×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургазлийка с емоционално писмо до Маруся - човекът, който носи театъра в сърцето си!


Бургазлийка с емоционално писмо до Маруся - човекът, който носи театъра в сърцето си!
Маруся влиза под кожата на най-известните актьори в България
27 Март 2019, Сряда, 20:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Маруся разбива новите клишета за Бургас и показва, че преди всичко си оставаме град на културата, а не на батките и кифлите

27-ми март е Международният ден на театъра. По този повод днес на редакционната поща на Флагман.бг получихме необичайно писмо от бургазлийката Николина Петрова, която не искаше да се оплаче от нещо, не мрънкаше и обвиняваше друг за несполуките си.

Единственото, което направи е да помоли да напишем няколко изречения на един много специален за нея човек, на когото се възхищава.

Николина сваля шапка на този Човек, защото той осигурява на нея и семейството й удоволствие да наблюдава някои от най-добрите актьори и постановки в България. Името му е Маруся Русева, жената, която целият Бургас познава. Тя е моторът на културния живот в града в последните няколко години. По нейна инициатива тук гостуват известни постановки и театрални състави.

„Маруся е много позитивен човек, който те зарежда с енергия. Радвам се, че се е посветила по този начин на театъра и се опитва да върне интереса към това изкуство в трудните времена, в които хората или са без възможности, или се интересуват от масовата и фолк култура. Смело мога да кажа, че Маруся разбива новите клишета за Бургас. Писна ми да слушам, че от град на поети и творци, сме се превърнали в такъв на "батки" и "кифли". Това не е така! Дъщеря ми се влюби в театъра. Виждам, че това променя живота й, защото тя започва да мисли по друг начин, започва да се интересува от неприсъщи за тийнейджър теми…започва да чете класиците, което може само да ме радва. Призовавам бургаските родители да заведат децата си на театър, да се опитат да запалят искрата в тях, за да видят как те ще разцъфтят пред очите им”, написа в емоционалното си обръщение Николина.

Флагман.бг препубликува страхотния очерк за Маруся Русева на колегите от kmeta.bg.

Морското момиче е зодия Скорпион и може би това е една от причините никога да не се предава. Не че в живота й няма трудности – напротив, има ги, и то в доволно количество. Но Маруся предпочита да не говори за това. Бързо забравя тежките моменти и „ножовете в гърба“, тъй като предпочита да помни само хубавото. Самата тя се определя като щастливка, защото е успяла да превърне хобито си в професия. Благодарение на нея и нейното „Арт Ателие“ на бургаска сцена всеки месец излизат големи артисти, които иначе публиката в черноморския град вижда само от малкия екран. За шест години тя е успяла да доведе в региона 140 от най-хитовите постановки и да привлече в залата над 65 000 зрители.

И това не е случайно, защото Маруся Русева има таланта да заразява със своя ентусиазъм и любовта си към театъра. С лекота бургазлийката успява да влезе „под кожите“ и на самите актьори. Нейни близки приятели са Стефка Янорова, Красимир Ранков, Антоанета Добрева – Нети, Мариан Бачев, Виктор Калев и много други. Изненада за последния й рожден ден направиха лично Стефан Рядков, Ернестина Шинова, Румен Угрински, Петьо Петков – Шайбата, Даниела Любенова, Станимир Гъмов, Жанина Дончева и целият екип на Театър „Мелпомена“, който гостува с постановката „Жена ми се казва Борис“.

Впечатлен от любовта, с която върши работата си, е и големият Васил Михайлов. Самият той признава, че е преоткрил бургаската сцена и публика благодарение на усмихнатото момиче.

А иначе любовта на Маруся към театъра се заражда още в най-ранна детска възраст, когато посещава Амфитеатъра в Созопол. „Там за първи път гледах театър. Майка ми казва, че ме е водила много често и на куклен театър, но от тази възраст нямам спомени. За мен беше удоволствие познатите актьори от екрана да „оживяват“ на една ръка разстояние пред мен. Любовта към театъра вървеше заедно с тази към киното и книгите. Това беше любов към вълшебни светове, където човек може да излезе от ежедневието и да се потопи в света на измислените герои“, спомня си Маруся Русева.

В тийнейджърските си години тя успява да събере около себе си група от почитатели на театъра, която с течение на времето става все по-голяма. „Струваше ми се, че не се канят достатъчно интересни постановки в Бургас. Мислех си, че е много сложно да поканиш държавен театър с мащабна постановка. Години по-късно разбрах, че всъщност не е толкова сложно, стига да имаш желание... и да обезпечиш финансово постановката“, казва с усмивка морското момиче.

Всичко започва, когато Невена Господинова, с която тя се запознава по-късно, решава да покани в Бургас хитовата постановка „Ножица – трепач“ на Театър „Българска армия“. Тогава Маруся се включва в организацията. „Билетите за пиесата се продадоха за 10 дни, почти половин месец преди датата на представлението“, разказва бургазлийката. Този успех я мотивира да създаде фирма и да започне да се занимава официално с организирането на представления.

„В началото не гледах на това занимание много сериозно. Може би защото две години и половина съчетавах две работи – бях управител на франчайз магазин на наш мобилен оператор и паралелно с това се занимавах с организирането на постановки. В един момент се разочаровах от работата си с оператора и много лесно взех решението да се отдам изцяло на театъра“, разказва чаровната дама, която сега е управител на „Арт Ателие“.

Но и в новата „професия“ не всичко е гладко за Маруся. Бургаската публика е театрална, но риск залата да остане наполовина празна за някое представление винаги има.

„Лесно е, когато поканя хитова постановка. Смело мога да заявя,че аз съм единственият организатор в страната, който обикаля и гледа предварително пиесите, които кани. За мен това е много важно и голяма част от публиката го знае и ми се доверява. Така че, когато си свърша работата добре, театърът е доволен и аз съм доволна“, споделя Маруся.

По думите й тайната на успеха в тази работа е да общуваш нонстоп с публиката, да познаваш вкуса на хората, манталитета на зрителите. „Бургаската публика е много театрална, но трябва да внимаваш какво й предлагаш. Научих се да се вслушвам в мнението на хората. Обикновено отделям по няколко часа на ден и стоя на касата, където се продават билетите. Интересно ми е да си общувам с хората, които си купуват билети“, разкрива Маруся Русева.

И допълва, че зрителите предпочитат да гледат комедии. „Трагедиите и драмите не са за предпочитане. Може би всеки иска да избяга за малко от битовизмите, които ни заобикалят. Има и изключения, разбира се. „Железният светилник“ например е абсолютен феномен. Девет пъти на бургаска сцена и винаги пред пълна зала“, казва още тя.

*Ако и вие искате да благодарите на някого - пишете ни на [email protected] или чрез платформата "Вашият сигнал до Флагман.бг"


В категории: Бургас


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
4
Коментара по темата
4.
Бургазлия
18.02.2024 20:21:49
0
1
Моля ви се, смея се на глас! Не ни занимавайте с г-ца Гусева.
3.
хахаха
27.04.2019 20:47:14
1
1
Марусче, ако ти си човекът, който преценя пиесите, смело мога да кажа, че вкусът ти е далеч от високия театрален вкус. Голяма част от пиесите, гостуващи в Бургас по твоя инициатива, са меко казано халтурни, а някои са обидни за хора като мен, които имат именно театрална култура. Но това не ми пречи да ти пожелая да си жива и здрава. Важното е, че има хора, достатъчно непретенциозни, за да се радват на гостуващите театри.
2.
Почитател
28.03.2019 08:21:12
1
5
Поклон пред момичето Маруся! Да дадеш възможност на хората да изживеят, да се преклонят пред българските таланти останали в България! Това е гордост! Има ги все още такива хора- да правят добро! Иначе към коментар 1.-как да стигнем до народния театър "Иван Вазов" в София? Особено оная група във постоянен неплатен "отпуск". Благодаря Маруся!!!
1.
zapoznat
28.03.2019 01:25:48
2
5
Театър се прави в театър само това ще кажа и театралните хора ще ме разберат
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори