×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Инвазията на тигровия комар е главно в Бургас, Созопол и Приморско, хапе по краката и само през деня


Инвазията на тигровия комар е главно в Бургас, Созопол и Приморско, хапе по краката и само през деня
Старите гуми, гробищата и мочурищата са привлекателни за тигровите комари
01 Юни 2019, Събота, 20:02 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Характеризира се с висока пластичност и устойчивост по отношение на променящите се условия на средата, информират от РЗИ-Бургас

По всичко личи, че и това лято бургазлии ще бъдат хапани от новите за региона тигрови комари. „Флагман” установи още в началото на май тяхната поредна инвазия.

С каква информация разполага Регионалната здравна инспекция (РЗИ-Бургас)?

„Териториалното разположение на област Бургас е свързано с наличието на Черноморска граница, много водни басейни - реки, езера, блата, дерета, множеството защитени територии, постоянни и временни биотопи. Климатът в региона се характеризира като влажен субтропичен с морско и континентално влияние”, информира д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ-Бургас, след запитване на „Флагман”.

В региона 63 биотопа на различни видове комари подлежат на наблюдение. Рискова зона за активността на комарите са гробищните паркове по населените места, за което надлежно е уведомена местната власт и съответните фирми за ДДД /дезинфекция, дезинсекция, дератизация/ дейности за извършване на регулярни обработки на тези терени.

„През лятото на 2014 г. за първи път е доказано наличието на Тигров комар в гр. Бургас. През м. септември 2015 г. е установен друг ареал на разпространение на Тигров комар – община Приморско. През последните години находките показват инвазията му в старите огнища – Бургас, Созопол, Приморско и биотрансмисията му в останалите общини”, информират още от РЗИ-Бургас.

Местата, които обича да обитава тигровият комар, са отводнителни шахти във вътрешни дворове, пред жилищни кооперации, магазини, шахти с изхвърлени опаковки от питиета, наводнени мазета, запушени улуци, терени до изоставени имоти с растителност и разхвърляни съдове със застояла вода и дворове, в които се съхранява вода на открито, употребявани автомобилни гуми.

„Комарите са опасни за човека насекоми, но болестите които пренасят се срещат главно в тропичните и субтропичните райони”, информира д-р Паздеров. 

Тигровите комари са особено агресивни и нападат на ята и за това могат да свидетелстват много хора, посетили гробищата на Бургас.

Дали обаче тези комари са по-опасни от другите, които традиционно се срещат в региона, от РЗИ-Бургас не отговарят.

„Комарите са повсеместно разпространени кръвосмучещи насекоми. Разпространени са по цялото земно кълбо с изключение на зоните с вечен лед”, информира д-р Георги Паздеров.

„Комарите са една от най-важните в епидемиологично отношение групи насекоми. Те са преносители на повече от 50 вирусни, бактериални инфекции и паразитози като малария, филариоза, вирусни енцефалити, жълта треска, денга, туларемия, западно – нилска треска, чикунгуня и др. За да се разболее човек, трябва да бъде ухапан от заразен комар.

Тигровите комари са с характерна черно-бяла окраска по тялото и крайниците. Произхождат от тропичните и субтропичните райони на Югоизточна Азия. Характеризират се с висока пластичност и устойчивост по отношение на променящите се условия на средата. За да се намали разпространението им, трябва да се атакуват ларвите им в езера, мочурища, локви и около реки и язовири още преди да са се излюпили. Яйцата си снасят близо до водоеми, места с вода, като стари гуми, саксии, чешми, басейни, фонтани и др. Тигровият комар, ако е заразен, може да пренася опасни вирусни и паразитни заболявания по хората и домашните животни, сред които: зика, жълта треска, енцефалит Сейнт Луис, западнонилски енцефалит, чикунгуня, денга и др.”

Хората трябва да знаят, че тигровият комар хапе само през деня, максимум до коляното, тъй като е дребен и лети ниско.

За защита както от обикновените, така и от тигровите комари следва да се използват репелентни препарати, да се поставят защитни мрежи на прозорците, за да се предотврати влизането им в домовете, редовно трябва да се почистват улуците от листа и попаднали в тях отпадъци, посочват от РЗИ-Бургас.

Какви мерки са предприети по проблема?

„Ежегодно се извършват наблюдения, проучвания, регистриране на нови природни огнища, теренни изследвания. РЗИ-Бургас организира и участва в провеждания мониторинг преди дезинсекционни обработки на рискови терени в населени места и проконтролира ефективността на проведените мероприятия. При този контрол участие взимат представители на общините от региона при Дирекция “Екология“, както и служители от ДДД сектора”, посочват от РЗИ-Бургас.

„Във връзка с настъпване на активния период за биологична активност на комари, РЗИ изпраща уведомителни писма до кметовете на всички общини, с цел провеждане на навременни профилактични и изтребителни дейности. Периодично се изискват: информация за навременно сключване на договорите с фирми за ДДД обработки, план - програмата на съответната община, съобразена с характера на населеното място, график на ДДД обработките, копие от потвърдителните протоколи след обработките, необходими за извършване на контрол от РЗИ. За цялостната организация и ефективното провеждане на ДДД дейностите срещу векторите в урбанизираните територии на Бургаска област е много важно навременно обявяване на обществените поръчки, за провеждане на първите обработки срещу тези вредители”, се казва още в отговора на институцията до „Флагман”.

Критично изказване в тази връзка пък наскоро имаше директорът на Националния център за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. Той намекна, че институциите у нас вършат формално задълженията си в борбата с комарите.

„Трябва да се изтребят ларвите на комарите, а не да се прави после пиар с пръскане в облаците срещу рояците, което е нискоефективно. Много лесно се дават пари неефективно“, коментира проф. Кантарджиев.


В категории: Здраве


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 0
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
10
Коментара по темата
10.
do valeri ot bidona
02.06.2019 17:33:59
0
0
ako e hapal flagman i uhape teb, posle she pishesh statii za men kak sam si potroshil kolata
9.
Бате гого
02.06.2019 12:01:39
0
5
Кмета се занимава само с политика няма време да напръска срещу комарите в ??? Най добрия град за живеене???
8.
Ne
02.06.2019 11:24:13
0
4
Не знам какво пръскат, ама в Морската около Езерото е кошмар. Самото езеро защо не се обработва? Защо не се вкарва морска вода, за да не се заблатява? Ей такива въпроси, ама на общината им е през оная работа...
7.
Валери
02.06.2019 10:32:01
0
5
За един прЕател да попитам.
Ако тигровия комар ухапе някой от Флагман
и след това мен, дали и аз ще стана тъпанар?
6.
*********
02.06.2019 09:50:15
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Koko Djambo
02.06.2019 07:44:14
0
9
Ми пръскайте бе бетери!
4.
Гошо
01.06.2019 23:47:38
2
15
Въпрос с повишена трудност!
Щом тигровия комар хапе под коляното, има ли опасност да ме охапе по кожения инструмент?
Понеже ми е под коляното. За това питам!
3.
фенчо
01.06.2019 23:24:35
1
11
Това, че тигровият комар хапе само до коляно, не знам как го измислиха. А в Бургас уж пръска ха, но май наистина PR си направиха.
2.
Куку
01.06.2019 23:01:44
3
4
И кво?
Сечено на Созопол и Приморско...
То колкото няма туристи и колкото куц сезон се очертава, хептен е*ахте мамата на хората.
"Патриотичен" сайт!
1.
...
01.06.2019 22:39:45
0
11
Кой ги пише тези неграмотни статии,тип превод с гугъл?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори