×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

След модернизацията на КОЦ-Бургас ще предложим най-адекватно онколечение в България


След модернизацията на КОЦ-Бургас ще предложим най-адекватно онколечение в България
Проф. д-р Христо Бозов, управител на КОЦ, съобщи голяма новина - след 2 години Бургас ще е домакин на здравен конгрес, който ще събере най-добрите специалисти от Балканите
19 Април 2019, Петък, 14:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Вече българите няма да пътуват в чужбина, за да се лекуват, а чужденци ще идват в Бургас, казва проф. д-р Христо Бозов

Проф. д-р Христо Бозов е управител на Комплексния онкологичен център в Бургас и първият професор в историята на лечбното заведение, който го оглавява. Проф. Бозов идва от Варна, а основната му задача е да изведе бургаската онкология, която е една от най-добрите, на световно ниво. Проф. Христо Бозов е завършил Медицинската академия във Варна със специалност "Лекар", има диплома и за специалността "Анестезиология и реанимация" от Медицинска академия - София, специализация по морска медицина в САЩ , специализация по хибернарна медицина в Белгия, свидетелство за призната специалност "Военна токсикология" от Военноморска академия, както и диплома за висше образование, образователно-квалификационна степен "Магистър" по специалността "Здравен мениджмънт" и професионална квалификация "Мениджър" от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. Бил е ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ-Варна. Докъде е стигнало изграждането на двуетажната сграда на КОЦ-Бургас, в която да бъде разположена най-модернара апаратура за диагностика и лечение на ракови заболявания в България, каква е програмата за профилактичните прегледи на лечебното заведение и още какво ново предстои - отговаря управиртелят проф. д-р Христо Бозов пред Флагман.бг:

- Проф. Бозов, разбрахме, че преди дни сте се завърнали от турския град Измир, където се е провел голям здравен форум, може ли да ни разкажете повече за него?

- В началото на месеца участвах в Балкански конгрес по анестезиология и реанимация в град Измир, който се състоя в рамките на няколко дни. Имаше представители от всички балкански държави и аз, като член на огранизационния комитет и на ръководството на балканското дружество, бях поканен от организаторите да присъствам на това интересно за анестезиолозите от целия Балкански полуостров събитие. 
Във форума бяха разгледани много теми, като основните проблеми, които бяха дискутирани, са на доста високо ниво. Имаше лектори от Австрия, Франция, Германия, разбира се от Турция като страна-домакин и всички балкански държави. Темите свързани с поведението на анестезиолозите при тежки травми, бяха разисквани въпроси, свързани с кръвопреливането, с различните подходи при тежките травми и съответно каква анестезия и кога може да се дава при болни в шоково състояние. В рамките на конгреса бяха изнесени примери от различните балкански държави и също така взехме решение за провеждане на една от следващите конференции в България, а аз предложих именно Бургас да е домакин на събитието. Идеята беше възприета с преобладаващо единодушие от повечето участници. Това вероятно ще бъде през 2021 г., защото през 2020 домакин ще бъде или Македония, или Албания. Искрено вярвам, че Балканският комитет на дружеството ще вземе решение да го организира в Бургас. В момента на Морска гара се строи конгресен център и ние бихме желали да се възползваме от една от новите придобивки на Бургас и да направим един много сериозен конгрес по анестезиология там. 

- Какъв е шансът Бургас да е домакин на здравен конгрес от толкова високо ниво?

- Сравнително голям, защото аз съм единственият предствител на България в ръководството. И общо взето те се допитаха до мен и аз посочих, че Бургас има големи възможности, особено след построяването на конгресния център в района на Морската гара, който ще бъде много голяма придобивка, освен за града, но и за българската наука.

- Част от тези здравни форуми стават доказани специалисти от цяла Европа, сред които сте и вие. Достигна ли България европейско ниво на здравеопазване?

- В европейски мащаб мога да споделя моите впечатления. Бях представител на България в Европейското дружество на анестезиолозите в Съвета три мандата поред – от 2007 г. до 2015 г. Съвсем уверено мога да заявя, че по отношение на моята специалност по анестезиологията и реанимацията ние работим на едно сравнително високо ниво. Освен това в последните години благодарение и на нашия председател проф. Николай Петров от ВМА се постигна изключително много в организационно отношение, тъй като бяха категоризирани отделенията по анестезология на три нива. Освен това за тези отделения трето ниво той успя да издейства едно много добро заплащане за престоя на пациентите – еднодневен, което е около 400 лв. на ден, с които се покриват разходите на отделенията по анестезология. Това е в чисто финансов аспект. А в научен – България е член на Европейското дружество отдавна, ние присъстваме на всички форуми. Следващият, който предстои, ще бъде във Виена. Ние имаме научни публикации и в чисто научен план стоим добре. Разбира се, има какво да се желае, особено от младите анестезиолози, които в известна степен, забързани в желанието си да придобият специалност, се отдават на чисто практическата част на специалността, а не бива да се забрави, че тя има и научна стойност, защото пък всеки лекар, който има публикации, повишава своето ниво, а това е добре и за нашите пациенти. 

- Да преминем и към здравния форум, който се проведе за четвърта поредна година в Бургас – Зона здраве. Всяка година Комплексният онкологичен център участва все по-активно в изложението с безплатни консултации, профилактични прегледи с ехограф и т.н. Какво Ви накара да се включите?

- Искам да благодаря на моя предшественик, че е включиил КОЦ-Бургас в здравното изложение „Зона здраве“. Повечето от специалистите, които са участвали, са лекари от специалности хирургия и гинекология. Даваме възможност с това масивно участие на нашите специалисти възможност на жителите на Бургас да се прегледат безплатно, защото е известно, че именно профилактичните прегледи помагат на жените в много ранен етап, ако има, не дай Боже, раково заболяване, да бъде открито. Колкото по-рано се открие, толкова по-успешно е лечението. И затова проведохме прегледи и консултации най-вече по отношение на тези заболявания, които са най-смъртоносни и най-масови – ракът на гърдата и на коремните ограни. Чрез тези ехографски прегледи и въобще прегледите, които осъществихме, смятам, че сме помогнали поне на няколко жени да се спасят от това коварно заболяване. 

- При профилактичните прегледи има ли случай да е открито онкологично заболяване, за което пациентът не е знаел и в резултат на това да е започнато навременно и ефективно лечение?

- Това е предимството на тези профилактични прегледи, които провеждаме по време на Зона здраве, и не само там, а тези, в КОЦ-Бургас. В една ранна фаза се откриват раковите заболявания на гърдара и на коремните органи. Освен това, тези които се преглеждат, имат пряк контакт с лекарите и то сравнитлно бързо, което дава основание изграждане на доверие между тях. Това е много важен фактор. Когато се изгради доверието, резултатът от лечението е по-добър, защото се включват активно и двете страни.

- Има ли интерес към профилактичните прегледи, тъй като, за жалост, в България хората сме свикнали да ходим на лекар едва когато нещо се случи?

- Има, да. Дори преди минути ми се обади една жена, която си записа час за профилактичен преглед за месец май. Периодично имаме профилактични прегледи, те са и безплатни, хората ги търсят. Голямо улеснение е за тях, особено за тези, които нямат възможност за по-обстойно изследване, което е платено. В КОЦ-Бургас в началото на всяка година подготвяме програма и през всеки месец периодично организираме безплатни пргеледи. Наскоро имахме кампания за безплатни гинекологични прегледи, сега тече за уши, нос и гърло и рака на гърдата. Имаме най-различни прегледи, не само в изложението Зона здраве, което беше посветено на световния ден на здравето. 

- На какъв етап е обществената поръчка за изграждането на новата сграда на КОЦ – Бургас?

- Почти приключва. Имаме избран изпълнител за сградата, а по отношение на апаратурата сме на финален етап. Очакваме в най-скоро време да се финализира и да започне строителството. 

- В докладна записка до общинските съветници Вие пояснявате, че за оборудването й ще са нужни много средства - близо 3,5 млн. лв. за ПЕТ-скенера, около 1,3 млн. за гама- камера, около 1,5 милиона за отделението по брахитератия. Вече намерихте ли банка, която да кредитира тези инвестиции и в какъв срок предвиждаде да погасите задълженията?

- Да, завършихме финалните разговори, имаме само формалности да приключим и да вземем един кредит от около 7 млн. лв. И с около 1,8 млн.лв. наше финансиране да построим новата сграда на бул. „Демокрация“ 86, в която да разположим най-съвременната апаратура в България за диагностика и лечение на онкозаболявания, изразяваща се в позитрон-емисионен томограф – за меките тъкани, в СПЕКТ, който е свързан на откриването на ракови заболявания в костите, апаратура за брахитерапия, която ще е уникална за тази част на България, свързана с изключително адекватно и завършващо в известна степен лечение на заболяванията на корема.
Знаете, че ние разполагаме с два модерни линейни ускорителя. Единият дори има възможност за извършване на т.нар. радиохирургия, при която в много кратък срок с по-голяма доза лъчелечение се извършва радикално отстраняване на онкологичното заболяване. 

- Още ли поддържате идеята за изграждане на трета сграда – на 6 етажа, където да се преместят отделения на КОЦ, които сега се помещават в УМБАЛ-Бургас - химиотерапия, хирургия, гинекология, урология и гастроентерология?

- Разбира се, но първо ще построим двуетажната сграда, защото всичко това е свързано с немалък финансов ресурс/ А след това вече ще пристъпим към изграждане на 6-етажната сграда, за която имаме проект, разрешение за строителство, само трябва да се препроектира, защото вече е остарял, съобразно новите реалности. Но така или иначе планираме в следващите няколко години да започнем строителството на третата сграда, в която ще се базират отделенията по хирургия, по гинекология, по реанимация, онкогастроентерология и химиотерапия – всичко да бъде завършено и да бъдем на едно ново място, което ще създаде освен удобство на нашия персонал, но и на пациентите. 

- Какво финансиране ще е необходимо за изграждането на третата сграда?

- Приблизителната стойност е около 10 млн. лв., като по равно ще бъде разпределено между строителство и оборудване. Доста средства. Ние сме търговско дружество и съобразяваме се освен за удобство на всички, трябва да носи и добри приходи. 

- Може ли да се каже, че Бургас ще има онколечение на световно ниво и след колко време ще стане това?

- След завършване на двуетажната сграда Бургас ще имаме най-модерния център на България за диагностика и лечение за онкозаболяванията, тоест снабдяването с тази апаратура и опита на нашите специалисти ще помогне комплексно да се изгради най-модерния център не само за лъчелечение, въобще за онкодиагностика в България. 

- В такъв случай може ли да кажем, че вече българите няма да се лекуват в чужбина, а чужденци ще дойдат в Бургас, за да се лекуват?

-Това е една от нашите цели. Основно имаме приходна част от НЗОК. Когато имаме възможност да лекуваме и привличаме чужди граждани, ще имаме и допълнителни източници на финанси. Силно се надявам със завършването на целия онкокомплекс, който ще изградим, да имаме пациенти и от чужбина и да се спре този тренд – българите да ходят да се лекуват в чужбина. По-скоро да бъде обратното – чужденците да идват при нас. 


В категории: Здраве


Флагман.БГ Тежка катастрофа със седем ранени в София Тежка катастрофа със седем ранени в София 09/04/2020, Четвъртък 23:05 0
България Всички новини
Тежка катастрофа със седем ранени в София Тежка катастрофа със седем ранени в София

В инцидента са участвали три коли - Мерцедес, Рено и Шкода

„ЗД Армеец” масово прекратява договори за застраховки към  туроператори „ЗД Армеец” масово прекратява договори за застраховки към туроператори

Туристическите фирми били „рискови”, ходът може да остави десетки компании без лиценз насред извънредното положение

Депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев: Твърда подкрепа за българското производство, реакцията на търговските вериги е странна Депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев: Твърда подкрепа за българското производство, реакцията на търговските вериги е странна

Качеството на българските стоки е безспорно, трябва да заемат съществено място в хипермаркетите, каза народният избраник

Отлагат поклонението пред големия лекар д-р Сабето Асса, тялото му ще бъде кремирано Отлагат поклонението пред големия лекар д-р Сабето Асса, тялото му ще бъде кремирано

Една от най-ярките емблеми на интелигенцията на Стария Бургас си отиде на 92 години днес

Незрящият Андриян, победил в България търси талант: Купувам си дом в Люлин след кризата Незрящият Андриян, победил в България търси талант: Купувам си дом в Люлин след кризата

Анди се надява мечтата му за собствено жилище да се осъществи до 2-3 месеца и лятото да прекрачи прага на новото жилище

Ударно ремонтират виадуктите на "Тракия" Ударно ремонтират виадуктите на "Тракия"

Ударно ремонтират виадуктите на "Тракия"

Мавродиев си отива, но министър Караниколов - не, премиерът го защити Мавродиев си отива, но министър Караниколов - не, премиерът го защити

Сега стои въпросът кой ще управлява оттук нататък ББР, която се е превърнала в касичка за "обръчите" около властта

Заведения в центъра на София масово затварят Заведения в центъра на София масово затварят

Българска асоциация на заведенията излезе с декларация, с която предупреждава, че се очакват фалити на над 50% от заведенията

Кметът на Бургас Димитър Николов: Продължаваме да изследваме рисковите групи Кметът на Бургас Димитър Николов: Продължаваме да изследваме рисковите групи

По график ще бъдат взети и проби на служителите в патронажната грижа, лични лекари, медицинските сестри, които дежурят по автогарите, групите, които доставят храна на хората под карантина, доброволци от БЧК, анонсира кметът

 

Президентът зове Бойко Борисов да не управлява чрез страха и да не говори за потоци от трупове Президентът зове Бойко Борисов да не управлява чрез страха и да не говори за потоци от трупове

Не е време за сърдити пози, а премиерът трябва да знае, че народът не е публика, от която да чака аплодисменти, каза Радев

Положителният резултат: Как Гърция изравни кривата на COVID-19? Положителният резултат: Как Гърция изравни кривата на COVID-19?

В основата на всичко е страхът за крехката здравна система

Турските власти освобождават от карантината българските шофьори на ТИР-ове Турските власти освобождават от карантината българските шофьори на ТИР-ове

Това съобщиха от Външното министерство

От 26 април Испания ще започне бавно да се връща към нормалния живот От 26 април Испания ще започне бавно да се връща към нормалния живот

Премахването на карантината трябва да бъде планирано и организирано, така че да няма пикове и заразени

Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински

Трип почина от тежко заболяване

Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус

Вчера Facebook премахна страница, на която се виждат снимки на горящи стълбове за пренос на 5G мрежа, която насърчава другите да направят същото

Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса

Уфолози гадаят дали тайнственият обект е на извънземни

COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен В сраната растат исканията да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19 БМВ започва да прави маски БМВ започва да прави маски

От автомобилния гигант заявиха още, че имат готовност да закупят необходимото за производството на маски оборудване.

Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия

От мярката ще бъдат изключени определени групи

Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август

Математиците очакват пикът на заразата отвъд Океана да е на 26 април

Илиян Василев Илиян Василев Не отписвайте още Мавродиев, прокуратурата не си е казала думата Виц на деня Виц на деня - Докторе, животът ми е пълна скука...
- Намерете си любовник!
- Имам двама...
- Разкажете на мъжа си за тях!
Виц на деня Виц на деня Две проститутки решават кръстословица: Голям съд за течности - чете едната. Презервоар - отговаря другата. - Не, започва с буквата Р. - Тогава е резерватив! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Песимистът чува: - След малко. Оптимистът: - С лед, малко. Реалистът въобще не се ослушва, а си налива сам
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори