×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Охранител открадна почти 5 милиона евро от банка в Турция
  • Цацаров се застъпи да има правила за разследване на „тримата големи“ в Темида
  • Шефът на строителния контрол в София Влади Калинов подаде оставка
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Деница Вълкова: Съдиите в Бургаско са претоварени, искат да не мотивират някои от решенията си писмено


Деница Вълкова: Съдиите в Бургаско са претоварени, искат да не мотивират някои от решенията си писмено
В някои случаи дори да не се пишат мотиви, правосъдието няма да пострада, смята председателят на Апелативния съд в Бургас Деница Вълкова
04 Юни 2019, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ, Снимка: Георги РУСЧЕВ

Съгласно указания на Върховния съд от 1953 г. мотивите трябва да са "кратки, точни, ясни и убедителни"

Немотивирането на някои от съдебните актовете няма да застраши справедливостта на съдебния процес и ефективността на правосъдието. Това каза на брифинг пред журналисти председателят на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова по повод проведената в Бургас национална конференция „За ефективността на правосъдието“.

На този първи по рода си професионален форум, организиран от ВСС, магистрати от цялата страна обсъждаха и приеха мерки за повишаване на ефективността на правосъдието и преодоляване на неравномерната натовареност на съдилищата. Съдия Вълкова поздрави ВСС за инициативата и възможността съдиите да споделят вижданията си по важните за работата им въпроси.

Пред журналисти председателят на Апелативен съд – Бургас акцентира върху изразени след конференцията опасения на неспециалисти, че съдиите търсят начини да облекчават работата си, без да мислят колко е важно да се мотивират всички съдебни актове. По думите й е нужно са бъде пояснено на широката аудитория кога се налага съкращаване на мотивите на съдебните актове, а в някои случаи дори да не се пишат мотиви, без от това да пострада правосъдието.

Тя припомни част от направените на конференцията предложения в кои случаи може да се съкрати писането на мотиви, в това число и представи два каталога с възможни мерки за промяна в стандарта на мотивиране на съдебните актове.

Първата група са мерки  според сега действащата нормативна уредба.

Сред тях са препоръките за “кратки, точни, ясни и убедителни мотиви“, съгласно указания на Върховния съд в Постановление на Пленума на Върховния съд от 1953 година, актуални и днес.

За да се намали обема от работа при мотивирането на съдебните актове, съдиите следва задължително да проучват делото преди съдебното заседание и да се ориентират бързо и точно в обстоятелствата от предмета на доказване, съобразно конкретния правен спор,  като събират доказателства само за тях.

Следващото предложение е на базата на анализ на процесуалния опит на Великобритания и Италия, в които държави се допуска наред с писмените бележки, самите страни в процеса да предоставят проект на съдебни актове. Мярката може да бъде приложена у нас по малки спорове до до 1000 лв., допълни съдия Вълкова. 

Тя повтори несъгласието си с тезата, че съдиите в България са повече на глава от населението в сравнение с друга европейски държави, поради което не трябва да се обсъждат мерки за тяхното разтоварване.

„Това е вярно само статистически. Съдиите в България работят и повече, защото само по изключение се подпомагат от съдебни помощници, като в районните съдилища няма такива. Освен това българските съдии работят в среда на непрекъснати законодателни промени“, коментира Председателят на Апелативен съд - Бургас

Не на последно място тя предложи да се обмисли и създаването на т. нар бланкови мотиви, за което е нужна реализация на електронното правосъдие, защото е по-лесно тези мотиви да са на документи в структуриран формат, а не в PDF формат, както работи Търговският регистър.

Важно е ВКС да постанови тълкувателно решение по противоречивата съдебна практика, дали е допустима съдебна спогодба по всички видове дела.  Ако се допусне съдебна спогодба при по – голям кръг дела, по тях съдията няма да пише мотиви, а ще концентрира усилията си за мотивиране на съдебни актове по дела с фактическа и правна сложност.

Втората група предложения за съкращаване на мотивите на съдебните актове са възможни само ако бъде допълнена разпоредбата на чл. 121 ал.4 от Конституцията на Р България, която гласи: „Актовете на съдилищата се мотивират“. Предложението е да бъде добавен текст, „освен в изрично посочените в закон случаи“.

Позовавайки се на предвидената в Конституцията процедура за такава законодателна инициатива, съдия Вълкова добави, че подобен дебат може да стартират ¼ от народните представители или дори само еднолично  президентът.

Ако се постигне конституционната промяна, може в процесуалните закони се предвиди съдиите да мотивират съдебните актове като акцентират само върху доводите на губещата страна. Другите предложения са да се обявява на страните само резултата от делото /диспозитива на решението/ и да се пишат мотиви само при постъпила редовна и допустима жалба срещу съдебния акт.

На следващо място административният ръководител на АС – Бургас предлага, съдът да не се мотивира по доводи на страни, които използват език на омразата. Вълкова посочи, че в Бургаския апелативен район има десетки случаи, макар и само от няколко страни, които в документите си до съда използват такъв нецензурен език. Според нея по този начин няма да бъдат стимулирани подобни ищци, страни и жалбоподатели да злоупотребяват с правото си на свободно изразяване при воденето на дела.

Съдът да не мотивира и разпореждания, с които оставя без разглеждане или връща жалба на страна, която злоупотребява с това си право по така наречените „каскадни дела“, когато не се плаща дължима държавна такса, след отказ на съда да освободи страната от това плащане, предложи още магистратът.

Съдия Деница Вълкова се обяви за преодоляване на формализма в наказателния процес и приемане на Закон за вещите лица, като даде конкретни примери от съдебната практика, за да обоснове тази необходимост.

„Предложенията бяха обсъдени и получиха подкрепа на националната конференция“, коментира председателят на Апелативен съд – Бургас и изрази надежда те да бъдат реализирани и на практика.

В края на срещата с медиите съдия Вълкова още веднъж благодари на Висшия съдебен съвет за организирането на високия форум и сподели задоволството си от факта, че съдиите от страната са консолидирани в усилията си за подобряване на работата си и повишаване на ефективността на правосъдието.


В категории: Темида


25
Коментара
25
Коментара по темата
25.
И аз искам ВСС
05.06.2019 11:37:13
1
2
Да смени сегашния съдииски състав , дали е възможно?
24.
може би
05.06.2019 11:14:56
0
2
е време за съдията Дред
23.
22.
05.06.2019 10:35:39
0
7
Може би назначените с връзки не могат да пишат мотиви ,което зобщо не ме учудва ,особено ако са от ДПС.
22.
Мотивиран
05.06.2019 10:35:21
1
6
Че съдията ако не напише мотиви, значи залита към трибуналния процес, радетел на "тричленката"! Решение без мотиви превръща съдията в една слот машина която ти изписва, " печелите" или "не печелите" !
21.
до 18
05.06.2019 10:29:38
1
21
1600 лв . малко ли са ? Хората работят за 500 лв по 12 часа . Колко трябва да получават по 1 имот на месец ли ,ЗА ЗАСЛУГИТЕ ИМ В СПРАВЕДЛИВИТЕ ПРОЦЕСИ? Подигравка с народа.
20.
Пожелавам на тези натоварен съдии
05.06.2019 10:25:18
1
12
Един ден като се пенсионират и тях така да ги съдят в съда и да нямат и пари да си платят.
19.
решенията трябва да се мотивират-и то подр обно
05.06.2019 07:42:38
1
40
Който съдия е претоварен и му е трудно е свободен да напусне-има достатъчно работа в шивашките цехове и магистралното строителство. На конкурси за съдии за 1 място кандидатстват десетки-никой не е незаменим.
18.
Друг е
05.06.2019 07:41:33
1
2
Проблема, парите се обезцениха с тях и заплатата и мотивацията и всичкото! Хората гледат манго вземат го на строежа 120лв на ден този съдия ако не взима как ще каже на жена си че работи за 1600лв? Нали ще трябва да я съди после ! Газ към терминал 2 Флагман да ги съдят! Те и без това са 1,2,4 власт :-)
17.
Странно
05.06.2019 01:20:08
1
26
Цитира се текст от далечната 1953 г., когато е действала друга Конституция. Обидно е въобще да се изговарят такива неща. Има други, почтенти и съвременни начини за справяне с проблема за липсата на врме. Нека уважаемата съдийка да се замисли сериозно върху въпроса.
16.
16.
04.06.2019 23:05:00
0
7
Да търсиш справедливост е същото като да гониш Михаля...........
Но справедливо съди само Бог!!!!!!!!!
15.
Разочерован
04.06.2019 22:56:17
1
17
Все повече се отдалечавам от индивидите облечени в тоги , не проумявам как се става непокист.
14.
до 11
04.06.2019 22:01:17
0
0
А вие като сте толкова паметлив, спомнете си по онова време колко и какви бяха престъпленията в НК ? Спомнете си и колко "формален" беше процеса!
13.
Димов
04.06.2019 19:34:57
1
42
Да напуснат като им е тежко ! В частния бизнес е песен ! Леко приятно и ако ти се наложи да търсиш правосъдие чакай от умрял писмо ! В България така или иначе няма правосъдие !
12.
Йордан
04.06.2019 19:21:52
0
15
"Грешна беше тази жена, но беше хубава..."
11.
Старото куче
04.06.2019 19:14:30
4
37
В Бургас съдът се е помещавал в сегашната Агенция по вписванията и е имало под 10 съдии, като всеки е гледал по 50 (ПЕТДЕСЕТ) дела на ден или 250 дела седмично. Сега има 10 пъти повече съдии с над 10 пъти по-малка натовареност.
10.
до 9.
04.06.2019 18:41:34
1
18
Подкрепям те! Защото това предложение е нелепо , вместо да вървим напред ние се връщаме в камената ера.
9.
111
04.06.2019 18:36:33
1
34
Имам друго предложение, да си подадат молба за освобождаване от длъжност и да се присъединят към частния бизнес ажв съда да се назначат други които ще мотивират решенията си, защото няма незаменими хора
8.
8.
04.06.2019 18:33:10
0
10
След като толкова натоварени мога да си дадат отвод и част от делата да се разпределят в други съдилища .Така ще с спази закона и мотивите ще бъдат писмени.Това не е оправдание .
7.
do 5.
04.06.2019 18:25:21
0
2
по АПК Е 2 инстанционно
6.
Боже
04.06.2019 18:23:12
1
3
Мнение на третата безпристрастна страна ,решаваща спора
5.
Модела КОИ
04.06.2019 18:22:56
1
13
Води и до това че и съдиите да не искат да се обясняват защо са осъдили някого или по различни дела да пействат едни и същи бланкетни мотиви. Институциите си присвояват все повече власт и резултатите са все по-трагични за обикновения човек за когото и съдията е началник - режи му главата без да му се обяснява, защото така е прецинил. Майната и на Конституцията. И всичко това идва след поредното драстично увеличение на таксите за съдебни дела и новите ограничения на възможностите за обжалване - напр 1 инстанция по АПК. за маса дела.
4.
Въпрос
04.06.2019 18:20:02
2
15
Как ще обжалваме решението без мотиви?
Възможно ли е на практика?
3.
запознат
04.06.2019 18:18:02
1
15
Без да бъдат написани дълги и подробни мотивите към дадено решение, се рискува автоматично да се премине към мотивация за подкуп на съдията. С мотивите съдията посочва тезите, доказателствата, доводите в подкрепа на решението си.
2.
Темида
04.06.2019 18:15:20
0
17
След като законодателя ги иска в писмена форма сте длъжни да изпълнявате законовите разпоредби.
1.
1.
04.06.2019 18:08:10
0
16
Как така няма да ги мотивират писмено ,как ще разберем дали сме осъдени законно?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Колко са забавените случаи на лечение на деца, откакто фондът го няма? Колко са забавените случаи на лечение на деца, откакто фондът го няма?

НЗОК излезе с обяснения по случая, от които стана ясно, че е започнала проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" заради разминаване в поисканата от майката на момиченцето сума и тази, поискана от Касата

Мъж от Омуртаг живее втори живот благодарение на бургаски пожарникар Мъж от Омуртаг живее втори живот благодарение на бургаски пожарникар

Героят е Динко Атанасов

Нерви и стрес съсипали Йоко Захариев Нерви и стрес съсипали Йоко Захариев Бургаски депутат „пъди” политическите бордоваци в публичните дружества с нов закон Бургаски депутат „пъди” политическите бордоваци в публичните дружества с нов закон

Това не може да продължава! Практиката в чужбина показва, че държавните фирми се управляват не по-зле от частните, обяви Петър Кънев

Спрягат Кристалина Георгиева за заместник на Юнкер Спрягат Кристалина Георгиева за заместник на Юнкер

Георгиева има проблем с лоялността, тъй като е напуснала Европейската комисия заради “растящото си недоволство от организацията на работа” в евроинституцията, отбелязва Политико

Екшън край Резово! Българин преплува границата, за да си направи селфи в Турция, тикнаха го в център за мигранти Екшън край Резово! Българин преплува границата, за да си направи селфи в Турция, тикнаха го в център за мигранти

Нашенецът е засечен от полицейските власти и моментално задържан

Уникален Линкълн събра погледите в Морската градина на Бургас Уникален Линкълн събра погледите в Морската градина на Бургас

Собственикът е италианец, представил се като Фабрицио

Средец с мащабен проект за 5 млн.лева за "Деултум" Средец с мащабен проект за 5 млн.лева за "Деултум"

На днешната общинска сесия бе дадена зелена светлина на администрацията да кандидатства пред финансиращия орган Оперативна програма „Региони в растеж“

България спира вноса на дизели, произведени преди 2005 година? България спира вноса на дизели, произведени преди 2005 година?

Ако всичко се развива по план, забраната ще влезе в сила през 2021 година

Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара

Единият е български герой, който се е жертвал за свободата на Македония, а другият - аржентинец, бил се за свободата на Куба, смята премиерът

Много трупове след касапница в Одрин! Микробус, пълен с мигранти, се заби в стена при гонка с жандармерията Много трупове след касапница в Одрин! Микробус, пълен с мигранти, се заби в стена при гонка с жандармерията

Водачът – турски гражданин, се опитал да избяга от органите на реда, но загубил контрол над возилото и се е забил в стената на търговски обект

Лукс и сексапил на яхтата на Роналдо и Джорджина Лукс и сексапил на яхтата на Роналдо и Джорджина

Двамата плават около Франция 

Пожар избухна на яхтата на Владимир Кличко, семейството му на косъм от смъртта Пожар избухна на яхтата на Владимир Кличко, семейството му на косъм от смъртта

Бързата намеса на спасителите спасила живота му

Срив в системата остави Холандия без телефони и интернет Срив в системата остави Холандия без телефони и интернет

В продължение на 4 часа в понеделник нямаше услуга от националния телеком

Разследват авиокатастрофата с два изтребителя в Германия Разследват авиокатастрофата с два изтребителя в Германия

Единият от пилотите загина при инцидента

Българин откри четири училища в Испания Българин откри четири училища в Испания

В тях децата учат безплатно на български език, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети

Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро

Гepмaнcĸият тъpгoвeц cмятa, чe oфepтaтa "знaчитeлнo пoдцeнявa" cтoйнocттa нa ĸoмпaниятa. ЕР Glоbаl Соmmеrсе, ĸoнтpoлиpaнa oт Kpeтинcĸи и пapтньopa мy Πaтpиĸ Тĸaч

Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти

Paĸeтaтa, нa cтoйнocт милиapди дoлapи, e виcoĸa 54,8 мeтpa. Tя ce paзpaбoтвa c тъpгoвcĸи цeли, зa дa мoжe дa пpeвoзвa пътници дo Лyнaтa и Mapc

Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул

Фондовата борса в Истанбул също реагира позитивно на изборните резултати, като основният индекс BIST 100 нараства с близо 2% до най-високо ниво от 25-и април насам

Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани

Девет от всеки десет нелегални имигранти от Йемен и Еритрея веднага получават статут на бежанци

Михаил Константинов Михаил Константинов След цирка с Британия много трябва да се замислят за национални референдуми Виц на деня Виц на деня - Имате ли минутка да поговорим за смисъла на живота?
– Не.
– Добре, да го направим тогава по бавния начин... имам тук едни бутилки с ракия...
Виц на деня Виц на деня Истинската жена ненавижда до смърт трима души: бившия си, бившата на сегашния си и сегашната на бившия си... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Този неловък момент, когато си излязъл изпод душа и не знаеш, дали си забравил да се подсушиш или вече си потен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори