×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Департизацията на БСП – основен коз за печелене на избори, но и нова опорна точка срещу ръководството


17 Март 2019, Неделя, 13:45 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Гражданският кандидат за водач на евролистата Елена Йончева предизвика критиките на вътрешната опозиция

Вътрешната опозиция в БСП излезе с нова опорна точка - че ръководството прави департизация на формацията. Причината е предложението на Изпълнителното бюро – Елена Йончева да оглави листата за евровота.

Йончева не е партиен член.

Вътрешните опоненти на лидера Корнелия Нинова са се обединили около другата основна номинация Сергей Станишев. Те имат силен аргумент – Станишев е президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и би било обидно той да не води листата.

Един от ярките противници на Нинова – Атанас Мерджанов, коментира темата преди заседанието на Националния съвет (т. нар. пленум) днес.

След въпрос -  редно ли е човек, който не е член на БСП, да е срещу водача на ПЕС, Мерджанов отговори: „Аз ще ви дам конкретни примери, защото общинските организации там, където аз членувам, категорично излязоха с решение, че водачът на листата трябва да бъде член на БСП. В някои случаи беше и взето отделно решение това да бъде Сергей Станишев. На мен ми прави впечатление, че с начина, по който се въдворяват определени граждански личности, граждански квоти, отделя се толкова много внимание, според мен върви един пълзящ процес по департизация, което не е редно в една демократична държава, защото няма как партиите да бъдат обезценени и игнорирани от правенето на политика. И нещо още в тази връзка – прави впечатление, че водачите на всички други наши политически опоненти ще бъдат ярки партийни фигури.”

Дали ще бъдат ярки партийни фигури водачите на листи на опонентите, обаче, все още не е ясно.

Друг опонент на Нинова – Георги Гергов, също бе попитан дали водач на листата следва да е човек, който не е член на БСП.

„Това ще е една от темите, които смятам, че ще се внесе като предложение – да бъде водач на листата партиен другар”, каза той.

Любопитно е, че Гергов заяви, че е убеден, че Сергей Станишев ще бъде определен за водач на листата, колкото и на някои да им се искало да е Елена Йончева.

Друго лице на вътрешната опозиция - Ангел Найденов, коментира: „Най-естественият избор на БСП за водач на листата е Сергей Станишев. Всичко останало е достатъчно обидно за нас.”

Георги Божинов също обясни, че е „задължително” водачът на листата да е партиен член.

Не така мисли обаче лидерът на Столичната организация на БСП Калоян Паргов.

„БСП направи един пробив на парламентарните избори през 2017 г. Досега не бяхме имали толкова граждански квоти – водачи. Някои – по-близки до нас, а някои изглеждаха по-далечни. Но те имаха своя принос в резултата. Какво значи да е партиен член? Понякога симпатизантите или непартийният член е по-голям партиец от партийците. Така се е случвало”, коментира Паргов.

След въпрос дали все пак водачът трябва да е представител на БСП, той отговори: „Да, определено трябва да е представител на Българската социалистическа партия…”, като обаче добави: „Но може да е представител и от парламента”.

А Елена Йончева е депутат.

Припомняме, че най-знаковият „граждански” пробив БСП направи на президентските избори през 2016 г. Тогава соцпартията подкрепи Румен Радев като независим кандидат за държавен глава. Това доведе до първа националната изборна победа на БСП и дори до разгром в ерата на ГЕРБ.

Днес Корнелия Нинова е обявила пред пленума решението на Изпълнителното бюро (ИБ) да номинира Елена Йончева за водач на листата на БСП.

„Сега се формира и европейската прокуратура - специален орган за борба с корупцията. Явно и европейските институции определят този въпрос като един от най-важните. Мнозина от нас работиха по този въпрос и аз им благодаря. Показахме, че сме добър екип. Елена Йончева се утвърди като лице на тази битка. Тя получи признание за усилията си на нашия най-висш форум - Конгреса. Нейните разследвания за корупция достигнаха до европейските медии и институции”, казва Нинова, цитирана от партийния пресцентър.

Елена Йончева била в контакт с европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, с Генерална дирекция "Конкуренция", Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МПС" по въпросите на обществените поръчки с европейски средства.

„Тя е смела, задълбочена, педантична в работата си, която може да продължи и на европейско равнище. Не на последно място тя даде надежда на българите, че не всичко е загубено и има кой да се бори с октопода, задушаващ България. 

Можем да обединим усилията си - тя там и ние тук заедно да продължим тази битка. 

Елена съчетава в себе си качествата на политик и журналист, който освен борбата с корупцията, отстоява и свободата на словото и независимата журналистика. 

Елена обобщава образа на човек, който се бори за справедливост и свобода - две основни европейски ценности и ценности на БСП. Тя не само има най-много номинации на конференциите, но привлича и избиратели извън партията, което бе многократно заявено от хора, които не са част от партията или нейните традиционни поддръжници. С тези мотиви ИБ на БСП предлага на Националния съвет на БСП Елена Йончева за водач на листата за европейски избори 2019 г.”, е обявила Корнелия Нинова.

Като обобщение може да се каже, ръководството на соцпартията вероятно смята, че ефектът „Радев” може да бъде повторен  чрез Йончева на евровота.

От друга страна, Сергей Станишев е ярка партийна фигура, която у нас е компрометирана, като „върхът на сладоледа” бе издигането на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

По информация на „Флагман”, с началото на пленума днес обявените номинации за водач на листата са били именно Елена Йончева и Сергей Станишев.

Проф. Захари Захариев обаче е издигнал и лидера Корнелия Нинова, но тя вероятно ще си направи самоотвод.

Самият Станишев пък е поискал днес Националният съвет на БСП да избере не само водача, но и втория в евролистата.

 


В категории: Евроизбори


6
Коментара по темата
6.
nona
17.03.2019 19:34:35
2
4
Браво на Нинова! Елена е най-достойният човек в БСП да оглави листата за евродепутати. серГЕЙ и Гергоф са Троянския кон на борисоф и ГЕрП в БСП, които работят за шайката и се опитват да провалят усилията на Нинова да Промени политическата система в България, да възстанови законността, справедливостта и да върне достойнството на БЪЛГАРИТЕ !!!
5.
ГАЗ пропан
17.03.2019 18:04:59
1
4
Този чифут СерГей не трбва да бъде толериран, не заслужавада е там.Той е насленик на една долна нация целяща унищожаване на човешките ценности.
4.
Не случайно
17.03.2019 15:21:13
4
4
На Нинова майка и вчера напусна НДСВ и стана член на БСП! А относно МилиЙончева, за да има авторитет, тя първо трябва да разкрие и извади на показ корупцията в БСП - толкова много олигарси има там, а тя нещо ги пропуска. Като се започне от Изпълнителното бюро. Достатъчно е да посочите "говорителя" Кирил Добрев.

Нали преди да търсиш треската в чуждото око, трябва да извадиш гредата от своето.
3.
Оф
17.03.2019 14:43:28
3
12
Гергов много плосък- естествено, че след като Бойко му дари 43млн. за гьола във Варна, той ще му се отблагодари, като работи срещу Нинова.
2.
мафията ГЕрП
17.03.2019 14:11:07
5
9
серГЕЙ и Гергоф са Троянския кон на борисоф и ГЕрП в БСП, които работят за шайката и може да провалят усилията на Нинова да Промени политическата система в България и да възстанови законността, справедливостта и да върне достойнството на БЪЛГАРИТЕ !!!
1.
Sgslgslgggggdjdjgjfzhdkdhfj
17.03.2019 13:55:04
7
3
НЕКА ЗАСТАНЕМ ТВЬРДО ЗАД БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЗАД РЕШЕНИЕТО ИМ ДА НЕ ДОПУСНАТ АМЕРИКАНСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В БЪЛГАРИЯ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Тя е откарана в реанимация, състоянието й е много тежко Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента 
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори