×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Варненски ВУЗ готви джендър специалисти за детски градини и училища


19 Май 2019, Неделя, 21:15 ч.

Специалностите се рекламират като ексклузивни и са въведени от тази учебна година, вероятно в очакване на ратифициране на Истанбулската конвенция, която отива на Конституционен съд

Варненският свободен университет разкри две джендър специалности с магистърски програми.

С тях се готвят педагогически кадри за училище и детската градина, както и своеобразни джендър контрольори на работното място в държавната и в общинската администрация, съобщава Канал 3.

Специалностите се рекламират като ексклузивни и са въведени от тази учебна година, вероятно в очакване на ратифициране на Истанбулската конвенция, която отива на Конституционен съд. 

"Джендър политики в педагогическите дейности" е програма, която въвежда студентите в спецификата на политиките по равнопоставеност на мъжете и жените, като разглежда проблематиката главно от юридическа, психологическа и социологическа гледна точка, е описано на страницата на ВУЗ-а.

Обучението дава възможност въз основа на придобити интердисциплинарни знания да се изградят умения за осъществяване на обучение и възпитание насочено към преодоляване на стереотипите за ролята на мъжа и жената във всички сфери на обществения и семейния живот, пише още на сайта. 

Акцентите в обучението са психология на отношенията между мъжа и жената, психологически особености на мъжа и жената, полови роли и социално общуване, психология на половите различия в педагогическата дейност, полови роли и полови стереотипи в образованието, половоролеви стереотипи и полова дискриминация. 

На бъдещите студенти се обещава практика и стаж в областта на равенството между половете по проекта на МОН "Студентски практики" в детски градини и училища, както и в държавната и общинската администрация.

Втората магистърска програма пък е наречена "Джендър политики и правна сигурност" 

Дипломиралите се магистри могат да се реализират като служители в публичната администрация, както и в неправителствения сектор при формирането и реализирането на политиките по равенството.

Обучението дава възможност въз основа на придобити интердисциплинарни знания да се изградят умения за формиране и реализиране на политики по равенството, изготвяне на оценка на въздействието по признак "пол", съгласно изискванията на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. 

В процеса на обучение студентите ще придобият умения да изследват различни проблеми и явления на джендърните различия, обещават от ВУЗ-а. 

Студентите ще изучават "джендър планиране и джендър бюджетиране", както и европейски и национални политики по равенство на половете - gender mainstreaming (джендър мейнстрийминг), поясняват от Варненския университет.

Ще усвояват тънкостите на оценка на въздействието по признак "пол" и кои са показателите за равнопоставеност. 

След завършването им можело да си намерят работа в органите на изпълнителната власт, понеже по закона за равнопоставеност на жените и мъжете те са задължени да назначават служители, които изпълняват функциите на координатори по равнопоставеност на половете. 

Заплатите си ще заработват, като правят оценка на въздействието по признак "пол".

Ето защо дипломиралите се магистри могат да се реализират като служители в публичната администрация, както и в неправителствения сектор при формирането и реализирането на политиките по равенството, чертаят розово бъдеще от университета.

Завършилите магистърската програма се изграждат като висококвалифицирани специалисти, които могат да преподават описаните учебни дисциплини, а придобитите компетентности имат "широко практическо приложение", успокояват създателите. Обучението по двете магистърски програми се осъществява от Варненския университет "Черноризец Храбър" съвместно с Института за държавата и правото при Българската академия на науките.

****
Източник: epicenter.bg


В категории: Варна


8
Коментара
Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
8
Коментара по темата
8.
Днеско
20.05.2019 22:23:04
0
2
Ако е вярно значи по-тъпа държава от нашата няма на планетата. Не заслужаваме да съществуваме като народ.
7.
7
20.05.2019 13:37:07
0
2
Чичо Данчо, пуснах им линк към сайта на университета, но коментарът ми нещо изчезна. Явно им е важно да подклаждат огъня :)
6.
чичо Данчо
20.05.2019 09:57:46
0
4
Поне да бяхте дали сайта на университета с тези програми. След кратка справка никъде не открих тези магистърски програми. И къде ги рекламират пак не е ясно. Ама нали сега е модерно да се пише за тези работи и дай да не останете по назад. 90% от всичките джендърски простотии са просто измислици.
5.
Медия
20.05.2019 07:53:38
0
2
Много хубави и български думи... джендър . Хайде думата и наобратно не звучи добре, но във век , където мъжете подскачат и вървят, с по голяма чупка в кръста дори от жените... То значи, че ако някой прави сватба, гостите няма да са наредени роднина, милиционер, а направо П-че, П-че... И все пак УЧИТЕЛ или Детски педагог звучи много по-добре...
4.
До Флагман ,,авторчето,,и останалите
19.05.2019 23:49:30
2
4
Напишете в GOOGLE-сайтове за руска пропаганда и ще намерите списък със сайове за руска пропаганда,статията е взета от ****
Източник: epicenter.bg ето резултата-
публикувано 14 ноември 2018


Списъка е непълен, така че микрофона е Ваш! Да изкараме на светло платените тайни московски агенти! Да дадем достоен отпор на хибридната война, водена от Русия срещу България, жертва на която падна и нашият президент!

blitz.bg
pik.bg
pogled.info
bez-cenzura.com
kevorkkevorkian.com
budnaera.com
trud.bg
24chasa.bg/
bnoshipka.org
burgas-dnes.eu
bradva.bg
worldtodaybg.com
mejdu-redovete.com
alterinformation.wordpress.com
velikabulgaria.eu
presa.bg
desinfowar.wordpress.com
hashtag-bg.com
bgnews.me
rusofili.bg
livenews.bg
bgmak.eu
svobodnoslovo.eu
sofia-dnes.eu
glasove.com
bezpartien.com
vestnikataka.bg
burgas-podlupa.com
novinar.bg
pan.bg
aliceswonderland.eu
slivensega.wordpress.com
otvorenopismo.orgfree.com
newsline.bg
silnabulgaria.com
media-bg.eu
news.bg
forumnews.bg
forum.gong.bg
globaledemokratischeunion.com
dailyknowledge.eu
infobalkani.wordpress.com
avantage.bg
razkritia.com
marica.bg
cross.bg
lentata.com
7plus7.net
30dumi.com
m.19min.bg
bnr.bg/horizont/deconstruction/broadcast#
afera.bg
strogosekretno.com
a-specto.bg
dnesplus.bg
big5.bg
nepoznato.energetika-bg.com
webnovinar.com
10tka.eu
palachinka.net
novini.cc
sieminehn.wordpress.com
duma.bg
bgl-biz.com/new-civilization
bgnow.eu
paragraph22.bg
focus-news.net
podoko.eu
vsekiden.com
solidbul.eu
saprotiva.org
ovarna.bg
tribali.info
newsuik.eu
no-comment.bg/face-to-face
anonybulgaria.wordpress.com
jenabg.com
utroruse.com
skandal.bg
barikadata.blogspot.com
viaevrasia.com
geopolitica.eu
spodeli.eu
bultimes.com
sekirabg.net
obshtestvo.net
memoriabg.com
youcomments.com
coliseumlive.com
blife.eu
sekirabg.com
dunavmost.bg
petel.bg
epicenter.bg....и той тук.
3.
_nib_
19.05.2019 22:29:59
1
9
Закривайте университета.Въвелия тези специалности-в затвора,До живот.
2.
Hs
19.05.2019 21:47:56
0
6
Записаните не трябва да изкласят!
1.
*********
19.05.2019 21:42:11
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов
Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори