×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Все повече руснаци се заселват в Бургас и градовете по морето, за туризъм обаче предпочитат Турция и Египет


Все повече руснаци се заселват в Бургас и градовете по морето, за туризъм обаче предпочитат Турция и Египет
В Бургас имаме около 13% руско население, което прави повече от 20 хиляди души, в Несебър и Поморие може би пребивават поне още толкова, казва Лариса Костадинова
07 Юни 2019, Петък, 18:58 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Много по-малко се купуват ваканционни имоти и се очаква отлив заради тежкия визов режим, повечето руснаци, които идват през последните няколко години, искат да останат да живеят в България

- Г-жо Костадинова, какъв туристически сезон се очаква за руснаците тази година?

- Очаква се по-слаб сезон. Ние поддържаме връзка с летището и с туристическите фирми, които казват, че има по-малко заявени полети и туристически групи за лято 2019.

- Накъде се пренасочиха руските туристи, за които България бе предпочитана дестинация за почивка, а дори и за постоянно жителство допреди години?

- Към момента основният поток от туристи е насочен към Турция и Египет. Това са по-евтини и достатъчно атрактивни дестинации, за които не се изискват визи. За тези две държави са по-евтини и самолетните билети, освен това се влиза само с паспорт.

- Какви имоти предпочитат да купуват братушките в Българи и основно в кои градове по Черноморието?

- Много по-малко се купуват ваканционни имоти в сравнение със ситуацията преди години. Повечето руснаци, които идват през последните няколко години, искат да останат тук да живеят. Най-много от тях се насочват към Бургас, също Поморие и Несебър. Предпочитани са градове, в които все пак има живот, това привлича интереса на руските граждани.

- Какъв тип имоти купуват руснаците по правило и до какви цени, например?

- Тенденцията е да се търсят двустайни имоти – апартаменти с една спалня. В Бургас цените са доста по-високи, но в Поморие може да се намери такова жилище до около 40 хиляди евро, а в Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас има двустайни имоти по около 30 хиляди евро.

- Тенденцията е все повече руски семейства да се установяват постоянно у нас.

- Има много млади семейства с деца, които предпочитат големите градове по морето. Само в Бургас има над 1000 руски деца, които посещават редовно училища и детски заведения, в Несебър, Свети Влас и Поморие също почти във всеки клас има руски деца.

- Можем ли да посочим като причина за отлива на руските туристи и сложния и скъп визов режим, който България въведе?

- Да, разбира се. Индивидуалните визи са много скъпи както за българите за Русия, така и за руските граждани. Една виза струва 80 евро, представете си за каква сума става въпрос, когато едно семейство е четиричленно.

- Все още ли е толкова тромава процедурата за вадене на виза, както преди години?

- И сега не е улеснена. Например имаме и друг тип руски граждани от бившите републики като Узбекистан, Таджикистан, Украйна. Наскоро имахме проблем с Узбекистан и един господин, който искаше да дойде в България при родителите си. Той е 50-годишен, роден и живял в Ташкент, но Българското консулство няколко пъти му отказва виза, защото районът е опасен и може да е терорист.

- Получавате ли съдействие от Почетното консулство на Руската Федерация в Бургас и г-н Тонко Фотев?

- Комуникираме с тях относно получаването на паспорти. Много сме доволни, защото преди използвахме само Генералното консулство във Варна и беше много по-трудно физически. Сега е много удобно, защото тук имаме голяма диаспора рускоговорещи и постоянно живеещи в Бургас, а Консулството е в Бургас.

- Колко души живеят постоянно в Бургас и околните морски курорти?

- В Бургас имаме около 13% руско население, което прави повече от 20 хиляди души. В Несебър и Поморие може би пребивават поне още толкова. Има много руснаци, които живеят по 6 месеца в България и 6 – в Русия, за да съберат изискуемия 5-годишен срок, за да останат за постоянно в България.

- По какви причини руснаците избират да останат в България за постоянно?

- На първо място е това, че почти няма езикова бариера и могат да се оправят навсякъде. През 2006 г., когато започнахме да продаваме имоти на руски граждани, нямаше кой да напише договор на руски език. В курортите основно имаше хора с английски език. Буквално за една година се намериха млади хора, които учиха език, защото пазарът и условията го изискваха.

- Колко са фирмите, които предлагат недвижими имоти по морето и колко бяха през 2006 г., когато Вие започнахте?

- От 5 фирми през 2006 г. в момента има над 55 агенции за недвижими имоти.

 - По какъв начин предпочитат да си купят имот руснаците и има ли все още ефект от туристическите изложения в Русия, на които се представяме?

- Вече няма толкова голям ефект от изложенията. Сега руските граждани предпочитат да дойдат да видят лично имота. Година-две идват тук като туристи, за да видят как се живее в България. Понякога дори вземат под наем апартамент за една година, за да преценят с какви финансови средства ще трябва да живеят и в какви условия и след това купуват. А преди години реално хората купуваха на изложения, без да са видели имота. Бързаха да вземат жилище, но и цените бяха съвсем други. Сега вече имат повече претенции. Знаят в кой град, до каква сума, ходят няколко пъти там на почивка и така преценяват дали да останат.

- Има поне няколко фалшиви руски брокери в Бургас, които подбиват пазара, мамят клиентите и предлагат имоти на много по-ниски цени от пазарните – как трябва да се процедира срещу тях?

- Цените се определят от продавачите, но за съжаление има хора в гилдията, с които не знаем как да се борим. Даже създават някакви сайтове, предлагат имоти, а нямат право да работят като брокери. Тези хора трябва да бъдат разследвани. Миналата година при нас дойде гражданин на Израел, който е бил излъган и са му взели 22 хиляди евро и са изчезнали. Затова се борим за Закон за недвижимите имоти. Ще бъде създаден и Национален регистър на компаниите и на брокерите, които работят в тях. Работи се и по система за ексклузивно предлагане на проверени обекти от тези фирми.


В категории: Бизнес


13
Коментара по темата
13.
Marinero
10.06.2019 12:54:37
0
4
Имигриращите русияни у нас са основно 4 категории, като следва :
1. Корумпари на държавни служби, пълни със мръсни пари, които трябва да се изперът в недвижимост у нас, защото Путин ги преследва в Русия.
2. Настоящи и бивши военни пак с мръсни пари или уж големи пенсии. В тази категория попадат и много агенти на ГРУ - военно разузнаване и подривна дейност.
3. Бизнесмени с полу легален, полу криминален бизнес в Русия, идващи с цел да перът пари през имоти или да реализират печалби чрез спекулация и препродажба на недвижимост на техни сънародници.
4. Тук там някой нормален човек. За съжаление те са най малко и най-рядко срещаната категория.

Трябва добре да се замислим какво си внасяме от Русия
12.
Сукман
08.06.2019 18:25:24
0
3
На дали има във вселената толкова голяма мешавица както в сегашните
Български земи . Като почнем от азиатски гени,индийски,египетски,арменски,гръцки.ромейски,тракийски,хунски,алански,славенски,руски и какви ли още..готи,латини....За това си мислим че сме гениални неудачници-най-вече бедни, лъжепатриоти,завистливи...чуждопоклонници ....нейсе
11.
000
08.06.2019 11:16:58
0
3
Руснаците масово бягат от Русия, това е факт и искат европейско гражданство, за да се измъкнат от режима там. България избират поради една причина : тук е евтино и гражданството се продава или се взима най-лесно в сравнение с другите страни в ЕС. Дори имаше скоро голям скандал, с продаване на БГ-гражданство и явно след натиск на ЕС-промениха и закона за чужданците. В Русия, и в момента текат реклами в интернет, че след покупка на жилище, могат да придобият постоянно гражданство. Иначе програмата на Бг правителство е да дава гражданство на пенсионери. Докато нормалните западни страни, привличат образовани млади хора. В Бг има нужда от лекари, м. сестри, програмисти и т.н, . При едно адекватно правителство, можеше да се предложи постоянно гражднство точно на такива хора. Но това не се прави.
10.
х
08.06.2019 11:13:05
0
2
Руснаците масово бягат от Русия, това е факт и искат европейско гражданство, за да се измъкнат от режима там. България избират поради една причина : тук е евтино и гражданството се продава или се взима най-лесно в сравнение с другите страни в ЕС. Дори имаше скоро голям скандал, с продаване на БГ-гражданство и явно след натиск на ЕС-промениха и закона за чужданците. В Русия, и в момента текат реклами в интернет, че след покупка на жилище, могат да придобият постоянно гражданство. Иначе програмата на Бг правителство е да дава гражданство на пенсионери. Докато нормалните западни страни, привличат образовани млади хора. В Бг има нужда от лекари, м. сестри, програмисти и т.н, . При едно адекватно правителство, можеше да се предложи постоянно гражднство точно на такива хора. Но това не се прави.
9.
бивш брокер
08.06.2019 10:59:38
2
2
Старите, класически агенции в Бургас се броят на пръсти, но решават много и различни, сложни имотни въпроси и имат много доволни клиенти през годините. Цените са минимални, услугите качествени. Г-жа Костадинова и още няколко класически агенции в Бургас могат да се похвалят с успешна кариера и много доволни клиенти, и продължават да се трудят неуморно и да решават проблемите на гражданите.
8.
Revo breg
08.06.2019 10:14:15
0
7
Откога брокерските мокри съница са обект на интервюта? Истината е, че на всеки заблуден руснак, който се интересува да купи, има 10, които отчаяно се опитват да се отърват от купените имоти. А пък въпросната г-жа е скандално известна с прецакване на и без това малобройните си клиенти.
7.
бивш брокер
08.06.2019 07:53:44
1
8
не бих препоръчал на руски граждани да инвестират в държавата, чийто собствен народ я напуска, а оставащите тук, озверели от ежедневната борба за един комат хляб, сме загубили представа за добро и лошо, забравили вяра, език, история, и традиции.
6.
Неромаре
07.06.2019 23:45:00
13
5
Не е лоша идеята руснаци да балансират Бургас. Там са се наместили някакви местни бандички българи от години още, и всички знаем кои са; които си мислят, че в тях хлябът, в тях и ножът.
5.
viche
07.06.2019 23:07:43
3
13
Всеки руснак купил имот в бг става брокер и си води приятелите и им продава имоти пък вие си дръжте агенциите за престиж , тука не е важно кой ще ппсредничи за имота , важното е да вървят продацбите, пък това че сте се събрали някакви изкукали стари лелки в критическата и държите агенциите за престиж ,това си е ваш проблем че не ви върви, не се излагайте с това нсни че целия град ви се смее , изкукали лели
4.
Адвокат Потеров
07.06.2019 21:49:11
2
4
Защо Петър Попчев е единственият грамотен човек в България, на когото първоначалните обяснения в полицията, са написани на компютър, а не както би трябвало да бъдат - собственоръчно написни от него?
Най-вероятно целта на полицая Антон от Първо районно управление е била да бъдат фалшифицирани показанията.
Защо, когато двама униформени полицаи са намерили Тихомир да се разхожда по улиците, целият в кръв от краката до раменете, дознателят Москов от Първо районно управление, не му е взел дрехите за веществено доказателство и не му е направил снимки, докато е бил целият в кръв?
Защо след това, когато Тихомир си е признал, че е ритал убития Николай, което е било потвърдено от свидетеля Георги, дознателят Москов не го е задържал в ареста и го е освободил като свидетел?
Защо няколко дни по-късно дознателят Москов се е отказал от делото?
Защо 3 години след случилото се не е намерен, за да бъде разпитан, Осман, който, заедно с убития Николай, няколко дни преди това са били Тихомир?
В случая Тихомир единствен има мотив да бие Николай.
Защо при направените очни ставки всички свидетели са казали, че Попчев не е удрял Николай, а само Тихомир го е бил, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това Тихомир не е подведен като обвиняем, а само като свидетел и съдът няма право да го осъди.
При направената очна ставка между Попчев и Тихомир, без мое присъствие, което е абсолютно незаконно, Тихомир е потвърдил думите на свидетелите, че Попчев не е удрял Николай, а си е признал, че единствено и само той го е удрял, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това пак не е бил подведен като обвиняем, а е бил освободен като свидетел.
Защо, когато поискахме от прокурор Тиха Стоянова да бъде повторена очната ставка между Попчев и Тихомир, защото е била фалшифицирана от полицията, като някои от думите на Тихомир са били променени, защо ни беше отказано и защо прокуратурата вкара делото в съда по този начин?
Ако смятате, че Попчев е толкова опасен за колкото го представяте и че във всяка една минута, в която е на свобода, има опасност някой да загуби живота си, мисля, че е крайно време полицията и прокуратурата да си признаят, че са освободили Тихомир, който е извършил убийство. Да си вземат Тихомирчо заедно с тях и да се вкарат в затвора. Тогава съм сигурен на 100 %, че Попчев ще се предаде, за да им прави компания.
3.
Хлебарки
07.06.2019 20:25:20
12
20
Чух преди 3 дни една гадина да говори как българският бил много близо до турския. И сме пишели с ТЯХНАТА азбука.
Да се махат
А вие с претенции за патриотичен сайт ставате поле за изява на тази тьотка.
2.
Хлебарки
07.06.2019 20:18:15
14
21
Налазиха ни мръсните гадини
1.
бургазлия
07.06.2019 20:12:47
20
24
браво. много се радвам. по-добре руснаци да се заселват, отколкото рязани бургии.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В Нидерландия разбиха най-голямата лаборатория за кокаин В Нидерландия разбиха най-голямата лаборатория за кокаин

Тя е била скрита в бивше училище за конна езда

Общинският съветник Венелин Ташев с революционни предложения за бъдещето на Слънчев бряг Общинският съветник Венелин Ташев с революционни предложения за бъдещето на Слънчев бряг

Да поискаме от държавата да ни прехвърли активите на дружеството и да наложим мораториум за издаване на строителни разрешения за 3 години, предложи Ташев

Измамници събират пари за глухи Измамници събират пари за глухи

 Ромски фамилии стоят зад тях, събират над 8000 лева на ден, каза Илиян Радев от Съюз на глухите 

Над 250 картини помагат на пациентите в КОЦ-Бургас да преодолеят стреса и страха Над 250 картини помагат на пациентите в КОЦ-Бургас да преодолеят стреса и страха

Коридорите на комплексния онкологичен център се преобразуваха в своеобразна лечебна галерия

SPICE Music Festival 2020 приключи - започват подготовката за следващото издание SPICE Music Festival 2020 приключи - започват подготовката за следващото издание

Новите условия на живот променят и фестивалите, но ние сме готови да се справим с всички предизвикателства, споделят организаторите

Скандал! Съветници не приеха Капитан Петко войвода да стане почетен гражданин на Хасково Скандал! Съветници не приеха Капитан Петко войвода да стане почетен гражданин на Хасково

Инициативата е на независимо тракийско сдружение, подкрепено с над 2500 подписа на хора от различни етноси от града

Красимир Янков: Нинова нарушава устава с отказ да свика пленум Красимир Янков: Нинова нарушава устава с отказ да свика пленум

БСП трябва да се разграничи от онези, които яхват протеста, смята кандидатът за лидер на партията

Родителите искат допълнителен отпуск заради пандемията от коронавирус Родителите искат допълнителен отпуск заради пандемията от коронавирус

В случай, че се затваря паралелката заради заразени, децата трябва да са не в изолация, а в карантина, за да може родителите да ползват болничен

Фасадна плоча премаза автомобил Фасадна плоча премаза автомобил

По чудо няма жертви и пострадали

Възстановяват потрошената от вандал 3D фигурка до Морската градина, родители ще платят щетите Възстановяват потрошената от вандал 3D фигурка до Морската градина, родители ще платят щетите

„Героят“, който я събори, ще бъде разкрит, уверява Андрей Рунчев от Община Бургас 

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикад

Чихуахуа спаси стопанина си Чихуахуа спаси стопанина си

Четириногото е повикало помощ, след като стопанина му получил инсулт

Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети? Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети?

В YouTube канала Bruce Sees all пуснаха видеоклип с НЛО и с удари по естествения спътник на Земята

Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай

Властите са запечатали стоките, а всеки, който е боравил с тях, е под карантина

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф

Инцидентът е заснет от звездите, които имали план да запишат видео за TikTok

Нова бежанска вълна заля Великобритания Нова бежанска вълна заля Великобритания

Oбщият брой на пристигащите в страната от четвъртък насам е 532

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Аз уважавам мнението ви. Но то не ме интересува. Виц на деня Виц на деня - Кои три думи, просто така изречени, са способни да предизвикат неистова радост, трепет, вълнение и ентусиазъм у някои жени?
- "Бабо, гладен съм!"
Виц на деня Виц на деня - Аз шофирам 30 години, и нямам нито една катастрофа!!!
- Каква кола имаш?
- Ааа, шофьор на валяк съм...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Пеперуди в стомаха" - онова чувство, когато си пипнеш джоба и ти няма портфейлa.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори