×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]gman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Налазен ли е Слънчев бряг от мафия в бели престилки и защо 15-те частни медицински центрове работят само лятото?


Налазен ли е Слънчев бряг от мафия в бели престилки и защо 15-те частни медицински центрове работят само лятото?
Само преди дни получихме и сигнал за немска туристка с разбит череп, а може би по-сериозна травма, над главата на която лекари се суетяха кой и къде да я откара
12 Юни 2019, Сряда, 15:26 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Флагман.бг

Вижте как и защо е законно да работиш на баснословните цени на западните здравни каси, и то 3 месеца годишно


Ден година храни или как може 3 месеца в годината да работиш на цените на западните здравни каси, а не на нашите, и то съвсем законно? Това се питат хилядите чужди туристи, на които им се налага да получават медицинска помощ в курортите по Черноморието срещу баснословни цени за родната действителност.

Още през 2011 г. публикувахме фрапиращи разкрития за цените на медицинските услуги в най-големия летен курортен комплекс у нас и за борбата на медицинските центрове за пациенти, особено с леки наранявания и диагнози /ВИЖ ТУК/. Само преди дни получихме и сигнал за немска туристка с разбит череп, а може би по-сериозна травма, над главата на която лекари се суетяха кой и къде да я откара за получаване на медицинска помощ.

109 евро за „Добър ден” при лекар в Слънчев бряг

Шокиращо! Медици се карат за пари над главата на германка с разбит череп в Слънчев бряг

Каква точно е схемата, разкри пред Флагман.бг отлично информиран източник, който следи отблизо ситуацията.

Една от причините е, че е задължителното условие туроператорите и хотелите да сключат договор с медицинските центрове и съответно да дадат на туристите телефони, на които да се обадят при инциденти и медицински проблеми. Чужденците се доверяват, тъй като са в чужда държава, не знаят езика и следват инструкциите, които получават от агентите си, но понякога това застрашава здравето им. Всичко това е законно, защото туристите доброволно подписват декларации, че не желаят да бъдат хоспитализирани и ще останат там, където ги насочат от туристическата агенция или хотела, в който пребивават.

Така се получава паяжината от обвързани страни, които имат интерес даден турист да посети точно определено медицинско заведение. Според официални данни 43 са медицинските центрове и ДКЦ-а в целия Бургаски регион, като 15 от тях са в Слънчев бряг, частни са и работят на 200-процентови обороти само през лесния/летния сезон.

От една страна може би е добре, че ги има, защото лятото в района от постоянно живеещи около 30 хиляди души стават над 500 хиляди заедно с туристите и държавната лечебна мрежа няма как да обхване всички пациенти. Но от друга – медицинската услуга се превръща в доходоносен бизнес за летния сезон и предизвиква борба за пациенти и свирепа конкуренция между частните клиники в комплекса.

Друг обезпокоителен факт е, че когато не е по договор със Здравната каса, центровете сами определят цените си, така е записано и в закона. Те са длъжни да ги оповестяват на видно място, ценоразписът да е един и същ за българи и чужденци и пациентът да е наясно с цените, преди да приеме да бъде лекуван. Контролът се извършва от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и РЗИ, като предстои до дни да се публикуват цените за медицинските услуги в сайта на здравното министерство.

Абсурдът тук е, че западните застрахователи и здравни каси са съгласни на тези цени, защото са много по-ниски от техните. Те се радват винаги, ако е възможно проблемът на пациента да бъде решен в извънболничната помощ, защото за тях влезе ли в болница човекът, следва много скъпо лечение. Затова най-често туристите с по-леки наранявания и заболявания се съгласяват на 3 дни вливки, смяна на превръзки и т. н., а лечението им излиза между 1500 – 2000 евро, които застрахователят плаща без проблеми и дори е щастлив, защото счита това за много ниска цена на здравна услуга.

Но за да се случат нещата, от които се възмущаваме, и туристите да бъдат оплетени в този омагьосан, но законен кръг, трябва да има терен за това. Те не могат да станат на фона на съпротивата на онези, които ги ползват и са съгласни. Това е в резултат на разликата, която съществува в стандарта, доходите, БВП, процентът, който се отделя за здравеопазване… Парите, които в България отделяме, не са малко, но западните държави дават много повече, защото могат да си го позволят.

Налазен ли е Слънчев бряг от мафия в бели престилки и дори да е законно, морално ли е за хора, положили Хипократовата клетва, подобно отношение към пациентите, оставяме читателите да преценят сами...


В категории: Здраве


22
Коментара по темата
22.
*********
13.06.2019 10:19:10
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
21.
Хипократ
13.06.2019 06:27:28
2
0
Като взема един АК47 че като ги подкарам всички доктори на слънчака и Созопол
20.
Охооо
13.06.2019 00:05:40
1
2
Грабят като някой шефове от МВР-то
19.
лаик
12.06.2019 23:47:30
0
5
ами то докторлъка е професия с която си храниш децата.учиш6 години.специализация още5 г.ама то такситата ви цакат повече/в нормалния свят,разговорът с лекар по тел,се заплаща,смотаняци.
18.
Шон Пен
12.06.2019 23:04:03
2
5
Много завист и злоба! В целия свят медицинската услага е най - скъпото нещо! Защо се учудвате в Турция , Испания , Герм

ания да не е по евтино? Там лекарите да не са с по -два чифта! КОЙТО е учил ще печели!
17.
motofen
12.06.2019 21:16:01
1
2
Скъпичко работят, но повечето се разплащат със застрахователи, които са осторожни, и извършват надлежни проверки...
16.
Росица
12.06.2019 20:23:40
2
2
Градове в бели пристилки, градове в униформа, градове по всички институции, градове ив парламента, това е територията БГ
15.
Иван
12.06.2019 19:13:47
3
9
ВСИЧКИ С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ СА МАФИЯ.НЯМА ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА ИМА САМО ПАРИ ЗА ДА ЖИВЕЕШ.
14.
Борис
12.06.2019 17:23:42
1
8
Ами на мен в Испания и то не в курорт ми взеха 250 евро за снимка на бял дроб и измерване на температура- за детето. Нищо , че имам синя карта, нищо че беше в държавна болница
13.
Smith
12.06.2019 17:19:02
3
15
Изключително тъпа статия, която показва единствено, че пишещата не си е направила труда дори да прочете хипократовата клетва (където и дума не се обелва затова, че лекарите трябва да работят безплатно, обаче пък всеки неук селяндур я цитира). Това първо, второ си представям немски или скандинавски турист да отиде до МБАЛ Бургас примерно и да чака на опашка с миризливи некъпани мангусти, за да влезе при лекар, който може да говори единствено български. И в този ред на мисли изобщо не е чудно, че хората с възможности (западните туристи) търсят услуга за която са готови да платят повече а изтръпналите цървули (ганьовци, роснаци, сърби и т.н.) реват колко скъпо им искат в частните болници и цитират хипократовата клетва, дето не са я чели. Ми ходете в държавната боница бе, скъсаняци! Чакайте там да ви обърнат внимание безплатно :)
12.
Самюел
12.06.2019 17:18:39
2
5
Лично аз съм присъствал на това как чужденци карат детето си на доктор в хотела заради влязал пясък в окото и след промивка с физиологичен разтвор цената беше 70 евро :)
11.
Пешо
12.06.2019 16:39:21
5
3
Много неграмотно написано
10.
Яко
12.06.2019 16:23:02
1
7
Мафияиздраво скубане
9.
до 8.
12.06.2019 16:13:49
3
5
Кой си ти и за какво се бориш? Стига леки работи.
8.
Адвокат Потеров
12.06.2019 16:00:02
4
4
Защо Петър Попчев е единственият грамотен човек в България, на когото първоначалните обяснения в полицията, са написани на компютър, а не както би трябвало да бъдат - собственоръчно написни от него?
Най-вероятно целта на полицая Антон от Първо районно управление е била да бъдат фалшифицирани обясненията на Попчев, за да може след това да притисне свидетелите да потвърдят обясненията, но въпреки фалшифицираните обяснения на Попчев от Антон, в които никъде не се споменава, че Тихомир е удрял убития, Тихомир си признава, че е ритал убития в първоначалните си обяснения и свидетелите го потвърждават в своите първоначални обяснения, в които няма абсолютно никаква логика.
Защо, когато двама униформени полицаи са намерили Тихомир да се разхожда по улиците, целият в кръв от краката до раменете, дознателят Москов от Първо районно управление, не е взел проба от кръвта по Тихомир от убития, не му е взел дрехите за веществено доказателство
и не му е направил снимки, докато е бил целият в кръв, както по принцип се прави?
Тихомир си е признал в показанията, че е имал много от кръвта на убития по себе си.
Защо след това, когато Тихомир си е признал, че е ритал убития Николай, което е било потвърдено от свидетеля Георги, дознателят Москов не го е задържал в ареста и го е освободил като свидетел?
Защо няколко дни по-късно дознателят Москов се е отказал от делото?
Защо 3 години след случилото се не е намерен, за да бъде разпитан, Осман, който, заедно с убития Николай, няколко дни преди това са били Тихомир?
В случая Тихомир единствен има мотив да бие Николай.
Защо при направените очни ставки всички свидетели са казали, че Попчев не е удрял Николай, а само Тихомир го е бил, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това Тихомир не е подведен като обвиняем, а само като свидетел и съдът няма право да го осъди.
При направената очна ставка между Попчев и Тихомир, без мое присъствие, което е абсолютно незаконно, Тихомир е потвърдил думите на свидетелите, че Попчев не е удрял Николай, а си е признал, че единствено и само той го е удрял, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това пак не е бил подведен като обвиняем, а е бил освободен като свидетел.
Защо, когато поискахме от прокурор Тиха Стоянова да бъде повторена очната ставка между Попчев и Тихомир, защото е била фалшифицирана от полицията, като някои от думите на Тихомир са били променени, защо ни беше отказано и защо прокуратурата вкара делото в съда по този начин?
Ако смятате, че Попчев е толкова опасен за колкото го представяте и че във всяка една минута, в която е на свобода, има опасност някой да загуби живота си, мисля, че е крайно време полицията и прокуратурата да си признаят, че са освободили Тихомир, който е извършил убийство. Да си вземат Тихомирчо заедно с тях и да се вкарат в затвора. Тогава съм сигурен на 100 %, че Попчев ще се предаде, за да им прави компания.
7.
висок
12.06.2019 15:53:11
2
17
"Парите или живота" казваха преди разбойниците, днес лекарите!
6.
FAk U
12.06.2019 15:41:03
4
16
Сега, от статията стана ясно, че цените на медицинските услуги в слънчев бряг са високи, но са по-ниски от европейските, затова застрахователят е съгласен и плаща без проблем. Къде флегман видя мафия в това? Дайте нещо черно на бяло за измами, за престъпление, че да я видим мафията. Както винаги статия пълна с алабализми без грам обоснованост.
5.
един шофьор
12.06.2019 15:40:03
10
8
Ами тръгнете по врачки и баячки,какво правите при тези "разбойници"?!Лекарите са регистрирани като търговци/от държавата,министерството/,та какво искате от търговци,вие търговците?Като ви е бил малко акъла да завършите медицина,продавайте си кинкалерията и галантерията и не мрънкайте.Хайде леви,десни приходжата да ви бае!!!!
4.
Аз
12.06.2019 15:33:22
9
17
ЛЕКАРИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАЗБОЙНИЦИ..... БАНДИТИ И АЛЧНИ КОПЕЛЕТА, ЗАБРАВИЛИ ЗА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА.....
3.
Др димитров
12.06.2019 15:20:15
0
16
Навсякъде по курортите е така ,знам за случай в турция поискани аа 17000евро за операция апандисит,момчето стискал зъби в автобуса до бг цял ден защото са искали да му вземат пари колкото за един апартамент това е за мармарис,навсякъде където е сезонна работа режат глави на поразия .
2.
Баба ви
12.06.2019 15:01:21
7
24
ДОКТОРИТЕ КРАДЦИ ОТ КЛАСА,БЕЗСЪВЕСТНИ АЛЧНИ ИЗМЕКЯРИ .
1.
Пешо
12.06.2019 14:51:14
7
38
Докторите са мафия, по-страшна от Коза Ностра, Камора и Ндрангета взети заедно. Защото си играят с човешкия живот. Изоообщо не им пука на тия идиоти дали ще живееш или ще умреш - за тях човекът е клинична пътека, машинка да направят пари. На безнадеждно болни, предписват опрерации, които няма никакъв смисъл да ги правят, ама нали трябва да точат здравна каса. Блъскат здрави хора с изследвания и ненужно лечение - нали трябва да точат здравна каса. Половината мафиоти в бели престилки са за бесене и разстрел. Има и свестни, но те са се стопили в стадото от доктори мафиоти.
Страшни времена дойдоха ей!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Само във Флагман.бг: Кримигероят Карчо се опита да нахлуе с ударна група в бургаска дискотека Само във Флагман.бг: Кримигероят Карчо се опита да нахлуе с ударна група в бургаска дискотека

Охранителите на нощното заведение изобщо не го допуснаха, а след като се обадиха в полицията - той изчезна, разказаха очевидци 

Слави Трифонов се скара с Мая Манолова, няма да я подкрепи за кмет Слави Трифонов се скара с Мая Манолова, няма да я подкрепи за кмет

Манолова ще обяви на 4 септември кандидатурата си като кандидат за кмет на София

Чалгата отмаря в тузарски комплекси, актьорите по къмпинги и каравани Чалгата отмаря в тузарски комплекси, актьорите по къмпинги и каравани

Глория е в Гърция, а дъщеря й Симона в Слънчев бряг

Галена стана за резил, заприлича на Роналд Макдоналд Галена стана за резил, заприлича на Роналд Макдоналд

Обичайно безупречната Галена сгафи на свое участие и прекали с контура на устните си като това не остана незабелязано от нейни недоброжелатели

14 години от разстрела на Георги Илиев, има повече въпроси, отколкото отговори 14 години от разстрела на Георги Илиев, има повече въпроси, отколкото отговори

Основният заподозрян за разстрела му е мъртвият Райко Кръвта

 

Oще едно знаково предаване пада от ефир Oще едно знаково предаване пада от ефир

Кошлуков продължава с генералните промени в националната телевизия

Не пуснаха предсрочно убиеца Деян Димитров, намушкал смъртоносно младеж преди 8 години Не пуснаха предсрочно убиеца Деян Димитров, намушкал смъртоносно младеж преди 8 години

Окръжният съд изслуша директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров, той обясни, че поведението на Димитров било непостоянно

Светът беше в краката му на 20, но мързеливият Дембеле пропилява таланта си с джънк и видео игри Светът беше в краката му на 20, но мързеливият Дембеле пропилява таланта си с джънк и видео игри

Усман Дембеле бе един от най-големите таланти на световния футбол, но след трансфера му в Барселона всичко за него тръгна надолу

Всеки знае, че интернет ни следи. Какви обаче са мащабите на това следене? Всеки знае, че интернет ни следи. Какви обаче са мащабите на това следене?

Тракерите знаят дори колко голям е мониторът ви. И всичко, което сте правили в интернет...

Тежка катастрофа на АМ „Тракия”, лек автомобил е размазан след свиреп сблъсък Тежка катастрофа на АМ „Тракия”, лек автомобил е размазан след свиреп сблъсък

Инцидентът е на км 266 в посока София – край Стара Загора

Тръмп се отказа от Гренландия, ред е да направи България грейт ъгейн Тръмп се отказа от Гренландия, ред е да направи България грейт ъгейн Със сигурност в България ще се намерят дизайнери, които да подсигурят кича, на който американският държавен глава е свикнал Тръмп отговори на Китай и повиши вносните мита на 30% Тръмп отговори на Китай и повиши вносните мита на 30%

Търговската война отново ескалира, след като Пекин обяви нов кръг тарифи за американски стоки

Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега

Тръмп обяви, чe щe oтгoвoри c виcoки митничecки тaрифи върху фрeнcкoтo винo, aкo Eврoпa въвeдe дaнъци върху aмeрикaнcкитe тeхнoлoгични кoмпaнии

„Затварят“ френския курорт Биариц заради срещата на върха на Г-7 „Затварят“ френския курорт Биариц заради срещата на върха на Г-7

Лидерите на най-развитите седем икономки се срещат във френския град Биариц

Русия изстреля ракети от подводници в Баренцово море Русия изстреля ракети от подводници в Баренцово море

Тестът е успешен, те са поразили мишените

Внук на скандален милиардер се самоуби заради горещ модел Внук на скандален милиардер се самоуби заради горещ модел

Кай е син на известния нюйоркски търговец на изкуство Кенни Шахтер и артистката Илона Рич

В изчезващия рай: Индианците в Амазония се борят за оцеляване В изчезващия рай: Индианците в Амазония се борят за оцеляване

Земята им е изправена пред най-голямата заплаха в историята си 

Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли

Те влизат в сила от 1 септември и от 15 декември

Google e спрял 210 канала в YouTube заради дезинформация Google e спрял 210 канала в YouTube заради дезинформация

Те били част от кампания на китайските власти за дезинформация около протестите в Хонконг

Сорос и консервативния му аналог Кох обединяват сили, искат цензура в интернет Сорос и консервативния му аналог Кох обединяват сили, искат цензура в интернет

По подобен начин Фейсбук наскоро също обяви, че търси журналисти да модерират съдържанието в новинарската си секция

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Преди да бъде изобретен интернетът, хората са вярвали, че тъпотата се дължи на липсата на информация. Виц на деня Виц на деня Опитен доктор, преглеждащ пациент, казва на свой по-млад колега:
- Трябва да го оперираме незабавно.
- Какво има?
- Сметка в швейцарска банка.
Виц на деня Виц на деня Попитали радио Ереван:
Кога пандата от зоологическата градина ще разбере, че огражденията са за нейно добро?
Отговор:
Когато прескочи оградата на лъвовете.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако паднеш, аз винаги ще ти помогна да се изправиш ... веднага след като спра да се смея !
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори