×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас се надига срещу Стратегията за детето: Да не допуснем Норвежкото еничарство!


Бургас се надига срещу Стратегията за детето: Да не допуснем Норвежкото еничарство!
Родители от Бургас се обявиха против стратегията, която ще застраши всяко семейство
04 Май 2019, Събота, 21:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Стягат голям протест за 11-ти май

"Отнеха почти всичко на България. Останаха само децата, не позволявайте да отнемат и тях чрез "Норвежкото еничарство"". Това призоваха бургаски майки, които изпратиха емоционалната си позиция срещу Националната стратегия за детето, която сега спряна след общественото, но съмненията са, че съвсем скоро ще се направи опит за тихото й прокарване.

Заради това бургаските майки, родители и граждани искат да покажат, че са против стратегическия документ, натрапван ни от ЕС. Таня Андонова и Жулиета Иванова са организаторките на протеста, който ще се проведе на 11 май в центъра на Бургас.

 "Правата на родителите са грубо потъпкани. Ние сме твърдо за защитата на българските деца, правото им да израснат в семейства и да бъдат предпазени от домашно насилие. Това обаче не бива да става за сметка на стотици хилядите загрижени  за децата си български родители, които много лесно и неправомерно могат да попаднат под субективните интерпретации на подобни стратегии", категорични са Таня и Жулиета.

Ето какви са техните притестения: 

1. Изземване на родителските права в полза на държавата.

Стратегията пренебрегва в значителна степен конституционните права на родителите, прехвърляйки ги на държавата в лицето на държавните и социалните служители. Тя определя кое е вредното за децата на база на много общи и недефинирани в закона термини, което дава възможност за сериозни злоупотреби. 

В центъра на чиновническото внимание е поставено детето, не семейството. Семейството се изключва и се противопоставя на детето. Родителят няма правото да откаже на детето да „се информира“ независимо от източника, няма право да го коригира и трябва на всяка цена да се съобрази с мнението на детето си, вместо да изпълнява своята традиционна роля на авторитет. 

Приема се, че детето е съвършено същество, което не допуска грешки и с желанието на което родителят трябва да се съгласи, ако не иска да попадне под ударите на закона. Правото на подобен вид решения се прехвърля в ръцете на социалните служители, съдиите и кметовете, които могат да влязат по всяко време директно през вратата на което и да е българско семейство и то на база на субективни преценки.

2. Проява на дискриминация към родителите и потъпкване на техните най-основни човешки права

В Стратегията, държавните политики, свързани с децата, са равнопоставени с родителските грижи. Насърчава се търсенето и намирането на причини за отнемане на децата от техните семейства.

Изследванията и историята са категорични, че най-добрата грижа, защита и подкрепа, децата получават в семейството си. Никоя социална услуга, която обществото би могло да предостави в тази област, не може да има приоритет пред семейството. Пример в тази посока е заложеният принцип, че с постъпването на детето в ясла, грижата за него се измества от „публични институции, други деца и възрастни“. Конституционното право на родителите е заменено с държавна и институционална грижа, което намираме за силно обезпокоително.

В тази посока стратегията предвижда „набиране на информация по различен начин и повод“ за децата и техните родители. Правата на родителите се свеждат до грижа за децата. Всичко, свързано с „липса на грижи или небрежно отношение“ (субективни твърдения) се наказва с цялата строгост на закона.

Стратегията пряко нарушава Конституцията на Република България, според която в Чл.47(1) „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата“. „Подпомага“ означава, че държавата няма правото да изземва правата на родителите, без доказана вина, а да ги счита за невинни до доказване на противното.

Протокол 1, чл.2, от Европейската Конвенция за Защита Правата на Човека и Основните Свободи, обнародван в ДВ, бр.137 от 1998 г., дословно гласи: „Никой не може да бъде лишен от правото на образование.

При изпълнението на функциите, поети от нея в областта на образованието и обучението, държавата уважава правото на родителите да дават на своите деца образование и обучение в съответствие със своите религиозни и философски убеждения.” Това показва, че държавата следва да зачита и уважава правото на родителите да отглеждат своите деца в съответствие със своите религиозни и философски убеждения през целия курс на образование.

Родителите, като хора, които обичат децата си най-много, са тези, които следва да вземат крайното решение при отглеждането, възпитанието и образованието на техните деца. Като най-добри защитници на правата на детето следва да бъдат считани неговите родители. Никой няма право да се самоназначава за защитник на правата на децата и техен представител пряко техните родители.

3. Възможност за бързо легално отнемане/отвличане на децата от страна на държавните служители

Едно дете може да бъде иззето насила от родителите си и настанено извън семейството, дори и само за това, че към него е проявено „небрежно отношение“, или е възпитавано по „вреден за развитието му начин“ – неясни и съмнителни формулировки. 

С новата стратегия се дават права на държавни служители от най-ниски нива, да злоупотребяват с родителите и децата им, взимайки решения основани на неясни дефиниции, правила и субективни идеи. Основен принцип във всяко добро законодателство е да бъдеш считан за невинен до доказване на противното.

Ние не виждаме този принцип приложен в Стратегията. Социалните служби, с помощта на полицията, ще могат да се намесват и да изземват децата преди дори да са били доказани обстоятелствата около конкретния казус. Родителят се приема за виновен по презумпция.

Виждаме ясно, как подобни политики водят до редица злоупотреби в някои европейски страни. Деца биват легално отвличани от социалните служби за това, че родител е повишил тон, пропуснал е имунизация или просто е дисциплинирал детето си. Поведението на социалните служители в страни като Норвегия (полицейските структури Барневарн), Швеция и Германия, се е превърнало в средство за контрол върху родителите.

Тази Стратегия продължава тенденциите през последните години за налагане на диктат от страна на държавата върху семейството! Държавата няма право да изземва права и отговорности от гражданите под никакъв претекст. Тъкмо обратното – необходимо е намаляване на административното регулиране.

4. Създаване на предпоставки за финансови злоупотреби и престъпления

Стратегията всъщност изгражда огромна и тежка структура за осъществяването на държавния контрол и добавя сериозна финансова тежест върху българския данъкоплатец, докато официално се твърди съкращаване на апарата и пестене на финансови средства.

Овластяват се държавни институции, новосъздадени съвети и комитети, които при определени обстоятелства и интереси, биха преследвали родителите и техните деца.

5. Пълно обхващане на децата в държавната образователна система и контрол на държавата върху програмите за ранно сексуално обучение

Според Стратегията, почти всички деца между 3-7 годишна възраст трябва да бъдат обхванати от държавната образователна система без никаква алтернатива.

Стратегията дори изисква 33% от децата между 0 и 3-годишна възраст да бъдат обхванати от услуги за ранно детско образование и грижа, което представлява насилствена институционализация на децата.

Предвижда се ранно сексуално обучение в и извън държавните училища. Програмите, свързани със сексуалното обучение (и не само) на децата в предучилищната група и училище, се оставят в ръцете на държавните служители, както и в ръцете на неправителствените организации (доставчиците на услуги), работещи с тях. Те включват насърчаване на сексуалното експериментиране, абортите, промяната на пола. (След въвеждането на джендър образователни програми в училищата на Великобритания, броят на децата, които искат да променят пола си чрез хормони и оперативно е нараснал 40 пъти за последните десет години.)

Дори по отношение на една толкова фундаментална сфера на образованието, родителите отново се лишават от техните основни права в пълно противоречие с международното право.

Държавата ще решава какво точно е сексуално образование, включително ще „образова“ децата, без съгласието на родителите им, как да сменят пола си и да извършват безопасно аборт. Стратегията отваря възможността за узаконяване на евтаназията на деца в риск, каквато практика се прилага в страни като Белгия.

Стратегията включва „Намаляване на броя на децата, живеещи в пренаселени жилища, до достигане на средните стойности на държавите в ЕС“в условията на една толкова сериозна демографска криза!

В заключение: „Националната стратегия за детето 2019-2030 г.” е изключително далеч от българската реалност, идентичност и история, за които семейната институция е изиграла ключова роля при съхраняване на самосъзнанието и оцеляване на българския народ през вековете. 

За българската нация ролята на родителите и семейството има фундаментално значение. С евентуалното прилагане на тази стратегия ще бъдат узаконени съмнителни европейски практики, водещи до разруха, контрол и отделяне на децата от техните семейства.

Стратегията не укрепва по никакъв начин семейната институция нито защитава най-добрия интерес на децата. Тя противоречи на Конституцията ни и на международното право. Като уреждаща вече съществуващи правни понятия и отношения тя е напълно излишна.  Ето защо ние призоваваме „Националната стратегия за детето 2019-2030 г.“ да бъде отхвърлена!


В категории: Животът


29
Коментара
29
Коментара по темата
29.
Frrrr
13.05.2019 13:58:53
1
2
Протестиращите доказват колко лесно може да бъде манипулиран един неук народ...
Заговориха за пефофили, за отнемане..
Боб реди накой за вашите деца....
Протестирате срещу нещо,което не разбирате, кво сте се наели бе хора? Срещу какво? Те социалните от години не вършат работа, баш сега вашите деца ще тръгнат да отнемат. Болни сте,честно...
28.
*********
10.05.2019 01:33:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
27.
Споменът
07.05.2019 18:13:07
0
0
Помня как родителите ми пушиха цигари всеки божи ден 20 години в същата стая в която живяхме,доста добри времена с доста трайни последици желая на всички подобни малоумници никога да не могат да имат деца и всеки път да им ги взимат
26.
Майка, която обича детето си
05.05.2019 22:02:47
0
1
Стига сте се плюли един друг, а си извадете задниците от там, където сте ги навряли и погледнете. ВИЖТЕ КАК ИСКАТ ДА НИ КРАДАТ ДЕЦАТА, да печелят от тях Пари. Спет, а после плюйте само във фейсбук. Цял живот и мачкат, а сега искат да ни смажат. Все повече започнах да уважавам циганите, защото се държат и не си поплюват, а ние българите се тъпчем един друг.
25.
Maria Miteva
05.05.2019 13:11:09
0
4
Maya Devi Dasi

Ако това е вярно, а може да се провери дали е вярно, то Закона за закрила на детето е публикуван НЕЗАКОННО в Държавен вестник ПРЕДИ да е минало гласуване в пленарна зала.

Maria Miteva
На 3.05 бях в Народното събрание по друг повод, но и да проверя кога са гласувани измененията в Закона за закрила на детето. Не са!!! Не е разглеждан в пленарна зала, не е гласуван, липсва в стенограми, липсва в сайта на Парламента !!! Как обаче го има в Държавен вестник? Предлагам администраторите да внесат официално питане в деловодството на Народното събрание
24.
истината
05.05.2019 12:58:22
2
7
Тя е спряна/засега /,но ще бъде тайно и тихомълком прокарана!Изобщо не се съмнявайте в това!
23.
Магдалена Симеонова
05.05.2019 12:44:05
1
5
Хора стратегията е спряна!!! https://nova.bg/news/view/2019/04/25/248433/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE
22.
Шибана Държава България
05.05.2019 11:53:22
3
10
Това е масов геноцид на Българския народ,изключвам гадните долни мангасари.

Ирландски закони
Норвежки закони
Инстанбулска конвенция
Гей бракове
Най майка им путката на тези уродоли човекоподобни изчядия

Ами вземете да въведете Ирландски заплати,Норвежка пенсия за пенсионерите,немско здравеопазване,да плащаш здравни и да получаваш на среща качествено обслужване и без допълнителни плащания.Въведете и турска инфраструктура на пътищата и магистралите хайде де да ви еба майката жалка сган.

Въведете духовноста,морала,въведете превенция за запазване на семейството,а не гей,джендъри и какво ли не друго.

Папата каза над 2.000.000 Българи са напуснали България над 2.000.000 разбрахте ли човекоподобни уроди.Ще ми въвежда въведе ти си 1-2 грама кокаин това което правите редовно и два манафа дето да ви бухат като прасета в някоя тоалетна ето това сте вие деградирали наркомани,алкохолици и ПЕДЕРАСИ.”С вие визирам абсолютни всички Гей БГ политици.”
21.
До 19
05.05.2019 11:39:13
2
11
Абе олигофрен ти къде живееш въобще?Ако ТИ или твоите съседи гледат прасета зад блока,крадат нафта или ламарина значи най вероятно живееш с Кумлука или Столипиново.Мангалите за Българи не ги броя.Това са едни и индийци от далечна Индия преди 500 години тези индийци са докарани от османската империя при нахлуването в Европа от Азия.Аз не бия жена си,най малко децата си,бих на бил такъв олигофрен като тебе.Дано да си 100 кг. минимум че да носиш на бой.
20.
КучеГончо
05.05.2019 11:13:29
1
1
Еничарите са елитната гвардия на султана. Съставена от поробени деца. От измежду тях се избират везирите, демек министрите, великия везир - министър-председателя, пашите - генерали и адмирали, висшите администратори в империята.
19.
Чичо Манчо
05.05.2019 10:31:31
11
10
Българите вече не харесват Европа.Не може вече да си бият децата и жената.Не може да пушат навсякъде.Не може да са на държавна работа и в петък да крадат тухли,нафта,ламарина и винкели. Не може да не издават касови бележки.Не може да гледат прасета зад блока...Не може да събарят стени и носещи колони в апартамента ...
18.
!!!
05.05.2019 10:29:36
2
6
Стратегията е спряна! Стига глулости.
17.
Днеско
05.05.2019 09:51:21
4
10
То бива чуждопоклонничество и криво разбрана демокрация, ама това вече е извън пътя. Що не разработим стратегия за взимане на норвежки заплати, бе? Или пък закон за задължителната педерастия и содомия.
16.
Фанта фен
05.05.2019 08:53:21
2
17
Хубаво е,да има ред и дисциплина!
Сега масово по:ресторанти,заведения и кафета е пълно с малки деца до късно вечерта!Това не е нормално!
15.
NFS
05.05.2019 00:21:21
12
11
Света си отива-реда се променя,вие се опитвате да спасявате България,която е просто територия от Света=променете себе си първо/българи,цигани,турци,руснаци/държавата-територията друг я ръководи,не народа..
14.
аз
05.05.2019 00:08:42
13
6
Какво общо има еничерствето!?
13.
Курти
04.05.2019 23:12:26
2
34
Този закон да важи, само за ромите, които, вместо да си изпратят децата на училище, те ги пращат да крадът, да скачат пред колите, да просят, да проституират, да ограбват и пребиват, самотни , стари хора, и т.н.!!!
12.
Ggg
04.05.2019 22:52:44
7
34
Дават майчинство 340 лв и мизерни детски. Тръгнали с норвежки закони да се занимават.
11.
Илияна
04.05.2019 22:50:00
3
34
Подкрепям протеста , да защитим децата си !!!
10.
Бай Чур
04.05.2019 22:47:09
9
13
пак гласувайте за НАС
9.
Бай Чур
04.05.2019 22:46:08
40
7
само ГЕРБ
8.
Чочо
04.05.2019 22:45:30
5
22
Подкрепете протеста!!!!
7.
*********
04.05.2019 22:37:48
3
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
XY
04.05.2019 22:26:55
10
12
Нали крадливият ви вожд с прякор Тиквата спря тази стратегия за децата, к'во пак ревете ?
5.
Stavri от Свазиленд
04.05.2019 22:10:48
25
11
Разбирам Гочо, живеем сред такива миризливи като теб.
4.
Gocho от Вануату
04.05.2019 22:08:20
14
44
В сегашна България - няма нищо общо с традицийте !
Сегащните родители са изроди - ишлеме !
Няма Никакви ценности !
Всичко е на парче - как ще продадем детето.!
Важното е да е близък с ГЕРБ или ДПС !
Друг зет не е актуален.!
Много е важно Колко къщи за гости има ?!
Ама нали свадба ще праим.? $
Разбирате ли в кви лайна живеете ?$
3.
bgchild
04.05.2019 22:02:59
8
36
Аз се учудвам защо ти, bgman, ръсиш мозък, без изобщо имаш представа за начина на работа норвежката агенция за закрила на детето. Там нещата наистина са извън пътя. Не че при нас всичко е по мед и масло, но за това да ти отнемат детето защото имало дефицит на вит В12(приемат, че не го гледаш както трябва) май не е нормално.
2.
bgman
04.05.2019 21:47:11
45
21
И затова не се учудвайте защо има толкова мутри в България, това са децата които са бити, на които е крещяно, и те смятат, че това е нормалното държание в обществото...
1.
bgman
04.05.2019 21:43:54
59
31
Абе, много сложно е написано, но да обобщя: тези бургаски "майки" искат да продължат да си пребиват децата на улицата, да им крещят като малоумни, защото децата си позволяват да им говорят, докато "майките" провеждат "важен" разговор по телефона или проверяват свръхважни новини във Фейсбука...
Няма държава, в която толкова да се крещи на децата както в България...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори