×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще падне ли Пламен Георгиев от терасата?


Ще падне ли Пламен Георгиев от терасата?
Борисов и ГЕРБ може да претърпят щети и заради апартамента на Пламен Георгиев - от няколко дни това е първа новина в bTV
02 Април 2019, Вторник, 17:51 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Отстраняването на шефа на КПКОНПИ заради скандала с апартамента му няма да е толкова лесна задача - зад него стоят много важни фактори в държавата

Ще падне ли шефът на КПКОНПИ? Пламен Георгиев отказва да отговаря на въпроси, въпреки че бе уличен в разминаване между декларирано и реално имущество.

Мегатерасата от 186 кв.м. на тавана на кооперацията, над тризонета (!), в който живее Георгиев, имала барбекю, сауна за шестима и баня.

Доста срамна, парвенюшка история за шеф на каквато и да е институция, камо ли на антикорупционен орган.

bTV извади документи, че имотът е купен с ипотека от шефа на КПКОНПИ, но самият Пламен Георгиев странно отрича да е собственик и твърди, че става дума за общи части.

Въпросите са много, шефът на антикорупционния орган обаче предпочита да не дава отговори по същество. Днес в София той участва в конференция на тема „Етика на публичната администрация“ (!). Преди събитието Пламен Георгиев се появи за първи път придружен от гардове от Националната служба за охрана с обяснението, че имало заплахи срещу него.

Той отклони неколкократно въпросите за терасата на тризонета му - нямало да се обяснява, защото това били „компроматни глупости“ и атаки от олигарси с медии. По всяка вероятност шефът на Антикорупционната комисия визира най-вече собственика на „Капитал“ Иво Прокопиев.

Проблемът на Пламен Георгиев обаче е, че първа новина в емисиите на може би най-мощната медия у нас – bTV, през последните дни е именно каскадата от разкрития около имота му в столичния квартал „Гео Милев“, който според обявата за продажба е с площ от над 400 кв. м.

Днес Георгиев се обърна към репортерка на bTV: “Съжалявам и за вас, медиите, които по някакъв начин се опитвате да се поставяте в услуга на тези хора (олигарсите – б.а.)“.

Всички опити да бъде попитан за разминаването на имотната му декларация с реалността той парира и каза, че няма да се обяснява, защото трябвало да се обясняват други хора.

Показателно е, че един от разследващите репортери в bTV, който се занимава с казуса, е Петър Нанев, взел главите на бившия здравен министър Николай Петров и на ексдепутат от ГЕРБ – вече покойния Стоян Тонев.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се опита да тушира скандала „апартаментгейт“ с частичното оттегляне на Цветан Цветанов и с оставките на министър Цецка Цачева и зам.-министър Ваня Колева.

Въпросът с Пламен Георгиев обаче също опира до Борисов.

Едва ли някой се съмнява, че през 2018 г. шефът на КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) е бил избран от парламента без санкцията на лидера на ГЕРБ.

Антикорупционната комисия е орган с изключителни разследващи функции – нещо като втори ДАНС, но със специални правомощия да се занимава най-вече с политици и с лица, заемащи висши публични постове.

Пламен Георгиев бе избран от парламента, макар че това е човекът, станал известен със случая, когато като прокурор не чул скандалния СРС-разговор, наречен „Ало, Ваньо“, между премиера Бойко Борисов и бившия шеф на митниците Ваньо Танов.

След потулването на аферата кариерата на Георгиев се разви главоломно.

Има ли основания той да бъде смятан за човек на задкулисието?

Пламен Георгиев е (по-точно - бе) едно от спряганите имена за следващ главен прокурор, т.е. за наследник на Сотир Цацаров.

Показателно е и че медиите, свързани с Делян Пеевски, са безкритични към скандала с имота на Пламен Георгиев. Напротив – открай време те са главните „рупори“ на шефа на КПКОНПИ.

Кои в парламента гласуваха „за“ избора на Георгиев за ръководител на КПКОНПИ?

БСП е единствената партия в този парламент, която гласува против неговото назначение. Т.е. ние нямаме доверие, което да сме му дали и да сваляме сега. Питайте другите политически партии, които го натовариха с доверие, какво мислят за последните разкрития“, каза днес Крум Зарков от БСП след журналистически въпрос.

По време на дебатите преди година и половина от соцпартията имаха железен аргумент за това, че не парламентът, а президентът следва да назначава ръководителя на антикорупционния орган.

Няма как да разследваш тези, които са те назначили, обясниха от БСП.

Тази теза защити тогава и самият държавен глава Румен Радев.

Думите им като че ли сега се потвърждават напълно от сагата „апартаментгейт“.

Пламен Георгиев и членовете на КПКОНПИ, избрани от парламента (по предложение на Георгиев), трябва да разследват тези, които са ги назначили - воглаве с председателя (вече бивш) на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Ще падне ли главата на Георгиев?

Според закона той има шестгодишен мандат и смяната му би била доста сложна операция. Една от опциите е сам да подаде оставка, каквито намерения Пламен Георгиев очевидно няма.

КПКОНПИ се води независим държавен орган и никой няма право да въздейства пряко и да притиска Пламен Георгиев. Това може да стане само неформално по линия на... Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ има мотивация да предложи сделка, свързана с оставка на Георгиев, тъй като е налице опасност партията му да претърпи нови, фатални щети на изборите за Европейски парламент.

Според закона член на КПКОНПИ може да бъде свален от поста и ако бъде констатирано престъпление или тежко нарушение, което в случая изглежда релевантно.

Любопитен момент е, че процедура за предсрочно прекратяване на мандата би могла да инициира и една пета от народните представители, т.е. поне 48 депутати.

БСП за България“ разполага със 79 депутати, така че те имат възможността да направят това със съответната законова аргументация. Дали ще намерят основания и смелост да го сторят, е друг въпрос – защото подобна инициатива няма да е акция просто срещу Пламен Георгиев или ГЕРБ.

Зад Георгиев стоят главният прокурор, ДПС, конгломератът на Делян Пеевски...

Единствената политическа формация, която до момента се осмели да поиска оставката на шефа на КПКОНПИ, е извънпарламентарната коалиция „Демократична България“. Това стана още на 28 март, когато бе само началото на разкритията около имота на Пламен Георгиев, за който освен всичко друго има основателни съмнения, че е и с манипулирана цена.

След публично изнесената информация относно закупеното от г-н Георгиев луксозно жилище в кв. „Гео Милев“ в София на цени много под пазарните за такъв имот, а дори и под данъчната му оценка, както и относно начина на декларирането на този имот в имуществената му декларация, става ясно, че той повече не може да оглавява органа по антикорупция“, посочиха тогава от „Демократична България“.




20
Коментара по темата
20.
ББ
05.04.2019 16:24:00
0
1
Едно е ясно - кратунката на Ивчо-Минета е вече на дръвника и този път отърване няма.
19.
Ех Лисицов
03.04.2019 11:21:32
1
1
Ами Цацаров и Гешев му спретнаха тази атака за да го извадят от битката за главен прокурор.
18.
До 17
03.04.2019 00:42:16
1
5
Ако го отсвирят, ще сложат КОЙто каже КОЙ.
17.
Часовникар
02.04.2019 23:21:42
1
5
И тоя ще го отсвирят.
И Кой ще сложат?
Кой?
16.
3 зорнет
02.04.2019 22:52:34
1
17
То не е само терасата. Това са три апартамента придобити като държавен служител последните като борец с корупцията в най-бедната държава и това безцеремонно поведение все едно другите са му виновни. Как такъв човек ще проверява себеподобните и ще бъде критерии за морал ! За колко глупави си мисли хората - ами ако терасата е обща то и др съседи трябва да са платили части от нея и да ползват барбекюто, тоалетната и сауната. А те дали са законни и ако са на чие име е разрешителното ???? Дали всеки може да си построи на покрива на блока барбекю, кенеф и сауна - не мисля. С чии канал е съраз клозета, кой плаща водата и тока дали общия водомер и електромер на входа или тези на Пл. Георгиев ? Всичко е една лъжа и наместване, вадене на нови данъчни оценки по стари сделки и помощ от приятели от данъчното, ПИБ и др
15.
siso
02.04.2019 20:56:10
1
14
аз до колкото знам дори остъкляването на терасата без разрешение е престъпление а това неговото е бе коментар
14.
Фантаст
02.04.2019 20:01:26
1
23
Карлсон, дето живее на покрива. Терасата е уж обща, като трябва да се плащат данъци, ама всъщност си е негова, като трябва да направи ипотека. Джакузито, навеса и барбекюто пък никой не пита дали имат одобрени строителни книжа и как ги е получил за уж общи части.
13.
Ха ха
02.04.2019 19:50:18
1
32
Тоя надмина прословутият мутро барок...да си построй кръчма в домът си че и джакузи..нещо като курвенско гнездо тризонет за хора на същите властови позиции и същият курварски манталитет...
12.
goro
02.04.2019 19:07:49
1
24
ИЗБОРИИИИИИИИ
11.
Боже Пази България
02.04.2019 19:05:37
1
38
Oсвен Пеевски, тая герберска бухалка - Пламенчо го крепят Бочко еднокнижния и Цвъки апартаментчика !
10.
Боко трети
02.04.2019 19:02:01
1
37
Бре, тоя пумпал задминал Цветаноф по екстри в тризонета си, но само ВИП асансьор му липсва.
9.
ковачев
02.04.2019 18:50:22
1
42
Наглостта на този с терасата съперничи на наглостта на онзи с асансьора
8.
зурла
02.04.2019 18:27:16
1
117
И да падне файда няма.
Ще дойде друг като него, защото са много.

Първо трябва да се разкара СИК от властта, и да се изберат умни и честни хора. Безпартийни.
Партиите доказаха че за нищо не стават,
7.
Hahahahahahahaahahhaah
02.04.2019 18:24:37
1
96
Затваряй,Бахти държавата
6.
Най-голямото възмездие е това
02.04.2019 18:23:06
3
99
Че на това долно,завистливо,страхливо и просто стадо, Бог е отредил тази съдба и тези управници! " На такъв г.з такъв х.й!"
5.
0909
02.04.2019 18:22:52
2
24
Тук въпросът опира и до действията на нотариусите. Как изповядват сделката, като по строителните документи тази площ се води необитаем покрив, т. е обща част, а след това строителят или предприемачът я продава на купувача. Как така се продават общи части? По този начин се пестят данъци, такси и т. н. и на практика се надхвърлят строителните показатели за дадената сграда.
4.
Tomi
02.04.2019 18:22:43
1
175
Не знам ква им е играта на БТВ, но последните няколко седмици здраво щавят герберастите, което много ме кефи. Вече само тях гледам.
3.
koko
02.04.2019 18:22:26
1
73
на такова място даже и съмнение да има за нещо нередно и оставката трябва да е на масата времее мистър конпи да си ходи на терасата
2.
Marinero
02.04.2019 18:06:03
1
56
На последък взехте да чувате радиото! Свободна Европа имам предвид.
1.
Smith
02.04.2019 18:03:06
1
78
Тоя кретен го крепи Пеевски и е толкова тъп, че служи за бухалка на шайката около ГЕРБ-ДПС. Клето съветско мекере. И от такива дребнави селяндури като него очакваме да бдят за злоупотребите на Лукойл, Газпром, АЕЦ Белене и всякакви други проекти, чрез които рОснака изсмуква държавата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори