×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо средната заплата в Малко Търново е много по-висока от тази в Несебър и Приморско?


Защо средната заплата в Малко Търново е много по-висока от тази в Несебър и Приморско?
От общините в Бургаска област в Камено официално взимат най-големите възнаграждения
10 Юни 2019, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Статистическите данни за възнагражденията в общините могат да изненадат мнозина

Къде в Бургаска област взимат най-големите заплати? Макар че Националният статистически институт (НСИ) разполага с данните по общини, той не ги публикува.

С числата обаче са се сдобили от Института за пазарна икономика (ИПИ) срещу „съвсем скромна инвестиция“, както информират от сдружението.

Последните актуални данни са от 2017 г. и са достъпни на сайтa infograf.bg. От ИПИ уточняват, че през 2018 г. средното увеличение на заплатите в страната е било около 10%. Това може да е някакъв ориентир за размера на възнагражденията в момента, макар че ръстът в различните общини е различен.

Статистиката за Бургаска област обаче би изненадала мнозина.

На първо място по средна брутна заплата през 2017 г. е била община Камено – 972 лв. Това е обяснимо предвид нефтозавода на „Лукойл“, който предоставя относително високи възнаграждения.

Втора е най-голямата община в областта – Бургас, с 953 лв., а трета е Средец (880 лв.).

Четвърта, изненадващо или не, е Малко Търново, която по принцип е известна като една от най-бедните. Там средната заплата е била 784 лв.

Следват Поморие, Карнобат и Сунгурларе. Там заплатите са били съответно 774 лв., 764 лв. и 710 лв.

Осма е Созопол със 707 лв., а девета е „най-турската“ община – Руен, с 693 лв.

Едва десета е считаната за най-богата община в региона – Несебър, където е най-големият ни летен курортен комплекс „Слънчев бряг“. Там средното брутно възнаграждение е едва 681 лв. Това може да се дължи на скриване на реалните възнаграждения и плащане на работниците „под масата“.

Чак на 11-а позиция е Айтос (679 лв.). 12-а е община Царево с 632 лв.

На дъното в Бургаска област, също изненадващо, е курортната община Приморско. Там средната заплата през 2017 г. е била едва 611 лв.

На национално ниво общините с най-висока средна заплата не са големите областни центрове, сочи анализът на ИПИ.

„Лидерите по заплати са сравнително малки общини, в които има много големи работодатели – обикновено в енергетиката или добивната промишленост. Тези големи компании дават високи заплати и в същото време доминират тотално местния пазар на труда, тоест голяма част от работещите на територията на общината работят именно в тях. Това е толкова силно изразено в община Мирково, че това е единствената община за която нямаме данни за средна заплата, тъй като данните са конфиденциални. Най-високата средна заплата в България за 2017 г. е регистрирана в община Челопеч – наличие на голяма добивна компания и съответно 2178 лв. средна заплата за общината. След това са Козлодуй, с ядрената централа – 1790 лв. средна заплата за общината, Раднево и Гълъбово, с големите компании в енергетиката, имат средни заплати от съответно 1657 лв. и 1610 лв. Веднага след тях са Пирдоп - с 1562 лв. средна заплата (отново наличие на голяма добивна компания) и Девня - с 1442 лв. средна заплата (силно изразен индустриален профил)“, посочват от ИПИ.

Столицата София се нарежда на 8-о място през 2017 г. със средна заплата от 1433 лв.


В категории: Животът


9
Коментара по темата
9.
работещ беняк
11.06.2019 08:08:25
0
1
Запътили сме се към еврото, цените се увеличиха до 50% и повече, осигуровките минават на светло, и реалната заплата в Бургас става 700лв.
8.
1
11.06.2019 07:45:27
0
3
сметките се правят според броя на населението, повече хора по ниска заплата. малко хора, голяма заплата
7.
fdffdffv
10.06.2019 22:17:05
0
8
Ей педараси.....пуснете коментара който ви написах.....долни лицемери.....до кога ще тровите хората с лъжи....или това което само на вас ви изнася...
6.
bat valio
10.06.2019 21:52:47
0
6
В ПОМОРИЕ НАД 700 ЛЕВА ЗАПЛАТА - ГОЛЯМ СМЯХ !!!
5.
Сокре
10.06.2019 21:14:43
1
13
КАК ОТКЪДЕ ОТ ДЪРВОДОБИВА. И КОГА НАП ЩЕ ВЛЕЗЕ В ГОРАТА ДА ПОГНЕ ЦИГАНИТЕ ДЪРВОРЕЗАЧИ И РАЗНИ ЗА ОКРИВАНЕ НА ДОХОДИ . ВСЕКИ МИРИЗЛИВ ГРАДЕШКИ МАНГО ПЕЧЕЛИ СРЕДНО ПО 50 60 ЛВ. НА ДЕН И ТО БЕЗ ПОЧИВКА АПЪК НАП ГОНЯТ МАГАЗИНИТЕ ЗАЩОТО СА ВЪРЗАНИ И НЕМОГАТ ДА ИЗБЯГАТ. АМА В ГОРАТА ИМА МУХИ КЪРЛЕЖИ ЗМИИ . ГОНИМ НЕФТА И ГАЗТА А ТЪРВАТА НЕ СА ЛИ ЕНЕРГИЯ ИЛИ ТОВА НЕ ГО БРОИМ ЗА ЕНЕРГИЯ.
4.
Пю
10.06.2019 21:05:17
0
18
Кмета взима 2000лв,бай мангал 400лв,средна заплата 1200лв.
3.
Smith
10.06.2019 21:01:22
2
17
В несебър селяндурите са по-големи от селяндурите в созопол и крият повече данъци. Корат лъскави коли, иначе като влязат в болница искат да им е безплатно и претендират за 5 звезди, боко тиквата им прави четирилентов път и ония си въртят синджира 9 месеца в годината. Ама и на това ще му дойде края, щото все по-трудно се намират идиоти, да им ходят на бетонирания коптор.
2.
До Флагман
10.06.2019 20:50:57
0
11
Малко Търново ми е Несебър....сменете дилъра!!!
1.
Хахаха.....
10.06.2019 20:25:26
1
13
СТЪКМИСТИКАААА.....
Всичко в Булгаристан е СТЪКМИСТИКА. Верен сбор, от неверни данни, грешно подадени и грешно интерпретирани.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори