×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво е бъдещето на образованието и как изкуственият интелект ще промени сектора


12 Април 2019, Петък, 19:59 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Много от кметовете предпочитат да инвестират в по-видими сектори, а трябва в образованието - процес, чиито плодове ще се берем след години, каза кметът на Бургас Димитър Николов

Бургас се превърна в център на просветата и събра на едно място десетки експерти, за да обсъдят развитието на образователната система в България. Форумът е част събитията, включени в платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“ и се проведе в Експоцентър Флора, чиято зала се оказа тясна за присъстващите.

Специално за дискусията в морския град пристигнаха евродепутатът Асим Адемов, министърът на образованието Красимир Вълчев, народните представители от ГЕРБ Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Ася Пеева, Диана Саватева и Галя Желязкова. Във форума се включиха и кметовете на Бургас – Димитър Николов, на Поморие – Иван Алексиев, на Приморско – Димитър Германов, на Малко Търново – Илиян Янчев, ректорите на двата бургаски университета – „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова, както и на Бургаския свободен университет проф. дпн Галя Христозова. Присъстваха още заместник областните управители проф. Севдалина Турманова, Владимир Крумов, началникът на Регионалното управление на образованието Виолета Илиева, кметове и общински съветници, представители на висши учебни заведения, на училища, детски градини и други институции, които работят в образователната сфера.

В рамките на форума бяха дискутирани националните и местните политики в сферата на образованието.

„Идеята на днешната среща е преди всичко да се превърне в ползотворна дискусия. Неслучайно сме поканили министър Красимир Вълчев, присъстват и най-добрите педагози в Бургаския регион. Това са подготвени хора, със знания и с възможности, благодарение на които областта през последните години трайно и успешно печели национални и световни състезания“, каза кметът Димитър Николов при откриването на форума. 

Градоначалникът изтъкна, че Община Бургас опитва трайно да постави в дневен ред темата с образованието и според него за следващия програмен период трябва да се отделят повече европейски средства в сектора. 

„Мисля, че достатъчно направихме – канализации, зелени площи, пътища, културни центрове и т.нат. Ако искаме страната ни да бъде държава с перспектива, трябва да инвестираме повече в образованието. Коментирали сме го с кметове колеги, за съжаление повечето от тях предпочитат да инвестират в по-видими сектори – като например ремонти на улици. Но образованието е процес, чиито плодове ще се видят след много години, но това не е толкова удобно за хората, които се занимават с политика и власт“, добави кметът Димитър Николов. 

В дискусията присъстващите поздравиха града и администрацията за постигнатите успехи през последните години. Припомняме, че тази седмица Бургас получи наградата „Град на знанието“, която бе връчена лично от министъра на образованието.

Именно с успехите на децата на Бургас започна и депутатът Ивелина Василева. 

„Ние всички се гордеем с постиженията на област Бургас в сферата на образованието. Всички се изпълнихме с радост и гордост от успехите на един много млад бургазлия – 6-годишният бургазлия Лъчезар Томов, който стана най-малкият златен медалист на Международната олимпиада по математика в Тайланд. Още едно доказателство, че Бургас и областта имат водеща роля в тази сфера. Образованието е кауза, обединява обществото ни и може би е най-успешната ивнестиция с дългосрочен хоризонт. Само образованието е това, което може да доведе обшеството ни до благополучие. Затова днес аз се радвам, че залата е препълнена. Много беше направено дотук, това е нашият безспорен приоритет“, каза депутатът Ивелина Василева.

Евродепутатът Асим Адемов, който започва професионалната си кариера като учител по български език и литература, също изтъкна, че в България през последните години се направи много в сферата на образованието.

„Секторът, в който ние работим, претърпя много положителна промяна. От обиколките си из страната впечатленията ми са много добри – невероятни училища, подобрена материална база, добра атмосфера, в която да работят учителите и децата да учат“, каза Адемов. 

Във форума бяха обсъдени темите за дигитализацията и модернизацията на образованието. Министър Вълчев посочи, че в бъдеще учениците ще трябва да бъдат не само дигитални ползватели, но ще трябва и да умеят да създават и да работят с машини с изкуствен интелект. „През тази година ще финансираме закупуване на права за електронни дневници от всички училища. Изискването ни ще е да са с модул за сигнализация на родителите, ако детето прави отсъствия“, заяви министърът.

Според министър Вълчев учителите остават най-важният фактор за образованието, като двойното увеличение на възнагражденията им в края на мандата на правителството, спрямо нивата от началото му, са доказателство за това.

„В одобрената от правителството тази седмица тригодишна средносрочена бюджетна прогноза до 2021 година са предвидени две допълнителни увеличения на заплатите с по 360 милиона лева. Това е с 30 милиона повече дори от предварително планираното“, посочи Вълчев.

Учителите от областта споделиха, че работят успешно по Механизма за задържане и обхват на деца и ученици в системата. Те изразиха задоволството от организирането на занимания по интереси за развитие на дарбите на децата и за ранното им кариерно ориентиране. Министър Вълчев обясни възможностите за детските градини да се включат с националните програми, като посочи, че те могат да се възползват от средства за закупуване на хардуер по програма „Информационни и комуникационни технологии“. Обмисля се детските заведения да се включват и в програмата за обмен на иновации.




В категории: Просвета


12
Коментара по темата
12.
мдам
13.04.2019 13:55:56
0
7
За изкуствен интелект да питат китайците от Huawei и да не си мислят че USA са фактор в това. Колкото до смешния робот и бившето машиностроене наречено с гръмко име гимназия за иновации... Смях
11.
Милена
13.04.2019 10:29:07
0
10
Изкуствения интелект ще стигне до БУргас,колкото влака от Китай.
10.
Бегач на дълги разстояния
13.04.2019 10:05:30
0
5
Я кметът да изприказва какво точно е завършил, като с тръгне от първи клас.
И да не ми блокирате и това IP.
9.
*********
13.04.2019 07:51:41
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Избягал бугазлия
12.04.2019 23:03:38
0
14
Флагман, попитайте кмета и публикувайте статия с колко инвеститора е преговарял, колко и кои инвеститора е довел в обезлюдения ни град.
Политиците реализират строителни проекти, защото от тях се краде най-много. Вярно е, че образованието е най-важно, но само ако е качествено. В България без реформи парите за образование ще изтекат като вода в пясък. Технологичните компании сами си обучават кадрите и не разчитат на долнопробни ВУЗ-ове и училища. Кога най-накрая Бургас ще започне да привлича такива компании?
7.
хаха
12.04.2019 22:17:42
0
11
Флагман вие съвсем станахте рекламна медия на общината
6.
Хм
12.04.2019 21:55:06
0
13
Ауууу,колко много политици-светила,и кво измислиха-НИЩО,харчат парите на хората за показност,избори идат всепак,после обратно в София
5.
Тотална деградация
12.04.2019 21:08:38
3
9
С тези пенсионерки, които държите дори и в централни училища на този голям град, с два университета, нищо ново няма да постигнете! А съвсем ще отблъснете и бъдещите желаещи, които искат да се изявят в сферата! До кога пенсионерки ще заемат местата на младите учители с оправдания, че няма желаещи, че не стават, само и само да се натискат и да оглозгват бюджетите и на училищата, че и бюджета на национално ниво, получавайки пенсия и заплата? До кога? Що за лицемерие и безумие? Променете го този закон, окопали са се и само пречат и интригантстват- отблъскват и гонят младите учители! До нас*ране ли ще са там тези алчнотии?
4.
Тери Пратчет
12.04.2019 20:56:58
0
11
Естесвената простотия винаги побеждава изкуствения интелект!
3.
Шморц
12.04.2019 20:54:17
0
13
Бля-бля...Изтървахте питомното, сега гонете дивото!
2.
Marinero
12.04.2019 20:23:21
0
14
Долу-горе като проводниците и полупроводниците по бай ви Тошово време.
1.
;-]
12.04.2019 20:12:15
0
16
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ КВАДРАТУРАТА ,новия слоган над Народното Събрание измислен от неизвестен изкуствен интелект
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти
Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори