×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чудо в Средец! Роми дариха материали и обновиха с доброволен труд детското отделение на болницата


Чудо в Средец! Роми дариха материали и обновиха с доброволен труд детското отделение на болницата
18 роми от ЕПЦ "Виделина" се включиха безвъзмездно в ремонта на детските болнични стаи
13 Юни 2019, Четвъртък, 14:00 ч.
Автор: Веселин Василев

Протестантската църква в града дава пример как се интегрират малцинства - без милионни грантове и без нужда от соросоидни НПО-та

Истинско чудо се случи в Средец - близо 20 роми работиха дни наред и обновиха напълно безвъзмездно детското отделение на общинската болница, като дори купиха със свои средства необходимите за това материали. Всички те са част от протестантската християнска общност в града. Как се е родила тази благородна идея разказва техният пастор Йордан Атанасов –Джаско.

«На 30 май т.г. сутринта  ми позвъни по телефона една наша позната, която е санитарка на детското отделение на МБАЛ – Средец. Тя ми каза, че завеждащият лекар д-р Станков иска да поговори с мен. Когато се чухме с него, той ме помоли да намеря няколко от нашите момчета в църквата, за да помогнат с полагането на 12 кв.м. теракот,  купен за една от стаите в детско отделение. Споделих за нуждата с мой приятел и заедно отидохме в болницата да видим за какво става въпрос.
Д-р Станков ни показа стаята, в която трябваше да се сложи теракот. Пожелахме да видим и другите помещения, но това, което видяхме,  не се вписваше в представите ни за стаи, в които се лекуват деца. Всички бяха в ужасно състояние.

Аз и приятелят ми не спирахме да мислим как да помогнем поне малко за подобряването им. На следващата сутрин той ми се обади и каза, че ще купи боя за всичките стаи. Аз веднага позвъних на няколко мъже, жени и младежи от църквата ни и им разказах за идеята да направим едно добро дело за всички деца в града и общината ни, като ремонтираме частично детското отделение в МБАЛ-Средец. Всички приеха идеята с желание и бяха готови да се отзоват и помогнат. Обадих се на д-р Станков, за да му кажа какво сме решили. Той беше много изненадан и ни благодари няколко пъти.

На 01.06. т.г. започнахме с частичните ремонти, в които се включиха 18 човека от църквата ни. Библията ни учи, че ако някой знае да прави добро и не го прави, грях е нему (Яков 4:17). Всеки се беше хванал на работа: кой да слага плочки, кой первази, кой да прави крепежи, кой да боядисва, кой да чисти. Всички се стараеха да го правят за пред Бог, така както ги учи Библията. Никой от тях не е професионалист, но всички с много желание и старание вършеха своята част. Някои от тях, когато  запразняваха от своята работа, идваха направо в болницата и започваха да работят там, без да се прибират вкъщи. С общи усиля успяхме да боядисаме всички осем стаи, а в една от тях - да сложим плочки. До 08.06. (събота) приключихме с частичните ремонти.  Всички бяхме много щастливи от свършената работа - и не само ние, но и персоналът.  Лекуващата лекарка ни благодари и ни каза, че това което сме направили за детското отделение, Бог го е вложил в сърцата ни, за да го направим. Сега болничните стаи са в по-добър вид!”, разказва пастор Йордан Атанасов.

ЕПЦ “Виделина” е основана преди 19 години. Тя провежда редовни богослужения, младежки събирания, има и неделно училище. “Редовните ни богослужения се посещават от 130 души, младежките събирания - от 30 младежи, а неделното училище - от 80 деца. “Възпитаваме децата на християнски ценности и морал, и как  да открият Божията любов. След всеки библейски урок децата получават топъл обяд. Имаме духовна и морална подкрепа на църква ”Благовестие”- Бургас с пасторр Живко Тончев. Не учим само децата, но и родителите им - да подобряват хигиената си, да стават по-отговорни, да спрат ранните бракове и насилие, да изпращат редовно децата си на училище. След като семействата повярват в Бог и се присъединят към църквата, те започват да се променят и да не се съобразяват с ромските традиции и  култура, а с това какво казва и учи Библията. Често през зимата помагаме на семействата с храна, лекарства и транспорт до медицинските центрове.

Ромчета казват молитвата "Отче наш" преди началото на обяда
80 деца посещават всяка седмица неделно училище

Хората подобряват хигиената си, спират алкохола, стават по-отговорни. Тези, които имат начално образование, започват задочно да учат и завършват  основното и средното си образование. Някои от мъжете изкараха професионални шофьорски курсове и днес са международни шофьори, шофьори на автобуси, багеристи и кранисти. Много от мъжете и жените се обучават  в професионални курсове, които се провеждат чрез съдействието на община Средец и след това общината им осигурява работа за една година. Други отиват по Черноморието и работят като камериерки, миячки, озеленители и не чакат на социалните помощи. Също имаме голям успех сред семейства, които са живели на семейни начала, като самотни майки. Ние ги учим, че не е добро за едно християнско семейство да живее на семейни начала и бащата да не припознава детето си”, допълва пастор Йордан Атанасов.

Много от семействата в църквата вече са сключили граждански брак и бащите са припознали децата си

Това е истинската интеграция на ромите, а не тази, която извършват соросоидните НПО-та, получаващи милионни грантове всяка година. Те прибират парите, но цялата им дейност се изчерпва с това да стоят в лъскавите си софийски офиси, да осигуряват адвокатска защита на престъпници, да разпъват локуми за "толерантност" и да наричат "хомофоб" всеки, който им казва неудобните истини в очите. Много от тези "правозащитници" никога през живота си не са стъпвали в ромска махала.


В категории: Средец


28
Коментара по темата
28.
Прогледал
30.09.2022 22:52:45
1
0
Пастор Джаско е един хитрец,търгаш и мошеник,,, нищо друго!!!!!!
27.
Катрин
16.06.2019 09:26:16
0
19
Що за лъжа е това, че ремонта и труда са платени с пари от Финландия. Всичко това което е направено от тези роми; маже,жени, е направено безвъзмездно. Никой не е платил за трудът им и един лев. Те го направиха от своята си любов към градът и децата. След това което е публикувано от ФЛАГМАН за работата на църквата , знам, че се обадиха на п-р Йордан и му предложат да помогнат болнични легла, матраци и др. за детско отделение.
26.
Участвал
16.06.2019 08:39:17
0
20
Не се спряхте с тази ваша омраза и интрига , нещо добро направиха ромите и вие се чудите ,как да лъжите,като „жълтата преса”, за да ги очерните. От къде го измътихте,пък това сега,че Финландците платиха ремонта и труда . Получили сте недостоверна информация, добре ще е тази лекарка , която ви информирала да отиде при п-р Джаско, и при този циганин който Му е приятел и да се осведоми добре, дали някой е платил на тези 18-20 човека за този ремонт,който продължи 8 дни. Пастор Джаско и този наш приятел циганин ,получиха това в сърцето си да помогнат за детско отделение. Материалите за боядисването са снабдени от циганин. Мислите ви, езикът ви са пълни само с омраза,клевета и интрига. „Нека кучето лае кервана си върви”.
Така ви се иска да бъде,но не е така както на вас ви се иска.
Благодарим, че имаме такъв пастор , като Джаско, който да ни учи и сплотява
25.
Работещ в МБАЛ – Средец
16.06.2019 01:28:01
0
19
Дали са ви грешна информация ,докато се правеше ремонта никой не дойде , за да види, какво се прави единствено само началника,лекуващия лекар,сестрите и санитарките на детско отделението, бяха през цялото време на ремонта. Никой не е питал кой и купува материалите и прави ремонта. За ваша информация и за информацията на тази лекарка, която ви е дала грешна информация и ви е подвел/а. Материалите (боята и др.), ремонта са платени и направени изцяло от циганите от църквата и семейството на пастора Данчо. Пастор Данчо оставаше със семейството си до по-късно, за да работят.

Никой не е платил един лев на никого от тези момчета и жени, за да направят този ремонт.

Спрете си с тази завист и интриги, като знаете много що не дойдохте вие да го направите.
24.
Запозната
15.06.2019 20:34:54
20
0
На мен пък една лекарка от средец ми каза, че ремонта и труда са платени с пари от Финландия.Тя е член на екипа и знае къде и кой плаща!
23.
ДОБРО ДЕЛО
14.06.2019 10:49:56
0
23
А сега още нещо за пастора Данчо и момчетата му които правят ремонт на дет.отделение.На 07.06.2019 сме дежурни в спешно отделение гр.Средец. От мед.център по спешност на количка бе преведена пациентка в тежко състояние.В момента мобилните екипи бяха на адреси и се наложи пациентката да почака докато се върнат ,за да я транспортираме до гр.Бургас.Жената пожела да отиде до тоалетна и с наша помощ я закарахме,но вътре тя колабира. Помещението е малко,жената е едра,при удара се контузва и кърви обилно.Със санитарката започнахме да я вдигаме но срещнахме трудност.Минаха много през коридора и молихме да ни помогнат, но уви.... Единствен Данчо и момчетата му още с първата дума дойдоха и ни помогнаха.Дакато я транспортираме те проявяваха загриженост и предлагаха помощта си.Благодаря им!
22.
Алехандро
14.06.2019 10:48:42
0
23
Респект пред ,п-р Йордан и църква”ВИДЕЛИНА”! От любопитство една неделна сутрин реших да присъстват в едно от техните събирания,бях впечатлен ,че залата беше пълна с младеи и възрастни хора и всички пееха с цялото си сърце, без значение от това,че живеят в не добри условия на живот. Бях приятно изненадан от проповедта на п-р Йордан,той говореше на разбираем и достъпен език . Учеше тези хор,че трябва да се променят, да бъдат по-отговорни да пращат децата си на училище, да си търсят работа ,да работят , да си плащат задълженията към държавата. И мога да кажа,че той постига това,чрез своите си проповеди да повлияе и променя тези хора от своята си етнос. Разбирам само едно, че човек и да прави добро пак ще бъде очернен и упрекван ,явно това е насъдено в нашето съзнание още от комунизма. Коментарите които са писани с недоволство,бих казал ,че нямата никакво основание да изразявате своето си недоволство, точно към тази общност , цигани които са в църква и се променят! Нито пък имате правото да упреквате п-р Йордан и да се опитвате да го очерните.
21.
Калудов
14.06.2019 09:53:50
0
25
Аз също съм българин! И съм наблюдавал работата на църква „Виделина” искам да ви кажа, че това не е първото добро,което са направели за детско отделение – Средец. Има още много подобни на това добро, който са правели през тези 19 години, но не са давали гласност. Мога да кажа, че п-р Джаско е достоен за своето си призвание той е всеотдаен в работата си и изпълнен с много любов и милосърдие, той е скромен и не търси PR. Спрете се български граждани с този балкански металите на „Бай Ганьо” , спрете се с тази омраза и дискриминация срещу братята цигани, не всички цигани са еднакви и сред тях има добри,образовани и отговорни цигани. Вместо да ги подкрепим за това,което правят за своята си общност ние ги плюем и черним. Не ни подхожда това като европейци.
20.
Бамзито
14.06.2019 06:12:11
24
4
Много ясно че са им платили "под масата". Тук идеята е да покажат че ромите и те помагат и даряват, Щом тези ги дават по телевизията където са дали по една тухла и една кофа боя,, мен значи трябва да ме дават на луната където от 20 год им плащам тока, водата и помощите.
19.
фенчо
14.06.2019 02:07:02
23
2
Последно време наблюдавам тенденция при вас да рекламират евангелисти те сега и протестантите. Следва, може би, Свидетели на Йехова. А къде остана ортодоксалната църква?
18.
ЛЮБОВ И МИР
13.06.2019 17:55:56
3
30
ПРОТЕСТАНСТВОТО Е НАЙ ЧИСТАТА ВЯРА. БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ ВСИЧКИ ВИ! И ВСЕКИ КОЙТО ЧЕТЕ ТОВА, БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ ВИЕ И ВАШИТЕ СЕМЕЙСТВА И РОДНИНИТЕ ВИ
17.
по-точно
13.06.2019 17:01:05
2
4
Електората
16.
по-точно
13.06.2019 16:55:34
2
4
Електората
15.
Мечо щилката
13.06.2019 13:39:24
24
9
Това което правят братята е супер но брат Жаско както го наричате не прави нищо даром. Щом го е направил има изгода скрита по надълбоко от колкото си мислим. Той превърна църквата в един много доходоносен бизнес с ХИТРОСТ!!!
14.
Браво
12.06.2019 18:58:53
2
51
Браво на хората! Независимо дали са протестанти, православни или католици, или роми, турци или българи.
13.
Лечо
12.06.2019 18:50:56
3
36
Значи можели и да работят даже без заплащане. То май 90% те си запълват леглата в болницата. По-добре Протестантска църква отколкото Свидетелите на Йехова
12.
Бург
12.06.2019 16:44:42
1
31
до 10
Каквото иска да мисли православната църква за протестантите. На никой не му пука за църквата на нагляра Николай и педераста баба Гуси. Българската църква е сборище на крадци, педали и ченгета от ДС. И нямам спомен за последното им добро дело. Протестанти ли са, какви са, може да са всякакви, но циганите вместо да крадат бачкат и са напълно интегрирани.
11.
До 10
12.06.2019 16:44:27
4
35
Православната църква мисли как да крадне някой друг милион за ново Бентли. Браво на протестантите ,поне вървят нещо с кауза .
10.
Не бъдете безразлични
12.06.2019 16:29:42
45
11
Няма държава, няма община...
затова се прави PR на протестанската църква.
Не се самозалъгвайте, това е направено с цел да увеличат аудиторията си
В днешно време не трябва да се отнасяме с безразличие към агресивното поведение и рекламиране на различни религии, които обсебват хората

Какво мисли православната църква за протестантите?
9.
Гражданин
12.06.2019 16:26:16
3
49
Може и да е РR на протестантската църква, но са свършили работа. И детското отделение е обновено! Това е важното! Защото и кметът си прави РR и то с общински пари, но работа не върши! И моля модераторите да не ме трият! Не обиждам никого, само констатирам фактите.
8.
Георги
12.06.2019 16:09:43
2
69
Не ме интересува кой каква религия е и какво изповядва. Циганин,евреин,турчин,арабин, щом е честен с хората,помага, не създава проблеми и не натрапва мнението си, винаги съм готов да му подам ръка и да го поздравя и дори да му помогна.
7.
хахах
12.06.2019 16:01:28
47
18
Чисти мангали, спрете се вече с това "роми"...
6.
Да се знае
12.06.2019 15:59:01
49
11
PR на протестанската църква.
Нито ромите са дарили материали, нито са работили безплатно в ползу роду
5.
запознат
12.06.2019 15:55:57
4
54
аплодисменти за тези роми да са живи и здрави
4.
Соросоид
12.06.2019 15:53:42
30
18
Айде пак си прочетете статията, поровете се малко в историята и вижте откъде идват тук протестантските църкви, както и парите им. Протестантството е най-мощната американска религия, а най-добрите интегратори на ромите у нас са протестантските църкви. Всички са свързани с Америка и Сорос.
И няма никакво чудо в това, че ромите работят. Ако не са ромите да излязат да ви чистят, ще се заринете в боклуци само след ден. Ако не са ромите да оберат реколтата, ще ядете у..я ми. В ресторантите и хотелите - в кухните и като камериерки работят само роми...
3.
Ангелов
12.06.2019 15:51:51
2
16
То пък и аз съм един бизнесмен....
2.
Отче наш
12.06.2019 15:14:14
3
48
Браво на ромите!
И срам за големите бизнесмени от Грудово, начело със Зайков и Ангелов....
1.
Гражданин
12.06.2019 15:09:27
4
57
Браво брат Джаско! Хвала за добрата постъпка! Де да беше се сетила и родната ни православна църква да направи нещо такова.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори