×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Зам.-министър: Ще населяваме Странджа с бежанци? Абсолютна лъжа, на каквато са способни само БСП!


Зам.-министър: Ще населяваме Странджа с бежанци? Абсолютна лъжа, на каквато са способни само БСП!
"Как България може да си позволи да не е готова за справяне с евентуален миграционен натиск", възмущава се Красимир Ципов
24 Март 2019, Неделя, 15:05 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Могат ли Елена Йончева и Вигенин да гарантират, че България няма да бъде подложена на нов миграционен натиск, възмущава се Красимир Ципов

Спрете със спекулациите! Спрете с манипулациите и с насаждането на страх у хората! Това призова зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов на извънредна пресконференция. Тя бе по повод друга пресконференция, по-рано през деня, на която от БСП поискаха спиране на обществената поръчка за „бежански центрове“ в Елхово, Любимец и Малко Търново.

Красимир Ципов се обърна към гражданите на тези градове: „Уважаеми дами и господа, на териториите на вашите населени места няма да се строят бежански лагери и това трябва да стане ясно на всички вас! Трябва да сте спокойни! Това, което предстои да направи Министерството на вътрешните работи, е да проведе процедура за подготовка на площадки за временни кризисни центрове.

Тези временни кризисни центрове са предвидени в един план за действие за справяне със засиления миграционен натиск на българо-турската граница, който беше приет през 2016 г. Част от този план е създаване на капацитет, а именно – подготовка на площадки за такива временни кризисни центрове. След като две години този въпрос стои на вниманието на българската общественост, включително и на гражданите на населените места явно, и днес ние трябва да опровергаем едни откровени лъжи, които чухме в рамките на днешния ден. Няма подготовка за заселване на териториите на тези населени места с бежанци.“

Ципов каза, че в момента миграционният натиск към страната е нулев.

Той обясни: „Какво представляват тези временни кризисни центрове от затворен тип – наблягам на думите „затворен тип“. След като един незаконно преминал държавната граница мигрант бъде задържан, той ще бъде отведен в тези центрове, където трябва да му бъде снета самоличността; да му бъде извършена AFIS-регистрация и ако не разполага с документи за самоличност, да му бъдат направени интервюта от органите на Гранична полиция и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).“

По повод днешните изявления на представителите на БСП Елена Йончева и Кристиан Вигенин, Ципов коментира: „Не стана ясно днес на пресконференцията какво предложиха БСП. Анализът показва, че те предлагат, че България не трябва да има готовност, при положение че военният конфликт в Сирия продължава, в Близкия изток продължава; че на територията на Турция има поне 3 милиона лица, поне 3 милиона! Как България може да си позволи да не е готова за справяне с евентуален миграционен натиск?

Зам.-министърът се възмути: „Изключително чудно ми е как хора като председателят на Комисията по европейски въпроси в българския парламент (Вигенин – б.а.) и водачът на листата на БСП за предстоящите избори за Европейски парламент (Йончева) не могат да направят такава елементарна разлика – какво е бежански център и какво е временен кризисен център. Бежанските центрове са поделения на Държавната агенция за бежанците, а временните кризисни центрове, отново повтарям, ще бъдат обекти на Министерство на вътрешните работи. Не мисля, че в случая става дума за крещяща некомпетентност, защото аз съм наясно каква е експертизата на лицата, за които говорих преди малко. Това са чисто и просто спекулации и манипулации във връзка с предстоящите избори.“

Според Красимир Ципов на подобни манипулации сме станали свидетели и преди президентските избори през 2016 г.

Той обясни още: „Да си припомним какво се случи 2013-а, 2014-а и 2015-а година! Тогава капацитетът на центровете на Дирекция „Миграция“ бяха запълнени в един момент на близо 300 процента! 300 процента! Кой може да даде гаранция, че някой ден не може да се случи подобен миграционен натиск? Кой може да даде тази гаранция? Могат ли г-н Вигенин и г-жа Йончева? Това означава ли, че България не трябва да има такава готовност? И ако не се реализира тази поръчка, те ще приемат ли на „Позитано“ 20 да бъдат извършвани процедури, в които да се снема самоличността и да се проверяват документите на незаконно влезлите на територията на България мигранти? Предполагам, че не. Така че да се обърна към тях и да ги призова: Спрете със спекулациите! Спрете с манипулациите! Спрете с това да предизвиквате страх у хората!“

Красимир Ципов обясни, че центровете ще бъдат изградени на площадки на МВР, до които няма свободен достъп и които са охранявани.

БСП да спрат да се заиграват със страховете на хората – че ние ще връщаме от други държави-членки бежанци, които първо са минали през територията на България, за да населяваме Странджа. Това е абсолютна лъжа! И то от такъв вид, на какъвто са способни само представители на БСП“, коментира още зам.-министър Ципов.

Повод за думите му са съмненията, изразени от представителите на соцпартията днес, че новите миграционни центрове са предназначени за бежанци, които ще ни бъдат върнати от Западна Европа и най-вече от Германия.

Красимир Ципов припомни, че парламентът е взел решение – българската държава да не може да сключва двустранни споразумения с други страни за връщане на мигранти.

През миналата година Германия отправила над 1000 запитвания към България. Ние обаче сме приели обратно само 36 лица.

Зам.-министърът обясни, че в миграционните центрове на МВР практиката е заловените лица да се задържат до около 72 часа. След това те се изпращат към други центрове, стопанисвани от Държавната агенция за бежанците.

Конкретното грантово споразумение с ЕС, свързано с изграждането на трите площадки – в Елхово, Любимец и Малко Търново, било сключено на 27 март 2017 г. - по време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, когато вътрешен министър бил Пламен Узунов.

Ципов съобщи и една „новина“ - че Европейската служба за борба с измамите OLAF проверява процедурата за закупуване на 290 високопроходими автомобила, която била завършена именно по времето на министър Узунов.

 


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
До 11 и едно
25.03.2019 11:23:03
2
1
Ма прибери си ги у вас бе милосърдни гражданино, храни ги, къпи ги, осигурявай ги, лекувай ги ЗА ТВОЯ СМЕТКА! Виждам, запознат си с чалгата и начина на живот на децата си, ама защо си мислиш, че всички приличат на теб и възпитават децата си като теб? Щом отново "комунистите и бившите републики" са ти криви, даваш явна заявка за определени среди, в които умствено недоразвитите са на почит!
12.
ото
25.03.2019 09:03:49
2
1
Народа не вярва на глупостите на политиците вече, тоя явно не го е разбрал още. Те временните работи в Б-я често стават постоянни.
11.
До 5 от 1
24.03.2019 21:09:42
3
3
Сори селски тарикат с комплекси за гоУем гражданин от селски тип. Това отиди да го кажеш на внучката си като я клати мангака в чалга клуба.. или не знаеш къде се намира а... Не можахме да станем 16 република , защото се разпадна окупаторския съюз... сега ни тикате към новото робство на турците... А бъди сигурен като доиде времето и станеш и ти бежанец, дали някой ще те приеме. Дано тези към които сега ревеш и бесиш, да се отнесът с теб и родата ти така както се отнасяш ти с тях.
Бъди човек, не комунист. Спомни си, че българите винаги сме приютявали хора в нужда...
Упс... забравих ти си комунист и родолюбец... Ама не забравяй както сме тръгнали с турците, скоро ще се молим на Молдова да приеме поредната порция селски тарикати като теб....
Предатели са такива като теб, защото безмочно гласуват за комунисти и клонингите им, които искаха да ни направят 16-та република. Хубаво, че се разпаднаха.
10.
до 9
24.03.2019 20:46:46
0
4
Знаеш ли медопроизводителите изграждат на подвижен фургон пчелни семейства и където има паша за пчелите ги местят там и тъй където има ползотворно ги местят тъй че рано или късно и полицаите ще ги изпращат там където цари беззаконие иначе полза от тях няма
9.
Тончо
24.03.2019 20:39:29
0
6
АБСОЛЮТНО ГРЕШНО Е ДА СЕ ПОДЪРЖА ТЕНДЕНЦИЯТА ЧЕ РПУ ТРЯБВА ДА ИМА ПО ГРАДОВЕТЕ КЪДЕТО Е ПОЗИЦИОНИРАНА ОБЩИНАТА . НАПРОТИВ РПУ МАЛКО ТЪРНОВО ТРЯБВА ДА ГО ПРЕМЕСТЯТ В ЗВЕЗДЕЦ ЧЕ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ РЕДА И ЗАКОНА ЗАЩОТО В СТРАНДЖАНСКАТА ОБЩИНА ТОВА СЕЛО Е С НАЙ ГОЛЯМА КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ЛАТЕНТНА ПРЕСТЪПНОСТ НА ГЛАВА НА НАСЕЛЕНИЕТО А В ГРАД МАЛКО ТЪРНОВО ПОЧТИ НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА И ЦЯЛА ВЕЧЕР ПОЛИЦАИТЕ СПЯТ. ФАКТ
8.
Mafiata GErP
24.03.2019 18:00:07
2
10
„Свободна Европа”, която се издържа от американското правителство заработи отново след 15 години прекъсване за да защитава свободата на словото, демократичните ценности и норми, които боко и Герберунгите ОТНЕХА на България и целта й е не да бори с опозицията, с левицата, а с МУТРИТЕ, ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, КРАДЦИТЕ и МАФИОТИТЕ от Групировката герб.
7.
dyd
24.03.2019 17:39:45
0
13
Какви кризисни центрове бре? Временни. Хахаха. Ми що не ги вземете в София
6.
Герберастите
24.03.2019 17:02:54
6
7
Да не забравите пак да гласувате за нас.
5.
До 1
24.03.2019 16:47:37
6
13
Такива говеда като тебе са в парламента и продадоха всичко на далавера само те да са добре а народа да мре.И ти като тях си национален предател итрябва заедно с тях да ви заселим в тези места за бежанци и да се чивтосвате с мигрантите,или най добре да ви обесят ,такива национални изроди като тебе за кинти са готови майка си и баща си да продаде изрод долен,мисли поне какво пишеш градски тарикат,предлагам ти да се обесиш сам предателско изчадие,и не се наричай повече Българин мангалино.
4.
граничен полицай
24.03.2019 16:46:31
2
13
Ще ни запознаят ли с инструкцията която получиха при посещението в САЩ по покана на ФБР шефа на ГДГП гл.к-р Кичиков заедно с МВР Тези центрове да не са по тяхно разпореждане ..
3.
таман таман
24.03.2019 15:58:44
6
19
Тоз зам.гербав министьр с тьнко педалско изтьняло гласче и меки китки е СРАМ за с/мата на МВР
Сигурно копнее да се заиграва с млади арабски момчета
Като ИСКАТ да не изтьрват ПАРИТЕ от ЕС за мигрантите да си ги НАСТАНЯВАТ вьв БАНКЯ,БОЯНА,ДРАГАЛЕВЦИ,ЛОЗЕНЕЦ ,ИЛИ НА ул.Латинка в кв.Изток щом са им толкова цени
2.
*********
24.03.2019 15:58:44
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
Така така
24.03.2019 15:21:21
24
7
Е какво толкова лошо има да се помогне на хора в беда. И без това странджанските говеда откЪди пода си продадоха земята и си купиха кутийки с 20 годишни таралясници и селата опустяха. Явно мат'риала е кофти, нека да дойдат хора. на които ще помогнем, тея говеда от странджа и без това няма да се върнат на село.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проф. Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички Проф. Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички Предстоят крах на световната финансова система и външна война, последното, което ни трябва, е да се дърляме, категоричен е анализаторът Щерката на Радев се тунингова Щерката на Радев се тунингова Актрисата Дарина си прави холивудска усмивка   Софи Маринова копира Лили Иванова в нова песен Софи Маринова копира Лили Иванова в нова песен Съвсем очаквано, веднага се появиха подмятания, че Софи е копирала естрадната прима   Пълен списък на всички избрани депутати в 45-ото Народно събрание Пълен списък на всички избрани депутати в 45-ото Народно събрание Днес имената им бяха утвърдени от Централната избирателна комисия   Игнатова и Нойзи хванаха гората Игнатова и Нойзи хванаха гората Boдeщaтa нa „Πaпapaци нoвo 20“ и Ивaйлo Цвeтĸoв oфициaлизиpaxa вpъзĸaтa cи в ĸpaя нa нoeмвpи минaлaтa гoдинa   Тойота и Пежо катастрофираха до Подземната улица в Бургас Тойота и Пежо катастрофираха до Подземната улица в Бургас За щастие няма пострадали, щетите са само материални   1037 шофьори, хванати да "хвърчат" по улиците на Бургас 1037 шофьори, хванати да "хвърчат" по улиците на Бургас 12 велосипедисти пък са глобени за преминаване през пешеходни зони 8 странни причини, поради които мъжете се влюбват в жените 8 странни причини, поради които мъжете се влюбват в жените Ето кои са те Бургазлийка прати пожарникари и полицаи за зелен хайвер, разбиха чужда врата, за да търсят „изчезналата“ й майка Бургазлийка прати пожарникари и полицаи за зелен хайвер, разбиха чужда врата, за да търсят „изчезналата“ й майка Възрастната жена била до магазина Според зодията: Какъв е перфектният мъж за жените от различните зодиакални знаци Според зодията: Какъв е перфектният мъж за жените от различните зодиакални знаци
Арестуваха 88 души при мащабна операции срещу трафик на хора Арестуваха 88 души при мащабна операции срещу трафик на хора Отрити са 500 жертви Колко струва животът на невинен мъж, прекарал 44 г. в затвора Колко струва животът на невинен мъж, прекарал 44 г. в затвора Северна Каролина иска да му даде само 750 хил. долара обезщетение Един загинал и 26 ранени при автобусна катастрофа в Турция Един загинал и 26 ранени при автобусна катастрофа в Турция Загиналият е руски турист След смъртта на Филип: Принц Чарлз става Единбургски херцог След смъртта на Филип: Принц Чарлз става Единбургски херцог Впоследствие титлата ще бъде дадена на най-младия син в кралското семейство Заловиха наркотици за над 800 000 евро в Северна Македония Заловиха наркотици за над 800 000 евро в Северна Македония Арестуван е висш полицейски служител Сградите край Босфора може да бъдат потопени под вода Сградите край Босфора може да бъдат потопени под вода Подобна вероятност е описана в парламентарен доклад Pfizer поиска да се разреши ваксинирането на 12-15 годишни Pfizer поиска да се разреши ваксинирането на 12-15 годишни Компанията твърди, че показва 100% ефективност на ваксината срещу COVID-19 в рамките на тази възрастова група СЗО не препоръчва имунизиране срещу COVID-19 с две различни ваксини СЗО не препоръчва имунизиране срещу COVID-19 с две различни ваксини Говорителката на организацията заяви, че няма достатъчно данни за възможните рискове ЕС започва проверка на ваксината на Johnson & Johnson ЕС започва проверка на ваксината на Johnson & Johnson Ваксината на Johnson & Johnson е одобрена за използване в ЕС, но употребата й още не е започнала. Засега тя се прилага главно в САЩ Хари и Меган почетоха паметта на принц Филип Хари и Меган почетоха паметта на принц Филип Съпругът на кралица Елизабет почина на 99 години
Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Поръчали сме ваксини за две Българии Виц на деня Виц на деня Учeник отговаря за шестица. Учителят му иска бележника.
- Забравил съм го вкъщи.
- Вземи моя! - му шепне съученик.
Виц на деня Виц на деня П*рно-звезда влезнала в църква:
- Отче, съгреших.
- Да, видях.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Простете грешките ми, живея за първи път
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори