×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

1000 лева на черно за 12 часа работа без почивен ден по морето


1000 лева на черно за 12 часа работа без почивен ден по морето
Най-атрактивни са заплатите за шеф-готвачи и управители на хотели и ресторанти, които стигат до 3000 лв.
05 Юни 2019, Сряда, 13:30 ч.

Ето защо няма кандидати за бармани и сервитьорки

12 часа работа на крак нон стоп. Цял месец без почивен ден. Срещу това най-много 1000 лева на черно. Това са условията, срещу които собственик на магазин в черноморски курорт наема персонал за лятото, разказа пред TrafficNews кандидат за работа по морето.

Офертата показва и защо родният туризъм се върти в омагьосан кръг. Собственици на хотела и заведения постоянно се оплакват, че им липсва персонал.

"Работа за сезона има много, но младите ги мързи", е техният аргумент.

"Тъкмо ги научиш как да държат таблата и те изчезват, всяко лято търсим нови хора", добавят ресторантьори.

"Те не искат работници, а роби, които срещу жълти стотинки да не подгъват крака от сутрин до мрак. Няма трудови договори, няма осигуровки, камо ли почивен ден. Затова и никой не иска да повтори сезона, а гледа да отиде на гурбет", обясняват препатили сервитьори, бармани и камериерки.

Читателка на медията разказа за последното си работно предложение - осигуровките отново сведени до минимум и четири месеца без нито един почивен ден.

"Предложиха ми 1000 лв за работа в хранителен магазин в Свети Влас, на 12-часов работен ден и то без нито един почивен ден! Квартирата е осигурена, щели да ми плащат на ръка, или ако държа да ме осигуряват - могат максимум на 4 часа", обясни пред момичето, пожелало анонимност.

Екипът ни се свърза и със собственика на едно от най-оборотните заведения на алеята в Слънчев бряг. Стоян Великов беше категоричен:

"Проблемите започват първо от държавата, а не от бизнеса". Според него държавата трябва да предостави добри условия, за да задържи младите хора у нас. Трудно е да се намери квалифициран персонал, защото повечето обучени кадри са избягали в чужбина.

"В Слънчев бряг имаме училище за туризъм, което е затворено. Защо?! То е пред разпадане, толкова е занемарено от държавата... Все пак не оправдавам колегите ми, които не осигуряват почивка на персонала си. Eстествено, че не е нормално човек да работи по 12 часа цяло лято. При нас смените са между 8 и 10 часа, нямаме смяна която да е над 10 часа", разказа още Великов.

 Стотици оферти за сезонна работа в туризма пълнят специализираните сайтове и Бюрото по труда във Варна. В момента най-търсени са сервитьорите, следвани от готвачи, бармани и камериерки. Най-атрактивни са заплатите за шеф-готвачи и управители на хотели и ресторанти, които стигат до 3000 лв.

За останалите позиции офертите варират от 650 до 900 лв. Масово се наемат администратори със средно образование, камериерки с основно, а за кухненските работници и миячите често летвата пада още, включвайки и кандидати без изкаран четвърти клас.

Персонал се внася и от чужбина. В Регионалната служба по заетостта 425 фирми са депозирали заявки за 1851 работници, предимно от Украйна и Молдова. Има и хора от Казахстан и Русия. Дефицитът на кадри се попълва и с ученици, одобрените вече са над 300, а пикът предстои, обясняват от бюрото по труда. Набирането на персонал от чужбина тази година е по-трудно, защото в Украйна и Молдова се появи активен конкурент в лицето на Полша, коментира проф. Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара.

Друга лоша новина за нашите хотелиерски босове е, че заплатите в украинските курорти за готвачи и камериерки това лято ще се изравнят с нашите. Причината е, че германски инвеститори са построили нови обекти в района на Приморское на Азовско море.

Така надлъгването за заплати и работа по родното море ще става все по-трудно. Контрата обаче остава за собствениците, които все по-трудно си намерят що годе квалифициран персонал, който да е готов да работи съвестно и неуморно за 800 лева цяло лято.

Потърпевщите пък отново ще са туристите, които все по-често имат основание да недоволстват от нивото на предлаганото обслужване. И най-логичното е следващото лято да стегнат куфарите за някоя друга дестинация.


В категории: Несебър


16
Коментара
16
Коментара по темата
16.
до ЕЙ №9
06.06.2019 15:00:19
0
10
Ами тя и сервитьорката с висше образование , сигурно и с кетап за счетоводител, ама не е крадла като шефовете си, построили хотели на гърбовете на такива като нея окрадени екплоатирани души. Така че тъпкано да ти се връща...
15.
Алооо
06.06.2019 14:54:24
10
4
Хааайде, моля ви се, заплати по 550 лева, такива заплати в комплекса няма от 2007 година. Истината е,че всички диваци чуха,че има недостиг на персонал и започнаха да искат да стават ортаци! Айде стойте си в северозападнала България и работете за 400 лева, като тук не ви харесва. По 12 часа работели....3 месеца са, не можеш да ги изкараш ли, ние местните по колко работим? Истината е,че идват на морето,за да може почивката да им е безплатна, квартирката платена, а каквото изкараме от заплата да има за бело. И когато се уговаряте да започвате работа със сигурност ви се казва колко часа ще работите и за какви пари- като те мързи и не те устройва- прибирай се у дома и лежи, мама и тате ще те храни!
14.
От персонала
06.06.2019 13:48:36
3
10
Такааа,когато работодателите се научат да уважават труда на наетитите от тях работници,( но не роби) и съответно да си плащат адекватно за това, тогава ще има и желаещи за работа.Не е нормално да се работи по 12 часа на ден за мизерни пари.Не е нормално персоналът на ресторант да се храни до кофите за болклук! Не е нормално в обекта да няма тоалетна! Не е нормално едни хора да бъдат експлоататори!Не е нормално да получаваш заплата 550 лева за всичко това! Хайде сега да не се правят на обидени някои хора!
13.
123
06.06.2019 13:12:19
0
6
информацията не е вярна-гимназията по туризъм съществува и общината полага грижи
12.
и децата им ограничени и мързеливи
06.06.2019 10:52:45
0
8
Не желая да ми плащат квартирата и да им ям вмирисаното ядене , а нормално заплащане, 8 ч работен ден и 2 почивни дни като в белите държави , пък за другото аз ще си мисля. А като имате претенции за персонал , ами нека децата вм да работят при същите условия и за същите пари.
11.
в бизнеса
06.06.2019 10:43:50
0
7
Не знам персонала дали е неграматен или некомпеттен по-скоро си е баш грамотен и образован, защото повечето знаят поне по два езика и са с висше образование за сметка на крадливите си шефове с дълбоки връзки построили хотелите си на гърба на българските граждани /като къщите за гости, само крадене и това е/. Защото не знам някой да е построил хотел от много бачкане , така че точно за шефовете да не говорим колко да грамотни, образовани и работни , ама от към една друга сфера ,сферата на кражбите и връзките.
10.
До Ей
06.06.2019 09:55:09
0
8
1200 - 1500 лв. заплата на квалифициран счетоводител считаш че са достатъчни.... ? Хайде да направим една проста сметка заедно - при положение че имаш две деца - т.е. за да осъществиш т.нар. просто възпроизводство на стоката работна сила, т.е. и двете ти деца да станат счетоводители, трябва да завършат някакъв икономически ВУЗ като минимум. Как мислиш - тази сума дали ще ти стигне, заедно със заплатата на половинката ти им да осигуриш 2 х 5 години следване... ? За децата на неквалифицирания персонал не говоря - те просто нямат бъдеще .... ? Или ? Извинявай, но с този начин на мислене във времето на дивашкото първоначално натрупване на капитала ще продължава тупането в гърдите на ББ за "минималната"3 - 4 % безработица при 1,,5 млн. избягали от България...., стабилността в мизерията ....
9.
Ей
05.06.2019 22:17:27
12
7
Ей нещастници! Какво искате бе? Проста сервитьорка без образование взима 1000лв + 1000 лв бакшиш = 2000 лв на месец !!! Един счетоводител с висше образование взима около 1200-1500 спрямо опита! Даже са им много на тези сервитьорки, неблагодарни,крадливи и нагли!!!
8.
Ами
05.06.2019 18:31:19
4
7
Ами няма държава. Това е. Щом не плащат, тез, алчни гъзове да, си работят, сами. Аз винаги съм им ускал още преди 12 години 40 лв на смяна 8 часа храна и такси до в къщи и обратно. Две смени е 90 лв. Седмично заплащане. Ако не искат сами да работят. Сметката е проста. Един хотел печели към 1 до 4 милиона на сезон. И казват че нямали пари. Долни крадци. Работете си сами. Сега ще ви искам 70 лв на смяна. Щом искате квалифициран персонал си плащате
7.
Работя
05.06.2019 17:16:43
2
6
По 12 часа всеки ден не си чувствам не краката а оная работа направо ми омекна от претоварване и получавам 1000лв отгоре на всичко храната която е безплатна е гадна отвратителна а салатите уж салата с пресни домати и краставици но мирише на кофа казан лягам да спя и пак съм на работа по зле от роб съм отделно квартирата ми е пълна смрад мирише на мухъл прозореца единия не се затваря а матрака ми е счупен.
6.
Dr. GT2
05.06.2019 17:05:34
0
4
Аз също съм потърпевш! Все по-трудно се намират способни и отговорни хора за персонал. Дори при много по-добри условия за работа, пари, раб. време и с по-добри осигуровки от описаните в статията. :/
5.
В КАРАБАТАКА
05.06.2019 16:32:07
5
9
Работника е като парцал,изстискваш го колкото може и после го сменяш с друг,щ'от парцали бол..
4.
Силвена
05.06.2019 14:34:41
2
9
Работя в Сл. бряг точно така е както е написано 12ч смени без почивка и за по-малка заплата. Прибираш се спиш и пак си на работа.
3.
Славена
05.06.2019 14:23:35
1
13
Статията е абсолютно вярна в момента съм сервитьорка в Сл. бряг 12ч смяна за доста по-малка заплата от 1000лв. Прибираш се в квартирата докато се наспиш и пак си на работа. Ако ти хареса,,,
2.
работя в Сл. бряг
05.06.2019 13:53:04
2
27
Младите не ги мързи , работодателите са сведливи , много работа за малко пари /с много работни часове и малка почивка или никаква/. Какво са 1000лв или 1200лв за робота без почивка и на 10 или 12 часови смени. Затова не могат да си намерят хора и ще продължават да не си намират, ако мисленето им е робско. Да не говорим , че осигровките са за 4часа на минимална работна заплата и затова всички институции си затварят очите. Иначе , от хубаво кой бяга, ако работещите са доволни ще останат при същият работодател и те няма да търсят всяка година нов персонал.
1.
емигрант
05.06.2019 13:46:35
2
29
Уважаеми работодатели , проблема е единствено Ваш и защо? Ако имате истински бизнес и желаете развитие , направете така , че хората да искат да са Ваши служители- 8 часов работен ден , ако иска някои повече да работи - плащате извънареден труд.Осигуровки задължително. Не може да изискваш ако не даваш . Държавата виновна и защо , защото Вие не пазвате трудовото законодателство , да и в други страни , искат всеки ден по10 часа или на 2 седмици почивка , но първо мислете , ако сте вие можете ли без релакс За да задържите персонла , даваите им типса или ако завършат сезона бонус . След това ще сте благодарни .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори