×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Инвеститорът на крематориума в Камено - съветниците Мутафова и Тенев създават изкуствено напрежение в общината


Инвеститорът на крематориума в Камено - съветниците Мутафова и Тенев създават изкуствено напрежение в общината
Определени общински съветници умишлено създават напрежение и паника сред обществото в общината, смятат от "Ворик груп" ЕООД
01 Април 2019, Понеделник, 16:45 ч.
Автор: Флагман.БГ

Нападките срещу проекта имат политически привкус, категорични са от "Ворик груп" ЕООД

Полемиката около проекта за изграждането на крематориум край Камено продължи и днес, след като от фирмата инвеститор - „Ворик груп“ ЕООД изпратиха до медиите становище по създалия се дебат. Те са на мнение, че община Камено не трябва да се подава на натиск и външни влияния, а да прецени сама каква позиция да заеме. 

Както Флагман.БГ съобщи, от Сливенската митрополия излязоха в събота със становище, че кремирането противоречи на християнското разбиране за човека.  "Древните езичници изгаряли телата на починалите, защото са смятали, че тялото е затвор за душата и по този начин я освобождавали от оковите на материята. Християнското разбиране за човека, като Божие творение, е различно и затова Православната църква приема кремацията като противоречие на християнска вяра“, пише в писмото. То е подписано от сливенския митрополит Иоаникий и адресирано до кмета на общината Жельо Вардунски.

Малко по-късно,  на личната си страница в социалните мрежи, кметът отговори, че няма законови правомощия да влияе на частни инвестиционни намерения. "Общинският съвет е органът, който би разрешил или отхвърлил решението за изграждане на ПУП към конкретното инвестиционно намерение. В тази връзка вие трябва да се обърнете към общинските съветници от всички представени партии... Последната инстанция е решението на местните жители, което следва да бъде изразено чрез Обществено обсъждане. Аз по никакъв начин не мога, не искам и няма да влияя на тяхното решение”, написа той. 

Ето какво пише още в становището на инвеститора "Ворик груп", изпратено днес до кмета Жельо Вардунски, сливенския митрополит Иоаникий и медиите:

 

„Ворик груп“ ЕООД е на мнение, че изкуствените проблеми, които се инспирират и целят да попречат за изграждането на Парк за кремация и урнополагане в Камено и на разкриването на нови 40 работни места (със стартови заплати от 1200 лева), имат политически привкус и зад тях стоят общинските съветници на Камено Елена Димитрова-Мутафова (БСП) и Иван Тенев (Реформаторски блок). С действията си те създават напрежение и паника сред обществото в община Камено, разединяват и настройват един срещу друг хората, като за това използват нашето инвестиционно намерение, въвеждайки местните жители в заблуждение – че кремирането ще замърсява околната среда. По този начин те предварително насаждат омраза и създават негативни настроения към нашето инвестиционно намерение, без да са се запознали с документацията, решенията на компетентните органи, като РИОСВ-Бургас и Общински съвет - Камено, и без да е проведено обществено обсъждане с гражданите.

Уверяваме, че слуховете, които се разпространяват в община Камено, са безпочвени и не отговарят на истината, което ще докажем на експертно ниво при бъдещо обществено обсъждане в град Камено.

Прави силно впечатление, че становището до Вас от Сливенския митрополит Йоаникий започва така: „От електронните медии узнахме, че в Община Камено е внесен за разглеждане Инвестиционен проект за строеж на КРЕМАТОРИУМ в землището на гр. Камено”. Верни на истината и обективността, трябва да отбележим, че в нито една медийна публикация не се споменава за събиране на подписки „за“ и „против“ изграждането на „Парк за кремация и урнополагане“! Този факт буди огромно безпокойство и дава основателна причина да смятаме, че Сливенският митрополит е получил тази информация от горепосочените Елена Мутафова и Иван Тенев, като преповтаря техните думи и изразява тяхната воля.

Ваше Високoпреосвещенство,

Инвестиционното намерение на фирма „Ворик груп“ ЕООД за изграждането на „Парк за кремация и урнополагане“ е бизнес начинание, което ще разкрие нови 40 работни места в община Камено и ще акумулира допълнителни средства към общинския бюджет. С огромното си уважение към Православието, Християнската вяра и Църковните канони и обреди, припомняме, че България е парламентарна република, правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната. Инвестиционното ни намерение е в рамките на българското и европейското законодателства, съобразено е с екологичните норми и стандарти, и не Църквата, а Българските легални власти и техните органи имат правомощията и са компетентни да се произнесат по изложените от Вас съждения, които не са подкрепени с доказателства.
Намираме Вашето становище за недостатъчно проучено и аргументирано, което създава възможности за въвличане на гражданите и миряните в заблуждения.

Считаме, че Вашето становище би могло да се изтълкува като груба намеса на духовната власт в работата на светската власт, като уврежда и пречи на свободното развитие на стопанския живот, пазарната икономика и конкуренция в държавата. От друга страна, то може да се изтълкува и като политизиране в настоящия момент на предстоящи европейски и местни избори, като се използва недобронамерено и недобросъвестно за политически цели и пиар.

Отделно от това сме длъжни да споделим с Вас, че погребението чрез кремация, както и погребението чрез заравяне, са личен, субективен волеви избор и акт, който покойникът преди смъртта си и/или неговите близки и роднини могат да заявят като желание за приключване на земния път. И не на последно място, погребението чрез кремация се практикува на всички континенти по света и във всички държави, в които Християнството е възприето като основна религия – Русия, Гърция, Сърбия, Румъния, Италия, Испания, Португалия, Дания, Германия, Великобритания, Чехия, Норвегия, Финландия, Франция, Холандия, Унгария и много други, сред които е и България, където от дълги години действа крематориум в столицата София.

„Ворик груп“ ЕООД уважава Вашето мнение и смята, че духовниците трябва да изпълняват освен своята религиозна роля, но и социалните си функции, като отчитат нарастващия брой на гладните, бедните и безработните, които имат нужда от нашата инвестиция, която ще осигурява тяхната прехрана в земния им път.

Християнството е Любов към ближния, а не заклеймяване и анатемосване на хора и стопански дейности!

Уважаеми медии и журналисти,

Съгласно журналистическата етика и стандарти и заложените в тях принципи, както и в унисон с разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, желаем да се възползваме от законоустановеното ни право на отговор.
Молим всички медии и журналисти, които са популяризирали становището на Сливенска митрополия и/или отговора на кмета на община Камено до Сливенския митрополит, касаещи инвестиционното намерение за изграждане на „Парк за кремация и урнополагане“ в община Камено, да уважат нашето право на отговор по този казус и намерят място за позицията на фирма „Ворик груп“ ЕООД в своите информационни платформи.

С уважение,

„Ворик груп“ ЕООД

 


В категории: Камено


21
Коментара по темата
21.
един възмутен гражданин
07.04.2019 19:26:44
0
2
Като иска крематориум да си го построи в Слънчев бряг където си върти другите далавери,защо е решил точно тук.Прави са общинските съветници да се противопоставят на това безумие.
20.
до19
02.04.2019 14:54:57
2
3
гражданин умник купи си тогава апартамент в СОФИЙСКИЯ квартал ОРЛАНДОВЦИ щом е толкова хубаво и има свежа градска атмосфера със сигурност имотите са под 500 Е м2
19.
гражданин
02.04.2019 13:30:03
10
4
Алооо малоумниците ! Този крематориум да ви е от времето на Освиенцим та очаквате пушеци и миризми !?? Излезте от дивите села в които живеете,идете до столицата да видите крематориум на живо ,и пак елате да пишете идиотизми !
18.
Петър
02.04.2019 10:41:03
10
3
Няма абсолютно никакво значение как и къде и погребан човек. Важно е как е живял и в какво е вярвал. А Светият Синод вместо да се занимава с това какво става след смъртта, да вземат да се активизират малко за по-важните неща, касаещи живота. Защо не са така активни относно гей парадите, ЛГТБ пропагандата сред училищата, стратегията за детето? Защо допускат компромиси с редица други неща, с цел печалба, а сега когато ще им "вземат бизнеса" са изведнъж много духовни...
17.
Петър
02.04.2019 10:32:22
4
4
Чудих се дали да коментирам, но не се сдържах... След смъртта единственото, което има значение е какво ще се случи с душата на човека, защото тя не умира. А това какво ще стане с тялото, няма абсолютно никакво значение и Светият Синод би трябвало по-добре от всеки да знае това. Наясно съм от къде идват схващанията на православната и католическа църква относно кремацията, а именно от там, че в Библията се казва, че един ден Христос ще се върне, ще възкреси мъртвите и тези, които са умрели с вярата, както и онези, които са живи към момента и вярват ще отидат с него в рая. Останалите ще възкръснат и ще бъдат съдени всеки според делата си. Православните и католиците смятат, че ако човек е кремиран, то тогава няма да има тяло, с което да възкръсне. НО - какво да кажем тогава за всички мъченици на вярата през годините, които са били изгаряни живи и разкъсвани и изяждани от лъвове само, защото не са се отказали от вярата си? Или пък за хора, които са умрели вече преди хиляди години и от костите им даже няма помен? Нима те няма да бъдат в рая един ден? Един Бог, който е сътворил човека и вселената, със сигурност може и да им създаде нови тела. Но всъщност в Библията не се говори за земните ни тела, защото в рая няма да има болести, инвалиди, старост и т.н. Ето какво казва Библията:
"Така е и възкресението на мъртвите. Тялото се сее в тление, възкръсва в нетление; сее се в безчестие, възкръсва в слава; сее се в немощ, възкръсва в сила;
(1 Коринтяни 15:42-43) и още:
"Тогава Марта рече на Исуса: Господи, да беше Ти тука, не щеше да умре брат ми. Но и сега зная, че каквото и да поискаш от Бога, Бог ще Ти даде. Казва й Исус: Брат ти ще възкръсне. Казва Му Марта: Зная, че ще възкръсне във възкресението на последния ден. Исус й рече: Аз съм възкресението и живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее; и никой, който е жив и вярва в Мене, няма да умре до века. Вярваш ли това? Като каза това, извика със силен глас: Лазаре, излез вън! Умрелият излезе, с ръце и нозе повити в саван, и лицето му забрадено с кърпа. Исус им каза: Разповийте го и оставете го да си иде.
(Йоан 11:21‭-‬26‭,43-44)
Или иначе казано:
няма абсолютно никакво значение как и къде и погребан човек. Важно е как е живял и в какво е вярвал. А Светият Синод вместо да се занимава с това какво става след смъртта, да вземат да се активизират малко за по-важните неща, касаещи живота. Защо не са така активни относно гей парадите, ЛГТБ пропагандата сред училищата, стратегията за детето? Защо допускат компромиси с редица други неща, с цел печалба, а сега когато ще им "вземат бизнеса" са изведнъж много духовни...
16.
*********
02.04.2019 08:44:58
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15.
Ангел
02.04.2019 01:30:33
1
12
Тези са поредните повярвали си,решили да се изправят срещу Църквата.Ако не се спрат и се покаят не ги чака нищо добро.
14.
*********
01.04.2019 23:57:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
Бъдещето
01.04.2019 23:23:37
15
5
Това е бъдещето мили хора една печка на дърва в Камено ще замърсява много повече отколкото този крематориум неуки Каменовци информираните се първо и тогава говорете стъпвайте на факти а не на човешката злоба и завист ръководена от бесепарска уродпис!!!!
12.
Стефан Бонев
01.04.2019 22:22:32
4
9
Идвам Жельо. Септември.
11.
По добре в Морето
01.04.2019 22:08:11
2
3
И хем рибата ще е по-едра
10.
motofen
01.04.2019 20:12:27
2
17
Някой няма ли да посочи броя на хората, които в подписка, разпространена в целия град, са се подписали против този крематориум? Процента е над 80.
9.
ВОРИК
01.04.2019 19:02:47
2
17
Като не ви искат, защо се натискате?
Явно и никъде другаде не ви искат!
8.
Мислете навреме
01.04.2019 19:00:22
5
21
Каменовци ще цъфнат и ще вържат с този "бизнес", явно работните места са за циганите, а миризмите ще ги гълтат целокупно стари и млади. Докато е време да се вслушат в това, което им казва Църквата, защото последствията ще са за всички! Както винаги кметя се измъква по терлици.
7.
Чочо
01.04.2019 18:18:07
14
6
Не слушайте изкукалият Владика Това е бъдещето Ако не се строи след години ще хвърлят умрелите в морето
6.
герб
01.04.2019 17:54:08
2
19
Да оказва се,че нашата полиция плаща много добре.Собствениците са изгонените от икономическа полиция Несебър Горещилов и Кристиян Киров.А сега някой да ми обясни как след изгонването Киров,който е на около 35 има фирма за джетове под наем в Сл.Бряхдация за пострадали от катастрофиг,държи дискотека в Бургас,има траурна агенция и фондация за пострадали от катастрофи SOS-ПТП,с която причакват и изнудват пострадалите направо в болницата,държи на концесия плажа в Обзор,кара мерцедес за 100 000 естествено с немски номера,а сега и крематориум ще строи.ЕХ ИСКАМ ДА СЪМ ЧЕНГЕ,ПА МАКАР И БИВШЕ.ВСИЧКО МИ Е ПОЗВОЛЕНО И НИКОЙ НЕ МЕ ПРОВЕРЯВА,АМА НЕ ДАЙ БОЖЕ ДА НЕ ИЗДАДЕШ КАСОВ БОН И СИ ДРЕБЕН ТЪРГОВЕЦ,ТОГАВА ТИ РАЗКАЗВАТ ИГРАТА
5.
каламата
01.04.2019 17:47:45
2
10
Икономически изгодно крематориума да се построи в раиона на Свиленград така ГЬРЦИТЕ с пари ЩЕ ИДВАТ ТАМ а ако има и турци и те могат да се вьзползват .В Гьрция е ЗАБРАНЕНО явно има защо ,както е ЗАБРАНЕН ХАЗАРТА в Турция,Израел а наскоро и Косово .Никои НЕзабранява неща ако те не са полезни или добри за Обществото
Защо в КАМЕНО да си го строи на плажа в Сл.Бряг там да му е под носа и джетовете
Tе и на наемниците убиици в ИДИЛ дават по 200 ЕВРА надница на ден или 5-6.000 ЕВРА на месец ,ма тва значи ли че редно
4.
viktor
01.04.2019 17:42:35
3
11
nekazate na xoata za kakvo mirizma 6te stava vapros
3.
kamenka
01.04.2019 17:36:06
5
19
Първо си зададох въпроса коя е тази фирма. При справка се вижда , че тази фирма е била траурна агенция , свързана с още 10 фирми. През тези 30 г на демокрация имаха доста сблъсъци тези траурни фирми , коментарии , как още от моргата се задеистват. Сега –крематориум – ами да -гарантирана печалба . Големият въпрос е – кои дава тези 8 мл за обекта . Глупаво е да се казва нови работни места . Къде ще строи в район Камено, терена ако е общински да си го закупят или може би на концесия ще искат . глупаво е да се казва , че няма да има миризма , именно човешкото тяло при изгаряне мирише. Аз съм за икономика и нови работни места , но хората добре следва да помислят , Тази фирма не е на местни жители , кои са те .Камено няма промишлена зона , където могат да се изграждат промишлени халета .
2.
Ангел
01.04.2019 17:33:13
17
11
И двамата са дърти комунисти! Искат само да всяват раздор и да въртят далаверките пък другите кучетата ни яли
1.
FAk U
01.04.2019 17:12:59
2
26
В предишна статия заплатите почваха от 1500 лв, сега станаха 1200, накрая да не се окаже че са 800 бруто?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Не пуснаха предсрочно убиеца Деян Димитров, намушкал смъртоносно младеж преди 8 години Не пуснаха предсрочно убиеца Деян Димитров, намушкал смъртоносно младеж преди 8 години

Окръжният съд изслуша директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров, той обясни, че поведението на Димитров било непостоянно

Светът беше в краката му на 20, но мързеливият Дембеле пропилява таланта си с джънк и видео игри Светът беше в краката му на 20, но мързеливият Дембеле пропилява таланта си с джънк и видео игри

Усман Дембеле бе един от най-големите таланти на световния футбол, но след трансфера му в Барселона всичко за него тръгна надолу

Всеки знае, че интернет ни следи. Какви обаче са мащабите на това следене? Всеки знае, че интернет ни следи. Какви обаче са мащабите на това следене?

Тракерите знаят дори колко голям е мониторът ви. И всичко, което сте правили в интернет...

Тежка катастрофа на АМ „Тракия”, лек автомобил е размазан след свиреп сблъсък Тежка катастрофа на АМ „Тракия”, лек автомобил е размазан след свиреп сблъсък

Инцидентът е на км 266 в посока София – край Стара Загора

Защо няма нито един круиз в последните пет години в България Защо няма нито един круиз в последните пет години в България

Причините за жалост са многопластови, основно затворения характер на Черно море и геополитическата обстановка

Пожарът във Варна е обхванал около 40 декара Пожарът във Варна е обхванал около 40 декара

В гасенето е използвана и водоноска на Община Варна

Ексклузивни кадри: Златка Райкова в напреднала бременност по бански Ексклузивни кадри: Златка Райкова в напреднала бременност по бански

Плеймейтката е качила доста килограми

КОЦ Бургас стартира инициативата „ОнкоХелп“, за да има информирани пациенти КОЦ Бургас стартира инициативата „ОнкоХелп“, за да има информирани пациенти

Подобни лекции се правят на много места в Европа и идеята е да срещнат пациенти и специалисти, да си бъдат те взаимно полезни

Смразяващи подробности за кървавото семейно клане в Петрич Смразяващи подробности за кървавото семейно клане в Петрич

Касапинът, който е инвалид и се подпира с две патерици, разказва пред полицията през сълзи собствената си версия за станалото

Николета провокира по мокра фланелка 18+ Николета провокира по мокра фланелка 18+

 Плеймейтката позира за нова фотосесия

Тръмп се отказа от Гренландия, ред е да направи България грейт ъгейн Тръмп се отказа от Гренландия, ред е да направи България грейт ъгейн Със сигурност в България ще се намерят дизайнери, които да подсигурят кича, на който американският държавен глава е свикнал Тръмп отговори на Китай и повиши вносните мита на 30% Тръмп отговори на Китай и повиши вносните мита на 30%

Търговската война отново ескалира, след като Пекин обяви нов кръг тарифи за американски стоки

Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега

Тръмп обяви, чe щe oтгoвoри c виcoки митничecки тaрифи върху фрeнcкoтo винo, aкo Eврoпa въвeдe дaнъци върху aмeрикaнcкитe тeхнoлoгични кoмпaнии

„Затварят“ френския курорт Биариц заради срещата на върха на Г-7 „Затварят“ френския курорт Биариц заради срещата на върха на Г-7

Лидерите на най-развитите седем икономки се срещат във френския град Биариц

Русия изстреля ракети от подводници в Баренцово море Русия изстреля ракети от подводници в Баренцово море

Тестът е успешен, те са поразили мишените

Внук на скандален милиардер се самоуби заради горещ модел Внук на скандален милиардер се самоуби заради горещ модел

Кай е син на известния нюйоркски търговец на изкуство Кенни Шахтер и артистката Илона Рич

В изчезващия рай: Индианците в Амазония се борят за оцеляване В изчезващия рай: Индианците в Амазония се борят за оцеляване

Земята им е изправена пред най-голямата заплаха в историята си 

Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли

Те влизат в сила от 1 септември и от 15 декември

Google e спрял 210 канала в YouTube заради дезинформация Google e спрял 210 канала в YouTube заради дезинформация

Те били част от кампания на китайските власти за дезинформация около протестите в Хонконг

Сорос и консервативния му аналог Кох обединяват сили, искат цензура в интернет Сорос и консервативния му аналог Кох обединяват сили, искат цензура в интернет

По подобен начин Фейсбук наскоро също обяви, че търси журналисти да модерират съдържанието в новинарската си секция

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Преди да бъде изобретен интернетът, хората са вярвали, че тъпотата се дължи на липсата на информация. Виц на деня Виц на деня Опитен доктор, преглеждащ пациент, казва на свой по-млад колега:
- Трябва да го оперираме незабавно.
- Какво има?
- Сметка в швейцарска банка.
Виц на деня Виц на деня Попитали радио Ереван:
Кога пандата от зоологическата градина ще разбере, че огражденията са за нейно добро?
Отговор:
Когато прескочи оградата на лъвовете.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако паднеш, аз винаги ще ти помогна да се изправиш ... веднага след като спра да се смея !
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори