×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected].bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Движението по пътя Несебър-Поморие, на кръговото кръстовище на Равда, в посока Бургас се осъществява в една лента за почистването на разлято масло
  • От 16 до 20 септември в Белодробната болница в Бургас ще се проведе скрининг на риска от турберкулози
  • Три нови случая на регистрирани от туберкулоза през последната седмица в Бургаско
  • Прокуратурата се самосезира за лекаря, поставял стентове на здрави хора
  • Двама младежи от град Средец са задържани за кражба на два автомобила
  • Започва проверка на автобусите, превозващи деца и ученици
  • Русия разположи в Арктика модерни системи за противовъздушна отбрана
НА ЖИВО

Деница Вълкова: Съдиите в Бургаско са претоварени, искат да не мотивират някои от решенията си писмено


Деница Вълкова: Съдиите в Бургаско са претоварени, искат да не мотивират някои от решенията си писмено
В някои случаи дори да не се пишат мотиви, правосъдието няма да пострада, смята председателят на Апелативния съд в Бургас Деница Вълкова
04 Юни 2019, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ, Снимка: Георги РУСЧЕВ

Съгласно указания на Върховния съд от 1953 г. мотивите трябва да са "кратки, точни, ясни и убедителни"

Немотивирането на някои от съдебните актовете няма да застраши справедливостта на съдебния процес и ефективността на правосъдието. Това каза на брифинг пред журналисти председателят на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова по повод проведената в Бургас национална конференция „За ефективността на правосъдието“.

На този първи по рода си професионален форум, организиран от ВСС, магистрати от цялата страна обсъждаха и приеха мерки за повишаване на ефективността на правосъдието и преодоляване на неравномерната натовареност на съдилищата. Съдия Вълкова поздрави ВСС за инициативата и възможността съдиите да споделят вижданията си по важните за работата им въпроси.

Пред журналисти председателят на Апелативен съд – Бургас акцентира върху изразени след конференцията опасения на неспециалисти, че съдиите търсят начини да облекчават работата си, без да мислят колко е важно да се мотивират всички съдебни актове. По думите й е нужно са бъде пояснено на широката аудитория кога се налага съкращаване на мотивите на съдебните актове, а в някои случаи дори да не се пишат мотиви, без от това да пострада правосъдието.

Тя припомни част от направените на конференцията предложения в кои случаи може да се съкрати писането на мотиви, в това число и представи два каталога с възможни мерки за промяна в стандарта на мотивиране на съдебните актове.

Първата група са мерки  според сега действащата нормативна уредба.

Сред тях са препоръките за “кратки, точни, ясни и убедителни мотиви“, съгласно указания на Върховния съд в Постановление на Пленума на Върховния съд от 1953 година, актуални и днес.

За да се намали обема от работа при мотивирането на съдебните актове, съдиите следва задължително да проучват делото преди съдебното заседание и да се ориентират бързо и точно в обстоятелствата от предмета на доказване, съобразно конкретния правен спор,  като събират доказателства само за тях.

Следващото предложение е на базата на анализ на процесуалния опит на Великобритания и Италия, в които държави се допуска наред с писмените бележки, самите страни в процеса да предоставят проект на съдебни актове. Мярката може да бъде приложена у нас по малки спорове до до 1000 лв., допълни съдия Вълкова. 

Тя повтори несъгласието си с тезата, че съдиите в България са повече на глава от населението в сравнение с друга европейски държави, поради което не трябва да се обсъждат мерки за тяхното разтоварване.

„Това е вярно само статистически. Съдиите в България работят и повече, защото само по изключение се подпомагат от съдебни помощници, като в районните съдилища няма такива. Освен това българските съдии работят в среда на непрекъснати законодателни промени“, коментира Председателят на Апелативен съд - Бургас

Не на последно място тя предложи да се обмисли и създаването на т. нар бланкови мотиви, за което е нужна реализация на електронното правосъдие, защото е по-лесно тези мотиви да са на документи в структуриран формат, а не в PDF формат, както работи Търговският регистър.

Важно е ВКС да постанови тълкувателно решение по противоречивата съдебна практика, дали е допустима съдебна спогодба по всички видове дела.  Ако се допусне съдебна спогодба при по – голям кръг дела, по тях съдията няма да пише мотиви, а ще концентрира усилията си за мотивиране на съдебни актове по дела с фактическа и правна сложност.

Втората група предложения за съкращаване на мотивите на съдебните актове са възможни само ако бъде допълнена разпоредбата на чл. 121 ал.4 от Конституцията на Р България, която гласи: „Актовете на съдилищата се мотивират“. Предложението е да бъде добавен текст, „освен в изрично посочените в закон случаи“.

Позовавайки се на предвидената в Конституцията процедура за такава законодателна инициатива, съдия Вълкова добави, че подобен дебат може да стартират ¼ от народните представители или дори само еднолично  президентът.

Ако се постигне конституционната промяна, може в процесуалните закони се предвиди съдиите да мотивират съдебните актове като акцентират само върху доводите на губещата страна. Другите предложения са да се обявява на страните само резултата от делото /диспозитива на решението/ и да се пишат мотиви само при постъпила редовна и допустима жалба срещу съдебния акт.

На следващо място административният ръководител на АС – Бургас предлага, съдът да не се мотивира по доводи на страни, които използват език на омразата. Вълкова посочи, че в Бургаския апелативен район има десетки случаи, макар и само от няколко страни, които в документите си до съда използват такъв нецензурен език. Според нея по този начин няма да бъдат стимулирани подобни ищци, страни и жалбоподатели да злоупотребяват с правото си на свободно изразяване при воденето на дела.

Съдът да не мотивира и разпореждания, с които оставя без разглеждане или връща жалба на страна, която злоупотребява с това си право по така наречените „каскадни дела“, когато не се плаща дължима държавна такса, след отказ на съда да освободи страната от това плащане, предложи още магистратът.

Съдия Деница Вълкова се обяви за преодоляване на формализма в наказателния процес и приемане на Закон за вещите лица, като даде конкретни примери от съдебната практика, за да обоснове тази необходимост.

„Предложенията бяха обсъдени и получиха подкрепа на националната конференция“, коментира председателят на Апелативен съд – Бургас и изрази надежда те да бъдат реализирани и на практика.

В края на срещата с медиите съдия Вълкова още веднъж благодари на Висшия съдебен съвет за организирането на високия форум и сподели задоволството си от факта, че съдиите от страната са консолидирани в усилията си за подобряване на работата си и повишаване на ефективността на правосъдието.


В категории: Темида


25
Коментара
Стефан Данаилов пак в болница
Стефан Данаилов пак в болница 16/09/2019, Понеделник 16:02 0
25
Коментара по темата
25.
И аз искам ВСС
05.06.2019 11:37:13
1
2
Да смени сегашния съдииски състав , дали е възможно?
24.
може би
05.06.2019 11:14:56
0
2
е време за съдията Дред
23.
22.
05.06.2019 10:35:39
0
7
Може би назначените с връзки не могат да пишат мотиви ,което зобщо не ме учудва ,особено ако са от ДПС.
22.
Мотивиран
05.06.2019 10:35:21
1
6
Че съдията ако не напише мотиви, значи залита към трибуналния процес, радетел на "тричленката"! Решение без мотиви превръща съдията в една слот машина която ти изписва, " печелите" или "не печелите" !
21.
до 18
05.06.2019 10:29:38
1
21
1600 лв . малко ли са ? Хората работят за 500 лв по 12 часа . Колко трябва да получават по 1 имот на месец ли ,ЗА ЗАСЛУГИТЕ ИМ В СПРАВЕДЛИВИТЕ ПРОЦЕСИ? Подигравка с народа.
20.
Пожелавам на тези натоварен съдии
05.06.2019 10:25:18
1
12
Един ден като се пенсионират и тях така да ги съдят в съда и да нямат и пари да си платят.
19.
решенията трябва да се мотивират-и то подр обно
05.06.2019 07:42:38
1
40
Който съдия е претоварен и му е трудно е свободен да напусне-има достатъчно работа в шивашките цехове и магистралното строителство. На конкурси за съдии за 1 място кандидатстват десетки-никой не е незаменим.
18.
Друг е
05.06.2019 07:41:33
1
2
Проблема, парите се обезцениха с тях и заплатата и мотивацията и всичкото! Хората гледат манго вземат го на строежа 120лв на ден този съдия ако не взима как ще каже на жена си че работи за 1600лв? Нали ще трябва да я съди после ! Газ към терминал 2 Флагман да ги съдят! Те и без това са 1,2,4 власт :-)
17.
Странно
05.06.2019 01:20:08
1
26
Цитира се текст от далечната 1953 г., когато е действала друга Конституция. Обидно е въобще да се изговарят такива неща. Има други, почтенти и съвременни начини за справяне с проблема за липсата на врме. Нека уважаемата съдийка да се замисли сериозно върху въпроса.
16.
16.
04.06.2019 23:05:00
0
7
Да търсиш справедливост е същото като да гониш Михаля...........
Но справедливо съди само Бог!!!!!!!!!
15.
Разочерован
04.06.2019 22:56:17
1
17
Все повече се отдалечавам от индивидите облечени в тоги , не проумявам как се става непокист.
14.
до 11
04.06.2019 22:01:17
0
0
А вие като сте толкова паметлив, спомнете си по онова време колко и какви бяха престъпленията в НК ? Спомнете си и колко "формален" беше процеса!
13.
Димов
04.06.2019 19:34:57
1
42
Да напуснат като им е тежко ! В частния бизнес е песен ! Леко приятно и ако ти се наложи да търсиш правосъдие чакай от умрял писмо ! В България така или иначе няма правосъдие !
12.
Йордан
04.06.2019 19:21:52
0
15
"Грешна беше тази жена, но беше хубава..."
11.
Старото куче
04.06.2019 19:14:30
4
37
В Бургас съдът се е помещавал в сегашната Агенция по вписванията и е имало под 10 съдии, като всеки е гледал по 50 (ПЕТДЕСЕТ) дела на ден или 250 дела седмично. Сега има 10 пъти повече съдии с над 10 пъти по-малка натовареност.
10.
до 9.
04.06.2019 18:41:34
1
18
Подкрепям те! Защото това предложение е нелепо , вместо да вървим напред ние се връщаме в камената ера.
9.
111
04.06.2019 18:36:33
1
34
Имам друго предложение, да си подадат молба за освобождаване от длъжност и да се присъединят към частния бизнес ажв съда да се назначат други които ще мотивират решенията си, защото няма незаменими хора
8.
8.
04.06.2019 18:33:10
0
10
След като толкова натоварени мога да си дадат отвод и част от делата да се разпределят в други съдилища .Така ще с спази закона и мотивите ще бъдат писмени.Това не е оправдание .
7.
do 5.
04.06.2019 18:25:21
0
2
по АПК Е 2 инстанционно
6.
Боже
04.06.2019 18:23:12
1
3
Мнение на третата безпристрастна страна ,решаваща спора
5.
Модела КОИ
04.06.2019 18:22:56
1
13
Води и до това че и съдиите да не искат да се обясняват защо са осъдили някого или по различни дела да пействат едни и същи бланкетни мотиви. Институциите си присвояват все повече власт и резултатите са все по-трагични за обикновения човек за когото и съдията е началник - режи му главата без да му се обяснява, защото така е прецинил. Майната и на Конституцията. И всичко това идва след поредното драстично увеличение на таксите за съдебни дела и новите ограничения на възможностите за обжалване - напр 1 инстанция по АПК. за маса дела.
4.
Въпрос
04.06.2019 18:20:02
2
15
Как ще обжалваме решението без мотиви?
Възможно ли е на практика?
3.
запознат
04.06.2019 18:18:02
1
15
Без да бъдат написани дълги и подробни мотивите към дадено решение, се рискува автоматично да се премине към мотивация за подкуп на съдията. С мотивите съдията посочва тезите, доказателствата, доводите в подкрепа на решението си.
2.
Темида
04.06.2019 18:15:20
0
17
След като законодателя ги иска в писмена форма сте длъжни да изпълнявате законовите разпоредби.
1.
1.
04.06.2019 18:08:10
0
16
Как така няма да ги мотивират писмено ,как ще разберем дали сме осъдени законно?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На вниманието на Община Бургас! Три кашона развалени яйца сеят зарази в центъра на Бургас На вниманието на Община Бургас! Три кашона развалени яйца сеят зарази в центъра на Бургас

На вниманието на Община Бургас! Три кашона развалени яйца сеят зарази в центъра на Бургас

Областният лидер на БСП Стойко Танков: Амбицията ни е да подобрим значително резултатите си в региона Областният лидер на БСП Стойко Танков: Амбицията ни е да подобрим значително резултатите си в региона

Социалистите с шансове за пробив в 4 общини, искат да удвоят броя на съветниците си в цялата Бургаска област

Целта ни е ОУ „Братя Миладинови“ да се развива в правилната посока, ние даваме най-много ученици на елитните гимназии Целта ни е ОУ „Братя Миладинови“ да се развива в правилната посока, ние даваме най-много ученици на елитните гимназии

Имаме и хореографски и изобразителни паралелки, с което на практика връщаме старото и доброто от времето, когато тук имаше такива специалности

Скритите фактори в битката за кмет на София Скритите фактори в битката за кмет на София

Електоратите на "Демократична България" и ВМРО изглеждат ключови за изхода от очаквания балотаж между фаворитите Манолова и Фандъкова, но това може да се окаже измамно

Стефан Данаилов пак в болница Стефан Данаилов пак в болница

Ламбо е приет в столичната УМБАЛ „Софиямед“ за продължаваща рехабилитация и изследвания

УМБАЛ Бургас премина към собствено производство на кислород УМБАЛ Бургас премина към собствено производство на кислород

Концепцията, по която работи инсталацията е коренно различна от използваната до момента

Всички 2000 бургаски първокласници бяха посрещнати днес в обновени и модерни оборудвани учебни стаи Всички 2000 бургаски първокласници бяха посрещнати днес в обновени и модерни оборудвани учебни стаи

Община Бургас е първата в страната, която въведе електронен прием в първи клас за улеснение за родителите при кандидатстването

Как ще се отрази шпионският скандал на българо-руските отношения Как ще се отрази шпионският скандал на българо-руските отношения

Добър знак е, че Денис Мантуров, министър на търговията и промишлеността на Руската федерация ще участва в утрешния форум в Евксиноград

Вижте обновеното ОУ „Любен Каравелов“ в Бургас Вижте обновеното ОУ „Любен Каравелов“ в Бургас

Във всеки кабинет са монтирани нови чинове, които са съобразени с модерните методи на преподаване

Инфлацията в България отново доближава 3% Инфлацията в България отново доближава 3%

Най-голям е ръстът на индекса за потребителските цени на топлоенергията, полетите, хляба и зърнените храни

Роналдо се разрида като дете - ето защо Роналдо се разрида като дете - ето защо

Непоказвано видео с баща му трогна Кристиано до сълзи

Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата

Температурата беше над 45 градуса, а ни оставяха по 7 часа без вода, каза един от ощетените

Мистерия: Череп на рептил открит на Марс Мистерия: Череп на рептил открит на Марс

Според известния уфолог Скот Уоринг на Червената планета и днес живеят такива същества

Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк

Ще излезем от ЕС на 31 октомври, категоричен е той

9 жертви и 21 ранени при тежка катастрофа 9 жертви и 21 ранени при тежка катастрофа Ударили са се пътнически автобус и камион Задигнаха 18-каратова златна тоалетна от английски дворец Задигнаха 18-каратова златна тоалетна от английски дворец

Кражбата е предизвикала наводнение, задържан е 66-годишен мъж

"Отчаяната съпруга" Фелисити Хъфман влиза в затвора "Отчаяната съпруга" Фелисити Хъфман влиза в затвора

Заради фалшифицирани документи ще лежи 14 дни

Силно земетресение удари Турция тази сутрин Силно земетресение удари Турция тази сутрин

Трусът е бил на 93 км от Анкара

Снимка на Google разкри какво се e случило с изчезнал преди 20 г. американец Снимка на Google разкри какво се e случило с изчезнал преди 20 г. американец

40-годишният Уилям Молдт не се върнал у дома, след като прекарал вечерта в нощен клуб

Пожар избухна в петролната компания "Арамко" Пожар избухна в петролната компания "Арамко"

Огънят бил предизвикан от нападения с дронове

Соломон Паси Соломон Паси Само в руското посолство шпионите са 68. Виц на деня Виц на деня Знаете ли,че точно в този момент, осем от всеки десет души правят с*кс!? Другите двама сме аз, който пиша това, и ти,който го четеш!
Виц на деня Виц на деня Двама старци си говорят, единият:
- Жена ми вече не ме ядосва!
- И откога така?
- Утре ще станат 40 дни.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук От работохолик до алкохолик разликата е 5 дена!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори