×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Има ли бюрокрация у нас и как за невинна услуга те размотават седмици наред


Има ли бюрокрация у нас и как за невинна услуга те размотават седмици наред
Сградата е обновена, но практиките на работещите в нея са много стари и скоро няма никаква надежда да се осъвременят
18 Март 2019, Понеделник, 16:38 ч.

Цял месец размотаване от учреждение в учреждение, изпилени нерви, загубено време и десетки левове за всевъзможни такси са необходими, за да можеш в съвременна европейска България да извършиш най-елементарно вписване на някакво обстоятелство

 

Имам семеен парцел във Вeтрен, който след развода Районният съд в Бургас присъди на мен и аз станах горд едноличен събственик.

На излизане адвокатът ми подхвърли, че това трябва да се отбележи в Службата по вписванията, настанена в обновената сграда на Стария съд.

Не знам защо реших, че това ще бъде една бърза и много лесна процедура, траеща десетина минути – отивам с лична карта, служителката влиза през компютъра си в обща база данни, вижда съдебното решение, вписва го и ми пожелава приятен ден.

Действиетелността обаче се оказа друга.

Първият ден пристигнах в Службата по вписванията към 15,30 часа, но ми обясниха, че приемат заявления само до 15 часа, така че съм закъснял и да заповядам утре.

На втория ден  дойдох в 14 часа. Тогава ми казаха, че пак няма да приемат заявлението ми, защото преди това трябвало да мина през дежурния съдия по вписванията, който обаче работел до 12 часа. Т.е. да заповядам утре, както ме посъветваха и вчера.

На третия ден отидох в 10 часа. Вратата на съдията беше заключена, но от съседната стая ме успокоиха, че той ще дойде и да го почакам.

И той все пак дойде. Обясни ми, че само с три идвания нещата няма как да се случат, защото трябва да събера  няколко вида документи - 3 копия – вярно с оригинала – от решението на съда за развода, заявление за вписване, данъчна оценка на имота и бележка за платена такса. Ако нямам дебитна или кредитна карта, да се наредя пред банковото гише отсреща, за да може банката от своя страна също да ме одере с някой и друг лев.

На четвъртия ден отидох в Районния съд, за да си извадя въпросните  копия от решението за развода. Не чаках на опашка – само ме разходиха по един дълъг коридор до някаква стая, където трябваше да платя 15 лева – по 5 лева за всяко копие, и ми казаха, че след три дни документите ще са готови.

На петия ден отидох в дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама”, която се намира срещу бившето кино “Родина”, за да си извадя следващия документ - данъчна оценка на имота. Почаках доста на една опашка, докато ми обяснят какви документи да приготвя - искане за издаване на удостоверението, копие от нотариалния акт и копие от скицата на имота.

Приготвих документите и отново се наредих на дългата опашката. Когато най-после ми дойде реда, една жена любезно ми обясни, че трябва да си извадя нова скица, защото на тази й изтекъл срока.

На шестия ден отидох в Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас в сградата на бившата проектантска. Там организацията е добра - теглят се номера, с които следиш кога ще ти дойде реда и ако работят всички гишета, а не само 2-3, нещата ще са направо перфектни. След като почаках към четиридесет минути, един любезен служител ми обясни, че само с лична карта няма как да подам молба за скица, а трябва да си нося и нотариалния акт, за да удостоверя, че съм заинтересовано лице. “Но вие имате компютри, интернет, електронни регистри, не можете ли да проверите, без да ме разкарвате излишно”, попитах аз, на което мъжът ми отговори със снизходителна усмивка.

На седмия ден си взех трите копия от Районния съд с решението за развода. Ако трябва да съм точен, бяха ми изкарали само едно, но след като се възмутих ми изкараха още две. Не се наложи да чакам много, само двайсетина минути.

На осмия ден пак отидох в Службата по геодезия, картография и кадастър, но вече с нотариален акт. Този път нямаше много хора и чаках само 20 минути.  Обясниха ми, че имат бърза поръчка за 50 лева, която става за три дни, и бавна - за 25 лв., която става за седмица. Не ми се даваха още излишни пари и избрах бавната.

От десетия до седемнайстия ден чаках да ми изготвят скицата.

На осемнайстия ден получих скицата на имота и веднага отидох в дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама” за данъчната оценка. Този път приеха документите и ме попитаха за кога ми трябва удостоверението. Ако платите 6 лева, ще стане за 14 дни, 12 лева – за три дни и 18 лева – за 24 часа. Бях решил да пестя, затова платих само 6 лева.

От осемнайстия до трийсет и втория ден чаках да ми излезе данъчната оценка.

На трийсет и третия ден пристигнах в Службата по вписванията с гордо вдигната глава – носех 3 копия – вярно с оригинала - от решението на съда, данъчна оценка на имота и Заявление за вписване, което попълних само благодарение на това, че не съм от 70-те процента дебили, защото то е доста сложно и се изисква интелектуална мощ да го осмислиш. Поставих всичко на бюрото на съдията. Оставаше само той да определи каква такса да платя и да внеса документите в Службата по вписванията. Той ги прегледа и каза:
- Не виждам да сте приложили скица на имота.  
Усетих, че ме полазват тръпки.
- Вие не ми казахте, че трябва и скица. Извадих една, но тя отиде за данъчната оценка - възразих плахо.
- Не може да не съм ви казал -  отсече съдията.

След като поспорихме няколко минути на тази тема, той предложи да прескоча отново до Службата по геодезия, картография и кадастър и да си изкарам нова скица.

Нямах друг избор.
Трийсет и четвъртият и трийсет и петият ден бяха събота и неделя.

На трийсет и шестият ден се сдобих с още една скица на имота и най-после успях да събера всички документи и да ги депозирам. Платих си таксата, дадоха ми изходящ номер и ми обясниха, че утре след обяд ще си получа бележката.

На трийсет и шестия ден стаята за получаване на готвите документи беше заключена. Бях вече сломен, за да се нервирам, но след около пет минути служителката дойде. “Не бързайте да влизате, трябва преди това да отида до тоалетната”, предупреди ме тя.

Мислех да я последвам, но не, за да се облекча, а да повърна в мивката от гадната бюрокрация. Все пак след още пет минути получих заветния документ.

Прибрах се вкъщи и реших да опиша ходенето си по мъките. Отначало не знаех каква точно трябва да е поуката. Ако трябва да перифразирам една мисъл, ще кажа: бюрокрацията е втората най-древна "професия" в света. И много прилича на първата.
Устата рязко побеля
Устата рязко побеля 18/01/2020, Събота 21:40 1
19
Коментара по темата
19.
Петър
22.03.2019 06:32:36
0
2
Напротив човече! Мълчанието е прокоба, а не злато! Споменавай фирмата/те, защото корупцията е в същината на проблемите на обикновения гражданин!
До 10,
Незнанието поражда хаос в разсъжденията, но и действията, както и следствията от тях, нали така?! Това важи и за Държавните чиновници, и служители! Те, не знаят за какво са там, освен да си поискат рекет, защото имат зад гърба си ДС /държавна машина/. Та, как това ще реши проблема на даден гражданин, ако плати хонорара на адвокат? Просто, ти, мишлето влизаш в капана със сиренцето!
18.
Дали
22.03.2019 00:35:19
0
2
Значение на думата бюрокрация:
"Начин на административна работа, който се характеризира с формализъм, канцеларщина, с излишно усложняване и бавене на административните процедури." За някои обаче, няма усложняване и бавене, напротив - доста услужливо им се спестяват "тревоги". Явно строителят на блока до църквата в "Изгрев" е от тях. Преди време за него доста се изписа в медиите. Агенцията беше на подчинение на министъра на правосъдието, нали? Интересно е разкритието на журналисти, които имат смелостта да разследват дори министъра, на чието подчинение е тя. Браво, но те май са от "Свободна Европа". Дали и в Бургас има такива хора или с тази цензура винаги ще има чадъри, опънати над определени субекти?
17.
До флагман
21.03.2019 22:35:48
0
3
Флагман педали не трийте коментарите
16.
Истинска история
21.03.2019 22:25:12
0
4
Коментара ми е за Агенцията по вписванията, обещавам да не споменавам строителната фирма, че ви е рекламодател...та ще може ли да не го триете бургаски журналисти?!

За мен това е едно много непочтено дело на съдията по вписванията и въобще на Агенцията по вписванията в Бургас , които извършват престъпление срещу редовите граждани на Бургас!!!
15.
*********
21.03.2019 22:14:57
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
*********
21.03.2019 22:11:57
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
*********
21.03.2019 22:03:33
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
Истинска история
21.03.2019 21:56:58
0
8
До всички четящи, коментара ми беше изтрит независимо , че е точно по темата. Причината е, че строителната фирма е рекламодател на сайта. Каква наивност да мисля, че обективна журналистика в Бургас съществува!!!
11.
Истинска история
21.03.2019 21:52:50
0
10
Флагман коригирах си текста,махнах името на фирмата, че все пак ви е рекламодател и ми триете коментара!!!
Ако сте строителна фирма Агенцията по вписванията в Бургас няма да ви поиска никакви скици,данъчни оценки или проекти за да впише и зароби 100 човека в нова кооперация с договор,че сградата е Затворен Комплекс! Писмено ми отговориха,че заявление и бележка за платена такса е достатъчно за да впишат договор за поддръжка на Затворен комплекс всички апартаменти в сградата по инициатива на „строителят” без знанието на собствениците които имат предварителни договори и са изплатили 100% имотите си. Вратички за некоректни строители има,но нали затова е Агенцията по Вписванията за да поиска скицата от кадастъра и да види,че пише Жилищен блок! Та скъпи съграждани да си знаете,ако сте обикновен човек ще ви искат всички документи ,но ако сте строителна фирма ... не е необходимо за Агенцията по Вписванията в Бургас. Както се казва името врати отваря ...
10.
Аз
21.03.2019 18:26:56
0
2
Към господина който казва,че скицата може да се поръча и онлайн но е нужен електронен подпис, но услугата се ползва и от граждани които нямат електронни познания , а нкои и средства и сроковете на скиците действително изтичат и се налага ако имота е в друго селище да се ходи по няколко пъти
9.
Петър
21.03.2019 06:36:46
0
3
Защо изтрихте коментара на човека, който е по темата? А, именно Държавния рекет, или бюрокрация.
8.
*********
21.03.2019 03:49:53
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
dd
20.03.2019 15:04:26
0
1
Всички държавни чиновници да ходят с печат на челото, да знаем така да ги обслужваме като дойдат в магазина.
6.
Петър
20.03.2019 06:29:55
0
2
5,
Институционално, държавните институциите съществуват за да помагат, а не да рекетират, или да създават корупция, в това число и продажни учители, от което следствието няма как да е кадърен юрист! Нещастници са сите онези, които защитават властта, която не поражда позитив, дори да не го осъзнават! Не се обиждай, а се стегни!
5.
До Петър № 4
19.03.2019 19:24:23
2
0
Петре, не съм адвокат и никога не съм бил, дори юридическо образование нямам. Това, че единия е решил сам да се справи институционално, без да се информира поне минимално, а другия е попаднал на некадърници, не ме прави нещастник. То е ясно кои са нещастниците.
4.
Петър
19.03.2019 07:03:23
1
6
3,
Хубавец! Ако си адвокат, тежко им на клиенти ти! Аз мога да разкажа за едногодишна сага с прехвърляне на едно имотче!
Да ти разкажа ли с подробности простотиите, които бяха сътворили адвокати и нотариус, за които си пати собственика, а не длъжностните лица, които носят отговорност?
Не разбираш човека, а го обвиняваш! Нещастник. Как самоинициативата прави човек "стиснат"?
3.
Внимателно четящ
18.03.2019 21:58:51
10
3
Абе, г-не с претенциите за интелектуална мощ, защо не даде на адвоката пълномощно и да му заплатиш хонорар да ти впише съдебното решение? Въпросът е риторичен. Отговарям веднага: Защото си стиснат, а може и жена ти да ти одрала кожата след развода. Ако е последното, най- малкото което трябва да направиш е да отвориш интернета и да провериш какви документи се изискват за вписването. Всички администрации имат сайтове, пълни с информация и формуляри за изтегляне, а при Кадастъра може да си платиш скицата онлайн. Но нали трябва да се мрънка и да се обиждат служителите, въпреки че и малко усилие не си направил да се поинтересуваш за процедурата.
2.
х
18.03.2019 20:38:29
0
12
не сте само вие, вскички сме подложени на същото унижение от една безхаберни и безотговорни служители, няма наказания, няма контрол и затова е така
1.
k
18.03.2019 19:45:21
0
16
с две думи плащаме заплатите на 1000 маймуни за да ползват интернета в офисите си за пасианси :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво време ни очаква днес? Какво време ни очаква днес?

Вятърът ще бъде слаб до умерен, като през деня ще се ориентира от североизток

Времето днес: Възможно е да превали, максималните температури ще са между 5 и 7°C Времето днес: Възможно е да превали, максималните температури ще са между 5 и 7°C

Над Черноморието ще бъде облачно, ще духа умерен север-североизточен вятър

Ракът да не чака помощ, а Девите да не забравят, че успехът зависи от това колко са самоуверени! Ракът да не чака помощ, а Девите да не забравят, че успехът зависи от това колко са самоуверени!

Хороскоп за деня – 19 януари 2020, неделя

Отговорите на всички твои неприлични въпроси Отговорите на всички твои неприлични въпроси

Нищо не е твърде странно за експерта по секс и връзки Фей Бренан

6 интересни места в Царево, които вече не съществуват 6 интересни места в Царево, които вече не съществуват

През Пързалката и дискотека Мелодия, до Ресторант-бар Нестинарка

Устата рязко побеля Устата рязко побеля

Остарявам, но не се вкопчвам в ежедневието, а гледам с насмешка на всички абсурдни ситуации, споделя с чувство за хумор изпълнителят

Ели Бинева копира Кара Делевин Ели Бинева копира Кара Делевин

Красавицата има страхотен потенциал да се изявява като манекенка, смятат експерти

Мария Игнатова се изживява като инфлуенсър Мария Игнатова се изживява като инфлуенсър

Откакто се раздели окончателно с Рачков, Мария изпадна в емоционална и финансова дупка, разказват нейни близки

Опитваме да се преборим с функционалната неграмотност още от ранна възраст, програмата „Първокласно начало” е добър старт Опитваме да се преборим с функционалната неграмотност още от ранна възраст, програмата „Първокласно начало” е добър старт

През 2020 г. предстоят нови ремонти на училищни дворове и детски градини, първокласниците ще влязат в чисто нови класни стаи, казва Йорданка Ананиева

Григор Димитров: Предстои ми вълнуващо време Григор Димитров: Предстои ми вълнуващо време

АТП посвети обширен материал за българина

Рокада на върха: Безос вече не е най-богатият в света според Forbes Рокада на върха: Безос вече не е най-богатият в света според Forbes

 Той отново бе детрониран от Бернар Арно

Лукс и скъпи джаджи: Как си харчат парите богатите деца на Дубай Лукс и скъпи джаджи: Как си харчат парите богатите деца на Дубай

Богатите деца на Дубай показват на света какво означава да имаш буквално най-доброто и да познаваш само лукса

Голяма трагедия сполетя Селин Дион Голяма трагедия сполетя Селин Дион

Почина майка й Терез Дион

Пазарът в Одрин поскъпна и замря, ето къде е новата далавера Пазарът в Одрин поскъпна и замря, ето къде е новата далавера

Собствениците на търговските обекти започнаха да хитруват, родните пазаруващи се местят в Чорлу и Текирдаг

Най-малкият човек в света почина Най-малкият човек в света почина

Той е роден през 1992 година

Българин с мачете направи нещо страшно в Истанбул! Полицията го спря с 20 куршума Българин с мачете направи нещо страшно в Истанбул! Полицията го спря с 20 куршума

Милен Бахчеванов се опитал за вземе заложници, но набелязаните лица успели да избягат навън

СЗО бие тревога заради липсата на нови антибиотици СЗО бие тревога заради липсата на нови антибиотици

Това е една от големите заплахи за здравеопазването, смятат от световната организация

Меган Маркъл за "Мегзит": Душата ми смачкаха в двореца, най-накрая мога да дишам! Меган Маркъл за "Мегзит": Душата ми смачкаха в двореца, най-накрая мога да дишам!

 Кралският двор смазвал душата ѝ, не можела да бъде 100-процентова майка на Арчи заради злобата в семейството

Лавина затрупа седем души в Хималаите Лавина затрупа седем души в Хималаите

Хората все още са в неизвестност

20 хиляди напуснаха домовете си заради земетресението в Пуерто Рико 20 хиляди напуснаха домовете си заради земетресението в Пуерто Рико

Някои са предпочели да спят на улицата

Йордан Цонев Йордан Цонев В обществените медии имат не свобода, а пълна свободия Виц на деня Виц на деня - Здрасти шефе, днес няма да идвам на работа...
- Защо?
- Колата ми е развалена..
- Защо не дойдеш с автобуса?
- Аз нямам автобус...
Виц на деня Виц на деня Едно детенце пита:
- Дядо, ти едно време бил ли си джендър?
- Бил съм, дядо! И сега, ако го видя пак ще го бия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Той я нарече "вещица", а тя макар, че първоначално се притесни, се сети, че няма как да се е издала, за това просто се направи на много обидена.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори