×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Папата у нас: какво искаше да ни каже и защо Синодът се държа като агентура на ДС


Папата у нас: какво искаше да ни каже и защо Синодът се държа като агентура на ДС
Проявите на папата у нас са и поредно политическо послание на Запада към Изтока у нас
07 Май 2019, Вторник, 11:58 ч.
Автор: Григор ЛИЛОВ

На площада беше казано и предупреждение, беше отправен и призив към народа, който обаче този народ не дочу

Папата у нас: какво не забелязахме? Според мен сред основните акценти в неговите прояви у нас бяха притеснението за демографския колапс на една християнска държава и тази опасност и за Европа темата за греховете и за прошката, адресирана към родните елити.

Много често се забравя, че Папата е не само религиозен водач на католиците – един милиард хора по света, но и сред най-могъщите световни лидери. Ватикана има много силно културно и обществено, следователно и политическо влияние в няколко европейски държави, в цяла Латинска Америка и присъствие чрез своите общности в огромна част от държавите по света.

Затова посланията, направени у нас, трябва да се четат и с техния политически подтекст.

Безспорно е, че те са поредна стъпка за формиране на обществено мнение сега и тук – и в България за единение в действията на религиите за утвърждаване на общите им ценности или както каза папата в гр. Раковски:

“Монс. Йовчев ме помоли да Ви помогна да „гледате с очите на вярата и любовта“. Преди всичко бих искал да ви благодаря за това, че вие помогнахте на мен да видя по-добре и да разбера още по-добре причината, поради която тази земя е била толкова обичана и важна за папа Йоан ХХIII, където Господ подготви онова, което щеше да стане важна стъпка по нашия църковен път. Сред Вас се породи това силно приятелство към православните братя, което го тласна по път, способен да създаде толкова желаното и крехко братство между хората и общностите.”

---------------------------------------------

Затова крайно неприятно впечатление ми направи отсъстието на какъвто и да е представител на Българската православна църква на общата проява на религиите у нас . молитвата за мир, както и само 15-те минути, отделени за общуване между двете църкви.

Всъщност БПЦ в лицето на Синода не е църква – той е поделение на бившата Държавна сигурност. (засега са обявени като агенти и доносници 11 от 15-те члена, а може и да са повече).

Само идиот би мислил, че този висш клир, който е толкова зависим от държавата у нас – дори чрез богатството си, чрез финансирането на тази структура, чрез данъчните облекчения, да не говорим за някои глави от НК, не би се подчинил и не би участвал в мероприятие на властта и целокупния политически елит, независимо от партийните му пристрастия. Следователно Партриарха и Синода изпълниха нечие чуждо и безпрекословно нареждане. Не е тайна откъде може да е дошло то.

---------------------------------------

Но заедно с това проявите на папата у нас са и поредно политическо послание на Запада към Изтока у нас.

Според мен, сред основните акценти в тях бяха притеснението за демографския и морален колапс на една християнска държава и тази опасност и за Европа, както темата за греховете и за прошката, адресирана пряко към родните елити.

Темата за демографският колапс на България дори беше откроена в повече от половината от словото му с намек за „усилията” на българските елити в този процес:

***** "Сега, в този исторически момент, 30 години след края на тоталитарния режим, който възпрепятстваше свободата и инициативите, България трябва да се справя с последиците на емиграцията, през последните десетилетия, на повече от два милиона нейни съграждани, напуснали страната в търсене на нови възможности за работа.

В същото време България – както и редица други страни от Стария континент – трябва да държи сметка за онова, което може да се нарече нова зима: демографската, паднала като ледена завеса над голяма част от Европа, последица от намаленото доверие в бъдещето. Следователно спадът на ражданията, който се прибавя към интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяването и напускането на много села и градове.

Уважаеми господин Президент,

запознат съм с усилията, с които управниците на страната вече години наред се стремят да създават условия, при които, най-вече младите хора, да не са принудени да емигрират. Бих искал да Ви окуража да продължавате по този път, да полагате всякакви усилия за създаване на благоприятни условия, за да могат младежите да инвестират свежата си енергия и да програмират личното си и семейно бъдеще, намирайки в родината си условията, които ще им позволят достоен живот."

На площада беше казано и предупреждение - много актуално за сегашното ни време и действията на някои политически сили у нас:

***** "Господ знае колко силно е за нас изкушението да се върнем към нещата от преди. Мрежите на Петър, също като Лука от Египет (Чис. 11, 5), в Библията са символ на изкушението от носталгията за миналото, на това да върнем назад нещо, което вече сме оставили. Пред опитите от провала, от скръбта и дори от факта, че нещата не са такива, както се надяваме, се явява винаги едно фино и опасно изкушение, което подтиква към обезсърчение и отчаяние. Това е психологията на гробницата, оцветяваща всичко с цветовете на примирението, привързвайки ни към сладникавата тъга, която като молец разяжда всяка надежда. Така се развива най-голямата заплаха, която може да се вкорени в лоното на една общност: сивият житейски прагматизъм, в който привидно всичко върви нормално, но в действителност вярата се изчерпва и дегенерира в дребнавост (Апостолическо насърчение Evangelii gaudium, 83)."

 

Беше отправен и призив към народа, който обаче този народ не дочу:

***** "Бог изненадва. Господ на изненадите е този, който приканва не само да се изненадваме, а да реализираме изненадващи неща.

Господ на изненадата е този, който счупва парализиращата затвореност, връщайки отново дързостта, способна да преодолее подозрението, недоверието и страха, който се крие зад думите: „винаги е правено така“.

Да, признавам, че съществуват ситуации и моменти, твърде тежки и несправедливи, но тези хора не остават бездейни, уплашени или, което е още по-лошо, подхранващи чувства на недоверие, на тегоба или неприязън, тъй като тези неща вредят на душата, като отслабват надеждата и пречат на всяко възможно решение. ... Както бе казал папа Йоан ХХIII: „Никога не съм видял песимист, който да е направил нещо добро“.

Хубаво е да се знае, че можете да разчитате на една велика преживяна история, но още по-хубаво е да имате съзнанието, че на Вас се пада на напишете това, което занапред ще стане.

ГРЕХОВЕ И ЕВЕНТУАЛНА ПРОШКА

Темата за греховете и прошката беше засегната още в първите думи на словото му на големия площад:

***** „Благодаря на господин Президента за любезните думи, с които се обърна към мен, посрещайки ме на този исторически площад, който носи името на българския държавник Атанас Буров, понесъл строгостта на един режим, неприемащ свободата на мисълта.”

Тя се разви по-нашироко в празничната литургия и в град Раковски при церемонията по приемането на първото причастие:

***** "Изповядвам пред Всемогъщия бог и пред Вас, братя и сестри, че много съгреших с мисли, думи, дела и опущения.

Моя вина, моя вина, моя преголяма вина.

Господи Исусе, погледни на нашата държава! Нека управниците да работят за истинското благо на всички, гражданите да се отворят за взаимопощ и между нас да царува мир и братство. ... нека грешниците се откажат от злото и всеки човек да изпита радостта от своето опрощение.

(бел. това беше повторено дословно и в град Раковски при литургията и приемането на първото причастие)

*********************************************

Според мен на елита беше казано, че смяната на досегашните му политики е наложителна за спасението му – не само в религиозен план. Мисля обаче, че те въобще не разбраха този призив-предупреждение.

Като потвърждение за анализа ми ще отбележа, че в Македония посланието е също е специфично и с политически подтекст. Например това:

 

***** ... Во ония дни Стефан им говореше на народот, старешените и писмознанците: Тврдоглави и необрезани по сърцето и ушите!

... Господи Исусе, извор на вистинското заеднишство, победи ги сите видове на злоба и омраза, осветли ни ги срцата и води не кон воспоставуванье на автентични, братски односи."


В категории: Животът


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
15
Коментара по темата
15.
Реалист до 1
08.05.2019 11:03:57
0
2
не е лошо и по въпроса за педофилията да се каже на българите, които са заслепени от врачки като Ванга и въпреки че, са православието е една мини-секта(но богоугодна да подчертая като смисъл, не като управление).
Вие имате ли си представа че само броя на католическите свещенници към момента е 500 000. Че толкова праволсавни няма дето на църква ходят редовно в неделя в целия свят. Вие мислите ли, че от 500 000 няма да има паднали духом хора, дали педофили или други подобни?
на 80 млн. Германия имаше 4 случая и ги раздухаха като че всеки свещенник е такъв. Мен лично ме притеснява как от 6 монаха 5 са изявени хомосексуалисти и се пускат в интернет , което господарите на ефира дадаха 1:1. Просто процента е смазващ. Дим Дуков също е бил монах от БПЦ и той знае.
14.
Реалист
08.05.2019 10:53:27
1
2
Много правилно БПЦ е поделение на ДС за жалост. Както и цялата ПЦ е поделение на КПСС а Путин е шефа. И не разбирам как една мини-деноминация от има няма 5% християните които са ортодоксалните имат претенциите другите да са ерес, при положение , че всички знаем къде е възникнала църквата, къде са били св.Петър и Павел и къде до ден днешен си е останала. Ако небеше трагично щеше да е смешно
13.
Мисирков
08.05.2019 09:24:41
1
2
Нащи попове са руски кавали до един и политицити също
12.
Мах им
07.05.2019 23:27:28
1
3
Прост народ-слаба държава !
11.
Ra4
07.05.2019 21:59:54
4
4
Бургазлия,отиди и се хвърли от моста. И остани там. Човека каза умни неща. Умните ще ги разберат,тъпаците като тебе,явно не са. Като нямате уши за такива думи,що не отидите до хоремака да си пиете пърцуцата и оставите божиите дела на разбиращите и чуващите. Господ и на вас ще ви прости. Споко.
10.
бургазлия
07.05.2019 19:45:47
1
8
… a между другото папата отлично знае условията при които може да стане обединение на църквите и да падне схизмата, но не обели дума за това.
Неясно как някои са си втълпили, че той е "ЗА" обединението на църквите и надълго и нашироко разсъждават върху това.
9.
бургазлия
07.05.2019 19:38:22
7
11
Папата се прави на шоу звезда и прави бляскави турнета за да докарва по-семплите люде до телешки екстаз...и явно успява. Обаче това не беше ли удобния папа за педофилската и хомо- мафията в Курията, която все още неясно как свали приживе предишния папа Рацингер и постави удобния им готин Франциск. Не е ли този папа, който преди миналия Великден светотатно изми краката на нехристияни, а наскоро каза, че хомосексуалистите били благословени от Бога, защото той ги бил направил такива. Не знам в коя Библия го е чел Папата, защото в моята Библия пише, че това е тежък грях и Господ такива ги изгаря като в Содом и Гомор. Същия Папа подкрепя мигрантите и се прави на дръж ми шапката, че са всъщност от друга вяра, враждебна на християнството и крайната им цел е да изтрият християнството от Европа. Иначе на турнетата е много готин и дрънка за мир и любов като някое хипи от 60-те. Само дето е с по-къса коса и се къпе по-редовно. Подставено лице, играе си добре играта приспиване на тълпата и за затриване на християнството и западната цивилизация.
8.
klavdij
07.05.2019 19:09:56
3
7
.............Още в края на 1199 г. Калоян получава писмо от папа Инокентий III, който се надява да присъедини България към лоното на Римокатолическата църква........трябва да се помни ИСТОРИЯТА и знае.
НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО В ТОЗИ ЖИВОТ КОЛКОТО И МИЛОВИДНИ ДА ИЗГЛЕЖДА И ДА Е С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ.
7.
TWICER
07.05.2019 16:08:30
5
20
КОГАТО ИЗРАВНИМ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ С КАТОЛИЧЕСКА ЕВРОПА ХРИСТИЯНСТВОТО ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ.ТОВА РАЗДЕЛЕНИЕ Е ОТ ВЕКОВЕ ,ЗАЩО НЕ НИ ПОМОГНАХА ПРИ НАШЕСТВИЕТО НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ,А СЕ ОБЕДИНИХА ПРИ ОБСАДАТА НА ВИЕНА 1529 год.
6.
майнак
07.05.2019 15:01:46
9
20
За всички идиоти които казват че ние сме православна държава и не трябва да имаме нищо общо с тия "еритици". Ами нали едно от нещата на които ни учи Бог е единство и доброта. Господ на кое ще е по доволен - да се чепкаме за някакви формалности като това дали произхощда от отца и светив дух или не. Или на това да сме единни, да се стараем да бъдем добри. Та нали Бог за нас е един. Религията ни учи на морал и доброта. Що за христяни сме като се бием в гърдите че сме единствени и несравними. Ватикана протяга ръка на Синода вече колко десетилетия, а ние се държим като ущипани булки. Дано някой ден се слеем и загърбим различията и тъмнината на нашите сърца се разсее веднъж завинаги.
5.
морски
07.05.2019 14:50:15
4
4
Г-н Лилов, не сте прави, и всички от Вас не са прави, и цялата Ви рода да 9-то... не е права...
4.
ПОЗОР!
07.05.2019 14:49:07
9
26
Защо Синодът се държа като агентура на ДС?

Ами защото са си такива!
3.
TWICER
07.05.2019 14:27:59
24
12
ВАТИКАНА Е ИНСТРУМЕНТ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО СТАТУКВО ,КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЗА СВЕТИЯ СИНОД НА БПЦ, НЕКА ОСТАВИМ ЦЪРКОВНИТЕ ДЕЛА И ДА НЕ ДОПУСНЕМ СОРОСОИЗМА ДА КАТЕГОРИЗИРА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БПЦ ! ! ! !
2.
С
07.05.2019 12:55:25
7
21
Папата да беше видял простащината на Бургаския поп дето на храма ни още има останки от скъсани некролози непочистени по стените, плочките пускат замаската, всичко е направено по най грозен евтин начин, убихте храма на Тоскани с некадърността си.
Папата дойде да ви покаже че религията може да е прецизна и образована, а не заспала и абдикирала като на Бургаските църкви. Папата дойде да ви покаже как се служи на Господ и на България.
А да видим дали храмовете ще блеснат и поповете ще станат лидери — надали!!!
Те не четат, не пътуват не се интересуват.
1.
не
07.05.2019 12:38:35
24
11
може да не е изгоряло някое българско дете от тия педофили
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори