха Стоянова да бъде повторена очната ставка между Попчев и Тихомир, защото е била фалшифицирана от полицията, като някои от думите на Тихомир са били променени, защо ни беше отказано и защо прокуратурата вкара делото в съда по този начин?
Ако смятате, че Попчев е толкова опасен за колкото го представяте и че във всяка една минута, в която е на свобода, има опасност някой да загуби живота си, мисля, че е крайно време полицията и прокуратурата да си признаят, че са освободили Тихомир, който е извършил убийство. Да си вземат Тихомирчо заедно с тях и да се вкарат в затвора. Тогава съм сигурен на 100 %, че Попчев ще се предаде, за да им прави компания.
7.
висок
12.06.2019 15:53:11
2
17
"Парите или живота" казваха преди разбойниците, днес лекарите!
6.
FAk U
12.06.2019 15:41:03
4
16
Сега, от статията стана ясно, че цените на медицинските услуги в слънчев бряг са високи, но са по-ниски от европейските, затова застрахователят е съгласен и плаща без проблем. Къде флегман видя мафия в това? Дайте нещо черно на бяло за измами, за престъпление, че да я видим мафията. Както винаги статия пълна с алабализми без грам обоснованост.
5.
един шофьор
12.06.2019 15:40:03
10
8
Ами тръгнете по врачки и баячки,какво правите при тези "разбойници"?!Лекарите са регистрирани като търговци/от държавата,министерството/,та какво искате от търговци,вие търговците?Като ви е бил малко акъла да завършите медицина,продавайте си кинкалерията и галантерията и не мрънкайте.Хайде леви,десни приходжата да ви бае!!!!
4.
Аз
12.06.2019 15:33:22
9
17
ЛЕКАРИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАЗБОЙНИЦИ..... БАНДИТИ И АЛЧНИ КОПЕЛЕТА, ЗАБРАВИЛИ ЗА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА.....
3.
Др димитров
12.06.2019 15:20:15
0
16
Навсякъде по курортите е така ,знам за случай в турция поискани аа 17000евро за операция апандисит,момчето стискал зъби в автобуса до бг цял ден защото са искали да му вземат пари колкото за един апартамент това е за мармарис,навсякъде където е сезонна работа режат глави на поразия .
2.
Баба ви
12.06.2019 15:01:21
7
24
ДОКТОРИТЕ КРАДЦИ ОТ КЛАСА,БЕЗСЪВЕСТНИ АЛЧНИ ИЗМЕКЯРИ .
1.
Пешо
12.06.2019 14:51:14
7
38
Докторите са мафия, по-страшна от Коза Ностра, Камора и Ндрангета взети заедно. Защото си играят с човешкия живот. Изоообщо не им пука на тия идиоти дали ще живееш или ще умреш - за тях човекът е клинична пътека, машинка да направят пари. На безнадеждно болни, предписват опрерации, които няма никакъв смисъл да ги правят, ама нали трябва да точат здравна каса. Блъскат здрави хора с изследвания и ненужно лечение - нали трябва да точат здравна каса. Половината мафиоти в бели престилки са за бесене и разстрел. Има и свестни, но те са се стопили в стадото от доктори мафиоти.
Страшни времена дойдоха ей!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори