×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

Спомени от соца: Слънчев бряг преди 60 години - бряг за всеки и слънце за всичко


Спомени от соца: Слънчев бряг преди 60 години - бряг за всеки и слънце за всичко
Чехословашките туристи в първата седмица след 8 юни 1959 г.
09 Юни 2019, Неделя, 08:01 ч.
Автор: Максим МОМЧИЛОВ

Първите чуждестранни туристи пристигат на 8 юни 1959 г., но официалното откриване на сезона е на 12 юни                                                                                                         

Преди 60 години - на 8 юни 1959 в комплекс Слънчев бряг е регистриран първият чуждестранен турист - Вашек Силвестър от чехословашкия град Острава. Летовникът отседнал в хотел "Калина", а името му останало завинаги записано в летописната книга на курорта. Това се случва малко преди 16.00 ч., минути след аварийното напускане на стаята в хотел "Калина" от работници, извършващи довършителни работи до последния момент. За първите туристи било предвидено официално посрещане, но те минали по друг път и пристигнали направо в хотела. Затова и се стигнало до неочакваната ситуация за работнците, които все пак успели да напуснат незабелязано обекта.
 

С камили, юни 1959 г.

ОТКРИВАНЕТО НА ЛЯТО 1959 В СЛЪНЧЕВ БРЯГ НЕ МИНАВА БЕЗ АЙТОСКО УЧАСТИЕ                                                                                                                                                              Днес малко или повече е позaбравено,но официалното откриване на първия туристически сезон за кк „Слънчев бряг” през 1959 г. не е минало без айтоско участие. На 12 юни е планирано официалното откриване на сезон 1959 в кк „Слънчев бряг”-Несебър.За него са разпратени покани за гости от близо и далеч. До официалните институции в Община Айтос покана няма.

Но откриване на първия сезон  не минава без айтоско участие,както пише на 9 юни 1959  “Черноморски фронт” в статия със заглавие: „Вчера „Слънчев бряг” посрещна първите летовници” изрично се отбелязва,че на другарската вечеря присъстват и гости от Айтос,а в художествената програма по случай откриването на сезона участва и битовата тракийска група към народно читалище „Васил Левски 1869”.                         

Хотел „Жерави” на 8 юни 1959 г.

За да се публикува черно на бяло тя е била предадена по телефона на 8 юни, вероятно късно вечерта.Подписана е от Тодор Георгиев,който е спец.кореспондент на вестника. Към статията има и фотоилюстрация,чиито автор е Иван Ковачев. Най-вероятно обаче става въпрос за архивна снимка,направена в хода на строителството на хотела.Снимката не е озаглавена,но тя е на хотел „Калина”,в който в действителност е записан първият турист на тк „Слънчев бряг” Вашек Силвестър от Чехословакия заедно с други курортисти от ЧССР. Тогава рязане на ленти по случай на …… не е имало.Но вместо популярният днес коктейл по случай….,се е състояла другарска среща.

Публикувано в „Черноморски фронт”,бр.2819/9 юни 1959 г.                   

 ВЧЕРА „СЛЪНЧЕВ БРЯГ” ПОСРЕЩНА ПЪРВИТЕ ЛЕТОВНИЦИ                                     

„Слънчев бряг”,8 юни/по телефона/

Най-после дойде денят,който строителите на „Слънчев бряг” очакваха с трепет и вълнение.Много сили хвърлиха те,докато се роди този красавец на родното Черноморие.В него зидарите от бригадите на Георги Мавродиев от Поморие,на Ангел Къртов от Бургас,на Коста Рачев и др. вградиха своето майсторство.А колко умение и старание вложиха мазачът Христо Въльоков от Габрово, фаянсаджиите Димо Грозев и Манол Арсов?Колко безсънни нощи прекараха те през тези месеци на напрегната работа техническите ръководители на строежа: Стефан Ганчев, Венцислав Николов, Чоролеев и още: стотици зидари,мозайкаджии, електротехници,строители? За по-малко от година тук израсна модерен курортен комплекс.И когато днес след  обед пристигна първата група от 364 летовници от братска Чехословакия,когато всички радостно възкликнаха от хубавата гледка родена,родена от ръцете на строителите,може би това бе най-голямата награда за тях.Техният самоотвержен труд не бе отишъл напразно. В уютните и кокетни вили и хотели курортистите намериха всичко необходимо за една пълноценна почивка-комфортна вътрешна уредба и удобства. Макар и изморени от продължителното пътуване летовниците се впуснаха да разглеждат комплекса и останаха възхитени от оригиналните сгради,красивата природа,от златистите дюни и необгледната морска шир.Някои по-нетърпеливи набързо се озоваха на плажа и се гмурнаха във водата.

Пристигането на първите чехословашки туристи на 8 юни 1959 г. пред хотел „Калина”

Вечерта в ресторант „Нептун” се състоя другарска среща на която присъстваха много гости от Бургас,Айтос,Поморие,Несебър и др.Между тях бяха секретарите на Окръжния комитет на БКП др. Георги Томов и др.Иван Захариев,секретарят на Градския комитет на БКП и член на бюрото на Окръжния комитет на БКП др.Нончо Киров,заместник-председателят на Окръжния народен съвет др.Георги Коточев, председателят  на Окръжния комитет на Отечествения фронт др.Тодор  Киров и др. След вечерята самодейни колективи от Бургас и Айтос изнесоха художествена програма.Представиха се хоровият състав при фабрика „Сталин”-Бургас,битовата тракийска група при народно читалище „Васил Левски –Айтос,естрадният състав на самодейния колектив „Атанас Манчев”-Бургас и индивидуални изпълнители на народни песни. Чешките летовници с интерес изслушаха песните и наградиха с бурни ръкопляскания изпълнителите.Участничките в хоровия състав при фабрика „Сталин” поднесоха на курортистите букети с цветя и ги поздравиха по случай пристигането им на „Слънчев бряг” След една седмица ще пристигне група от 200 летовници от Германската демократична република.Едновременно с довършването на северната част на комплекса тук ще продължат да пристигат летовници от Чехословакия,ГДР,Унгария,Полша,Австрия и др. страни.

Тодор Георгиев/Спец.кореспондент на „Черноморски фронт”/ 

Още един бисер от огърлицата на нашето Черноморие започна да блести. "Слънчев бряг" е един от нашите най-добри морски курорти.Сред сенчестите алеи,под палещите лъчи на слънцето и в морската вода-навсякъде се чува реч на хора от различни страни.Строителството започна през есента на миналата година. Стотици ентусиазирани младежи и опитни майстори от различни краища на родината дойдоха на “Слънчев бряг».И ето те сега поднасят на "Балкантурист" в завършен вид красивите хижи и хотели с 655 легла,от които вече са заети 364 от първите туристи.         

Това съобщава преди 59 години органът на ЦК на БКП вестник "Работническо дело" в  бр.160 от 9 юни 1959.                                                                                         

В Слънчев бряг с първия хотел „Калина”

                                                                                                                          

Не се съобщават други подробности за официалното посрещане на първия турист в първия сезон на новопостроения курортен комплекс «Слънчев бряг».Те /подробностите/ могат да се открият на страниците на тогавашния вестник «Черноморски глас»,излизащ в Несебър.На него се позовава и един от историографите на «Слънчев бряг» инж.Симеон Мицов, вече покойник: «На 8 юни преуморените строители все още завиваха последните кранове в баните и окачваха осветителните тела в хотел «Калина» под окото на главния архитект на комплекса арх..Никола Николов.Директорът Анастас Каролев на няколко пъти ходи до ресторант «Нептун»,за да звъни във Варна за кацането на първите туристи от Прага на летището. Малко преди 16 часа всички служители на хотела с униформи заедно и директора и други 30-тина служители излизат заедно с група девойки в народни носии  на стотина метра пред хотела за да пресрещнат по-отпред пристигащите туристи.

Двата автобуса с туристи обаче минават по друг път и заобикалят посрещачите.В хотела ги посреща управителката Василка Фиданова.Екскурзоводът й остава паспортите и списъка на туристите. Администраторката попълва първата адресна карта за настаняване на турист № 1.Той е Вашек Силвестър от град Острава-Чехословакия».       

 В началото на историята си в курорта, а и по цялото Южно Черноморие, са били съсредоточени малко повече от 20 хиляди ваканционни легла.От 1989 г. насам базата на Слънчев бряг е нарастнала поне десеторно, а по целия южен бряг хотелите, ваканционните апартаменти и различни средства за подслон, предлагат половин милион легла.
Историята сочи, че заедно с изграждането на комплекса започва и проектирането на лесопарка. За да стане той реалност са били пренесени 550 000 куб.м плодородна пръст и засадени стотици хиляди дървета, храсти и цветя.

текстът е от книгата за Слънчев бряг: „Началото на 1959 г.


В категории: Несебър


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
Пантофа
09.06.2019 19:13:56
0
0
Колко сме яли и пили на Бетонка.Колко царевица и сладолед продавахме на плажа със Скиновски и Шекитата . ..Еее години години
8.
До 7
09.06.2019 18:37:48
2
6
ТИ ЯВНО СИ ПЛОД НА ПИЯНСКА ЧЕКИЯ, СЪБИРАНА С ЛЪЖИЦА.... БОКЛУК ДРОГИРАН. ЯВНО ВМЕСТО МОЗЪК ИМАШ ЛАЙНА.... ТЪПАНАР
7.
До 6ти
09.06.2019 17:08:46
4
5
Ей дърт педал изсипан! Липсва ти онова време защото имаше строителни войски и трудоваците те пориха яко. Висеше на Капчето пред поделението и срещу кутия Арда те плющяха 3-4 мангала. А сега ходиш в Комлука,само че освен че те шибат те бият и грабят и намрази днешните времена. Дърт вмирисан педеруга.
6.
До 4
09.06.2019 16:19:28
6
6
МАЛОУМЕН ТЪПАНАР, КОЛКО ПЪТИ ТИ КАЗВАМ ДА СИ ВЗИМАШ ХАПЧЕТАТА РЕДОВНО...... ИДИОТ ПРОДАЖЕН
5.
1+1=3
09.06.2019 14:11:39
4
6
Слънчев бряг е построен с помоща на СССР. А днес е презастроен поради липсата на народна власт
4.
През СОЦ-а
09.06.2019 13:18:02
9
13
Слънчев бряг и другите курорти,било то зимни или летни,не бяха за всеки. Останалото е пропаганда и локуми за изпилените мозъци на изчезващия електорат на БСП. Толкова народ колкото сега има по плажове и курорти никога не е имало. Като се има в предвид,че много хора ходят на море и в Турция и Гърция. Колко било хубаво едно време,тез ги разправяйте на дъртите дето вярват и на телефонните измамници. На 30 години бях като се смени системата и по-хубаво от сега няма. Само като видиш какви задръствания има по пътища и КПП-та при всеки уикенд или празник и спора е излишен.
3.
Пахама дъртия швестър
09.06.2019 11:42:18
4
5
Като малък с Даката колко сме лапали на батковците на плажа.
2.
Ммер
09.06.2019 09:53:07
4
27
Сега Слънчев бряг , стана свърпалище , на какво ли не !!! Бордело..
1.
TWICER
09.06.2019 08:11:57
11
49
ЕХ СПОМЕНИ,СПОМЕНИ КОГАТО БОЗАТА БЕШЕ 3ст.,НЯМАШЕ ГИ ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ,ДАЖЕ И БОЙКО ГО НЯМАШЕ ! ! ! ! МЪКА БЕЗКРАЙНА МЪКА ЗА ЕДИН ПОДРЕДЕН СВЯТ ! ! ! !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тактики за флирт, които работят Тактики за флирт, които работят

Тествайте ги

Ченгета тарашиха квартирата на Станислав Цонев в жк. „Лазур“, намериха 20 гр марихуана Ченгета тарашиха квартирата на Станислав Цонев в жк. „Лазур“, намериха 20 гр марихуана

35-годишният сливналия е задържан за срок до 24 часа

Как да укрепите отношенията си Как да укрепите отношенията си

Научете се да се карате

Полиция и служители на РИОСВ-Бургас с акция срещу палатките на Иракли Полиция и служители на РИОСВ-Бургас с акция срещу палатките на Иракли

От тази сутрин екипи патрулират брега и глобяват къмпингуващите

Ден 6: СРС-тата с Божков не прибраха протестиращите, увеличиха ги Ден 6: СРС-тата с Божков не прибраха протестиращите, увеличиха ги

Хората като че ли се разгневиха още повече срещу прокуратурата и правителството

Апелативна спецпрокуратурата подкрепи работещите в държавното обвинение на България Апелативна спецпрокуратурата подкрепи работещите в държавното обвинение на България

Те възразяват срещу опитите Прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противоречия

Д-р Мангъров: Имаме втори пик на всяване на паника Д-р Мангъров: Имаме втори пик на всяване на паника

Доцентът би се съгласил да участва в публичен дебат с Щаба, както премиерът Борисов предложи, но при няколко условия

Направете си класическа руска салата "Винегрет", много е вкусна Направете си класическа руска салата "Винегрет", много е вкусна

Рецептата е доста лесна

МРРБ до „Флагман“: За всички землища на населени места в област Бургас са изработени кадастрални карти и регистри МРРБ до „Флагман“: За всички землища на населени места в област Бургас са изработени кадастрални карти и регистри

Изключение правят осем в община Руен - за тях се чака обнародване в Държавен вестник, уточняват от ведомството

Басейнова дирекция извърши 326 контролни проверки през месец юни Басейнова дирекция извърши 326 контролни проверки през месец юни

Издадени са 20 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени глоби в общ размер на 12 400,00 лв.

Маските стават задължителни в магазините в Англия Маските стават задължителни в магазините в Англия

Досега тази мярка беше само препоръчителна

Посланикът на Кипър в Румъния открит мъртъв в резиденцията си в Букурещ Посланикът на Кипър в Румъния открит мъртъв в резиденцията си в Букурещ

Дипломатът е починал в нощта на събота срещу неделя

Крият християнските стенописи в "Света София" по време на мюсюлманските молитви Крият християнските стенописи в "Света София" по време на мюсюлманските молитви

Храмът ще остане отворен за посещения

На закрито в Сърбия - с маски На закрито в Сърбия - с маски

Досега в Сърбия с коронавирус са се инфектирали 18 639 души

Почина съпругата на Джон Траволта - актрисата Кели Престън Почина съпругата на Джон Траволта - актрисата Кели Престън

Тя изгуби битката с рака

Забраниха прегръдките и целувките в Хърватия Забраниха прегръдките и целувките в Хърватия

Носенето на маски ще бъде задължително в магазините, обществения транспорт и медицинските заведения

Внукът на Елвис Пресли се самоуби Внукът на Елвис Пресли се самоуби

Той е сложил край на живота си на 27 г.

21 моряци ранени при взрив на американски боен кораб 21 моряци ранени при взрив на американски боен кораб

 Все още не е ясно какво е предизвикало експлозията

Ръкавици и маски замърсяват седем от големите реки в Европа Ръкавици и маски замърсяват седем от големите реки в Европа

Учени предупреждават за опасността от това замърсяване

Откриха нов, още по-заразен щам на COVID-19 в Хонконг Откриха нов, още по-заразен щам на COVID-19 в Хонконг

Сега всеки болен човек може да зарази четирима по време на третата вълна на разпространение

Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Искам да съм милионер, като чичо ми.
- Чичо ти е милионер?
- Не. И чичо ми иска да е милионер.
Виц на деня Виц на деня Знаете ли на какво приличат мъжете с големи бради и маски.
На реклама за дамско бельо през 60 те години на 20 век.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако носите с вас по една бира във всяка ръка, няма да рискувате да се пипате по лицето. Следвайте ме за повече съвети срещу COVID-19.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори