×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-старият действащ храм във вътрешността на Странджа се намира в Заберново


Най-старият действащ храм във вътрешността на Странджа се намира в Заберново
Миналата година храмът "Свети Лука" отбеляза 300 г. от изграждането си
29 Април 2019, Понеделник, 18:41 ч.

Църквата „Св. Лука” отбеляза 301 години от изграждането си

Доказано е, че църквата „Свети Лука” в Заберново е най-старият запазен храм във вътрешността на Странджа. Миналата година тя отбеляза 300 г. от изграждането си. Строена е с доброволен труд на хората в селото, вдигната е за по-малко от две денонощия, пише Десант.бг. Всъщност, „вдигната” е условно казано, защото на практика тя е вкопана в земята, каквито са били изискванията за строеж на православни храмове в Османската империя по време на турското робство – кръстът на покрива не трябвало да бъде по-висок от турчин на кон.

Стените й са от ломен камък. От външната страна е украсена с тухлен орнамент “вълчи зъб” и бигорен блок с релефен равномерен кръст. В олтарната част са вградени пет ниши, като по средата има кръгъл прозорец с решетка от две кръстосани пръчки. От западната и южната страна на църквата има открито предверие-нартика. В южната част на предверието, през XIX в. е досторна стаичка, в която се е помещавало килийното училище. Днес малката стаичка е реконструирана и пригодена за туристически посещения.

Местните жители разказват, че апсидата в сегашния си вид е правена от войските на генерал Дибич Забалкански, по време на една от Руско-турските войни. Друга следа, оставена от руснаците тук, е кръстът, издялан върху един от камъните на гърба на храма. Днес за църквата се грижи леля Нанка – така я знаят в Заберново. Свещеник тук никой не е виждал отдавна, леля Нанка има грижата да бие камбаната на празник и за смърт. И да отключва дверите на Божия дом на светли дни като Великден.

Ако решите да се отбиете в това чудно странджанско село, непременно потърсете леля Нанка, да ви отвори храма, за да запалите свещичка за здраве. Така направихме и ние по време на краткия си престой в Заберново. А ако разполагате с повече време, можете да се отбиете до Калето. Или пък да се отправите на поход до някои от 13-те заберновски параклиса, за два от които предстои да ви разкажем.
...
Село Заберново се намира в Странджа планина на открит южен склон спускащ се от Босненското било към долината на река Велека. 68 km е разстоянието до Бургас, 44 km до общинския център Малко Търново по пътя през село Граматиково. Селото влиза в територията на Природен парк Странджа.

Старото му име е Заборна. При потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година Заберново силно пострадва. Всичките 85 къщи са ограбени, а населението е избягало. Към 1926 г. то има 333 жители.

Днес в селото има едва 30-тина постоянни жители...
 

 




В категории: Малко Търново


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
крушкув
01.05.2019 10:37:38
1
1
Честит 1 май, деня на работническото движение !Честит празник, другари и другарки ! 1 май ден на труда ...убреееее народе ....кой работи ...едно време Аз го лъжа ,че работя, а той ,че ми плаща и така народе ....работи ....ЗАЛУДО РАБОТИ ,ЗАЛУДО НЕ СТОЙ .Между другото хубаво е човек да работи, ама не за някой ,а за себе си ... според теорията на Чарлз Дарвин ...от маймунката станала човек ...дълга и широка и така .Кой празнува ...ЧЕСТИТО кой не празнува пак ЧЕСТИТО с работа никой не се е замогнал ...стара истина ,от работа не се хубавее а гърбавеее ..Честит празник ...за идеята и повода да пийнем по некое питие .Наздраве другари и другарки .Някой ако знае лек за лекуване на кръста, да казва ...аз знам един да прави дървени кръстове ,ама отгоре кога кажат ...раншко е още не се даваме ...живота е борба .Лек ден другарки и другари .Наздраве! И готина нощ,другарки и на другите другарки !п.п. Нас червеното знаме роди ни ,нас не ще ни ..................
2.
Земляк
30.04.2019 09:21:51
1
4
Това е най-старата църква в Сливенска епархия . Хората си пазят вярата, а клира - нехае. Зарадвайте хората! Толкова ли много струва да обиколи един свещеник селата? Грехота е. И иначе заберци са от такова тесто - сърдечни,топли, кротки хора. Идете, искрено ще ви се зарадват.
1.
Потомка
30.04.2019 02:37:38
1
8
Хубава статия!
Баща ми беше от Заберново.
И дядо ми - Драгията.
Така го знаеха.
Имаше мелница в селото.
Благодаря Ви Флагман, че сте се сетили за Заберново.
Върнахте ми спомените...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори