×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Апелативната прокуратура в Бургас с революционни законодателни предложения


Апелативната прокуратура в Бургас с революционни законодателни предложения
Предложенията бяха представени днес от административния ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас - Любомир Петров и заместниците му Иванка Козарова(вдясно) и Йовита Григорова
19 Април 2019, Петък, 20:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Предложенията касаят съкратеното съдебно следствие, което дава привилегия на престъпници за леки наказания

Близо 20 предложения за промяна за законодателната уредба предлага Апелативната прокуратура в Бургас. Предложенията са залегнали в отчетния доклад за дейността на магистратите от Апелативен район – Бургас за 2018 г. Те бяха представени на брифинг пред журналисти от административния ръководител на държавното обвинение прокурор Любомир Петров и заместниците му Иванка Козарова и Йовита Григорова.

На срещата с медиите бяха оповестени и данните от отчетния доклад за изминалата година (ПОДРОБНОСТИ ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД МАЛКО)

Прокурор Любомир Петров представи най-важните от законодателните промени, които Апелатната прокуратура предлага. На първо място е съкратеното съдебно следствие. 

„Леките наказания на подсъдимите лица, които се възползват от предоставената им възможност делата им да преминават по реда на съкратеното съдебно следствие, нарушават принципите за справедливост и индивидуализация на наказанието, съобразно тежестта на престъплението и степента на обществена опасност на дееца, като често не водят до налагането на справедливи наказания. Такава привилегия подсъдимите лица получават дори и в случаите, в които по време на цялото досъдебно производство не признават вината си и с нищо не допринасят за по-бързото приключване на предварителното разследване, а на практика с действията си го затрудняват“, обясни той.

Прокурорът добави още, че по-добър ефект може да бъде постигнат чрез изменение изменение на разпоредбата на чл.58 а, ал.1 от Наказателния кодекс, при което законовата редукция да не е конкретно определена за всички случай (винаги с 1/3), а да бъде определена в параметри, зависещи от процесуалното поведение на обвиняемото лице във всеки конкретен случай. 
Друго важно предложение касае телесите увреждания.

„Редно от приложното поле на чл.78а от НК да се изключат всички деяния, с които са причинени телесни увреждания, а не само тежките телесни повреди и настъпила смърт. В тази връзка е направено предложение да бъде изменена Разпоредбата на чл.78а, ал.7 от НК“, каза прокурор Любомир Петров. 

Той даде пример със случая, при който шведски турист нападна камериерка в Слънчев бряг и с други случаи на причинени леки телесни повреди по хулигански подбуди, за които се предвижда наказание до 3 г. лишаване от свобода и вместо наказателна бе реализирана административна отговорност с налагане на глоби. 

„Тези случаи предизвикаха възмущение в обществото поради неоправдано ниските и то административни санкции, наложени на извършителите. Чрез налагането на подобни санкции се губи и превантивният и поправителният ефект на наказанията. За нас е обществено неоправдано за престъпления против телесната неприкосновеност на гражданите да се налагат глоби – човешкият живот и здраве не могат да се съизмерят с пари. Адекватна за такива престъпления санкция би следвало да е именно наказание лишаване от свобода, дори и когато е законово обусловено с отлагане на изпълнението на наказанието за подходящ изпитателен срок“, добави още административният ръководител на Апелативната прокуратура в Бургас.  

Друго предложение, залегнало в отчета на Апелативен район – Бургас, е престъпление от голямо обществено значение – унищожаване или повреждане на защитена територия или местообитание. Преди няколко месеца такъв случай на плаж Смокиня взриви обществото. Иван Нончев от Бургас унищожи дюни, които му пречели на гледката. 

Към днешна дата предвидените в тази разпоредба наказания лишаване от свобода за срок до три години, пробация, както и глоба, не могат да изпълнят целите нито на специалната, нито на генералната превенция, най-вече предвид съществения вредоносен и непоправим резултат от тези престъпления. Освен това засягат правата и интересите на цялото общество.

Обект на защита от посегателство срещу телесната им неприкосновеност и интегритет да бъдат включени и служителите на Главна дирекция Изпълнение на наказанията, както и пробационните служители, които ежедневно са в контакт с осъдени или задържани лица, а посегателствата над тях да се квалифицират по чл.131, ал.1, т.1 от НК - е едно от предложенията на бургаските прокурори. Удачен законодателен подход би бил включването в споменатата по-горе група и на социалните работници, както и на медицински лица, предвид честите посегателства върху тях, осъществявани при или по повод изпълнение на службата или функцията им, каза в заключение прокурор Любомир Петров.

Очаквайте след малко и за отчета за 2018 г. на Апелативен район – Бургас.


В категории: Темида


Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
5
Коментара по темата
5.
ГРАНИТИ
20.04.2019 08:52:44
0
5
Бивш зам окръжен прокурор Ангел Георгиев, заловен и арестуван с подкуп е по-късно върнат да “работи” като редови прокурор в Бургас. Всичко това след като е държал хора в ареста над 2 години със скалъпени доказателства. Не може да говорят за правосъдие, когато корупцията се толерира сред тях. Щом не си чистят кочината и сред тях има корумпета, трябва пълна сеч от горе надолу.
4.
A
19.04.2019 23:26:48
0
2
8. Не кради???
3.
Исусе
19.04.2019 21:09:21
0
11
Виждаш ли какви ги вършат червените тоги? До кога ще са безнаказни за злините ,които извършват над нещастния и изстрадал народ ? ИМА ЛИ ДРУГАДЕ ТОЛКОВА МНОГО МЪКА ,КОЛКОТО В БЪЛГАРСКИТЕ ПРОКУРАТУРИ..................
2.
Gocho от Вануату
19.04.2019 20:58:30
0
66
Само разстрел за всите членове не тая мафиотска и крадлува сган , нарекли се юристи и назначени !
Слуги на дявола !
Сега ,,Флагман" ще премахне комента ми !
Вие сте Зависима ,,медия" !
Слуги на терористите на Българския Народ !!!
Краят ви идва - продажници !
За това и триете мнението на Народа !
Постнал съм го и в други медий !
Дето не ги е страх , като вас !
Трийте - Предатели !!!
Има Видов ден !!!
1.
гражданин
19.04.2019 20:49:36
0
5
До кога ще ги има тези преверенции за големи доказани крадци и престъпници за милиони няма закони до кат за крадци на кокошка няма прошка ..
Аналогичен случай е Апартаментгей -асансьор гей- барбакюгей -сауна и т.н .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите Пежо се заби в мантинелата на пътя Поморие-Бургас (СНИМКИ) Пежо се заби в мантинелата на пътя Поморие-Бургас (СНИМКИ) Водачът на автомобила твърди, че гумата му се е спукала Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Колата е помела пътен знак с ограничение до 50 км. и е разцепила дърво край пътя Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Наследникът на великия актьор се изявява пред българска публика за 60 лева, примата иска по 600 за концерт в лозята Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица
Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори