×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да разбием митовете: Руснаците не се оттеглят от българското Черноморие


Да разбием митовете: Руснаците не се оттеглят от българското Черноморие
81 114 руски граждани са придобили имоти в България за последните 20 години, а приблизително 636 (под 1% от тях) са продали
04 Май 2019, Събота, 16:00 ч.

Все пак се наблюдава спад на покупките, но той е незначителен, а в основата му е слабата рубла

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморието са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81 114 руски граждани са придобили имоти в България за последните 20 години, а приблизително 636 (под 1% от тях) са продали. Това са данни, предоставени от Агенцията по вписвания. А делът на желаещите да продават тепърва, съдейки по офертите на пазара, е максимум 9%, пише capital.bg

Що се отнася до цените наполовина, те са спрямо нивата, на които руският собственик някога е купил имота, или от цената, която очаква. Не става дума за допълнителен срив в пазарните цени на ваканционните имоти. Заради голямото предлагане и по-слабото търсене сега те и без друго са рекордно ниски - 400-500 евро на кв.м средно по Черноморието.

Руските купувачи намаляват

Макар да не е така черна, както се описва, картината с руските купувачи на имоти в България не е и особено слънчева. Безспорен е фактът, че руснаците, които от седем години насам вдъхновяват строителството по морето, с всяка измината година купуват все по-малко. През 2018 г. например имоти са придобили 75% по-малко руснаци, отколкото през пиковата за тях 2012 г. (виж таблицата). Пазарът не търпи празноти и макар руснаци да продават, купувачи има - преди всичко българи, но и други руснаци, украинци, поляци, румънци. От два-три месеца брокери наблюдават и нарастващ интерес от германски граждани.

Ниските цени събуждат търсенето до степен, че според някои анализатори спадът в цените най-после ще бъде овладян. Той тръгна от кризата 2009 г. с изтеглянето на британските купувачи. Продължава и досега с известно задържане през 2012-2013 г. покрай пика на руската вълна. Заради ниските цени "вторичният пазар на имоти по Черноморието никога не е бил толкова динамичен, колкото е в момента", казва Меглена Русинова от "Недвижими имоти плюс". По морето обаче работят стотици агенции, чиито наблюдения няма как да не са фрагментарни. Това прави трудно да се сглоби общата картина и донякъде обяснява информационната какофония по темата – какво и защо се случва на основния до скоро руски пазар.

Част продават

Руснаците наистина продават, казват от агенциите. "Но не съм забелязал да има панически страх и желание за освобождаване от собственост", казва Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти". Той добавя, че в организацията има нови членове - установени фирми от региона на Бургас, които доскоро са работили само за руския пазар, но вече се преориентират към българския. "Продажбите не са като лавина, а по скоро са плавни като поток", казват от друга агенция. "Не е като през 2008 г., когато след кризата буквално бяхме залети с оферти от заминаващи си англичани", коментира Полина Стойкова от Bulgarian Properties. "На вторичния пазар през тази година се продават по-малко ваканционни имоти, отколкото през миналата. Делът на руснаците сред продавачите обаче е по-голям", описва ситуацията Георги Иванов, съсобственик в NewEstate. Агенцията периодично публикува на сайта си пазарни анализи. Един такъв, но грешно разбран и разпространен по механизма "развален телефон", вероятно е причината за информацията за драстичния руски отлив.

"Крим развали всичко"

Общо е мнението, че основна причина за руския отлив е девалвацията на рублата. Тя прави руснака от средната класа по-беден, пътуването до България и живота в страната - по-скъпи за него. "Крим обърка всичко", казват от агенциите. Те имат предвид окупацията на Крим, заради която на Русия бяха наложени международни санкции. Това влоши макроикономическата ситуация в страната и рублата се обезцени. Ако през 2014 г. едно евро беше 37-40 рубли, сега то варира около 70-80 рубли. Тоест, ако руснак със заплата от 100 000 рубли e разполагал с 2500 евро на месец у нас и е можел да си живее охолно, сега той има само 1400, обяснява собственичка на агенция. Особено проблемно е за пенсионерите. Най-вече натежава таксата поддръжка във ваканционните комплекси, която е между 300 и 1000 евро годишно, казва тя. Руснаците имат желание да купуват. На ако преди средният руснак търсеше имот за 50-60 хил. евро, сега бюджетът му позволява покупка в диапазона 20-30 хил. евро, добавя Добромир Ганев.

А ти с какви пари купи

Като мотив за намалелите покупки и за продажбите се сочи и затегната финансова дисциплина в Русия. През 2012 г. например е подготвяна забрана за държавните служители и техните семейства да придобиват и владеят имоти зад граница. Въпреки че тя не е приета, част от чиновниците превантивно продават или прехвърлят собственост. По-късно е гласувано, че задграничните им имоти подлежат на задължително деклариране. Освен това държавните служители нямат право да откриват и да имат сметки в чуждестранни банки.

След като Русия беше ударена от санкциите, правителството призова руснаците да преведат парите си от чужбина в руските банки с идеята да се увеличат валутните резерви в момент, в който рублата е под натиск. В тази ситуация става политически некоректно да се купуват имоти и да се откриват сметки в чужбина, казват анализатори. Анализ на prian.ru, изготвен със съдействието на KPMG, посочва, че сега всеки руски гражданин, който придобие имот в чужбина, е длъжен да извести затова държавните органи. А ако данъчно задължено лице в Русия открие сметка в банка в чужбина, то трябва да уведоми данъчния орган по местожителството си и на първи юни всяка година да представя доклад за движението на средствата по нея.

"По-миналата година банки, и то такива, с които работим от години и ни познават, отказваха да откриват банкови сметки на руснаци през упълномощени от тях лица. Изведнъж заявиха – тези пълномощни не важат, трябва да дойдат лично. Сега нещата се възстановяват, но от руснаците се иска да обявяват своето руско ЕГН при изповядване на сделки и откриване на сметки в България, явно, за да могат да се проследяват нещата", разказва брокер на имоти в Слънчев бряг. "След събитията в Крим банките прилагат разширени мерки при наблюдението на операциите на дружества и физически лица с произход Русия. Особено след като санкциите от САЩ се разшириха през последните две години", обясняват банкови служители, попитани от "Капитал". И добавят, че тенденцията на повишена бдителност към Русия е валидна за целия Европейски съюз.

Умора и визови спънки

"Цикълът при ваканционните имоти е коренно различен от този при градските. Ако купувачът на жилище в София или Варна мисли за 30 години напред, хоризонтът при ваканционните имоти е три-четири години", казва Георги Иванов. "Човекът идва на почивка, после идват и роднините му. Омръзва му и продава. Купува имот на друго място или сменя местата за почивка като турист." Интересът към България се охлажда и от визовите спънки. "Когато руснаците купуваха имоти в България се очакваше страната да влезе в Шенген" (и с българската виза да могат да пътуват свободно в ЕС, бел.ред.). Сега им е по-лесно да вземат френска или италианска шенгенска виза и така да дойдат в България", казва Лариса Костадинова от "Аврора плюс". "Освен това други държави като Испания дават облекчения и при покупка на имот се получава гражданство. Докато в България руснаците не са стимулирани по никакъв начин да влагат парите си", добавя тя.

Чарът не е загубен

Въпреки това руснаците харесват България и купуват имоти, за да живеят в тях. Допадат им климатът и езиковото сходство. Общо е мнението сред агенциите, че "ако рублата се стабилизира, те отново ще започнат да купуват".

България е най-желаната дестинация при покупка на ваканционен имот, показва национално представително изследване на Московския финансов институт, разпространено през декември. Според него търсенето на имоти зад граница, което е съсредоточено в 2.5% от населението на Русия, нараства със 70% в сравнение с 2016 г. Анализ на prian.ru за първите три месеца на 2019 г. също регистрира ръст в интереса към ваканционни имоти, най-вече в Испания, България и Турция. "Засега не го усещаме" и "Желанието и възможностите са различни неща", коментират от българските агенции. А актуалното им опасение е, че приоритет за руснаците със свободни средства ще станат жилищата в Русия. Очаква се те да поскъпнат заради новоприети законови промени, които ограничават възможностите на строителните компании да работят с привлечени средства на клиенти.

Особености на руските продажби

Има случаи на руснаци, които продават на цени под покупните в евро, като се стремят да си върнат рублевата стойност, дадена някога за имота, казват от агенциите. Ако преди 2014 г. условно казано с 1 млн. рубли са купували имот за 25 000 евро, сега 1 млн. рубли вече са 12 000 евро. Подобни сделки обаче се правят само при спешна нужда на собствениците от пари и не са масови – четири-пет в годината. Но те влияят на пазара. Купувачите започнаха много да се пазарят и сега те са тези, които определят тенденцията, добавят брокери.

Търсенето е най-вече от българи. Традиционни клиенти са сънародниците от чужбина. Спестявания от 25 хил. евро може и да не достигат за апартамент в голям град, но с тях може да се купи жилище в апартхотел с една спалня в Слънчев бряг на минути от морето. Все по-често купуват и българи, които живеят в страната - най-вече с ипотечен кредит. Някои брокери твърдят, че таксата обслужване възпира и българите от сделки във ваканционните комплекси.

Руснаците, които запазват имотите си, търсят начини да оптимизират разходите си, като отдават под наем. Правят го предимно на сиво - по линия на близки и познати, предполагат специализирани посредници. Друг случай са руски пенсионери, които дават под наем апартамента си в Русия за времето, в което са в България, и с тези пари подпомагат живота си тук.

Специфики на руските покупки

Има и други микродвижения на имотния пазар. Например руснаци, които продават апартаменти в курортите, за да купят жилище във Варна или Бургас. Така бягат от зимната скука и спестяват таксата обслужване. Тези сделки не са изгодни и не са масови. С 20-25 хил. евро, получени за апартамента в Слънчев бряг, трудно може да се купи имот в големия град, без да се доплати поне до 50-60 хил. евро. Но все пак ги има.

Наблюдава се руски интерес и към имоти във високия ценови сегмент. Трайно и отдавна например е търсенето на скъпи имоти във Варна. Търсят се и къщи в селата, но ако покупката включва и земя, се налага за целите й да бъде регистрирано дружество.

По курортите наблюдават и вълна от рускоезични купувачи, привлечени от ниските цени. Купуват руснаци от Германия и руснаци от Израел, чиито приходи са в стабилна валута. От Германия има интерес и от пенсионери от бившата ГДР, чиито пенсии са ниски, а имотите в Германия поскъпват, добавя Георги Иванов. Така, след като голямата британска, а и голямата руска вълна започнаха да отшумяват, картината на собствениците по курортите става все по-национално пъстра. Основни купувачи все пак са българите.

Колко руснаци купуват и колко продават

Данните на Агенцията по вписванията, предоставени по искане на "Капитал", сочат че общо 81 114 руски граждани за купили имот (един или повече) в България. Вероятно 636 са продали. Толкова са прекратилите регистрацията си в БУЛСТАТ от началото на 1999 г. досега – което е задължение по закон, когато чужденец продаде имота си в страната и не купи друг. (От януари 2012 до март 2019 г. броят им е 276). Реалните продавачи може да са по-малко, защото заличаване се иска и по други поводи - например ако човекът е придобил ЕГН/ЛЧН в България. Възможно е и да са повече, ако, в нарушение на закона, след продажбата не е поискано прекратяване на регистрацията.

Дори да допуснем, че продалите имоти реално са два или три пъти повече от уловените от статистиката и че всеки от тях е продал по два имота, те пак биха били около 5% от руските собственици на имоти. Възможно е тенденцията на масирани продажби тепърва да се разгръща. В популярния сайт prian.ru сега в продажба са 7254 имота по българското Черноморие. Ако допуснем, че зад един купувач стои един имот, това прави близо 9% от броя на купувачите до момента. Но сред офертите има и ново строителство и едва ли всички те са от руски собственици. Неоспоримата тенденция, която очертават данните на Агенцията по вписванията обаче е, че с всяка изминала година броят на руските купувачи намалява. През пиковата 2012 г. имот в България са взели 12 729 души, а през 2018 г. броят им е 1908 - със 75% по-малко.


В категории: Бизнес


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
До руснЯците
05.05.2019 21:49:59
1
0
Айде...чамадан,вагзал и кой от къде е...нахални миризливи ватенки,ВЪН
16.
hhh
05.05.2019 10:39:24
1
0
Не се споменава в статията, че путин даде 6 месеца срок на държавни служители да разпродадат активите си в чужбина. Тоест, от сега до края на годината. Тепърва цените ще падат. А колкото до селските имоти ЕС, е натиснал БГ да се спре престъпното издаване на гражданство. Досега руснаци откриваха кухи неработещи фирми и назначаваха по 10 представители, който имат право на времено гражданство. От май, тази практика се прекратява , сега изискването ще е фирма работеща от мин.2 години и 3 представители. Това определено ще охлади желанието на много за придобиване на имот тук.
15.
007
05.05.2019 09:35:38
0
4
Вярно е! В България фашизъм няма и никога не е имало. Лъжите за фашизъм и пр. се разпространяват от българските комунистически престъпници, чиято нова стратегия е да привлекат в антибългарската си дейност и руските колонисти. Това отдавна вече е факт. Обърнете внимание на 9-ти май какъв ще е съставът на лумпените пред Паметниците на позора. Кой ще слага цвета пред паметниците на окупаторската Червена армия, окупирала страната ни под предлог, че е фашистка. А истинската цел на Червената окупаторска армия е била да болшевизира страната и да я превърне в комунистическа кочина. Което всъщност и стана. На комунистическите сборища ще присъстват комуняги и руски колонисти. Редно ли е чужденци да се намесват във вътрешнополитическия живот на страната? Може ли българи да отидат в Русия и да се включат в митингите срещу Путин? Тия призиви за излизане от НАТО случайни ли са? И твърденията, че в България е имало фашизъм и, че има и сега. Ами както е тръгнало може в скоро време "зелените човечета" (които окупираха Крим) да дойдат да "спасяват" руските колонисти от "посегателствата на българските фашисти".
14.
однако
05.05.2019 00:59:20
0
1
Няма фашизъм в България. Някои поросто се опитват да се правят на интересни. Други им е такава работата, да сеят омраза между хората. Но те също са малко. Няма фащизъм в България. Повечето българи са отрудени, добри хора, които с честен труд добиват насъщния и никому не желаят зло.
13.
До Бяла циганка № 9
04.05.2019 23:11:10
6
6
Ти Петербург го остави. Още по времето на СССР Москва и Ленинград си бяха изключение, макар, че за чужденеца циганията си личеше и там. Има още 3 - 4 града за които, ако си затвориш едното око, може да кажеш, че са горе-долу приемливи. Останалата част е жива скръб. И сега в Русия 1/3 от населението е без течаща вода и ползва външни тоалетни.
А за бели циганки , (както ти сама се определяш) навремето "точки" не се даваха. ВЕрвай ми!
12.
Asas
04.05.2019 22:27:34
0
3
Статията е от Капитал , затова е добра. Само че флагман са забравили да упоменат източника. Човещина кво да правиш и те искат да ги похвали някой.
11.
7887
04.05.2019 21:47:04
0
6
Малко факти. Срещу мен,в едно тихо селце на 20км от Бургас се продават 2 нови обзаведени руски къщи. Построени са на калкан,по 90кв м. на етаж,на 2 етажа,хубав двор 1 дк.,барбекю,хубава ограда и т.н.. Миналата година цената беше по 55000 на къща. Сега е по 42000. Интересът от купувачите е "огромен",считай- нулев. В селото продават и другите руснаци. Познавам някои от тях лично. Обяснили са ми защо продават,въпреки че тук им харесва. Само ще вметна,че се НАЛАГА да продават. Това е...
10.
Боцмана
04.05.2019 18:27:11
2
13
alo.bg цялото Поморие се продава!
9.
Бяла циганка до 1
04.05.2019 17:50:08
11
15
Държавата на “белите цигани” е била империя, за разлика от много други “модерни европейски държави”и само една бегла виртуална разходка на Петербург може и да ти намести мозъка в правилната посока.,,,,,а дано, ама надали!
8.
Бай Ганьо
04.05.2019 17:48:29
0
13
Рядко добра статия, това ме учудва, все пак говорим за Флагман :)
По моя преценка продадените от руснаци апартаменти са малко, просто защото тези които искат да продават няма на кого да ги продадат. Реално това което се продава и е задръстило всевъзможни интернет портали за имоти, фейсбук реклама и сайтове на агенции, надхвърля бройката от 10 000 хиляди имота.
7.
Sss
04.05.2019 17:27:28
15
15
Статията е много добра, поредставя реалното състояние на пязара на имоти и причините за спада на руски копувачи на имоти. Руснаците обичат България, но и ние не правим нищо да ги привлечем. Руският турист винаги е бил за предпочитаме пред всички останали като озключин нас българите.
6.
Tони
04.05.2019 16:46:37
11
23
1000 пъти по добре руснаци отколкото чалми.
5.
до високия колкото тревата
04.05.2019 16:39:53
5
10
ато не го лови статистиката на теб кой ти снася информация ? за къв ходиш да се ровиш в на хората имотното състояние?
4.
висок
04.05.2019 16:30:02
0
12
А колко имота са собственост на регистрирани в БГ Фирми със руски собственици.... това статистиката не го лови!!!
3.
до1
04.05.2019 16:24:13
8
8
на теб първи ще ти видят сметката ,защото си кара
2.
..
04.05.2019 16:23:44
13
21
За жалост не се махат, мен евреите ми станаха по-приемливи от тях даже. Всеки, който е работил с тях или ги е обслужвал знае за какво става въпрос.
1.
Zapoznat
04.05.2019 16:18:59
12
20
Ужас ще ни завладеят белите цигани ...
Тогава тежко и горко ни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори