×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли бюрокрация у нас и как за невинна услуга те размотават седмици наред


Има ли бюрокрация у нас и как за невинна услуга те размотават седмици наред
Сградата е обновена, но практиките на работещите в нея са много стари и скоро няма никаква надежда да се осъвременят
18 Март 2019, Понеделник, 16:38 ч.

Цял месец размотаване от учреждение в учреждение, изпилени нерви, загубено време и десетки левове за всевъзможни такси са необходими, за да можеш в съвременна европейска България да извършиш най-елементарно вписване на някакво обстоятелство

 

Имам семеен парцел във Вeтрен, който след развода Районният съд в Бургас присъди на мен и аз станах горд едноличен събственик.

На излизане адвокатът ми подхвърли, че това трябва да се отбележи в Службата по вписванията, настанена в обновената сграда на Стария съд.

Не знам защо реших, че това ще бъде една бърза и много лесна процедура, траеща десетина минути – отивам с лична карта, служителката влиза през компютъра си в обща база данни, вижда съдебното решение, вписва го и ми пожелава приятен ден.

Действиетелността обаче се оказа друга.

Първият ден пристигнах в Службата по вписванията към 15,30 часа, но ми обясниха, че приемат заявления само до 15 часа, така че съм закъснял и да заповядам утре.

На втория ден  дойдох в 14 часа. Тогава ми казаха, че пак няма да приемат заявлението ми, защото преди това трябвало да мина през дежурния съдия по вписванията, който обаче работел до 12 часа. Т.е. да заповядам утре, както ме посъветваха и вчера.

На третия ден отидох в 10 часа. Вратата на съдията беше заключена, но от съседната стая ме успокоиха, че той ще дойде и да го почакам.

И той все пак дойде. Обясни ми, че само с три идвания нещата няма как да се случат, защото трябва да събера  няколко вида документи - 3 копия – вярно с оригинала – от решението на съда за развода, заявление за вписване, данъчна оценка на имота и бележка за платена такса. Ако нямам дебитна или кредитна карта, да се наредя пред банковото гише отсреща, за да може банката от своя страна също да ме одере с някой и друг лев.

На четвъртия ден отидох в Районния съд, за да си извадя въпросните  копия от решението за развода. Не чаках на опашка – само ме разходиха по един дълъг коридор до някаква стая, където трябваше да платя 15 лева – по 5 лева за всяко копие, и ми казаха, че след три дни документите ще са готови.

На петия ден отидох в дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама”, която се намира срещу бившето кино “Родина”, за да си извадя следващия документ - данъчна оценка на имота. Почаках доста на една опашка, докато ми обяснят какви документи да приготвя - искане за издаване на удостоверението, копие от нотариалния акт и копие от скицата на имота.

Приготвих документите и отново се наредих на дългата опашката. Когато най-после ми дойде реда, една жена любезно ми обясни, че трябва да си извадя нова скица, защото на тази й изтекъл срока.

На шестия ден отидох в Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас в сградата на бившата проектантска. Там организацията е добра - теглят се номера, с които следиш кога ще ти дойде реда и ако работят всички гишета, а не само 2-3, нещата ще са направо перфектни. След като почаках към четиридесет минути, един любезен служител ми обясни, че само с лична карта няма как да подам молба за скица, а трябва да си нося и нотариалния акт, за да удостоверя, че съм заинтересовано лице. “Но вие имате компютри, интернет, електронни регистри, не можете ли да проверите, без да ме разкарвате излишно”, попитах аз, на което мъжът ми отговори със снизходителна усмивка.

На седмия ден си взех трите копия от Районния съд с решението за развода. Ако трябва да съм точен, бяха ми изкарали само едно, но след като се възмутих ми изкараха още две. Не се наложи да чакам много, само двайсетина минути.

На осмия ден пак отидох в Службата по геодезия, картография и кадастър, но вече с нотариален акт. Този път нямаше много хора и чаках само 20 минути.  Обясниха ми, че имат бърза поръчка за 50 лева, която става за три дни, и бавна - за 25 лв., която става за седмица. Не ми се даваха още излишни пари и избрах бавната.

От десетия до седемнайстия ден чаках да ми изготвят скицата.

На осемнайстия ден получих скицата на имота и веднага отидох в дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама” за данъчната оценка. Този път приеха документите и ме попитаха за кога ми трябва удостоверението. Ако платите 6 лева, ще стане за 14 дни, 12 лева – за три дни и 18 лева – за 24 часа. Бях решил да пестя, затова платих само 6 лева.

От осемнайстия до трийсет и втория ден чаках да ми излезе данъчната оценка.

На трийсет и третия ден пристигнах в Службата по вписванията с гордо вдигната глава – носех 3 копия – вярно с оригинала - от решението на съда, данъчна оценка на имота и Заявление за вписване, което попълних само благодарение на това, че не съм от 70-те процента дебили, защото то е доста сложно и се изисква интелектуална мощ да го осмислиш. Поставих всичко на бюрото на съдията. Оставаше само той да определи каква такса да платя и да внеса документите в Службата по вписванията. Той ги прегледа и каза:
- Не виждам да сте приложили скица на имота.  
Усетих, че ме полазват тръпки.
- Вие не ми казахте, че трябва и скица. Извадих една, но тя отиде за данъчната оценка - възразих плахо.
- Не може да не съм ви казал -  отсече съдията.

След като поспорихме няколко минути на тази тема, той предложи да прескоча отново до Службата по геодезия, картография и кадастър и да си изкарам нова скица.

Нямах друг избор.
Трийсет и четвъртият и трийсет и петият ден бяха събота и неделя.

На трийсет и шестият ден се сдобих с още една скица на имота и най-после успях да събера всички документи и да ги депозирам. Платих си таксата, дадоха ми изходящ номер и ми обясниха, че утре след обяд ще си получа бележката.

На трийсет и шестия ден стаята за получаване на готвите документи беше заключена. Бях вече сломен, за да се нервирам, но след около пет минути служителката дойде. “Не бързайте да влизате, трябва преди това да отида до тоалетната”, предупреди ме тя.

Мислех да я последвам, но не, за да се облекча, а да повърна в мивката от гадната бюрокрация. Все пак след още пет минути получих заветния документ.

Прибрах се вкъщи и реших да опиша ходенето си по мъките. Отначало не знаех каква точно трябва да е поуката. Ако трябва да перифразирам една мисъл, ще кажа: бюрокрацията е втората най-древна "професия" в света. И много прилича на първата.




Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
19
Коментара по темата
19.
Петър
22.03.2019 06:32:36
0
2
Напротив човече! Мълчанието е прокоба, а не злато! Споменавай фирмата/те, защото корупцията е в същината на проблемите на обикновения гражданин!
До 10,
Незнанието поражда хаос в разсъжденията, но и действията, както и следствията от тях, нали така?! Това важи и за Държавните чиновници, и служители! Те, не знаят за какво са там, освен да си поискат рекет, защото имат зад гърба си ДС /държавна машина/. Та, как това ще реши проблема на даден гражданин, ако плати хонорара на адвокат? Просто, ти, мишлето влизаш в капана със сиренцето!
18.
Дали
22.03.2019 00:35:19
0
2
Значение на думата бюрокрация:
"Начин на административна работа, който се характеризира с формализъм, канцеларщина, с излишно усложняване и бавене на административните процедури." За някои обаче, няма усложняване и бавене, напротив - доста услужливо им се спестяват "тревоги". Явно строителят на блока до църквата в "Изгрев" е от тях. Преди време за него доста се изписа в медиите. Агенцията беше на подчинение на министъра на правосъдието, нали? Интересно е разкритието на журналисти, които имат смелостта да разследват дори министъра, на чието подчинение е тя. Браво, но те май са от "Свободна Европа". Дали и в Бургас има такива хора или с тази цензура винаги ще има чадъри, опънати над определени субекти?
17.
До флагман
21.03.2019 22:35:48
0
3
Флагман педали не трийте коментарите
16.
Истинска история
21.03.2019 22:25:12
0
4
Коментара ми е за Агенцията по вписванията, обещавам да не споменавам строителната фирма, че ви е рекламодател...та ще може ли да не го триете бургаски журналисти?!

За мен това е едно много непочтено дело на съдията по вписванията и въобще на Агенцията по вписванията в Бургас , които извършват престъпление срещу редовите граждани на Бургас!!!
15.
*********
21.03.2019 22:14:57
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
*********
21.03.2019 22:11:57
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
*********
21.03.2019 22:03:33
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
Истинска история
21.03.2019 21:56:58
0
8
До всички четящи, коментара ми беше изтрит независимо , че е точно по темата. Причината е, че строителната фирма е рекламодател на сайта. Каква наивност да мисля, че обективна журналистика в Бургас съществува!!!
11.
Истинска история
21.03.2019 21:52:50
0
10
Флагман коригирах си текста,махнах името на фирмата, че все пак ви е рекламодател и ми триете коментара!!!
Ако сте строителна фирма Агенцията по вписванията в Бургас няма да ви поиска никакви скици,данъчни оценки или проекти за да впише и зароби 100 човека в нова кооперация с договор,че сградата е Затворен Комплекс! Писмено ми отговориха,че заявление и бележка за платена такса е достатъчно за да впишат договор за поддръжка на Затворен комплекс всички апартаменти в сградата по инициатива на „строителят” без знанието на собствениците които имат предварителни договори и са изплатили 100% имотите си. Вратички за некоректни строители има,но нали затова е Агенцията по Вписванията за да поиска скицата от кадастъра и да види,че пише Жилищен блок! Та скъпи съграждани да си знаете,ако сте обикновен човек ще ви искат всички документи ,но ако сте строителна фирма ... не е необходимо за Агенцията по Вписванията в Бургас. Както се казва името врати отваря ...
10.
Аз
21.03.2019 18:26:56
0
2
Към господина който казва,че скицата може да се поръча и онлайн но е нужен електронен подпис, но услугата се ползва и от граждани които нямат електронни познания , а нкои и средства и сроковете на скиците действително изтичат и се налага ако имота е в друго селище да се ходи по няколко пъти
9.
Петър
21.03.2019 06:36:46
0
3
Защо изтрихте коментара на човека, който е по темата? А, именно Държавния рекет, или бюрокрация.
8.
*********
21.03.2019 03:49:53
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
dd
20.03.2019 15:04:26
0
1
Всички държавни чиновници да ходят с печат на челото, да знаем така да ги обслужваме като дойдат в магазина.
6.
Петър
20.03.2019 06:29:55
0
2
5,
Институционално, държавните институциите съществуват за да помагат, а не да рекетират, или да създават корупция, в това число и продажни учители, от което следствието няма как да е кадърен юрист! Нещастници са сите онези, които защитават властта, която не поражда позитив, дори да не го осъзнават! Не се обиждай, а се стегни!
5.
До Петър № 4
19.03.2019 19:24:23
2
0
Петре, не съм адвокат и никога не съм бил, дори юридическо образование нямам. Това, че единия е решил сам да се справи институционално, без да се информира поне минимално, а другия е попаднал на некадърници, не ме прави нещастник. То е ясно кои са нещастниците.
4.
Петър
19.03.2019 07:03:23
1
6
3,
Хубавец! Ако си адвокат, тежко им на клиенти ти! Аз мога да разкажа за едногодишна сага с прехвърляне на едно имотче!
Да ти разкажа ли с подробности простотиите, които бяха сътворили адвокати и нотариус, за които си пати собственика, а не длъжностните лица, които носят отговорност?
Не разбираш човека, а го обвиняваш! Нещастник. Как самоинициативата прави човек "стиснат"?
3.
Внимателно четящ
18.03.2019 21:58:51
10
3
Абе, г-не с претенциите за интелектуална мощ, защо не даде на адвоката пълномощно и да му заплатиш хонорар да ти впише съдебното решение? Въпросът е риторичен. Отговарям веднага: Защото си стиснат, а може и жена ти да ти одрала кожата след развода. Ако е последното, най- малкото което трябва да направиш е да отвориш интернета и да провериш какви документи се изискват за вписването. Всички администрации имат сайтове, пълни с информация и формуляри за изтегляне, а при Кадастъра може да си платиш скицата онлайн. Но нали трябва да се мрънка и да се обиждат служителите, въпреки че и малко усилие не си направил да се поинтересуваш за процедурата.
2.
х
18.03.2019 20:38:29
0
12
не сте само вие, вскички сме подложени на същото унижение от една безхаберни и безотговорни служители, няма наказания, няма контрол и затова е така
1.
k
18.03.2019 19:45:21
0
16
с две думи плащаме заплатите на 1000 маймуни за да ползват интернета в офисите си за пасианси :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) ИТН получават третия мандат за правителство от президента (НА ЖИВО) Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори