×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Охранител открадна почти 5 милиона евро от банка в Турция
  • Цацаров се застъпи да има правила за разследване на „тримата големи“ в Темида
  • Шефът на строителния контрол в София Влади Калинов подаде оставка
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

14 нови предприятия откриват в Бургас до края на годината


14 нови предприятия откриват в Бургас до края на годината
Сигматек е един от инвеститорите, които ще открият производството си в Бургас. Компанията влага 30 млн.долара
19 Май 2019, Неделя, 12:08 ч.

Ще бъдат осигурени около 650 работни места в сферата на леката и хранително вкусовата промишленост

До края на годината в Бургас ще отворят врати 14 нови предприятия, които ще предложат 650 нови работни места. Дейността им е в областта на леката и хранително-вкусовата промишленост, хидравличните системи и високите технологии. Две от компаниите имат логистична дейност. Новите предприятия са разположени в Северната промишлена зона и са част от "Индустриален и логистичен парк – Бургас", пише вестник Капитал.

Това е резултатът на един общ проект на община Бургас и националната "Индустриални зони", който в последните години доведе доста желаещи да работят в зоната. Индустриалната зона заема площ 240 дка и вече е почти изцяло запълнена. Общите инвестиции в нея надхвърлят 80 млн. лева. "Имаме свободни само 2 парцела, а желаещите да ги купят са 15", казва изпълнителният директор на "Индустриален и логистичен парк – Бургас" Стамен Стамов. Почти половината инвеститори в новата зона са от Бургаския регион, останалите са от страната, а 7 са чуждестранни инвеститори. Общият брой на компаниите, които са изградили или са в етап изграждане на своите обекти, е 34. Някои от тях са закупили по два парцела.

Стартиращи проекти

Сред най-големите стартиращи проекти в Бургас е този на "Сигматек", която инвестира 30 млн. долара в научноизследователски и производствен комплекс за части за самолетни двигатели. Предприятието е високотехнологично и е насочено към рециклиране на турбини на самолети. То разполага с научен център и ще използва украинска технология. Само в това предприятие ще бъдат отворени 300 нови работни места.

Инвестиция в размер на 5 млн. лева подготвя компанията за производство на резервоари и цистерни за съхранение на пропан-бутан "Сити газ". Тя има закупен терен там и инвестицията беше планирана още през 2017 г. Млекопреработвателното предприятие "Олимп" вече е инвестирало 3.4 млн. лева, а производителят на пластмасови изделия "Ротопласт М" - 3 млн. лв. Инвестицията на "Хидробетон" е съответно за 2.9 млн. лв., а новият сервизен център на "Волво груп" също е там и струва над 2 млн. лева.

Завод в района на новата индустриална зона ще построи и турска компания, която произвежда седалки за кинозали и обществени места по високотехнологичен начин, твърдят от ръководството на "Индустриален и логистичен парк – Бургас". Зоната е в преговори за откриване на модерен център за данни, в който ще работят около 60 души.

Нова зона – нови възможности

Заради големия инвеститорски интерес, който надхвърля възможностите на "Индустриален и логистичен парк - Бургас", общината готви разширението му с нови 600 дка. Решението за апортиране на 600 дка държавна земя беше взето от МС в края на януари тази година. Те се намират в Южната промишлена зона на града, в близост до бургаските корабостроителници и кв. "Меден рудник", и ще формират новата Индустриална зона–юг.

Бургаският "Индycтpиaлeн и лoгиcтичeн пapĸ – Бypгac" AД е съвместен проект на община Бургас с дял 49% и "Национална компания Индустриални зони" ЕAД с дял 51%. Новата Индустриална зона–юг е на етап проектиране на вътрешното разположение, след което ще започне отчуждаване и придобиване на право на строеж на инфраструктурата.

Южната зона ще бъде с подобни на северната зона параметри – ще има довеждаща инфраструктура, дъждовна и битова канализация, пречиствателна станция, високоскоростен интернет, газ и други комуникации. Докато Северната индустриална зона е насочена повече към малки и средни инвеститори, новата зона на юг ще даде възможност за развитие и на големи предприятия. На инвеститорите ще се предлагат парцели между 16 и 150 дка, докато в старата зона парцелите са с площ между 2 и 20 дка.

"На практика възможностите на старата индустриална зона вече са изчерпани и дори имаме заявки от инвеститори за новата южна зона, но все още не сключваме договори. Този процес ще започне след няколко месеца", казва Стамен Стамов.

Цени и условия

"Цената на земята в "Индустриален и логистичен парк - Бургас" върви успоредно с инвестициите, които правим в нея, но не бих казал, че е висока. Последната сделка се случи на около 30 евро за кв.м. С тази цена инвеститорите получават цялата довеждаща инфраструктура, интернет, газ и др.", казва Стамов. Целта ни е по-скоро да се разкриват нови работни места и да се реинвестира в производството, защото това според нас би довело до икономически подем в региона, допълва той.

Според инж. Тодор Андонов, собственик на една от първите компании, които са започнали работа на територията на "Индустриален и логистичен парк - Бургас" – "Термал инженеринг", първото, което го е привлякло, за да направи инвестиция тук, е инфраструктурата. Основните предимства са лесният достъп до Южното и Северното Черноморие, близостта до "Тракия", жп гарата и летището. "С отварянето на ул. "Крайезерна" и моста, който изнесе трафика извън града, локацията на индустриалната зона стана стратегическа за Бургас, защото има достъп във всички посоки", казва той.

Тъй като е убеден, че мястото е перспективно, Андонов е закупил допълнителен парцел от 3.5 дка, за да разшири бизнеса си. Бързото придвижване на свързаната документация с инвестициите е другото предимство на зоната.

И още индустриални зони

Изцяло общинска собственост е другата индустриална зона - "Българово". Към момента са запълнени 50% от капацитета на "Българово", като заявените инвестиции там са в размер на 18 млн. лв.Интерес към тази индустриална зона е проявила Maviglia, която иска да отвори в Бургас първото предприятие за ръчно направена италианска паста. Инвестиционни намерения е заявила и фирма "Уником Болкан", която иска да изгради база за производство на детски играчки. В ход отново в Българово са изграждане на производствена база на производителя на детайли за обувната промишленост "Стратежия". През март отваря врати и центърът за търговия и сервиз на селскостопанска техника на "Мегатрон". В процес на проектиране са търговска и сервизна база за селскостопанска техника на "Интepaгpи Бългapия", складова база за селскостопанска продукция на "Гeнчeв Aгpи" и производство на тръби за водопроводни, канализационни, газопреносни мрежи и складова база на "Πaнaйoт Πeйчeв".

Община Бургас инвестира също в инфраструктурното обезпечение на индустриалните терени в посока Ветрен и "Пети километър".

В ход е и работата по изработване на нов подробен устройствен план на Индустриална зона Равнец, която е ориентирана предимно към по-едър бизнес. Тя е разполага с площ около 3800 дка с възможност да стигне до 4500 дка и разполага с две писти за самолети.
 


В категории: Бизнес


34
Коментара
34
Коментара по темата
34.
12 години
21.05.2019 16:26:37
1
4
За 12 години -НУЛА нови предприятия! И сега изведнъж- цели 14!!!! Ами той Вожда го беше казал на Ердоган: "Преди избори и след лов се лъже най-много"
33.
Кольо
21.05.2019 08:50:18
3
3
Поредната измислена простотия. Преди местни избори кмета требе да е с ореол, нищо, че само обещания 12 г. и града по-умрял от всякога. Тоя кмет требе да си оди.
32.
Garo
21.05.2019 03:10:45
2
2
Бургас е най голямото село, хората избягаха къде им видят очите,само селяни преиждат от различни краища на страната,а тези седнали да лъжат заводи че ще отварят
31.
Невярващия
19.05.2019 23:35:59
7
19
Това са най сериозните глупости който съм прочел!Градът ни е умрял а някой щял да инвестира - май се шегувате
30.
До 16
19.05.2019 22:38:21
5
6
Нищо подобно,заралии емигрират към Бургас и София
29.
Нитуп
19.05.2019 22:34:15
6
8
Бре,червените хмери много са се развихрили тук;))
28.
Naum
19.05.2019 22:09:24
3
5
Всеки според аршина !
Та значи , преди 10 години седа в Черно и Бяло и с 20 кинта ям , пия ракий Бургас 63 със салати и мезета и вечерям с бутилка вино !
Ся ...
Само салатата ми е 20 кинта !
Е ...
Добре де !
Тая салата без ракия ли да е лаоам ?!
Ми ко ши ям ... ?!
Сервитьорките и те мнооо гладни !
Сичко умножават по 2 !
Те пивече и не могат - дал ггосод !
Дъртата Краса носи ракията и вика - 8 лева....
Алоуууу ....
Аз не съм викал ботилка , мо
..
Другата носи едно гювече сьс сиренье пи шопски и вика - 15 кинта !
Аве аз на Маями Бийч ли съм , или в кенефистан ?!
27.
Rw
19.05.2019 21:33:13
11
7
А бе нека Бургас да се развива,а пък ако ще предизборно да е
26.
до 8 "умника"
19.05.2019 19:03:01
3
7
За Пешо незнам ,аз кризата си я усещам по стандарта на живот...
25.
*********
19.05.2019 18:25:11
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
24.
3d
19.05.2019 18:03:57
2
2
Като видя 3д визуализацията зад тия с каските на "Компанията влага 30 млн.долара " ми е ясно и цялата работа какво ще представлява. Компанията дет влага милиони долари е решила да пести от 3д визуализации? :)
23.
*********
19.05.2019 17:59:07
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
22.
Бургазлия
19.05.2019 17:29:05
0
10
Сложете си един AdBlocker и няма да виждате Касабов. Аз веднъж не съм го видял.
21.
Коко
19.05.2019 16:39:17
6
17
Ало флагман ци не се напъвайте че ще направите някоя беля то бива слагачество щели да откриват 600 работни места а колко закриха Пловдив 3 та промишлена зона си направи ний само ремонт на пътя и правим на наща а то все по малко коли минават по нея ама няма кой да напише истината за вече невзрачния ни град като ви слушам глупостите на човек лошо да му стане и туковиш почнал работа на някои от новооткритите работни места напишете нещо адекватно ето например как от М.Рудник мога да отида на а.гара Запад без да се прекарам и кой малоумник спря тролейбусите екологичен транспорт уж а втори месец ги няма и Неми излизайте с номера за ремонта на пътя щом могат автобуси да вървят ще могат и тролейбуси
20.
Инвеститор
19.05.2019 16:17:49
0
9
А аз ще правя ламбени шишета
19.
Олекна ми
19.05.2019 15:52:53
4
22
Най-накрая ...проблемте на Бургас са решени ... вече няма бюджета на общината да е основен движещ бизнеса фактор, няма парите да минават през няколко познати на всички ни фирми, които през 30-40% да свършват с подизпълнители работата със съмнително качество ...няма да е обичайна гледка някой пред теб на опашката в супермаркета да си брои стотинките ... в няколкото свестни ресторанти да сядаш в час пик без резервация ...няма да гледаш как общински служители се движат с автомобили за над 100000 лв ... няма да е обичайна гледката на татуирани безмозъчни мускулести баДки да се мотаят по улиците, не намирайки смисъл да се развиват в друга посока ...
Ама надали, време е да си ходите, г-да!Вече няма кой да ви се връзва на платените статии и предизборни манипулации...
18.
Хх
19.05.2019 15:52:49
1
41
За жалост закъсняхте, читавите хора отдавна си тръгнаха. Сега бургазлии работят или в София, или чужбина, а тука са останали батки и подобни. Жалко, но с такова управление, просто няма как. Не става дума само за работа и пари, а и сигурност. Тук излизаш на разходка и не знаеш дали няма да те утрепят от бой, защото си погледнал някой. Докато всички, които трябва да са в затвора са на свобода, доста хора не биха се върнали, че и по десет хиляди да са заплатите
17.
Някой
19.05.2019 15:15:08
1
18
Ще се радвам всичко това да е така, да има инвеститори с ясни цели и мноооооого работни места, да живне този град целогодишно а не само сезонно. Браво!
16.
Bh
19.05.2019 15:14:24
5
44
Много се кефя на кмета на Стара Загора, без много големи изказвания и изхвърляне, направи така, че старозаготци да взимат едни от най-големите заплати, а наще тука само приказки, а насреща- нищо
15.
Търсещ работа
19.05.2019 14:26:35
1
14
Как да разбера че търсят хора?Къде мога да попитам?
Някой може ли да помогне?
14.
Украинска технология!?
19.05.2019 14:03:55
2
14
Бах мааму, да правиш перки за ввртолети!? Ма много технологично. Тъпита американци що се хабят да правят компютри? Да закупят украинската технология. Всичките тез 'предприятия' нощо няма да произваждат. Само ще преработват.
13.
Ауди А6
19.05.2019 14:01:35
1
21
аз си чакам китайските инвеститори!
12.
Yummy
19.05.2019 13:36:15
6
20
Не е от страх, а от погнуса. Отвращавам се от хора, омазани с фецес, които непрекъснато ни се навират да ни обясняват как ще ни оправят, въпреки че нито едно от обещанията си не са изпълнили откакто са на власт.
11.
RE-10
19.05.2019 13:29:10
0
2
Гадно е да ти се дръпне от страх фецисът.
10.
*********
19.05.2019 13:16:46
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
ALT
19.05.2019 12:59:13
1
31
Ако си включа ютията и тя ще заговори с гласа на Касабов.
8.
Ей Пешо, тъпак
19.05.2019 12:58:20
53
66
Къде я видя тая криза, бе глупак.. че и спад. Спада ми х. я като трябва да го слагам на майка ти.. Не ти ли харесва, че има инвестиции, че се откриват нови работни места, а!? Било предизборно..Предизборно го правят комунягите и предизборно фалираха държавата на няколко пъти. Аман от тъпи червени боклуци, които хейтват всичко и всеки.. Аре напиши каква новина би те зарадвала тебе лично, е боклук.. сиг Бойко да не е на власт, нали. И Бургас може да е гето в някаква степен, но ти и тези като теб го правят такова... селяндур червен.. Тая мантра дето си я заучил подхожда на дъртите комунисти ама като си прост-така е. За такива като теб ще има вечна криза и спад.. ама не предизборно Аре в човката е червен биклук деградирал
7.
офф
19.05.2019 12:50:03
1
37
абе флагманци, не се ли усещате, че е супер дразнещо постоянно да излиза клипа с Касабов. Вие така вместо да го рекламирате, му правите мръсно.
6.
АЗ
19.05.2019 12:47:29
43
38
КАКВИ ИЗПЕЧЕНИ ЛЪЖЦИ И МОШЕНИЦИ......
5.
Dumb and dumber
19.05.2019 12:44:37
18
58
Бах мааму, ако през 6 месеца у нас се провеждаха избори то нямаше да остане безработен в Бургас, то не са крупни инвеститори, то не са заети индустриални паркове, китайци, корейци, марсианци....
4.
ALF
19.05.2019 12:37:14
0
60
Не смея да си отваря бирата.
Да не излезе Касабов и от бутилката.
Вече преигравате.
3.
Пешо
19.05.2019 12:31:11
48
45
Хаха, предизборни инвестиции. Във времена на криза и спад, някой луд ще "инвестира" в Боргашкото гето?!
Герберастка пропаганда!
2.
Asas
19.05.2019 12:21:25
16
46
Добра работа . Успех и още повече работни места с постоянна заетост. Стига с тези хотели и кафета за по 3 месеца.
1.
6u6ana
19.05.2019 12:17:59
47
11
Pi6ete komentari samo na latinica i taka saita nqma da se optimizira ot google i 6te mu pada reitinga
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Новата топ двойка на България - Джулия и звезда от ТВ сериал Новата топ двойка на България - Джулия и звезда от ТВ сериал

Двамата се състезават кой ще покаже по-перфектно тяло на плажа

Колко са забавените случаи на лечение на деца, откакто фондът го няма? Колко са забавените случаи на лечение на деца, откакто фондът го няма?

НЗОК излезе с обяснения по случая, от които стана ясно, че е започнала проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" заради разминаване в поисканата от майката на момиченцето сума и тази, поискана от Касата

Мъж от Омуртаг живее втори живот благодарение на бургаски пожарникар Мъж от Омуртаг живее втори живот благодарение на бургаски пожарникар

Героят е Динко Атанасов

Нерви и стрес съсипали Йоко Захариев Нерви и стрес съсипали Йоко Захариев Бургаски депутат „пъди” политическите бордоваци в публичните дружества с нов закон Бургаски депутат „пъди” политическите бордоваци в публичните дружества с нов закон

Това не може да продължава! Практиката в чужбина показва, че държавните фирми се управляват не по-зле от частните, обяви Петър Кънев

Спрягат Кристалина Георгиева за заместник на Юнкер Спрягат Кристалина Георгиева за заместник на Юнкер

Георгиева има проблем с лоялността, тъй като е напуснала Европейската комисия заради “растящото си недоволство от организацията на работа” в евроинституцията, отбелязва Политико

Екшън край Резово! Българин преплува границата, за да си направи селфи в Турция, тикнаха го в център за мигранти Екшън край Резово! Българин преплува границата, за да си направи селфи в Турция, тикнаха го в център за мигранти

Нашенецът е засечен от полицейските власти и моментално задържан

Уникален Линкълн събра погледите в Морската градина на Бургас Уникален Линкълн събра погледите в Морската градина на Бургас

Собственикът е италианец, представил се като Фабрицио

Средец с мащабен проект за 5 млн.лева за "Деултум" Средец с мащабен проект за 5 млн.лева за "Деултум"

На днешната общинска сесия бе дадена зелена светлина на администрацията да кандидатства пред финансиращия орган Оперативна програма „Региони в растеж“

България спира вноса на дизели, произведени преди 2005 година? България спира вноса на дизели, произведени преди 2005 година?

Ако всичко се развива по план, забраната ще влезе в сила през 2021 година

Чернобил. Едно свидетелство Чернобил. Едно свидетелство

Когато аз учех там, това беше екстериториално образцово съветско училище, в което от чистачките (тьотките) до директора всички бяха руснаци, учебната програма беше руска (съветска)

Много трупове след касапница в Одрин! Микробус, пълен с мигранти, се заби в стена при гонка с жандармерията Много трупове след касапница в Одрин! Микробус, пълен с мигранти, се заби в стена при гонка с жандармерията

Водачът – турски гражданин, се опитал да избяга от органите на реда, но загубил контрол над возилото и се е забил в стената на търговски обект

Лукс и сексапил на яхтата на Роналдо и Джорджина Лукс и сексапил на яхтата на Роналдо и Джорджина

Двамата плават около Франция 

Пожар избухна на яхтата на Владимир Кличко, семейството му на косъм от смъртта Пожар избухна на яхтата на Владимир Кличко, семейството му на косъм от смъртта

Бързата намеса на спасителите спасила живота му

Срив в системата остави Холандия без телефони и интернет Срив в системата остави Холандия без телефони и интернет

В продължение на 4 часа в понеделник нямаше услуга от националния телеком

Разследват авиокатастрофата с два изтребителя в Германия Разследват авиокатастрофата с два изтребителя в Германия

Единият от пилотите загина при инцидента

Българин откри четири училища в Испания Българин откри четири училища в Испания

В тях децата учат безплатно на български език, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети

Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро

Гepмaнcĸият тъpгoвeц cмятa, чe oфepтaтa "знaчитeлнo пoдцeнявa" cтoйнocттa нa ĸoмпaниятa. ЕР Glоbаl Соmmеrсе, ĸoнтpoлиpaнa oт Kpeтинcĸи и пapтньopa мy Πaтpиĸ Тĸaч

Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти

Paĸeтaтa, нa cтoйнocт милиapди дoлapи, e виcoĸa 54,8 мeтpa. Tя ce paзpaбoтвa c тъpгoвcĸи цeли, зa дa мoжe дa пpeвoзвa пътници дo Лyнaтa и Mapc

Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул

Фондовата борса в Истанбул също реагира позитивно на изборните резултати, като основният индекс BIST 100 нараства с близо 2% до най-високо ниво от 25-и април насам

Михаил Константинов Михаил Константинов След цирка с Британия много трябва да се замислят за национални референдуми Виц на деня Виц на деня - Имате ли минутка да поговорим за смисъла на живота?
– Не.
– Добре, да го направим тогава по бавния начин... имам тук едни бутилки с ракия...
Виц на деня Виц на деня Истинската жена ненавижда до смърт трима души: бившия си, бившата на сегашния си и сегашната на бившия си... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Този неловък момент, когато си излязъл изпод душа и не знаеш, дали си забравил да се подсушиш или вече си потен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори