×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Андрей Ковачев и Сергей Станишев в спор за стандарта на живот в България


Андрей Ковачев и Сергей Станишев в спор за стандарта на живот в България
Когато имаме добри макроикономически показатели, можем да си позволим и по-голяма социална закрила, заяви Андрей Ковачев. Като корпорациите започнат да плащат данъци, ще има повече приходи, каза пък Сергей Станишев
16 Май 2019, Четвъртък, 09:44 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Без развита икономика не може да се повишават доходите, каза кандидатът на ГЕРБ, а опонентът му от БСП изтъкна, че парите ще дойдат от облагане на корпорациите 

Кандидатите за евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и от „БСП за България“/ПЕС Сергей Станишев влязоха в лют спор за стандарта на живот в България по време на дебата „Промяната Европа“ по бТВ. Двамата си размениха остри реплики за това кой има вина за бедността в страната и за начина, по който може да се вдигнат доходите на българите.

Според Ковачев не е възможно Европа да направи завой наляво след изборите на 26 май. „След изборите ЕНП ще има най-много представители в Европейския парламент. Едно нещо са думите и хубавите фрази, но реалността е съвсем различна. Ние предлагаме най-реалната промяна за Европа за гарантиране на сигурността на гражданите и това е базирано на икономиката и на общите политики по сигурност, отбрана и външна политика“, добави той.

„Много е забавно, когато ЕНП, които управляват Европейската комисия от 25 години, говорят за промяна. Ако искаха, можеха да я реализират. Внимателно гледах вчера дебата между основните конкуренти и мога да кажа, че категорично за пореден път Тимерманс спечели симпатиите на аудиторията и на публиката. Това се случва във всички дебати досега.
Европа се нуждае от социална промяна. Хората очакват и ще я реализират“, каза пък Станишев.

Няма как ПЕС да имат повече депутати от ЕНП в следващия парламент, прекъсна го Ковачев.

Според кандидатa на БСП за България, няма да има националистическо цунами, което да помете Европейския съюз. 

„Целта на социалистите в ЕС е да настъпи социална промяна. Затова се стремим към ново, прогресивно, лявоцентристко, проевропейско мнозинство на базата на това, че в него ще сме най-голямата сила. Във взаимодействие с комунисти, зелени, либерали трябва да променим посоката“, уверява той.

„Без икономика, без генериране на работни места, на Брутен вътрешен продукт, всичките други фрази за социална Европа са невъзможни за реализация. В основата на Европейския социален стълб е ЕНП. По инициативата на Юнкер и на наш еврокомисар бе приет, но реализацията му е свързана само с икономиката. Няма как без икономиката да имаме повече социални придобивки“, заяви Ковачев.

Това, че Европейският социален стълб е инициатива на ЕНП, е новина, репликира го Станишев.

„Тази партия наложи политиката на затягане на коланите и разруши социалната тъкан на много общества. Искам да припомня, че социалният стълб тръгна от шведския премиер, който е социалдемократ. Тогава се проведе среща на лидерите, които приеха прокламация за Европейски социален стълб и по настояване на социалистите, това се превърна в реална политика на Европейския парламент“, добави той.

„Не е важно кой е инициатора, а как ще реализираме това. В основата са икономическият растеж и добрата конкурентно способна среда на Европа и на България. Когато имаме добри макроикономически показатели и събираме повече пари в бюджета, можем да си позволим и по-голяма социална закрила. През 2018 г. 35,5% от нашите разходи отиват за това, а при управлението на Станишев през 2009-та са били 28,7%“, заяви Ковачев.

„Това не е вярно. По време на моя мандат дялът на социалните разходи в Бюджета на България бе 12,7% от Брутния вътрешен продукт. По време на управлението на Борисов не е достигнал 12%“, уточни Станишев.

На въпроса кои бяха основните слабости в политиката на ЕНП през последните години, той отговори, че най-големият проблем е свързан с политиката на орязване. 

„Европейската народна партия (б.а. част от която е ГЕРБ) се фиксираха, търсейки изход от икономическата криза, върху това, че целият проблем е в държавния дълг. Истината не е това. Тази криза бе създадена от финансовия спекулативен капитализъм, който взриви финансовата система и оттам се прехвърли върху реалната икономика и тогава Европейската комисия, доминирана от ЕНП, реши всяка държава максимално да ореже своите разходи. Да, трябва да има ред в бюджета, няма спор, но това бе направено толкова насилствено, че на редица страни бе разкъсана социалната им тъкан“, обясни лидерът на ПЕС.

„В Испания имаше 50% младежка безработица в резултат на това. Това нанесе огромни щети в доверието към ЕС. От съюз, който създава надежда и по-добър живот за всеки десетилетия наред, се превърна в наказателен и оттам идва ръстът на националистите“, добави той.

Ковачев пък цитира Маргарет Тачър. Желязната лейди казала, че проблемът на социализма е когато свършат чуждите пари. 

„Ние трябва да генерираме нашето богатство от икономиката, за да може да преразпределяме за каквото и да било друго. Това, което се призовава, или да се взима дълг, или да се орязва нещо, за да се преразпределя за по-високи доходи, е временно. Може да се вдигнат и данъците. Станишев трябва да си избере едно от тези три неща“, добави той.

„Нужна е консолидация на макроикономическата рамка в ЕС. Като кандидати за еврозоната спазваме тази строга макроикономическа дисциплина и когато генерираме нашето богатство, го даваме за растеж, но с декларации на социалистите не се вдигат заплатите. Икономиката ги повишава“, обясни кандидатът на ГЕРБ.
 
„В листата на БСП има големи специалисти по фалити и те знаят как да се направи един долар 3000 лева. Това сме го играли и се надявам никога повече такива експерименти да не се правят“, добави той.

„В края на моя мандат намалихме държавния дълг на България от 30% на 14% на БВП и оставихме на първия кабинет „Борисов“ 8 млрд. лева фискален резерв. Пенсиите бяха увеличени с над 80%, както и минималните, и средните заплати. Разбира се, че трябва да има икономически растеж, но преразпределението, насочването на ресурса в жизнения стандарт на хората е характеристика на социалистите“, подчерта Станишев. 

„Днес Европа се нуждае не от този пакт за стабилност, който бе наложен от ЕНП, който вкарва в покрустово ложе живота, а от пакт за устойчиво развитие, който да включва и финансова стабилност, и социално развитие, защото хората живеят бедно. В България дялът на работещите бедни е нараснал при управлението на ГЕРБ от 6,5% на 10%.“, уточни той.

Опонентът му от управляващата партия пък изтъкна, че социалистите не бива да са начело на Европа, за да не трупаме дълг и да преразпределяме нещо, което го нямаме. 

„Ние трябва да генерираме, чрез конкурентноспособна икономика, инвестиране в научна и развойна дейност, стоки и продукти, налагане на нашите стандарти в света, споразумения търговски, както с Канада, Япония, Австралия, Югоизточна Азия. Всеки един млрд. евро експорт означава 14 000 нови работни места“, добави той.

„Само добрата икономика и конкурентна среда може да ни направи богати и да повиши нашия жизнен стандарт. Това се случва в България и ще продължи да се случва, ако не направим рискован експеримент. Повишаването на заплатите ще става с още по-големи темпове. Те не са достатъчно високи. Все още догонваме европейските със солидарната помощ от ЕС, но това са реалностите. От много ниско ниво сме тръгнали и затова имаме да наваксваме“, заяви Ковачев.

Председателят на Партията на европейските социалисти пък каза, че никой не възразява за финансовата стабилност и за това, че икономиката трябва да е водеща, но даде пример с  Португалия, където са отрекли този модел на сляпо орязване на разходите и са успели да си изплащат дълга, да го намаляват, да създадат и 240 000 работни места. За първи път от 25 години има нарастване на доходите на хората в Португалия, уточни той.

„Вижте финансовата прогноза, с която се предвижда до 2021 г. дялът на социалните разходи да намалее от 12% от БВП на 11%! Това е близо 1 млрд. лева. Попитайте на кого няма да се дадат тези пари – на майките, на децата с увреждания, или на бедните българи!“, подчерта Станишев.

Ковачев пък каза, че заплатите в държавния сектор се увеличиха с 10%, а на учителите – дори с 20%. Инвестира се много в социалните дейности, добави той.

Трябва да се ускори темпът на догонване на доходите на хората спрямо европейските заплати, репликира го лидерът на европейските социалисти. 

Според кандидата на десницата, корупцията не е български феномен, навсякъде я има. „Това е бич за обществото. Ние сме поставили много високи морални стандарти, защото даже и при съмнение се подава оставка. Където има нередности, трябва да се стигне до край. Нужно е да се разследва“, подчерта той.

Станишев призна, че корупция има навсякъде, но изтъкна, че в България е много по-широко разпространена. 

„Европейските средства са израз на солидарност към новите страни, които са по-изостанали. Ние сме вече 12 години член на ЕС. При тези десетки милиарди лева, които са се излели в България, трябва много повече да сме се доближили в стандарта си на живот до този в Европа. Защо това не се случва?“, попита той.

„Не се случва, защото много от парите се отклоняват в частни ръце, джобове и не стигат по предназначение. Това трябва да се промени. Европейската прокуратура е добра стъпка и трябва да започне да функционира час по скоро“, подчерта Станишев.

„Как се реагира на сигналите по времето, когато бяхте премиер, и как сега? При вас беше доста по-ниска лентата за борба с корупцията“, прекъсна го Ковачев.

„Това не е вярно. Имаше министри, освобождавани заради подозрения“, припомня кандидатът на левицата.

Не може да бъдат толерирани злоупотребите с парите на европейските и на българските данъкоплатци, заяви опонентът му.

Европейският социален стълб ще бъде превърнат от прокламация в план за действие с гаранция, с достатъчно финансиране за младите хора и децата, за тяхното бъдеще, каза пък Станишев.

„На нас ни трябва ефективен Европейски съюз, който да стигне до всеки един гражданин. ЕНП има в своята програма приоритет неравенствата в ЕС по отношение на развитието на нашите региони да бъдат преодолени с европейската солидарност. Ще бъдат преодоляни и неравенствата по отношение на здравните услуги. Трябва да имаме качествено здравеопазване“, заяви Ковачев.

Бившият премиер изтъкна, че е готов да продължи да работи в екип с опонентите си от ГЕРБ/ЕНП, когато е в интерес на България. 

„Ще сме с всички представители от нашата страна един екип, когато отстояваме националните интереси. Най-голямата заплаха за България днес е Европа на скорости, т.е. на ядро и периферия, към която искат да ни изтласкат. Трябва да се стремим да останем в ядрото и в механизмите за вземане на важни решения“, добави той.

Ковачев го подкрепи и добави, че тези, които ни спират за Шенген, работят срещу ЕС. От нас зависи да сме част от всички интеграционни политики на ЕС, подчерта той.

Станишев изтъкна, че трябва огромните корпорации да си плащат данъците там, където произвеждат и уточни, че годишно над 850 млрд. евро не влизат в бюджетите на страните от ЕС заради избягването на данъчното облагане. В предишния и в следващия Европарламент социалистите ще са водещи за спирането на тези кранчета, добави той.

„България е добро място за правене на бизнес. Само в последните месеци отрихме десетки фабрики и стотици хиляди работни места в Кърждали, Русе, Плевен, Враца, Търговище. 
Инвестираме в българската икономика“, каза пък Ковачев. 

„Трябва максимално ефективно да използваме нашето членство в ЕС. Искаме да сме в ядрото на ЕС. Ще работим срещу дискриминацията на България по отношение на еврозоната и Шенген, срещу двойните стандарти“, добави той.

„Да не преувеличаваме за работните места! Истината е, че 2 млн. българи работят в чужбина и те са най-големият инвеститор в българската икономика. Повечето от тях искат да се върнат в България и да се реализират тук. Това е приоритетът ни“, каза пък Сергей Станиешев.

Той призова българите да мислят за своето бъдеще и това на децата си. „Гласувайте на Европейските избори, въпреки своите съмнения и умора! Изберете 18 от бюлетината, защото БСП е силата на социалната промяна в България, а европейските социалисти – на промяната в ЕС“, добави той.

„Растежът в България се случва. Ние наваксваме нашето изоставане с европейската солидарност. Трябва да инвестираме в нашите региони и да направим нашата родина добро място за живот, младите да намерят своето щастие там, да изграждат своето бъдеще в България“, заяви Андрей Ковачев.

„Демокрацията трябва да бъде отстоявана всеки ден. Затова гласувайте с номер 12 в бюлетината, за да може да имаме Европейска и демократична България! ГЕРБ е най-проевропейската партия на страната“, каза още той.

 


В категории: Евроизбори


Коментари
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори