×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лоши новини от синоптиците! Зимата се връща, чакат ни кучи студ


Лоши новини от синоптиците! Зимата се връща, чакат ни кучи студ
Природата по всяка вероятност ще опита да балансира с по-студени дни
23 Март 2019, Събота, 09:11 ч.
Автор: Блиц

Изстиналата от зимата морска вода е като притегателен център за разположения над Източноевропейската равнина остатъчен студ от зимата, разбира се, антициклонът е основният фактор, който го тласка

След мартенските жеги и отчетени най-високи температури от 31 октомври 2018 г. няколко поредни обновления потвърждават късно студено нахлуване от акваторията на Северния ледовит океан, пише meteobalkans.com.

Късен сибирски студ връща зимата За момента изгледите са късният сибирски студ да не успее да преодолее мощната бариера на Апенинските планини и съответно циклон най-вероятно ще се образува в Йонийско море и основните валежи от дъжд и сняг. Ако се запазят настоящите сценарии, ще са повече над Пелопонес и в Пинд – най-дългата и обширна гръцка планина, която обхваща почти половината от територията на южната ни съседка.

Все пак има изгледи и у нас да понатрупа сняг, да даде рестарт на ски сезона, който разгорещената Баба Марта с нейните плажни от по 25 градуса и дори повече почти финализира. Подобно развитие на обстановката, почти сходно, с това от края на февруари 2019 г., отново вещае по-скоро символични валежи, максимум до 20 литра и няколко литра, което затвърждава тенденцията за засушаване, започнало още през февруари.

Признаци на засушаване – индикации за суха пролет 2019. Последният същински циклон, който добре овлажни и заснежи цялата страна премина в края на януари, снежните запаси, натрупали се по планините осигуриха нормално протичане на ски сезона, дори и в не много високите Родопи.

Горещите изпълнения на Баба Марта обаче почти изцяло стопиха снежната покривка, останаха само петна, в средния планински пояс до 1600 метра. Сега сценарият за отново студения финал залага на спускане на снежната граница до около 1000 метра, дори и по надолу, възможно е следващият четвъртък-петък, последните на Баба Марта 2019 г. да започне да заснежава. А с навлизането на студа снежната граница да рухне в Софийското поле.

Подобна изява съвсем няма да е изненада, столицата също преживя капризите на Баба Марта, като за момента най-ниската отчетена температура е -2.3 градуса и то съвсем скоро – предходната сряда, на 13 март. А най-нисък минимум си остава 3 март.

Дали преди да завърши първият пролетен месец ще успее да подобни студените си рекорди, все още не е ясно, но застудяването изглежда поне засега доста солидно, разбира се, силното мартенско слънце и големият ден доста ще ограничават студените изяви. Циклоните в Африка, в Европа доминира високо налягане, трайно застудяване в края на март Следващите дни се очертава да са малко по-хладни, температурите ще са около и под нормата, тъй като попадаме в югоизточната периферия на обширен антициклон, който се простира от Атлантическия океан до сърцето на Източноевропейската равнина.

По източната му периферия се спуска почти студен въздух от североизток. Но застудяването ще е доста символично и само във височина ще обхваща част от Източна България и морето, където може да полъхва леко студено от любимата на всички любители на снега и студа посока – североизток. Приземя почти няма да се усеща, слънцето отлично ще компенсира, а по долините на Струма и Места изобщо няма да се усеща, че има застудяване.

С плахото спускане на студ атмосферата обаче се дестабилизира, отделно и от северозапад има натиск, което е предпоставка за засрещане на въздушни маси и условия за развитие на мартенски бури. Вчера условията бяха най-добри и дори в Хасковската хълмиста област с една буря направиха половината от валежната норма за март.

Изстиналата от зимата морска вода е като притегателен център за разположения над Източноевропейската равнина остатъчен студ от зимата, разбира се, антициклонът е основният фактор, който го тласка. Без него би дошла отново жега от нагорещяващите се Тропици.

До края на седмицата и в началото на следващата се очертава страната да остане под доминацията на високото налягане, но с малко хладен пренос от североизток, който в края на седмицата ще бъде заместен от топъл. Циклоните ще са изтикани в пустинята, докато у нас вече има наченки на засушаване, макар и натрупалите се снежни запаси все пак да спасяват положението. Обилно ще напоява по Среден Нил, докато атлантическите циклони ще са твърде слаби, че да пробият, макар и не толкова силната антициклонална стена обхванала почти цяла Европа.

Промяната се очертава да настъпи в средата на следващата седмица, когато циклон, рожба на Исландския минимум, все пак ще успее да поразмести циклоните, ще вкара малко студ и ще предизвиква доста мощна като за края на март студена вълна. Циклон ще се образува в Тиренско море, дори е възможно, макар и студ да не успее да превали Апенините, разликата в температурите, което ще е достатъчна за образуването на циклон. Но засега според изчисленията на моделите, антициклон от Западна Европа ще започне да се изтегля на изток и съответно ще надвисне над Балканите. Ще осигури доставки на солидни порции късен студ от Баренцово и Карско море, посредством преминаващ северно циклон, но ще се разшири и доста на юг, та има вероятност така очакваният циклон да поеме на югоизток към Египет. Но според настоящият сценарий първо ще залитни към Египетските пирамиди, но бързо ще се върне на североизток и следва да попаднем в неговата периферия.

Идеална комбинация за късен сняг на 29 март Последното обновление на европейския модел рисува една идеалистична картина, блян за любителите на снега и зимата. Комбинация от до умерени източни ветрове и периферия на средиземноморски циклон, който се очертава да е доста южно, с център полуостров Пелопонес. Но все пак попадаме в неговата периферия, което означава, че би имало вероятност за късен сняг, дори в Тракия.

И наистина такъв се вижда, в края на диаграмите на глобалния модел за средносречно прогнозиране – GFS. Дали ще се реализира това застудяване зависи от много фактори, но изглежда логично, особено след настоящото сравнително плахо и предходните жеги и най-високите отчетени температури от есен 2018 г. Природата по всяка вероятност ще опита да балансира с по-студени дни. Баба Марта може би пак ще пожелае да ни върне Малък Сечко 2019.

 


В категории: Времето днес


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Не мое ли по-кратко ба ?
23.03.2019 12:11:10
0
3
,,,,,,,
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори