×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бизнесът по Черноморието очаква трудно Лято 2019, ето какво може да спаси сезона


Бизнесът по Черноморието очаква трудно Лято 2019, ето какво може да спаси сезона
Хотелиери се надяват най-черният сценарий да не се сбъдне
16 Март 2019, Събота, 10:36 ч.

Удължаването на срока на ранните записвания и атрактивни оферти "в последната минута" ще доведат туристите в България

Последните три години бяха доста слънчеви за морския туризъм - броят туристи и приходите счупиха рекорди, инвестициите се раздвижиха, в сектора започнаха да се отварят нови ниши, цените и рентабилността се повишиха, пише вестник Капитал. По всичко личи обаче, че хубавите времена свършиха - спокойствието от последните години голяма част от хотелските стаи за топ сезона да бъдат продадени още през зимата вече е само спомен, а тенденцията за постепенно поскъпване се обърна.

Към днешна дата на база ранни записвания България отчита спад на абсолютно всички основни пазари, а прогнозите в туризма са, че сезонът ще бъде решен при записванията в последната минута. Това, разбира се, ще доведе и до намаление на приходите, а голямата битка на сектора ще бъде как свиването да бъде възможно най-ниско и кой ще успее да не излезе на червено.

Проблемът е, че основната причина за спада е структурна, което не обещава лесни решения за съжаление на министър Николина Ангелкова. Със състоянието на морския си туризъм и цялата съпътстваща инфраструктура България не е в позиция да се бори за високия клас туристи, заради което шансът ѝ е да привлича по-нископлатежни групи. Тази стратегия проработи добре, когато през последните няколко години в конкурентните евтини дестинации като Турция, Тунис и Египет се появиха геополитически проблеми. Това внесе силните ръстове на туризма по Черноморието. Сега обаче, с възстановяването на тези дестинации, ръстовете си отиват, а с тях се открива основната заплаха - дългосрочно съдбата на българския туризъм ще е да бъде по-скоро резервна, отколкото основна дестинация.

Сезон на изгоряло червено


2019 г. ще бъде много различна от предходните сезони. В края на кампанията по ранни записвания туроператорите и хотелиерите по Черноморието отчитат спад на всички основни пазари. На най-големите Германия и Русия той се движи между 15 и 20%, в централноевропейските държави - около 15%, на скандинавските - малко повече. Към момента данните за британския пазар, откъдето за пръв път в България ще стъпи и нов голям туроператор, сочат за намаление до около 5-6%.

От концесионера на двете морски летища "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" съобщиха, че очакванията са за 2019 г. летище Бургас да обслужи над 3 млн. пътници, а това във Варна - около 2 млн. Това не звучи особено амбициозно - през миналата година през бургаската аерогара са преминали 3.28 млн. пътуващи, а през варненската - 2.28 млн., сочат данните на компанията за 2018 г. Тоест или няма да има никакъв ръст, или ще бъде регистриран спад.

Това контрастира сериозно с предишните сезони след 2015 г. Годишният ръст на почиващите по курортите се движеше между 7 и 10%, а в комбинация с повишените цени постъпленията също се увеличиха. По данни на туристическото министерство за 2018 г. приходите от туризъм са достигнали 8.4 млрд. лв., след като година по-рано успяха за пръв път да минат психологическата граница от 8 млрд. лв. Само приходите от международен туризъм за миналата година са достигнали 7.1 млрд. лв.

"Очаквам изключително труден сезон", коментира собственикът на хотелската верига "Грифид" по Северното Черноморие Григор Фиданов. "Подготвени сме за неголеми очаквания", каза и собственикът на комплекса "Империал ризорт" в Слънчев бряг Елена Иванова, която е и председател на местното сдружение на хотелиерите.

В бранша са единодушни, че причината за сегашния спад е възстановяването на конкурентни дестинации. След серия от атентати и политически проблеми в последните години Турция изгуби много туристи, но от 2017 г. секторът започна възстановяване, а през тази година се очаква ръст от над 15%. В програмите на всички големи туроператори се завърнаха и Тунис и Египет, които също отчитат сериозен ръст за тази година.

"България и Испания са най-губещите от тази ситуация", смята Венцислав Танчев, представител на германския туроператор AllTours за страната.

Очакване в последната минута

Ако има добра новина през тази година, тя е, че играчите в сектора започват да стават по-гъвкави и се учат от грешките си. През предходни лоши години често се случваше до последно хотелиерите да се опитват да държат максимално дълго първоначално определените цени на нощувки, а на прага на сезона панически да ги свалят пред риска да останат с празни стаи. Това, разбира се, не е добре нито за самия хотелиер, нито за сектора като цяло - логично е още през следващата година туристите да изместят по-късно резервациите си, очаквайки тогава да получат по-добрите цени.

Според Димитър Тачев, зам.-директор "Продажби" в Албена, още през ноември миналата година ясно е проличала тенденция за спад на ранните записвания и голяма част от хотелиерите и туроператорите са реагирали на това на ранен етап. "Предприеха се различни мерки - удължаване на ранните записвания, участия в различни мероприятия и повече туристически изложения", дава за пример той.

Удължаването на срока на ранните записвания и увеличението на отстъпките за такива са масови през тази година за всички хотелиери и туроператори. На пазара дори има необичайни ранни оферти с нетипичния срок април. С тях обаче няма да бъде наваксано намалението досега, заради което и доста от компаниите смятат, че сезонът ще бъде решен чрез записванията в последния момент. "Все още България има шансове да направи успешен сезон в last minute продажбите. Индикациите са, че Турция е започнала да се пълни и много от хотелите им спират продажбите. Ако Турция се запълни, много от записванията могат да минат към България или към Гърция", коментира Григор Фиданов, според когото, ако България направи добра рекламна кампания в последната минута, има шансове сезонът да бъде спасен. Според Калин Сутев, представител на германския туроператор REWE Touristik също има възможност за наваксване в последния момент.

Държавата засега говори за субсидии, което е трудно постижимо, особено за този сезон. Премиерът Бойко Борисов намекна по време на българско-руски туристически форум, че страната проучва начини за субсидиране на чартъри до България по подобие на съседна Турция. През миналия уикенд туристическият министър Николина Ангелкова обяви пред БНР, че съвсем скоро ще бъде представен и механизъм за субсидиране на чартърите.

Идеята за подпомагане на авиолинии, което е допустимо според европравилата, но при изключително строги условия, съвсем не е нова. През последния лош сезон през 2015 г. туристическото министерство обяви, че ще бъде създаден специален фонд, който да подпомага чартърите "в крилата на сезона" - месеците април, май, септември и октомври. Целта беше през първите три години държавата да покрива част от разходите за откриване на нови линии, а туроператорите да се задължат да ги поддържат поне още три години след това. Това обаче си остана само проект.

 


В категории: Бизнес


11
Коментара
Флагман.БГ Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция 18/04/2024, Четвъртък 11:40 0
Флагман.БГ Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд 18/04/2024, Четвъртък 10:57 1
11
Коментара по темата
11.
Manqka
17.03.2019 09:24:00
0
1
Същи те са като земеделците всяка година казват няма сезон няма продукция няма слаба работа тая година апак никой не затваря ??Май май само реването иим остава !!!!
10.
Garo
16.03.2019 16:27:50
0
3
В мухлясалите стаи на слънчака кой очаквате да дойде,с трици маймуни ловите,сега и нова ганкста ще дойде
9.
Георги
16.03.2019 14:46:39
1
8
Махнете 50% от хотелите и сме там.Нали идвах преди няколко години,ами то това не беше почивка ,а мъка.В момента там е само за млади,алкохолизирани наркоманчета. Отвсякъде само бетон и музика на макс,отделно мръсотия и много мангали.
8.
помориец
16.03.2019 13:07:26
2
10
Всяка година едни и същи заглавия,преди сезона "Очаква ни лош сезон" ,след сезона "Отново ръст при летния туризъм" ! Който предлага добра услуга си има туристи,който гледа бързо да събере за новия модел BMW...да го духа !
7.
Ехехи
16.03.2019 12:38:23
1
10
Сетили се сезон да спасяват? Скоро само задниците ще си спасявате. Да бяхте мислили преди да купувате на Гейберастите.
6.
Боцмана
16.03.2019 12:36:06
0
15
За пореден път ще съм в Турция... 7 дни юни и 7 дни края на септември!... Естествено, че ще ви е трудно лятото-какво предлагате, че очаквате бум на туристи!?
5.
GoGo
16.03.2019 12:17:22
0
6
Потвърждавате думите ми от вчерашната ви статия относно туризма в България...А бе детска градина ли е държавата ни или е за психото,всеки ден различни тези относно туризма,един казва че последните 2 години са много трудни за туризма ни,два дена след това друг казва че последните 4 години са били най-успешни в туризма,и че очаква това лято бум на туризма ни,днес съвсем различно четем...НЯМА ОПРАВИЯ,убедихме сме.
4.
ти да видиш
16.03.2019 11:17:09
0
270
ПРОСТИ хора управляват бг туризьм ,успехите в последните години се дьржи единствено на межд.конюктура воината вСирия ,атентати в Египет Тунис Турция с немски туристи което пренасочи пазара кьм бедната ни дьржава предлагаща ЕВТИНИ почивки
ПРОСТИТЕ хора в БГ туризьм НЕхаят за наи-преспективния вид туризьм СПА туризьм и ОГРОМНИЯ ПОТЕНЦИАЛ на МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ които има много по бг земи
дори РУМЬНИЯ /БУКУРЕЩ дрьпнаха от туристи изграждаики огромен СПАцентьр в сьрцето на румьнската столица ТЕРМЕ БУКУРЕЩИ /огромни басеини с палми ,ботанически.градини водни атракции с МИНЕРАЛНИ ВОДИ/това е ЦЕЛОГОДИШНА АТРАКЦИЯ а не 4-5 месечно сезона,подобни басеини има и вьв БУДАПЕЩА
а в СОФИЯ в центьра централната баня стои ПРАЗНА затворена а сега щела да става МУЗЕИ/ГАЛЕРИЯ подобна ГЛУПОСТ /ПРОСТОТИЯ се вихри и на Бургаските МИНЕРАЛНИ БАНИ кьдето от векове ЛЕЧЕБНИТЕ води са ползвали римски императори и турски султани но наште велики капицитети ЕКСПЕРТИ решиха че вместо ЦЕЛОГОДИШЕН СПА/Термален курорт ще правим музеи на тоалетнитe и харема на Сюлеиман султан и ще пичилем невроятните 2-3 лева от вход
3.
Asas
16.03.2019 11:15:53
0
110
В трудни времена оцеляват само опитните предприемачи. Тази година ще се отсее сеното от плявата.
2.
Некъв там
16.03.2019 11:04:40
1
8
Е това лято няма да бачкам в Слънчака така или иначе затова...
1.
Гжгг
16.03.2019 10:59:13
2
106
Обслужване, инфраструктура, развитие- всичко е под критика.Какви туристи очаквате??
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал" Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори