×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Бойко Борисов: Тръмп даде мъжка дума, че визите ще паднат
  • Язовир "Студена" се пълни ускорено: Вчера са измерени приток 800 л/сек. при разход около 240
  • Жертвите на коронавируса са вече над 1 600, но епидемията се забавя
НА ЖИВО

Лиляна Павлова и Румен Гечев в лют спор за усвояването на европейските средства


Лиляна Павлова и Румен Гечев в лют спор за усвояването на европейските средства
Спорът между Лиляна Павлова и Румен Гечев възникна, след като професорът от УНСС цитира данни от доклада на Европейската комисия, според който едва 25% от средствата, които са отпуснати, са усвоени в България
09 Май 2019, Четвъртък, 10:34 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Европа за мен е България, каза кандидатът на ГЕРБ за евродепутат, а опонентът й от БСП призова да правим това, което е в интерес на България, а не на началниците в Брюксел

Кандидатите за еродепутати от ГЕРБ и БСП Лиляна Павлова и Румен Гечев влязоха в лют спор в ефира на Нова телевизия за усвояването на европейските средства. Двамата си отправиха взаимни обвинения.

Спорът възникна, след като професорът от УНСС цитира данни от доклада на Европейската комисия, според който едва 25% от средствата, които са отпуснати, са усвоени в България по време на предизборен дебат. 

„У нас този процент е най-нисък, което поставя въпроса дали богатите страни от ЕС не са създали механизма така, че да не можем да усвоим повече средства. Защо не сме успели да ги усвоим? Защо те отиват в инвестиционни проекти, където се краде като за световно, вместо да отидат за младите хора?“, попита проф. Гечев.

Крадецът вика дръжте крадеца, отговори Павлова. 

Парите отиват за къщи за гости, като гостите са мама, татко и аз, каза пък кандидатът на левицата. 

Хвърлени във въздуха обвинения без факти, прекъсна го бившият регионален министър. 

„За програмния период, който приключи през 2007- 2013, България усвои на 98% всички средства, които бяха предоставени. Страната ни е с най-ниско ниво на грешки, установени от европейските одитори. Нямаме спрени европейски фондове за разлика от времето, когато управляваха БСП“, отговори тя.

Лъжете, прекъсна я Гечев.

„Ние не крадем. Вие фалирахте държавата и сега имате наглостта да ми говорите за кражби. Вие сринахте българската икономика. Аз не съм крадец. Българското правителство управлява достойно и в името на българските граждани всички европейски средства. Нека оставим съда и правосъдието да си свършат работата!“, призова Павлова.

Българският народ ще ви осъди на 26 май, каза пък професорът.

„Инвестициите са най-важният мотор за развитие на икономиката и социалните проблеми. Българското правителство проваля проекта АЕЦ Белене, а Чехия и Унгария разширяват ядрените си централи. Турция строи нова АЕЦ с „Росатом“. Ние проваляме Южен поток и го правим Турски поток. Германия удвоява доставките от Русия и разширява с 25% износа си за Руската федерация. Какви инвестиции? Какви пет лева?“, попита той.

„Всеки, който е злоупотребил с европейски пари, ще ги върне и ще понесе най-строги санкции по НК. Не може заради няколко къщи за гости, да слагаме петно върху ефективността и върху всички стотици проекти, които са благоустроили българските градове и региони“, отговори Лиляна Павлова.

„Поставихте си три цели – влизане в Шенген, прекратяване на мониторинга и да сме в Еврозоната. Защо след 10 години не изпълнихте нито една от тях?“, попита социалистът, а опонентката му отговори, че тези цели са дългосрочен приоритет на България. „Те са изпълними и аз съм оптимист, че през следващите месеци по всяка една от тях ще имаме добра новина. Готови ли сте работим за България, вместо да я хулите“, отвърна му тя. 

Хуленето на България идва от вашите корупционни схеми, заради които цяла Европа е побесняла, каза пък Гечев.
Ние не сме корумпирани, отговори Павлова. 

„Трябва да гласуваме заедно като българи, когато защитаваме националните си интереси. Ние от БСП ще защитаваме

България през европейски политики с конкретни предложения“, подчерта професорът.

На въпроса какво празнувате днес – победата на Русия над фашистка Германия или Деня на обединението на Европа, и двамата бяха единни – не бива да противопоставяме двете събития. 

„Мисля, че двете неща са свързани, тъй като ако нямаше Ден на победата над фашизма, нямаше да има и Деня на Европа. Тези празници не бива да бъдат противопоставяни. Българите ще отбележат и двата празника“, заяви Гечев.

„Денят на Европа е празникът, на който честваме мира, обединението, сигурността на Европа, но в същия момент безспорно не трябва да го противопоставяме на Деня на победата. Затова поздравявам всички, които празнуват и победата“, каза пък Павлова.

След като водещият Виктор Николаев пита дали е проблем или е по-добре това, че Апартаментгейт и скандалът с къщите за гости избухнаха преди изборите, тя каза, че това дава възможност да се признаят грешките и да се направят необходимите промени, за да вървим напред. 

„За това, което става през последните седмици във връзка със скандалите около корупцията с управляващите, трябва да има пречистване. Нужно е обаче да се понесе и отговорност“, подчерта Гечев.

„Трябва да се разбере, че Европа и европейските фондове не са средства за лично обогатяване, а целта на членството ни в ЕС е да направим всичко възможно да изравняваме жизнения стандарт на българите със средния стандарт в Европейския съюз и да направим българската икономика по-конкурентноспособна, а не да стават по-богати управляващите“, добави той.

На въпроса защо иска да стане евродепутат, дамата отговори, че със своя над 20-годишен опит и като експерт, и като политик, работил с европейските фондове и програми, има с какво да допринесе, представлявайки България в Европейския парламент и защитавайки националния интерес. „Да работим за България, да направим по-добър стандарта на живот в страната, да реализираме добри европейски политики, защото Европа за мен е България!“, подчерта тя.

„Нашият Европейски съюз заема ключова роля в световната икономика и в световната политика, но пред него има сериозни предизвикателства, които са най-вече икономически – нисък икономически растеж, проблеми в Еврозоната, социални поляризация и е необходима смяна на икономическия модел“, каза пък професорът.

„Моят 30-годишен опит като преподавател по икономическа политика в УНСС, във Франция, във Великобритания, в американски университети, в Гърция и в Дания, публикациите ми в западноевропейски и источноевропейски страни, дават възможност да допринеса и за българското представяне, и за решаването на европейските проблеми“, добави той.

Павлова изтъкна, че най-честият въпрос, който хората й задават по време на срещите си с нея, е за доходите. 

„Най-наболялата тема е за жизнения стандарт. Трябва да работим и с европейските фондове, и с европейските политики, за да повишим стандарта на живот. Каузата е възможна с работни места, които имат висока добавена стойност в индустрията, в производството“, уверява тя.

„Трябва да се промени инвестиционната политика в България и на ЕС, тъй като хората основателно поставят въпроса за жизнения стандарт. Няма как като чуждестранните инвестиции намаляха 10 пъти или с 1000% от 2009 г. досега, да очакваме висока динамика на растежа и на стандарта на живот“, каза пък кандидатът на социалистите. 

„Няма как да се повишава стандартът, като през последните 10 години бяха провалени крупни инвестиционни проекти, които можеха да донесат на България милиарди левове, които да бъдат разпределени и да донесат повишение на жизнения стандарт. Ние сме единствената страна в света, в която болниците са търговски дружества“, изтъкна той.

„Всички се стремим доходите – заплатите и пенсиите да достигнат до средноевропейското ниво. Въпросът е как. Популистко е да кажем, че изравняваме минималната работна заплата в Европа. Искаме това да се случи, но трябва да го направим реално с ръста на икономиката. Популстко е, защото терминът минимална европейска заплата не съществува в някои европейски държави и защото, ако кажем в едно българско предприятие от утре да вдигнат заплатите на 1500 евро, на следващия ден ще бъдат освободени работниците и тогава нивото на безработица вместо 4%, до което достигнахме, ще нарасне на 50%“, заяви Лиляна Павлова. 

„Ако това стане, ще се вдигнат данъците и ще настъпи крах. Това е опасно“, предупреди тя.

„Може да съкратим срока от 40 години за догонване на европейския стандарт, като привличаме високотехнологични сектори, когато имаме индустрия, която да работи и да създава високоплатени работни места. Заради информационните технологии например, младите се връщат от Европа, за да работят в България“, уточни кандидатът на ГЕРБ.

„В ЕС повечето страни имат минимална работна заплата. Дори Германия, в която нямаше, правителството я въведе. Не знам кой в България е развивал тезата, че трябва да изравняваме минималната работна заплата с Европа по абсолютни величини, но ние настояваме за еднакъв стандарт при формирането на възнаграждението и на минималната пенсия въз основа на техния процентен дял на Брутния вътрешен продукт. Това е един обективен показател“, обясни професорът.

„Ако сравните Брутния вътрешен продукт на човек от населението в различните страни членки на ЕС и България, ако разгледате динамиката на производителността на труда, ще видите, че в нашата заплатите и пенсиите изостават по този показател в проценти от БВП. Затова искаме да се въведе методика на еднакъв процентен подход при формирането на заплатите. Разбирането, че като имаме ниски заплати, ще идват чужди инвеститори, е абсолютно погрешно“, добави той.

„Страните с най-високи заплати имат най-висока конкурентноспособност. Евродепутатите влияят върху решенията в България и нейната икономическа политика. Защитата на българския национален интерес не става с тропане по банките в Европарламента, в който има 751 депутати. Трябва да предлагаме решения на проблеми на ЕС, където се вписва българската икономика и интерес“, заяви Гечев.

Според опонентката му пък е рано да говорим за федерални европейски щати. 

„Европа не е узряла за това. Единственият път, по който може да вървим напред, е единни заедно да устояваме своя интерес срещу външните предизвикателства – терористични атаки, икономическите конкуренти, климатични промени, като и срещу вътрешните – демографски проблеми, миграцията, неравенството между регионите. Само когато сме единни, можем да се справим“, подчерта тя.

Гечев пък я вбеси като заговори за мигрантите и техните съпровождащи представители на властта в България. По магистрала „Тракия“ свободно минаваха хиляди мигранти, добави той. Това е пълна лъжа, контрира го тя.

„С премиер от БСП влязохме в ЕС. Категорично подкрепяме разширяването и задълбочаването на икономическата и на социалната интеграция, но защитаваме националния интерес. Тези, които създадоха проблемите в Близкия изток и Северна Африка, в резултат на което възникна миграционната вълна, ако обичат, да харчат своите бюджети и да приемат мигрантите. Защо нашият народ трябва да плаща цената на това, че едни получиха достъп до петролните кладенци, разбиха Близкия изток и Африка?“, попита професорът. 

„Десните, които управляват ЕС, са неадекватни. Меркел е представител на десницата. Тя е приятелка на Борисов. Германският канцлер каза „Елате, мигранти, в ЕС! Добре дошли в Германия“, а сега повтарят „Олеле, не ви искаме! Трябва да ви изпратим в Чехия, в Полша, Унгария, България и Румъния“, добави той.

“Мигрантската вълна бе предизвикана от неадекватната, необмислена и сбъркана политика на дясното управление на Европа. Те носят отговорност за проблема, за който трябва да плащаме и да решаваме“, коментира левият кандидат за Европарламента. 

Политиката на Европа бе насочена към това, че трябва да е солидарна към тези хора, които бягат от войната и имат нужда от убежище, отговори Лиляна Павлова. 

„Ама от коя война? От която те предизвикаха ли?“, прекъсна я той.

„Не може само две държави да поемат тежестта. Това бе обяснено от Меркел. Нашата позиция е ясна. Това убежище трябва да бъде с финансиране. Европа дава милиарди за подкрепа на тези държави. Центровете да са извън ЕС.

Отношенията с Турция, където са те, трябва да са прагматични, защото е наш важен партньор“, добави бившата министърка. 

„Т.е. вместо с тези средства да изравняваме стандартите и да останат младите в България, Павлова казва, че милиардите на Европа ще отидат там“, коментира Гечев.

Не ми преиначавайте думите, призова тя.

Той изтъкна, че БСП е за запазване на българския фолклор, на основната ни християнска религия и на семейните ценности. „Няма да се коалираме с крайната десница. Такива опити прави ЕНП“, добави социалистът.

„ГЕРБ е член на ЕНП. Защитаваме заедно християнското семейство и ценности. Не планираме крайни националистически формации да са част от тази коалиция“, каза пък тя. 

„За мен ЕС е бъдещето на България, тъй като чрез повече интеграция в ЕС, нашата малка, но красива и с голям капацитет страна, може и трябва да се впише в европейските ценности. Ние сме допринасяли за развитието им и трябва да сме активни в този процес, а да не слушаме началниците от Брюксел по телефона какво нареждат да бъде направено в нашата страна! Нека правим само това, което е в интерес на Европа и на нашата република България“, призова Румен Гечев.

„ЕС е гарант за сигурност и за развитие на България. ЕС е домът на България. Това е нашето семейство. В този дом трябва да пазим нашите ценности и култура, история, да се гордеем с тях, да ги съхраняваме и предаваме на поколенията. Трябва да надграждаме постигнатото, да работим България да е просперираща, развиваща се! Децата ни да останат да работят тук!“, заяви пък Лиляна Павлова. 

„Вярвам, че със силния глас, който може да бъдем в Европейския парламент, можем да го постигнем и да работим за една обединена Европа. България е Европа“, каза още тя.
 


В категории: Евроизбори


5
Коментара
Кобилкина се пусна без сутиен
Кобилкина се пусна без сутиен 17/02/2020, Понеделник 11:58 0
5
Коментара по темата
5.
Крем Вселена
10.05.2019 15:01:15
0
0
Лилито няма ни една бръчка
Как се е опнала
4.
:-)
10.05.2019 15:00:09
0
0
Лилито е като София - расте, но не старее :-)
3.
Колчо слепеца
09.05.2019 12:50:54
1
0
На фона на тези от снимката младежът от ДПС изглеждаше разумен, нормален и смислен. Много зле бяха и лилиту и този червен нафталин.
2.
Наблюдател
09.05.2019 12:42:08
5
4
Комунистите са много зле , щом изкараха от нафталина Румен Гечев и смятат да го правят евродепутат ! То точно когато беше министър на икономиката при Жан Виденов държавата и банките фалираха ! Пенсиите бяха 3 долара . Един долар беше 3000 лева ! Парите на хората изгоряха в банките ! Щом той техният капацитет за икономическо мислене - жална ни майка !
1.
българин
09.05.2019 11:59:19
2
8
туморът наречен герб трябва да се унищожи не може 10 години да управляваш държавата да докараш народа си до просешка тояга да крадеш европари и да искаш хората да ти гласуват доверие що за наглост ? не искам да защитавам бсп и те са от същото котило но герб премина всякакви граници то не беше суджукгейт апартаментгейт тераса гейт тука преди няколко дена гледах по една от националните телевизии европейската комисия каза че в българия се краде много и има голяма корупция
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отвлякоха Владо Карамазов в Мароко Отвлякоха Владо Карамазов в Мароко

Карамазов взел със себе си и скъпото си оборудване, а в Маракеш едва не го обрали и после...

Радев за Борисов: Управлява с копойски методи, напомнят битието му от началото на прехода, има зависимости Радев за Борисов: Управлява с копойски методи, напомнят битието му от началото на прехода, има зависимости

Осъзнава, че този път номерът с подаване на оставка най-вероятно няма да мине, разбирам напълно растящата му нервност, обяви президентът

Четирима тийнейджъри задигнаха оборота на хранителен магазин в село Вресово Четирима тийнейджъри задигнаха оборота на хранителен магазин в село Вресово

Младежите откраднали 700 лв. от търговския обект

Добра новина: Кардиологът и ангиолог д-р Насратулах Мобаракшах започва прегледи в УМБАЛ „Дева Мария“ Добра новина: Кардиологът и ангиолог д-р Насратулах Мобаракшах започва прегледи в УМБАЛ „Дева Мария“

Първите прегледи са насрочени за 17, 18 и 21 февруари, вижте как да си запишете час

Кобилкина се пусна без сутиен Кобилкина се пусна без сутиен

На снимките Наталия позира с къси панталонки и по сатенено потниче, под което прозира бюста й

“Недостатъците” у мъжете, които жените тайно обожават “Недостатъците” у мъжете, които жените тайно обожават

Ето кои недостатъци на мъжете привличат дамите

Улицата на котките „Алеко Константинов“ остава в миналото, вижте новата й визия Улицата на котките „Алеко Константинов“ остава в миналото, вижте новата й визия

Ремонтните дейности ще започнат в последните дни на месеца

Дясната ръка на Брендо излиза предсрочно от затвора Дясната ръка на Брендо излиза предсрочно от затвора

Матей Боев, осъден за трафик на кокаин, си спести 30 месеца пандиз заради положен труд зад решетките

Проф. Кантарджиев за китайския коронавирус: Поразява белите дробове, но маските го спират Проф. Кантарджиев за китайския коронавирус: Поразява белите дробове, но маските го спират

Професорът съветва възрастните хора да пият по четири капки Витамин Д, за да се предпазят от грип

Обучение по медиация се проведе в бургаските Окръжен и Районен съд Обучение по медиация се проведе в бургаските Окръжен и Районен съд

Темата на обучителния форум бе „Децата на фокус в реформата на съдебната система“, организиран от Професионалната асоциация на медиаторите в България

1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените 1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените

 У нас украинец е под карантина, очакват се резултатите му

Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България

Акцент в разговорите беше и подкрепата за малкия и среден бизнес чрез засилване на сътрудничеството във всички сфери на икономиката

Тайните за красива коса на Меган Маркъл Тайните за красива коса на Меган Маркъл

Тя винаги залага на едри букли или нисък ток и страшно й отива

Мъж и бременната му съпруга са застреляните в Калининград Мъж и бременната му съпруга са застреляните в Калининград

Убиецът се е самоубил

Забавя се разпространението на опасния коронавирус Забавя се разпространението на опасния коронавирус

Увеличава се броят на хората, които са излекувани от заразата

Кървава престрелка в Калининград, има загинали (ВИДЕО) Кървава престрелка в Калининград, има загинали (ВИДЕО) Мъж и жена са убити, нападателят откаран в болница Зодиите, които са най-склонни към изневяра Зодиите, които са най-склонни към изневяра

Има ли как да ги задържим

Това видео ще ви разплаче! Как кучето на известна астронавтка я посрещна след една година раздяла Това видео ще ви разплаче! Как кучето на известна астронавтка я посрещна след една година раздяла

Когато се върнала вкъщи, тя получила голяма доза „кучешка любов“

Стотици полети са отменени във Великобритания заради наближаващата буря „Денис“ Стотици полети са отменени във Великобритания заради наближаващата буря „Денис“

"Изи джет" е отменила 230 полета, което ще засегне около 40 000 пътници

В САЩ подговят 150 млн. дози ваксина срещу коронавирус В САЩ подговят 150 млн. дози ваксина срещу коронавирус

Очаква се да са готови до ноември

Осман Октай Осман Октай Гешев легитимира бездействието на институциите по модела на Борисов Виц на деня Виц на деня - Тате, а царете имат ли мания за величие?
- Случва се понякога.
- А за кой се мислят тогава?
- За народа.
Виц на деня Виц на деня За момичетата детството свършва тогава, когато ги викнат в кухнята не да ядат, а да готвят. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е град?
Много селяни на едно място.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори