×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • БАБХ изтегли от пазара над 250 кг румънска пушена риба
  • Догодина цените на имотите ще останат на сегашното ниво и една от причините ще е очакваното покачване на лихвите по кредитите
  • Близо 731 млн. евро са изпратените у нас пари от емигранти до края на юли, отчита статистиката на БНБ
  • До края на юли емигрантите са пратили в България близо 731 млн. евро
  • Днес се провежда състезанието за "Писта Бургас"
НА ЖИВО

Папата у нас: какво искаше да ни каже и защо Синодът се държа като агентура на ДС


Папата у нас: какво искаше да ни каже и защо Синодът се държа като агентура на ДС
Проявите на папата у нас са и поредно политическо послание на Запада към Изтока у нас
07 Май 2019, Вторник, 11:58 ч.
Автор: Григор ЛИЛОВ

На площада беше казано и предупреждение, беше отправен и призив към народа, който обаче този народ не дочу

Папата у нас: какво не забелязахме? Според мен сред основните акценти в неговите прояви у нас бяха притеснението за демографския колапс на една християнска държава и тази опасност и за Европа темата за греховете и за прошката, адресирана към родните елити.

Много често се забравя, че Папата е не само религиозен водач на католиците – един милиард хора по света, но и сред най-могъщите световни лидери. Ватикана има много силно културно и обществено, следователно и политическо влияние в няколко европейски държави, в цяла Латинска Америка и присъствие чрез своите общности в огромна част от държавите по света.

Затова посланията, направени у нас, трябва да се четат и с техния политически подтекст.

Безспорно е, че те са поредна стъпка за формиране на обществено мнение сега и тук – и в България за единение в действията на религиите за утвърждаване на общите им ценности или както каза папата в гр. Раковски:

“Монс. Йовчев ме помоли да Ви помогна да „гледате с очите на вярата и любовта“. Преди всичко бих искал да ви благодаря за това, че вие помогнахте на мен да видя по-добре и да разбера още по-добре причината, поради която тази земя е била толкова обичана и важна за папа Йоан ХХIII, където Господ подготви онова, което щеше да стане важна стъпка по нашия църковен път. Сред Вас се породи това силно приятелство към православните братя, което го тласна по път, способен да създаде толкова желаното и крехко братство между хората и общностите.”

---------------------------------------------

Затова крайно неприятно впечатление ми направи отсъстието на какъвто и да е представител на Българската православна църква на общата проява на религиите у нас . молитвата за мир, както и само 15-те минути, отделени за общуване между двете църкви.

Всъщност БПЦ в лицето на Синода не е църква – той е поделение на бившата Държавна сигурност. (засега са обявени като агенти и доносници 11 от 15-те члена, а може и да са повече).

Само идиот би мислил, че този висш клир, който е толкова зависим от държавата у нас – дори чрез богатството си, чрез финансирането на тази структура, чрез данъчните облекчения, да не говорим за някои глави от НК, не би се подчинил и не би участвал в мероприятие на властта и целокупния политически елит, независимо от партийните му пристрастия. Следователно Партриарха и Синода изпълниха нечие чуждо и безпрекословно нареждане. Не е тайна откъде може да е дошло то.

---------------------------------------

Но заедно с това проявите на папата у нас са и поредно политическо послание на Запада към Изтока у нас.

Според мен, сред основните акценти в тях бяха притеснението за демографския и морален колапс на една християнска държава и тази опасност и за Европа, както темата за греховете и за прошката, адресирана пряко към родните елити.

Темата за демографският колапс на България дори беше откроена в повече от половината от словото му с намек за „усилията” на българските елити в този процес:

***** "Сега, в този исторически момент, 30 години след края на тоталитарния режим, който възпрепятстваше свободата и инициативите, България трябва да се справя с последиците на емиграцията, през последните десетилетия, на повече от два милиона нейни съграждани, напуснали страната в търсене на нови възможности за работа.

В същото време България – както и редица други страни от Стария континент – трябва да държи сметка за онова, което може да се нарече нова зима: демографската, паднала като ледена завеса над голяма част от Европа, последица от намаленото доверие в бъдещето. Следователно спадът на ражданията, който се прибавя към интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяването и напускането на много села и градове.

Уважаеми господин Президент,

запознат съм с усилията, с които управниците на страната вече години наред се стремят да създават условия, при които, най-вече младите хора, да не са принудени да емигрират. Бих искал да Ви окуража да продължавате по този път, да полагате всякакви усилия за създаване на благоприятни условия, за да могат младежите да инвестират свежата си енергия и да програмират личното си и семейно бъдеще, намирайки в родината си условията, които ще им позволят достоен живот."

На площада беше казано и предупреждение - много актуално за сегашното ни време и действията на някои политически сили у нас:

***** "Господ знае колко силно е за нас изкушението да се върнем към нещата от преди. Мрежите на Петър, също като Лука от Египет (Чис. 11, 5), в Библията са символ на изкушението от носталгията за миналото, на това да върнем назад нещо, което вече сме оставили. Пред опитите от провала, от скръбта и дори от факта, че нещата не са такива, както се надяваме, се явява винаги едно фино и опасно изкушение, което подтиква към обезсърчение и отчаяние. Това е психологията на гробницата, оцветяваща всичко с цветовете на примирението, привързвайки ни към сладникавата тъга, която като молец разяжда всяка надежда. Така се развива най-голямата заплаха, която може да се вкорени в лоното на една общност: сивият житейски прагматизъм, в който привидно всичко върви нормално, но в действителност вярата се изчерпва и дегенерира в дребнавост (Апостолическо насърчение Evangelii gaudium, 83)."

 

Беше отправен и призив към народа, който обаче този народ не дочу:

***** "Бог изненадва. Господ на изненадите е този, който приканва не само да се изненадваме, а да реализираме изненадващи неща.

Господ на изненадата е този, който счупва парализиращата затвореност, връщайки отново дързостта, способна да преодолее подозрението, недоверието и страха, който се крие зад думите: „винаги е правено така“.

Да, признавам, че съществуват ситуации и моменти, твърде тежки и несправедливи, но тези хора не остават бездейни, уплашени или, което е още по-лошо, подхранващи чувства на недоверие, на тегоба или неприязън, тъй като тези неща вредят на душата, като отслабват надеждата и пречат на всяко възможно решение. ... Както бе казал папа Йоан ХХIII: „Никога не съм видял песимист, който да е направил нещо добро“.

Хубаво е да се знае, че можете да разчитате на една велика преживяна история, но още по-хубаво е да имате съзнанието, че на Вас се пада на напишете това, което занапред ще стане.

ГРЕХОВЕ И ЕВЕНТУАЛНА ПРОШКА

Темата за греховете и прошката беше засегната още в първите думи на словото му на големия площад:

***** „Благодаря на господин Президента за любезните думи, с които се обърна към мен, посрещайки ме на този исторически площад, който носи името на българския държавник Атанас Буров, понесъл строгостта на един режим, неприемащ свободата на мисълта.”

Тя се разви по-нашироко в празничната литургия и в град Раковски при церемонията по приемането на първото причастие:

***** "Изповядвам пред Всемогъщия бог и пред Вас, братя и сестри, че много съгреших с мисли, думи, дела и опущения.

Моя вина, моя вина, моя преголяма вина.

Господи Исусе, погледни на нашата държава! Нека управниците да работят за истинското благо на всички, гражданите да се отворят за взаимопощ и между нас да царува мир и братство. ... нека грешниците се откажат от злото и всеки човек да изпита радостта от своето опрощение.

(бел. това беше повторено дословно и в град Раковски при литургията и приемането на първото причастие)

*********************************************

Според мен на елита беше казано, че смяната на досегашните му политики е наложителна за спасението му – не само в религиозен план. Мисля обаче, че те въобще не разбраха този призив-предупреждение.

Като потвърждение за анализа ми ще отбележа, че в Македония посланието е също е специфично и с политически подтекст. Например това:

 

***** ... Во ония дни Стефан им говореше на народот, старешените и писмознанците: Тврдоглави и необрезани по сърцето и ушите!

... Господи Исусе, извор на вистинското заеднишство, победи ги сите видове на злоба и омраза, осветли ни ги срцата и води не кон воспоставуванье на автентични, братски односи."


В категории: Животът


15
Коментара по темата
15.
Реалист до 1
08.05.2019 11:03:57
0
2
не е лошо и по въпроса за педофилията да се каже на българите, които са заслепени от врачки като Ванга и въпреки че, са православието е една мини-секта(но богоугодна да подчертая като смисъл, не като управление).
Вие имате ли си представа че само броя на католическите свещенници към момента е 500 000. Че толкова праволсавни няма дето на църква ходят редовно в неделя в целия свят. Вие мислите ли, че от 500 000 няма да има паднали духом хора, дали педофили или други подобни?
на 80 млн. Германия имаше 4 случая и ги раздухаха като че всеки свещенник е такъв. Мен лично ме притеснява как от 6 монаха 5 са изявени хомосексуалисти и се пускат в интернет , което господарите на ефира дадаха 1:1. Просто процента е смазващ. Дим Дуков също е бил монах от БПЦ и той знае.
14.
Реалист
08.05.2019 10:53:27
1
2
Много правилно БПЦ е поделение на ДС за жалост. Както и цялата ПЦ е поделение на КПСС а Путин е шефа. И не разбирам как една мини-деноминация от има няма 5% християните които са ортодоксалните имат претенциите другите да са ерес, при положение , че всички знаем къде е възникнала църквата, къде са били св.Петър и Павел и къде до ден днешен си е останала. Ако небеше трагично щеше да е смешно
13.
Мисирков
08.05.2019 09:24:41
1
2
Нащи попове са руски кавали до един и политицити също
12.
Мах им
07.05.2019 23:27:28
1
3
Прост народ-слаба държава !
11.
Ra4
07.05.2019 21:59:54
4
4
Бургазлия,отиди и се хвърли от моста. И остани там. Човека каза умни неща. Умните ще ги разберат,тъпаците като тебе,явно не са. Като нямате уши за такива думи,що не отидите до хоремака да си пиете пърцуцата и оставите божиите дела на разбиращите и чуващите. Господ и на вас ще ви прости. Споко.
10.
бургазлия
07.05.2019 19:45:47
1
8
… a между другото папата отлично знае условията при които може да стане обединение на църквите и да падне схизмата, но не обели дума за това.
Неясно как някои са си втълпили, че той е "ЗА" обединението на църквите и надълго и нашироко разсъждават върху това.
9.
бургазлия
07.05.2019 19:38:22
7
11
Папата се прави на шоу звезда и прави бляскави турнета за да докарва по-семплите люде до телешки екстаз...и явно успява. Обаче това не беше ли удобния папа за педофилската и хомо- мафията в Курията, която все още неясно как свали приживе предишния папа Рацингер и постави удобния им готин Франциск. Не е ли този папа, който преди миналия Великден светотатно изми краката на нехристияни, а наскоро каза, че хомосексуалистите били благословени от Бога, защото той ги бил направил такива. Не знам в коя Библия го е чел Папата, защото в моята Библия пише, че това е тежък грях и Господ такива ги изгаря като в Содом и Гомор. Същия Папа подкрепя мигрантите и се прави на дръж ми шапката, че са всъщност от друга вяра, враждебна на християнството и крайната им цел е да изтрият християнството от Европа. Иначе на турнетата е много готин и дрънка за мир и любов като някое хипи от 60-те. Само дето е с по-къса коса и се къпе по-редовно. Подставено лице, играе си добре играта приспиване на тълпата и за затриване на християнството и западната цивилизация.
8.
klavdij
07.05.2019 19:09:56
3
7
.............Още в края на 1199 г. Калоян получава писмо от папа Инокентий III, който се надява да присъедини България към лоното на Римокатолическата църква........трябва да се помни ИСТОРИЯТА и знае.
НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО В ТОЗИ ЖИВОТ КОЛКОТО И МИЛОВИДНИ ДА ИЗГЛЕЖДА И ДА Е С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ.
7.
TWICER
07.05.2019 16:08:30
5
20
КОГАТО ИЗРАВНИМ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ С КАТОЛИЧЕСКА ЕВРОПА ХРИСТИЯНСТВОТО ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ.ТОВА РАЗДЕЛЕНИЕ Е ОТ ВЕКОВЕ ,ЗАЩО НЕ НИ ПОМОГНАХА ПРИ НАШЕСТВИЕТО НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ,А СЕ ОБЕДИНИХА ПРИ ОБСАДАТА НА ВИЕНА 1529 год.
6.
майнак
07.05.2019 15:01:46
9
20
За всички идиоти които казват че ние сме православна държава и не трябва да имаме нищо общо с тия "еритици". Ами нали едно от нещата на които ни учи Бог е единство и доброта. Господ на кое ще е по доволен - да се чепкаме за някакви формалности като това дали произхощда от отца и светив дух или не. Или на това да сме единни, да се стараем да бъдем добри. Та нали Бог за нас е един. Религията ни учи на морал и доброта. Що за христяни сме като се бием в гърдите че сме единствени и несравними. Ватикана протяга ръка на Синода вече колко десетилетия, а ние се държим като ущипани булки. Дано някой ден се слеем и загърбим различията и тъмнината на нашите сърца се разсее веднъж завинаги.
5.
морски
07.05.2019 14:50:15
4
4
Г-н Лилов, не сте прави, и всички от Вас не са прави, и цялата Ви рода да 9-то... не е права...
4.
ПОЗОР!
07.05.2019 14:49:07
9
26
Защо Синодът се държа като агентура на ДС?

Ами защото са си такива!
3.
TWICER
07.05.2019 14:27:59
24
12
ВАТИКАНА Е ИНСТРУМЕНТ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО СТАТУКВО ,КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЗА СВЕТИЯ СИНОД НА БПЦ, НЕКА ОСТАВИМ ЦЪРКОВНИТЕ ДЕЛА И ДА НЕ ДОПУСНЕМ СОРОСОИЗМА ДА КАТЕГОРИЗИРА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БПЦ ! ! ! !
2.
С
07.05.2019 12:55:25
7
21
Папата да беше видял простащината на Бургаския поп дето на храма ни още има останки от скъсани некролози непочистени по стените, плочките пускат замаската, всичко е направено по най грозен евтин начин, убихте храма на Тоскани с некадърността си.
Папата дойде да ви покаже че религията може да е прецизна и образована, а не заспала и абдикирала като на Бургаските църкви. Папата дойде да ви покаже как се служи на Господ и на България.
А да видим дали храмовете ще блеснат и поповете ще станат лидери — надали!!!
Те не четат, не пътуват не се интересуват.
1.
не
07.05.2019 12:38:35
24
11
може да не е изгоряло някое българско дете от тия педофили
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Димитър Николов натрупа умора и е време да се оттегли, д-р Миразчийски е доказан стратег и управленец Димитър Николов натрупа умора и е време да се оттегли, д-р Миразчийски е доказан стратег и управленец

Монополът на ГЕРБ в Бургас е проблем, смята журналистката

С 56 електробуса последно поколение ще се чака по-малко на спирките С 56 електробуса последно поколение ще се чака по-малко на спирките

От тази година Бургас обучава и собствени специалисти по „Електрически транспортни средства“

Ужас! БМВ и Тойота се помляха край важен исторически паметник Ужас! БМВ и Тойота се помляха край важен исторически паметник

По първоначална информация има трима души, откарани за преглед в болница

Жена печели "Маскираният певец" Жена печели "Маскираният певец"

Прея, която се крие под маската на Пеперудата, Людмила Сланева-Локо, която е Пчелата и Дивна, която вече ясно разкри, че е Пилето, са най-вероятните претендентки

Старт на „Писта Бургас”! Вижте зрелищната надпревара Старт на „Писта Бургас”! Вижте зрелищната надпревара

В категория „Серия спорт” русенецът Искрен Веселинов успя да защити първото място през цялото състезание

Райна носи брутални ментета Райна носи брутални ментета

Фолкпевицата се облича се за 20 лева с най-ниско качество фалшификати

Осъждан за побой над жена и гавра с полицай стана лице на феновете на „Нефтохимик“ Осъждан за побой над жена и гавра с полицай стана лице на феновете на „Нефтохимик“

Манол Петров е назначен на заплата за връзка между клуба и привържениците

Врачката на Берлускони се тунингова изцяло Врачката на Берлускони се тунингова изцяло

Теодора Стефанова наду пазва и джуки, има и нови зъби

Колко струва почивката на Преслава в Дубай Колко струва почивката на Преслава в Дубай

Звездата и половинката й са отседнали в 5-звезден хотел и посещават някои от най-скъпите заведения в емирството

Мара Отварачката - новата на Кирил Десподов Мара Отварачката - новата на Кирил Десподов

С 14 години по-младия от нея футболист само се забавлявала, а и той изобщо не държал връзката им да става публична, твърдят близки на певицата

 

Борис Джонсън бе обвинен, че действа в "стил Тръмп" Борис Джонсън бе обвинен, че действа в "стил Тръмп"

В ЕС готвят отговор на трите писма от британския премиер за ново отлагане на Brexit

Стивън Кинг превръща дома си в музей Стивън Кинг превръща дома си в музей Сградата е магнит за поклонници на майстора на литературния хорър Британският парламент отново отложи Brexit Британският парламент отново отложи Brexit

Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието

Извънредно положение в Чили заради по-скъп билет за метрото Извънредно положение в Чили заради по-скъп билет за метрото

Властите се принудиха да затворят всички 136 станции на подземния транспорт в Сантяго

Полицията задържа "телефонния терорист", съобщил за бомба в самолет Полицията задържа "телефонния терорист", съобщил за бомба в самолет

Фалшивият сигнал за бомба може да е подаден от закъснял пътник

Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България

Икономистът нарече валутата най-голямата грешка в историята

Британският парламент заседава за сделката при Brexit Британският парламент заседава за сделката при Brexit

Премиерът ще се изправи пред дълбоко разделена камара

Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване

Aлгopитъмът на криптовалутата e зaдaдeн eдинcтвeнo дo 21 млн. битĸoйнa

Безредиците в Барселона продължават – водни оръдия и сблъсъци в поредния ден на протест Безредиците в Барселона продължават – водни оръдия и сблъсъци в поредния ден на протест

За да разпръсне протестиращите, полицията употреби и гумени куршуми и палки

Япония вече ще внася наше птиче месо Япония вече ще внася наше птиче месо

Забраната за внос от България беше от 2017 г.

Гриша ГАНЧЕВ Гриша ГАНЧЕВ Борисов показа нулева толерантност към корумпираните изчадия Виц на деня Виц на деня Две блондинки се качват на автобус.
Едната пита шофьора:
– Господине, мога ли с този автобус да стигна до железопътната гара?
– Не! – отговаря шофьорът.
– А аз? – пита другата.
Виц на деня Виц на деня - О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?!
- Мача гледа ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Детегледачка от Перник бе приета в "Пирогов" по спешност, след като се опита да отнеме от 6-месечно бебе плюшения му винкел.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори