×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Теодор Шейков е кандидатът за кмет на коалиция "Ние, гражданите"
  • БСП в Царево с нов фаворит, вади изненадващ кандидат срещу Георги Лапчев, очаквайте подробности
  • Лудогорец с феноменален мач в Европа, разби с 5:1 ЦСКА Москва
НА ЖИВО

Мария Габриел: Каузата ми е България. Елена Йончева: Битката ми е срещу корупцията


Мария Габриел: Каузата ми е България. Елена Йончева: Битката ми е срещу корупцията
Елена Йончева размаха ксерокопие от сайта на ГЕРБ и изтъкна, че Бойко Борисов нарушава чл.19, ал.7, т.5 от Закона за администрацията, а Мария Габриел обясни, че той е лидер на партия и няма нарушение
14 Май 2019, Вторник, 09:57 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Водачите на евролистите на ГЕРБ и БСП спореха дали е нарушен от премиера Законът за администрацията, а от президента - Конституцията

Каузата ми е България. Това каза в предизборен дебат в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия водачът на листата на ГЕРБ за европейските избори Мария Габриел. 

Битката ми е срещу корупцията и липса на справедливост, заради които българинът обеднява все повече, заяви пък Елена Йончева, която оглавява евролистата на „БСП за България“.

Началото на дебата започна със спор дали премиерът Бойко Борисов е нарушил Закона за администрацията, а президентът – Конституцията.

„Обвинението към Борисов е, че той е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което е забранено по закон. Законът за администрациите не разрешава да се съвместяват тези длъжности. Нарушен е чл.19, ал.7, т.5 от Закона за администрацията“, обясни Йончева.

Тя показа ксерокопие от сайта на ГЕРБ. 

“На страницата на партията се казва, че Бойко Борисов е станал председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Това е безспорно нарушение на закона, но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат обяснения, започват да атакуват противника, в случая - президента Румен Радев, който е бил в Асеновград на празник на града“, заяви водачът на червената листа. 

"Премиерът Бойко Борисов е лидер на партията, но не си е позволил да отиде на нито едно партийно събитие. Беше в Ямбол за болницата и в Кърджали заради инвестиции и работни места. Имаме си предизборен щаб, който се занимава изцяло с организацията на изборите. Държавата не може да спре да функционира, докато тече кампания за европейския вот. Трябва да се грижим и за населените места и за стратегическите инвеститори. Това прави министър-председателят“, обясни Габриел.

Пише в сайта обаче, че той е председател на предизборния щаб. Това е все едно да бъдеш треньор на един отбор и в същото време да си съдия на мача“, коментира пък Йончева.

Премиерът е партиен лидер, докато президентът по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и не бива да бъде пристрастен", коментира от своя страна водачът на листата на ГЕРБ. 

„Президентът трябва да е обединител на нацията, но когато властта се е сляла с организираната престъпност, държавният глава е длъжен да е коректив, защото иначе би се превърнал в съучастник“, каза пък опонентката й от БСП.

Мария Габриел бе категорична, че иска да представлява страната ни в ЕП, защото може да допринесе за "силна, сигурна и суверенна Европа"

„Аз съм била евродепутат и както през 2009 г. за мен е важна работата, работата и пак работата за защита на националния интерес на България и за подобряване имиджа на страната ни. Не съм прекъсвала връзката си с хората 10 години и познавам механизмите за вземане на решения в Европейския съюз. Мога да допринеса за силна, сигурна и суверенна Европа, по-малко бюрократична за гражданите и бизнеса“, заяви кандидатът на ГЕРБ.

„Две качества ме отличават – дипломация и твърдост. Дипломация – защото тя е нужда пред 750 евродепутата от различни националности и групи, за да защитаваш и да постигаш консенсус с труд, търпение, с търпеливост, но и твърдост, защото за нас каузата е България. Това ще продължа да правя – каузата България с дух, със сърце, но и с диалог и със сътрудничество“, добави тя.

"Моята битка вече повече от две години е с тази липса на справедливост, бедност и корупция. Бедността е следствие от корупцията и несправедливостта. За съжаление битката само в България не е достатъчна, за да се справим с този проблем. Тя трябва да се изнесе в Брюксел. Вече 12 години сме част от ЕС. За тези години в България са налети милиарди, но ние по никакъв начин не се доближаваме до ЕС", каза пък Йончева.

„ЕС уж е символ на достойно заплащане. Това обаче не го чувстваме по никакъв начин. В България бедността се увеличава с всяка година. В последния доклад на Европейската комисия се казва, че 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване. Милион и половина наши сънародници са под прага на бедността“, добави тя.

В доклада от края на февруари пише, че 2/3 от сигналите за корупция на висши политици не се разследват, подчерта опозиционният кандидат.

„В първото изречение от този доклад пише „Силната динамика на растежа в България и стабилността на държавните финанси, предоставят възможност за преодоляване на оставащите структурни предизвикателства и за повишаване на потенциала за растеж“. Това е резюмето на Европейската комисия и оценката й“, репликира я Габриел. 

„Пише в доклада за местни видни политически личности. Там е споменато, че за тези случаи за корупция привоприлагащите органи не са предприели последващи действия“, уточни Йончева.

„Пише за правоприлагащите органи, а не правителството. Да не четем доклада като Дявола Евангелието!“, призова я кандидатът на управляващите. 

А на кого е подчинено „Финансовото разузнаване“, прекъсна я социалистката. 

Трябва да уважаваме върховенството на закона и разделението на властите, добави Габриел.

Докладът на Държавния департамент на САЩ е още по- стряскащ. В него пише, че служители на всички клонове на правителството са замесени в подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние“, изтъкна Йончева.

„Аз мога да цитирам няколко други доклада, в които се казва, че България е със стабилна перспектива, с устойчиво икономическо развитие и предсказуема макроикономическа политика. Злоупотреби има навсякъде. Европейска служба за борба с измамите за периода 2007-20013 е направила проверки на 52 728 случая, от тях под 1,8% са за България. 14 държави имат повече злоупотреби от нас“, каза пък Мария Гарбиел.

„Има възможност за финансова корекция. Нарушителите плащат, а не българските граждани. Когато има нарушения, се връщат сумите“, добави тя.

„Имам една ключова дума и тя е прозрачност. Ако имахме преди Информационната система за наблюдение на еврофондовете, с която във всеки момент може да видите какво се случва, днес нямаше да имаме проблем с къщите за гости, защото във всеки момент щеше да се вижда дали има такива или не“, заяви Габриел.

Елена Йончева пък изтъкна, че 80 % от плодовете и зеленчуците у нас не са български и обясни, че това се случва, защото за изминалия програмен период в селското стопанство са налети 7,4 млрд. евро, но 70% от тях са изразходвани от по-малко от 100 фирми. 

Вместо да се дават парите на малки и средни производители, на млади фермери и да се съживяват селата, европарите облагодетелстват един малък кръг от хора. Това е европейска политика и е наша работа в следващия европпарламент. Тези европейски средства за селското стопанство, които за следващия програмен период от 2021 до 2027 г. ще са 7,7 млрд. евро, да не отиват 70% в 100 фирми, а да се дават на млади фермери, които биха искали да остават в българското село!“, подчерта социалистката.

Опонентката й пък цитира данни от Европейската комисия за общата селскостопанска политика, според които до този момент 90 490 български земеделски стопанства са получили плащания, от които 61 700 са взели под 5000 евро

„За развитието на селските райони над 5400 млади стопани са започнали да упражняват тази професия. Осигурила се е възможност за над 560 000 души, живеещи в селски райони, да се възползват от основни услуги. Над 4900 земеделски стопани получиха помощ за агроекологични мерки“, заяви Габриел.

„Трябва да се борим срещу правилото 80/20. 20% от земеделците получават 80% от директните плащания“, каза още тя.

В България има 90 000 земеделски производители. 70% са получили по-малко от 100 фирми. В страната ни се създава ГЕРБерски капитализъм, а не пазарна икономика“, коментира Елена Йончева. 

Според нея има голям шанс следващият ни европейски комисар да е социалист. 

„В страни от ЕС последните избори се печелят от левицата. Очакваме силна група в Европейския парламент на леви партии, които да изпълняват социална политика“, добави тя.

„Ние се отнасяме с уважение към избора на българите. Рано е да говорим за европейски комисар. За нас е важно да не позволяваме антиевропейските и популистки формации да имат мнозинство. Европейската народна партия трябва да продължи да работи за Европа на ценностите. Ясно сме заявили, че сме за нулева толерантност към нелегалната миграция. Отворени сме към Украйна, Молдова, бесарабските българи, Северна Македония. Те и сега работят в България“, каза пък Габриел. 

Тъй като бях докладчик по „синята карта“ на Европейския парламент, е важно за мен да има висококвалифицирани работници там, където бизнесът казва, че те носят добавена стойност, добави тя.

Трябва да изнасяш мир, за да не внасят бежанци! Големият проблем на Европа днес е, че тя няма обща своя външна политика и обща отбранителна способност. ЕС генерира огромен ресурс за своята отбрана – 203 млрд. евро и с това се нарежда на второ място след ЕС в света. С тези средства тя може да осигури сигурност на своите външни граници, но за целта е нужна обща външна политика“, коментира пък Йончева.

„Била съм в Сирия, когато се създаваше „Ислямска държава“. Видях как се внася оръжие от различни държави, как изпращат техническа помощ на терористите. Къде беше тогава Европа, за да може да регулират този конфликт? Нямаше я в Сирия. Нямаше я в Алепо, където снимахме терористичните организации. В резултат на това започна бежанската вълна“, добави тя.

Според нея Дъблинският регламент не отговаря на нашите интереси, но големият въпрос е каква Европа искаме – дали да е социална, силна, която може да защитава своите външни граници.

„Австрийският канцлер преди няколко дни призна, че Европейската комисия се е провалила по отношение на бежанците. Как сега да я преизбираме, като беше оглавявана от ЕНП?“, попита тя.

Каква е мярката за провал? Спомняме си кризата през 2016 г. и намалението с 97% на мигрантския поток по част от пътищата, по които поеха. Ние сме за европейска политика по отбрана. Ще отнеме време. Нереалистично е да лъжем хората, че ще се справят с мигрантите. По-важно е, че ни трябва обща политика за миграция и сме дали заявка за следващия бюджет – 21 млрд. евро“, заяви бившият еврокомисар. 

„За първи път във Фонда за убежище ще има нов инструмент, който ще позволява при належащи нужди на държавите да се помага. За първи път ще имаме във Фонд за убежщие и пари за оборудване, за ИТ системи, по-бърза обмяна на данни и борба с контрбандистите и трафиканти на мигранти“, добави тя.

Българската граница се охранява добре благодарение на българското правителство. Това се признава от всички европейски партньори“, подчерта Габриел.

„Виждаме как се пази границата. Това брюкселско говорене звучи много авторитетно, но когато отидете на границата и видите, че са дадени едни 200 млн. лева и тя се прескача за минути. Показахме как бременни жени и деца я преминават със стълби“, репликира я Елена Йончева.

„Има поток от мигранти, но ние ги виждаме само когато катастрофират по българските пътища“, добави тя.

„Ние сме за нулева миграция. Това всички го виждат. Важно е да сме коректни с фактите“, повтори Габриел.

Според нея, не е възможна обща европейска минимална заплата като абсолютна ставка. 

„Това е популизъм. Най-тежките последствия от това ще са безработицата. Какво ще стане, ако даваш заплата от 800 лева, а трябва да я вдигнеш на 2000 лева – ще затвориш. Затова най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за дефиниране на общ принцип за минимални заплати, но всека вземем реакциите в България!“, добави тя.

„Идеята на левицата в Европейския парламент е да има общ стандарт при определянето на обща пенсия и заплата. Предлагаме най-ниското трудово възнаграждение да е минимум 60% от средното“, каза пък кандидатката на БСП.

„С румънците имахме приблизително еднакви показатели. Сега там минималната заплата е 446, а средната – 1018 евро. Очевидно в България трудовите възнаграждения и пенсиите не може да са като в Люксембург, но трябва да отговарят на стандарта на живот, на покупателната способност, за да имаме достоен живот и да догонваме ЕС. Ако това не стане, не можем да влезем в Шенген, в Еврозоната и България ще се превърне в периферна държава. Това означава орязване на всички образователни и здравни програми“, добави тя.

„Не бих давала за пример Румъния, защото има заплаха член 7 да бъде задействан. Нека видим нашите показатели. Имаме нарастване на средната заплата с 87%. Средното брутно възнаграждение на учителите надвишава за първи път това за страната. Безработицата е рекордно ниска. Имаме още предизвикателства, но ако всички сме обединени, може да го постигнем“, заяви Габриел.

„Когато говорим за усвояване, трябва да изтъкнем, че според Европейската комисия то е 27% в България и е най-ниско в сравнение с останалите страни от Източна Европа. Безработицата наистина намалява. Борисов има уникален принос за това, като гони хората извън България. Тези 2,5 милиона българи, които са в чужбина, не бягат от страната ни поради липса на перспектива, а заради ниските доходи“, изтъкна пък Йончева. 

„Според Българската стопанска камара 81% от обществените поръчки се правят за конкретни хора. Кой млад човек ще остане в България при положение, че се феодализират общините? Кой ще предпочете родината, след като трябва да е част от Шайката, от тези организирана престъпна група, за да успява?“, попита тя.

Кога българите напуснаха страната ни? Спомняме си голямата екскурзия, когато стотици хора бяха пропъдени и какво се случи през 1990-1991. Тогава 2 млн. българи в активна възраст родиха децата си в чужбина. Те плащат данъците си в другите страни. Трябваха ни 25 години, за да преодолеем този удар на БСП. Миналата година за първи път обръщаме тенденцията и броят на връщащите се е повече от заминаващите. Не може да имаме най-добрите условия, но затова работим“, отговори Мария Габриел.

За миналата година 10% повече българи от предходната са заминали от страната ни, прекъсна я опонентката й.

„Готова съм да работя по всички теми с хора, които са честни, почтени и се надявам, че сте такава, но основните са: справедливост, бедност, огромната демографска криза, защото България според специалистите се превръща в демографска пустиня. В следващите 10 години, ако тази тенденция продължи, 60% от българската територия ще бъде населена с по-малко от 10 души на квадратен километър“, прогнозира Йончева.

„22% от БВП се губи заради корупция – 11 млрд. евро. Според данни на Световната банка, губим ги като в резултат на кражба от еврофондове, така и от загуби на българската икономика“, обясни тя.

„Ако тези цифри са верни, това означава, че 60% от публичните средства се крадат. Това няма как да стане.  Световната Банка ще открие в София втория си глобален център през 2021 г.“, изтъкна пък Габриел.

„Докато се борите с фалшивите новини, България се срина по свобода на медиите. На 111 място сме, някъде между Мали и Нигерия. Преди 10 години бяхме на едно място с Франция“, припомни Йончева.

„Ще продължавам да се боря с фалшивите новини при ясни правила – защита на свободата на словото и правото на достъп до информация. Благодаря на българските медии, че сами опровергаха това несправедливо 111 място! Ако нямаше свобода на словото, нямаше да има информация за скандали“, коментира кандидатът на ГЕРБ.

Апартаментгейт обаче тръгна от радио „Свободна Европа“, прекъсна я социалистката, след което я попита дали е горда да е лице на ГЕРБ след разкритията.

„Нека не бъркаме изборите. Не сме тук за национални. Водач съм за европейските. Доказала съм, че мога да отстоявам националния интерес. В Брюксел нямат място тяснопартийните интереси и дразги“, обясни Габриел. 

Важно е да има наказателна отговорност, разследвания докрай и поемане на отговорност. Бихме искали да видим това и от страна на другите политически групи“, подчерта тя.

„България може да се промени, ако променим това управление в страната ни. Усвояването на европари не прави живота на българите по-добър. Искам да видя как се харчат европейските средства“, заяви Елена Йончева.

Заради корупцията е тази бедност и заради това, част от българските баби гледат своите внучета по Скайп и Фейсбук. Битката за Европейския съюз е всъщност битка за България“, добави тя.

„Имаме една България и една Европа. Нека на тези европейски избори покажем, че знаем как обединени и единни можем още по-силно да отстояваме позицията на България в ЕС. Работим за нейния имидж и за това Европа да се усеща във всяко училище и всяко населено място. Това обаче означава и отговорност, която ще ни позволи да имаме не само политики по сигурност, не само да защитаваме християнските си ценности, но и да направим ЕС глобален лидер с инвестиции в образованието, чрез дерегулации и чрез повече икономически свободи“, заяви Мария Габриел.

На въпроса какво харесва в опонента си, Йончева каза, че много й допада това брюкселско говорене, но не го разбира. „Говоренето ви е за лидер на БСП, но дебатът за Европа е на друго ново“, прекъсна я кандидатката на управляващите, а след това сподели „Харесва ми това, че и двете сме жени“. 

 


В категории: Евроизбори


5
Коментара
Емануела: Сринах се!
Емануела: Сринах се! 20/09/2019, Петък 10:28 0
Хекимян стана дъновист
Хекимян стана дъновист 20/09/2019, Петък 09:44 2
5
Коментара по темата
5.
*********
14.05.2019 13:47:08
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
*********
14.05.2019 11:45:57
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
До коментар1
14.05.2019 11:28:31
0
6
Каква истина ве ,то ако беше това истината до сега да бяхме ти избрали комунистите,ти ако не си живял в бг ,аз съм тук през целия си живот,и където мине комунист трева не никне,те просто ще затрият всичко.нови курви в стар бардак -това са те
2.
стоян
14.05.2019 10:56:32
1
6
Не чух от устата на Йончева не само в това предаване а и в кампанията нищо позитивно за какво ще работи в европарламента и за развитието на държавата. Цялата и платформа е базирана на плюене по опонентие. Всички ги знаем какви са те и очакваме от опонентите алтернативна, компетентна и позитивна политика а не говорене против, срещу и т. н. То дори това си е сложила и на рекламните си материали. Пак ще има да чакаме, защото едни Калинки ще заменят други.
1.
Истината
14.05.2019 10:23:47
8
6
Браво на Елена, една от малкото смели и честни хора в политиката!
Успех и извадете всички кирливи ризи на ГЕРБ, длъжни сте!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отбелязваме международния ден на правото да знам и как бюрокрацията остана в миналото Отбелязваме международния ден на правото да знам и как бюрокрацията остана в миналото

Едва 65 граждани са подали заявления за достъп до обществена информация в сградата на Община Бургас през 2018 година

„Ние, гражданите“ представи листата си и кандидата за кмет. Постави си амбициозна цел – втора политическа сила „Ние, гражданите“ представи листата си и кандидата за кмет. Постави си амбициозна цел – втора политическа сила

Доказани професионалисти и известни лица са номинирани за съветници от местната коалиция

Въпреки трудния сезон: 2,7 млн. чужди туристи посетили България през юни и юли Въпреки трудния сезон: 2,7 млн. чужди туристи посетили България през юни и юли

5,1 милиона са били за първите шест месеца на годината, обяви Николина Ангелкова

Борисов нямал нищо общо с шефа на БНР, не отговаря човек на Пеевски ли е той Борисов нямал нищо общо с шефа на БНР, не отговаря човек на Пеевски ли е той

Прокуратурата щяла да провери кой е виновен за скандала със Силвия Великова

Шпионският скандал няма да спре „Турски поток“, очакваме над 9 милиарда лева приходи за 20 години Шпионският скандал няма да спре „Турски поток“, очакваме над 9 милиарда лева приходи за 20 години

Тръбата до компресорна станция „Странджа“ трябва да е готова до месец, каза министър  Теменужка Петкова

Емануела: Сринах се! Емануела: Сринах се!

Певицата е категорична, че бащата не полага достатъчно грижи за хлапето си, на което гледа като на брат, но не и като на сой наследник

Ето как Бургас ще чества 111 години Независима България Ето как Бургас ще чества 111 години Независима България Кой е съдия Калин Калпакчиев и как убиецът Полфрийман се вклини в соросоидното лоби, осигурило свободата му Кой е съдия Калин Калпакчиев и как убиецът Полфрийман се вклини в соросоидното лоби, осигурило свободата му

Преди години БХК го номинира за "Човек на годината", а днес съдия, гравитиращ около тяхното лоби, го освободи от затвора

Топ модел роди в Дубай втора рожба на Таки Топ модел роди в Дубай втора рожба на Таки

Моделът от близкото минало Боряна Шехтова е родила второ дете от недосегаемия Таки, който пое сенчестия бизнес на ВИС 2 след убийството на Георги Илиев

„ЛИНА” с дежурни лаборатории в празничните дни „ЛИНА” с дежурни лаборатории в празничните дни

Лаборатория "ЛИНА"  в Поликлиника Бургас ще е дежурна през всички почивните дни

Военноморските сили на САЩ потвърдиха: Тези три видеа с НЛО са напълно автентични Военноморските сили на САЩ потвърдиха: Тези три видеа с НЛО са напълно автентични

На кадрите се виждат странни обекти, които не се държат като нищо, обяснено от модерната авиация

Бриджит Макрон се завръща в класната стая Бриджит Макрон се завръща в класната стая Лондон призна, че няма да представи навреме план за Brexit Лондон призна, че няма да представи навреме план за Brexit

Кралството мисли, че ЕС може да му даде още една година време да помисли за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия

Колко струват всички природни ресурси на Русия? Колко струват всички природни ресурси на Русия?

Πo-гoлямaтa чacт oт pecypcнoтo бoгaтcтвo нa cтpaнaтa ce пaдa нa пeтpoлнитe зaпacи - 74,5 тpилиoнa pyбли

Средният подкуп в Сърбия е 74 евро, сочи проучване Средният подкуп в Сърбия е 74 евро, сочи проучване

Данните показват, че според 71 процента от сърбите политическите партии са корумпирани

Кмет издаде заповед съгражданите му да бъдат щастливи Кмет издаде заповед съгражданите му да бъдат щастливи

Той забрани тъжната музика

Instagram със строги мерки срещу продукти за отслабване Instagram със строги мерки срещу продукти за отслабване

Някои от публикациите ще бъдат скрити от лица под 18-годишна възраст

Рим и Париж искат преразпределяне на мигранти в ЕС Рим и Париж искат преразпределяне на мигранти в ЕС

Механизмът трябва да бъде автоматичен

Скръбна новина: Внезапно почина световно известна порно звезда Скръбна новина: Внезапно почина световно известна порно звезда

Причината за смъртта ѝ все още не е известна, но тече разследване

Полша към поляците на Острова: Връщайте се у дома Полша към поляците на Острова: Връщайте се у дома

След Brexit ще има административни затруднения

Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Уязвими сме от Русия! БСП, Сидеров, Марешки и Доган са по-опасни от русофилите Виц на деня Виц на деня - Мамо, познай къде съм!?
- Сега не мога. Обади се по-късно!
- Не може, имам право само на едно обаждане...
Виц на деня Виц на деня На брега на остров с канибали океанът изхвърля списание "Плейбой". Двама го разглеждат внимателно и единият казва възхитено:
- Ей, много са напред с менюто тия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Автомобилите учат мъжете, че жените въобще не са най-капризните същества на света
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори