×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • След Uber КЗК спря и "Максим"
  • Акциите на ЧЕЗ Разпределение поскъпнаха със 7% след анонсирането на сделка
  • Мирослав Печев-Лавацата е изненадващият нов собственик на българския Лас Вагес край Елин Пелин
  • Жълт код за валежи в 19 области, но в Бургас ще е време за плаж - между 29 и 32 градуса
  • Еньовден е! Празнуват билкарите, а според народната традиция именно днес силата на лечебните растения е най-голяма
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Инвеститорът на крематориума в Камено - съветниците Мутафова и Тенев създават изкуствено напрежение в общината


Инвеститорът на крематориума в Камено - съветниците Мутафова и Тенев създават изкуствено напрежение в общината
Определени общински съветници умишлено създават напрежение и паника сред обществото в общината, смятат от "Ворик груп" ЕООД
01 Април 2019, Понеделник, 16:45 ч.
Автор: Флагман.БГ

Нападките срещу проекта имат политически привкус, категорични са от "Ворик груп" ЕООД

Полемиката около проекта за изграждането на крематориум край Камено продължи и днес, след като от фирмата инвеститор - „Ворик груп“ ЕООД изпратиха до медиите становище по създалия се дебат. Те са на мнение, че община Камено не трябва да се подава на натиск и външни влияния, а да прецени сама каква позиция да заеме. 

Както Флагман.БГ съобщи, от Сливенската митрополия излязоха в събота със становище, че кремирането противоречи на християнското разбиране за човека.  "Древните езичници изгаряли телата на починалите, защото са смятали, че тялото е затвор за душата и по този начин я освобождавали от оковите на материята. Християнското разбиране за човека, като Божие творение, е различно и затова Православната църква приема кремацията като противоречие на християнска вяра“, пише в писмото. То е подписано от сливенския митрополит Иоаникий и адресирано до кмета на общината Жельо Вардунски.

Малко по-късно,  на личната си страница в социалните мрежи, кметът отговори, че няма законови правомощия да влияе на частни инвестиционни намерения. "Общинският съвет е органът, който би разрешил или отхвърлил решението за изграждане на ПУП към конкретното инвестиционно намерение. В тази връзка вие трябва да се обърнете към общинските съветници от всички представени партии... Последната инстанция е решението на местните жители, което следва да бъде изразено чрез Обществено обсъждане. Аз по никакъв начин не мога, не искам и няма да влияя на тяхното решение”, написа той. 

Ето какво пише още в становището на инвеститора "Ворик груп", изпратено днес до кмета Жельо Вардунски, сливенския митрополит Иоаникий и медиите:

 

„Ворик груп“ ЕООД е на мнение, че изкуствените проблеми, които се инспирират и целят да попречат за изграждането на Парк за кремация и урнополагане в Камено и на разкриването на нови 40 работни места (със стартови заплати от 1200 лева), имат политически привкус и зад тях стоят общинските съветници на Камено Елена Димитрова-Мутафова (БСП) и Иван Тенев (Реформаторски блок). С действията си те създават напрежение и паника сред обществото в община Камено, разединяват и настройват един срещу друг хората, като за това използват нашето инвестиционно намерение, въвеждайки местните жители в заблуждение – че кремирането ще замърсява околната среда. По този начин те предварително насаждат омраза и създават негативни настроения към нашето инвестиционно намерение, без да са се запознали с документацията, решенията на компетентните органи, като РИОСВ-Бургас и Общински съвет - Камено, и без да е проведено обществено обсъждане с гражданите.

Уверяваме, че слуховете, които се разпространяват в община Камено, са безпочвени и не отговарят на истината, което ще докажем на експертно ниво при бъдещо обществено обсъждане в град Камено.

Прави силно впечатление, че становището до Вас от Сливенския митрополит Йоаникий започва така: „От електронните медии узнахме, че в Община Камено е внесен за разглеждане Инвестиционен проект за строеж на КРЕМАТОРИУМ в землището на гр. Камено”. Верни на истината и обективността, трябва да отбележим, че в нито една медийна публикация не се споменава за събиране на подписки „за“ и „против“ изграждането на „Парк за кремация и урнополагане“! Този факт буди огромно безпокойство и дава основателна причина да смятаме, че Сливенският митрополит е получил тази информация от горепосочените Елена Мутафова и Иван Тенев, като преповтаря техните думи и изразява тяхната воля.

Ваше Високoпреосвещенство,

Инвестиционното намерение на фирма „Ворик груп“ ЕООД за изграждането на „Парк за кремация и урнополагане“ е бизнес начинание, което ще разкрие нови 40 работни места в община Камено и ще акумулира допълнителни средства към общинския бюджет. С огромното си уважение към Православието, Християнската вяра и Църковните канони и обреди, припомняме, че България е парламентарна република, правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната. Инвестиционното ни намерение е в рамките на българското и европейското законодателства, съобразено е с екологичните норми и стандарти, и не Църквата, а Българските легални власти и техните органи имат правомощията и са компетентни да се произнесат по изложените от Вас съждения, които не са подкрепени с доказателства.
Намираме Вашето становище за недостатъчно проучено и аргументирано, което създава възможности за въвличане на гражданите и миряните в заблуждения.

Считаме, че Вашето становище би могло да се изтълкува като груба намеса на духовната власт в работата на светската власт, като уврежда и пречи на свободното развитие на стопанския живот, пазарната икономика и конкуренция в държавата. От друга страна, то може да се изтълкува и като политизиране в настоящия момент на предстоящи европейски и местни избори, като се използва недобронамерено и недобросъвестно за политически цели и пиар.

Отделно от това сме длъжни да споделим с Вас, че погребението чрез кремация, както и погребението чрез заравяне, са личен, субективен волеви избор и акт, който покойникът преди смъртта си и/или неговите близки и роднини могат да заявят като желание за приключване на земния път. И не на последно място, погребението чрез кремация се практикува на всички континенти по света и във всички държави, в които Християнството е възприето като основна религия – Русия, Гърция, Сърбия, Румъния, Италия, Испания, Португалия, Дания, Германия, Великобритания, Чехия, Норвегия, Финландия, Франция, Холандия, Унгария и много други, сред които е и България, където от дълги години действа крематориум в столицата София.

„Ворик груп“ ЕООД уважава Вашето мнение и смята, че духовниците трябва да изпълняват освен своята религиозна роля, но и социалните си функции, като отчитат нарастващия брой на гладните, бедните и безработните, които имат нужда от нашата инвестиция, която ще осигурява тяхната прехрана в земния им път.

Християнството е Любов към ближния, а не заклеймяване и анатемосване на хора и стопански дейности!

Уважаеми медии и журналисти,

Съгласно журналистическата етика и стандарти и заложените в тях принципи, както и в унисон с разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, желаем да се възползваме от законоустановеното ни право на отговор.
Молим всички медии и журналисти, които са популяризирали становището на Сливенска митрополия и/или отговора на кмета на община Камено до Сливенския митрополит, касаещи инвестиционното намерение за изграждане на „Парк за кремация и урнополагане“ в община Камено, да уважат нашето право на отговор по този казус и намерят място за позицията на фирма „Ворик груп“ ЕООД в своите информационни платформи.

С уважение,

„Ворик груп“ ЕООД

 


В категории: Камено


21
Коментара по темата
21.
един възмутен гражданин
07.04.2019 19:26:44
0
2
Като иска крематориум да си го построи в Слънчев бряг където си върти другите далавери,защо е решил точно тук.Прави са общинските съветници да се противопоставят на това безумие.
20.
до19
02.04.2019 14:54:57
2
3
гражданин умник купи си тогава апартамент в СОФИЙСКИЯ квартал ОРЛАНДОВЦИ щом е толкова хубаво и има свежа градска атмосфера със сигурност имотите са под 500 Е м2
19.
гражданин
02.04.2019 13:30:03
10
4
Алооо малоумниците ! Този крематориум да ви е от времето на Освиенцим та очаквате пушеци и миризми !?? Излезте от дивите села в които живеете,идете до столицата да видите крематориум на живо ,и пак елате да пишете идиотизми !
18.
Петър
02.04.2019 10:41:03
10
3
Няма абсолютно никакво значение как и къде и погребан човек. Важно е как е живял и в какво е вярвал. А Светият Синод вместо да се занимава с това какво става след смъртта, да вземат да се активизират малко за по-важните неща, касаещи живота. Защо не са така активни относно гей парадите, ЛГТБ пропагандата сред училищата, стратегията за детето? Защо допускат компромиси с редица други неща, с цел печалба, а сега когато ще им "вземат бизнеса" са изведнъж много духовни...
17.
Петър
02.04.2019 10:32:22
4
4
Чудих се дали да коментирам, но не се сдържах... След смъртта единственото, което има значение е какво ще се случи с душата на човека, защото тя не умира. А това какво ще стане с тялото, няма абсолютно никакво значение и Светият Синод би трябвало по-добре от всеки да знае това. Наясно съм от къде идват схващанията на православната и католическа църква относно кремацията, а именно от там, че в Библията се казва, че един ден Христос ще се върне, ще възкреси мъртвите и тези, които са умрели с вярата, както и онези, които са живи към момента и вярват ще отидат с него в рая. Останалите ще възкръснат и ще бъдат съдени всеки според делата си. Православните и католиците смятат, че ако човек е кремиран, то тогава няма да има тяло, с което да възкръсне. НО - какво да кажем тогава за всички мъченици на вярата през годините, които са били изгаряни живи и разкъсвани и изяждани от лъвове само, защото не са се отказали от вярата си? Или пък за хора, които са умрели вече преди хиляди години и от костите им даже няма помен? Нима те няма да бъдат в рая един ден? Един Бог, който е сътворил човека и вселената, със сигурност може и да им създаде нови тела. Но всъщност в Библията не се говори за земните ни тела, защото в рая няма да има болести, инвалиди, старост и т.н. Ето какво казва Библията:
"Така е и възкресението на мъртвите. Тялото се сее в тление, възкръсва в нетление; сее се в безчестие, възкръсва в слава; сее се в немощ, възкръсва в сила;
(1 Коринтяни 15:42-43) и още:
"Тогава Марта рече на Исуса: Господи, да беше Ти тука, не щеше да умре брат ми. Но и сега зная, че каквото и да поискаш от Бога, Бог ще Ти даде. Казва й Исус: Брат ти ще възкръсне. Казва Му Марта: Зная, че ще възкръсне във възкресението на последния ден. Исус й рече: Аз съм възкресението и живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее; и никой, който е жив и вярва в Мене, няма да умре до века. Вярваш ли това? Като каза това, извика със силен глас: Лазаре, излез вън! Умрелият излезе, с ръце и нозе повити в саван, и лицето му забрадено с кърпа. Исус им каза: Разповийте го и оставете го да си иде.
(Йоан 11:21‭-‬26‭,43-44)
Или иначе казано:
няма абсолютно никакво значение как и къде и погребан човек. Важно е как е живял и в какво е вярвал. А Светият Синод вместо да се занимава с това какво става след смъртта, да вземат да се активизират малко за по-важните неща, касаещи живота. Защо не са така активни относно гей парадите, ЛГТБ пропагандата сред училищата, стратегията за детето? Защо допускат компромиси с редица други неща, с цел печалба, а сега когато ще им "вземат бизнеса" са изведнъж много духовни...
16.
*********
02.04.2019 08:44:58
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15.
Ангел
02.04.2019 01:30:33
1
12
Тези са поредните повярвали си,решили да се изправят срещу Църквата.Ако не се спрат и се покаят не ги чака нищо добро.
14.
*********
01.04.2019 23:57:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
Бъдещето
01.04.2019 23:23:37
15
5
Това е бъдещето мили хора една печка на дърва в Камено ще замърсява много повече отколкото този крематориум неуки Каменовци информираните се първо и тогава говорете стъпвайте на факти а не на човешката злоба и завист ръководена от бесепарска уродпис!!!!
12.
Стефан Бонев
01.04.2019 22:22:32
4
9
Идвам Жельо. Септември.
11.
По добре в Морето
01.04.2019 22:08:11
2
3
И хем рибата ще е по-едра
10.
motofen
01.04.2019 20:12:27
2
17
Някой няма ли да посочи броя на хората, които в подписка, разпространена в целия град, са се подписали против този крематориум? Процента е над 80.
9.
ВОРИК
01.04.2019 19:02:47
2
17
Като не ви искат, защо се натискате?
Явно и никъде другаде не ви искат!
8.
Мислете навреме
01.04.2019 19:00:22
5
21
Каменовци ще цъфнат и ще вържат с този "бизнес", явно работните места са за циганите, а миризмите ще ги гълтат целокупно стари и млади. Докато е време да се вслушат в това, което им казва Църквата, защото последствията ще са за всички! Както винаги кметя се измъква по терлици.
7.
Чочо
01.04.2019 18:18:07
14
6
Не слушайте изкукалият Владика Това е бъдещето Ако не се строи след години ще хвърлят умрелите в морето
6.
герб
01.04.2019 17:54:08
2
19
Да оказва се,че нашата полиция плаща много добре.Собствениците са изгонените от икономическа полиция Несебър Горещилов и Кристиян Киров.А сега някой да ми обясни как след изгонването Киров,който е на около 35 има фирма за джетове под наем в Сл.Бряхдация за пострадали от катастрофиг,държи дискотека в Бургас,има траурна агенция и фондация за пострадали от катастрофи SOS-ПТП,с която причакват и изнудват пострадалите направо в болницата,държи на концесия плажа в Обзор,кара мерцедес за 100 000 естествено с немски номера,а сега и крематориум ще строи.ЕХ ИСКАМ ДА СЪМ ЧЕНГЕ,ПА МАКАР И БИВШЕ.ВСИЧКО МИ Е ПОЗВОЛЕНО И НИКОЙ НЕ МЕ ПРОВЕРЯВА,АМА НЕ ДАЙ БОЖЕ ДА НЕ ИЗДАДЕШ КАСОВ БОН И СИ ДРЕБЕН ТЪРГОВЕЦ,ТОГАВА ТИ РАЗКАЗВАТ ИГРАТА
5.
каламата
01.04.2019 17:47:45
2
10
Икономически изгодно крематориума да се построи в раиона на Свиленград така ГЬРЦИТЕ с пари ЩЕ ИДВАТ ТАМ а ако има и турци и те могат да се вьзползват .В Гьрция е ЗАБРАНЕНО явно има защо ,както е ЗАБРАНЕН ХАЗАРТА в Турция,Израел а наскоро и Косово .Никои НЕзабранява неща ако те не са полезни или добри за Обществото
Защо в КАМЕНО да си го строи на плажа в Сл.Бряг там да му е под носа и джетовете
Tе и на наемниците убиици в ИДИЛ дават по 200 ЕВРА надница на ден или 5-6.000 ЕВРА на месец ,ма тва значи ли че редно
4.
viktor
01.04.2019 17:42:35
3
11
nekazate na xoata za kakvo mirizma 6te stava vapros
3.
kamenka
01.04.2019 17:36:06
5
19
Първо си зададох въпроса коя е тази фирма. При справка се вижда , че тази фирма е била траурна агенция , свързана с още 10 фирми. През тези 30 г на демокрация имаха доста сблъсъци тези траурни фирми , коментарии , как още от моргата се задеистват. Сега –крематориум – ами да -гарантирана печалба . Големият въпрос е – кои дава тези 8 мл за обекта . Глупаво е да се казва нови работни места . Къде ще строи в район Камено, терена ако е общински да си го закупят или може би на концесия ще искат . глупаво е да се казва , че няма да има миризма , именно човешкото тяло при изгаряне мирише. Аз съм за икономика и нови работни места , но хората добре следва да помислят , Тази фирма не е на местни жители , кои са те .Камено няма промишлена зона , където могат да се изграждат промишлени халета .
2.
Ангел
01.04.2019 17:33:13
17
11
И двамата са дърти комунисти! Искат само да всяват раздор и да въртят далаверките пък другите кучетата ни яли
1.
FAk U
01.04.2019 17:12:59
2
26
В предишна статия заплатите почваха от 1500 лв, сега станаха 1200, накрая да не се окаже че са 800 бруто?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отмениха глоба от 50 лв. за шофиране без колан заради затлъстяване Отмениха глоба от 50 лв. за шофиране без колан заради затлъстяване

Водачът представил медицински документи, че няма как да го закопчае 

Спецченгета блокираха бургаския кв.Крайморие, търсят знакова фигура Спецченгета блокираха бургаския кв.Крайморие, търсят знакова фигура

Тежковъоръжени полицаи са отцепили огромен периметър до входа на квартала - около къщата на треньора Димитър Димитров-Херо

Джамбазки: Време е да заличим границите между Охрид и Черно море, Скопие е на ход Джамбазки: Време е да заличим границите между Охрид и Черно море, Скопие е на ход

Трябва съседите да спрат с фалшифицирането на историята и да се демонтират последните убежища на яростния антибългаризъм, каза той

Най-после! Криско отслабна, свали няколко килца Най-после! Криско отслабна, свали няколко килца

Певецът тежи 68 килограма, хвали се в социалните мрежи

Заради упорството на Митко Събев, Нефтохимик се изнася от Бургас, домакинства в Созопол Заради упорството на Митко Събев, Нефтохимик се изнася от Бургас, домакинства в Созопол

Ръководството на бургаския клуб направи всичко възможно за да играят шейховете на стадион Лазур, но до договор за наем не се стигна

Богатият любим на Алисия спря участията й Богатият любим на Алисия спря участията й

Певицата избра любовта пред кариерата

Поморие се подсили с двама футболисти, единият е син на бургаска легенда Поморие се подсили с двама футболисти, единият е син на бургаска легенда

Мартин Шейтанов и Христо Лемперов подсилиха отбора

Първанов: Партиите да не ни занимават със субсидии, имат нужда от диета Първанов: Партиите да не ни занимават със субсидии, имат нужда от диета

Ако не разбием същността на корпоративния вот, огромното купуване на гласове, което върви под „рафта“, всичко е безсмислено, каза той

Джени Суши проговори: Кубрат излъга и преувеличи, не съм завеждала дело срещу него Джени Суши проговори: Кубрат излъга и преувеличи, не съм завеждала дело срещу него

Искам да бъде ясно, че никога не съм завеждала дело, твърди Джени Равало

Баровец с луксозно Ауди уби две жени Баровец с луксозно Ауди уби две жени

Катастрофата е станала снощи на пешеходната пътека пред Общината

Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод

Правителството в Анкара е готово да предостави над 100 млн. евро в подкрепа на строителството на новата фабрика

Новият кмет на Истанбул: Ще изградим демокрация, ще изградим правосъдие в този град Новият кмет на Истанбул: Ще изградим демокрация, ще изградим правосъдие в този град

 Опозицията взе градът, на който той някога бе кмет

Знаете ли какво е това? Северномакедонски електромобил Знаете ли какво е това? Северномакедонски електромобил

Първият проект на BB Classic Cars е превърщане на Zastava 750 в електромобил

Революция: Батериите на бъдещето ще са уникални Революция: Батериите на бъдещето ще са уникални

Ще се зapeждaт зa ceĸyнди, тpaят мeceци и чepпят зapяд oт въздyxa

 

Педофил се гаври дълго с момиченце, а накрая го уби Педофил се гаври дълго с момиченце, а накрая го уби

Убийството дълго време не можело да бъде разкрито

 

Уфолози: Летящи чинии на Марс няма, приличат на корабчета от детски рисунки Уфолози: Летящи чинии на Марс няма, приличат на корабчета от детски рисунки

Известният тайвански изследовател на паранормални явления Скот Уоринг твърди, че на Червената планета не се срещат НЛО с формата на диск

Първи данни от изборите за кмет на Истанбул Първи данни от изборите за кмет на Истанбул

Води кандидатът на опозицията 

Може ли да повярвате? Този атлет твърди, че е на 17 години Може ли да повярвате? Този атлет твърди, че е на 17 години

През миналата година Закайо спечели Световното първенство за младежи до 20 години

Драматични избори в Истанбул: 10 милиона гласуват повторно за кмет дне Драматични избори в Истанбул: 10 милиона гласуват повторно за кмет дне

Те избират между кандидата на управляващата партия – Бинали Йълдъръм и претендента на опозицията – Екрем Имамоглу

Невероятно! Брадата жена срещна любовта и се омъжи Невероятно! Брадата жена срещна любовта и се омъжи

От 14-годишна възраст Шварц страда от синдром на поликистозните яйчници

Михаил Константинов Михаил Константинов След цирка с Британия много трябва да се замислят за национални референдуми Виц на деня Виц на деня Питат радио Ереван:
- Как изглежда мъжът в очите на собствената си жена?
От радиото отговарят:
- Като куфар без дръжка - да го носиш - неудобно, да го хвърлиш ти е жал.
Виц на деня Виц на деня Въпрос към радио Ереван:
- Какво ядат канибалите по време на пости?
Отговор на радиото:
- Вегани...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Глупакът има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори