×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

8 милиона лева подарък за ГРАНДМУФТИ.БГ


11 Март 2019, Понеделник, 18:14 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Аргументите за опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство дрънчат на кухо - нещо друго стои зад решението на ГЕРБ и ДПС

Парламентът миналата седмица прие на първо четене законова промяна, с която се опрощават еднократно неплатените публични вземания на всички вероизповедания към 31 декември 2018 г.

Поправката е предложена от водачите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. Съответно тя бе и подкрепена само от тези две групи в Народното събрание.

Предстои гласуване на второ четене, а острата обществена реакция не изключва пореден обрат в позицията на ГЕРБ.

В понеделник Цветан Цветанов обясни, че засега няма причина за промяна, но той не бе толкова категоричен.

След като сме заявили позицията си на първо четене, не очаквам да имаме промяна и за второ четене..., но разговорът продължава...“, коментира той.

Естествено, както сме виждали неведнъж, в ГЕРБ всичко може да се обърне с краката нагоре във всеки един момент, ако лидерът Бойко Борисов поиска това.

В събота обаче пред женски партиен форум той категорично защити поправките в закона, като извади етническата карта, припомни за „възродителния процес“ и дори предупреди, че може да се стигне до религиозен тероризъм и кръв.

Странно е, че институциите отказват да дадат официални данни за задълженията на отделните вероизповедания.

Все пак стана ясно, че на практика единствената общност, която има значителни публични задължения, е мюсюлманската.

Според Нова тв дълговете на всички вероизповедания са около 8,2 млн. лв., а тези на Главното мюфтийство са около 8,1 млн. лв. Т.е. около 99% от задълженията са на мюфтийството.

В парламента депутати от „Обединени патриоти“ обясниха, че опрощаването на дългове със закон е противоконституционно. Това можел да прави само президентът.

Действително според Конституцията функция на държавния глава е да „опрощава несъбираеми държавни вземания”.

Припомняме, че миналата година бе приета друга законова промяна, с която държавата фактически се задължи да субсидира възнагражденията на служителите на вероизповеданията.

По тази линия Главното мюфтийство се очаква да получи около 5,8 млн. лв. през 2019 г. Тези пари обаче щели да отидат за покриване на задълженията към държавата и така това вероизповедание щяло да продължи да е зависимо от чужди влияния.

Дори и да е така, този проблем ще остане през тази и донякъде през следващата година, когато новата държавна субсидия ще покрие изцяло 8-те милиона лева публични задължения на Главното мюфтийство.

А казусът с чуждото влияние не е нововъзникнал. Турската държава подпомага българското мюсюлманско вероизповедание от около две десетилетия. Кой знае какъв проблем от това не е станало. Какво точно фатално ще се случи през следващите 1-2 години, ако не се опростят дълговете на Главното мюфтийство, е въпрос, на който ГЕРБ и ДПС трябва да отговорят.

Още по на кухо дрънчат аргументите за опасност от радикален ислям.

В понеделник Цветан Цветанов коментира още: „ И тук искам категорично да заявим, че този закон е внесен след много консултации и разговори с Министерството на финансите, защото този проблем е отворен, този проблем стои и в момента със субсидията, която е предвидена да се даде за мюфтийството – сами разбирате, че тези пари ще отидат за погасяването на тези задължения, което означава, че имамите няма да получат заплатите, както всички останали служители на съответните вероизповедания, което означава, че ние бихме могли действително да генерираме или някой да създаде условия за напрежение в обществото и разделение на подобен принцип, което смятам, че е недопустимо.“

Да, напрежение се създава, но от това, че всички вероизповедания се стараят да са финансово коректни към държавата, а едно – не.

Главното мюфтийство има 4700 имота. Над 30 милиона са приходите от аренди и наеми. Сметките на вероизповеданието са запорирани, но част от парите се предават на ръка, а държавата бездейства, каза днес пред bTV Николай Панков, началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев.

По думите на Панков по-голямата част от имотите се използват от активисти на ДПС, а парите се взимат на ръка. ДПС си е взело мюфтийството на концесия. Ако НАП си върши работата и прати агенти под прикритие, вместо да ги праща на круизни кораби и в читалища, ще разбере как стоят нещата, уточни той.

И понеже Цветан Цветанов обясни, че опрощаването на дълговете е съгласувано с Министерството на финансите, ето какво казва финансовият министър Владислав Горанов: Случаят действително е по-особен, защото тук не говорим за стопански или търговски обекти. Тук говорим за регистрирани вероизповедания. Основната цел на закона така, както ми е известно и след участието ми в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), беше в максимална степен и бързо да намалим възможните влияния на външни разузнавателни служби и външни влияния върху отделните вероизповедания, които да ги тласкат и да ги използват като мрежа за нездравословно влияние върху процесите в нашето общество.“

Аргументът с КСНС бе използван и от ДПС в пленарната зала. Справка показва, че въпросът с влиянието на външни сили върху българските вероизповедания е обсъждан при президента Румен Радев и през 2017, и през 2018 г.

Дали обаче там се е говорило за опрощаване на дългове?

Президентът е този, който свиква и координира КСНС. Защо той не е опростил задълженията на вероизповеданията, ако въпросът е толкова важен за националната сигурност?

Нали това е най-вече в неговите правомощия?

След като бе попитан дали президентът е можел да опрости дълговете, финансовият министър Горанов отговори: „Конституцията дава възможност на президента да опрости публични вземания – това е негово правомощие. Преценката на народните представители по целесъобразност беше те да предложат този механизъм... Питате ме дали може – може, но в случая това става ex lege.”

Редно е и президентът Радев да коментира темата. Вицето му Илияна Йотова в петък обаче призова пред БНР властите да кажат "как задълженията на мюфтийството заплашват националната сигурност и как така се опрощават задължения". Тя определи като "тежък прецедент" решението на Народното събрание.

Предвид аргументите, логиката на законопроекта „Карадайъ-Цветанов“ издиша. Затова и обвиненията за задкулисна договорка между ГЕРБ и ДПС не са без основание, макар че двете партии яростно отричат.

Какъв е предметът на договорката, може да се гадае. Дали не е стабилизиране на властта?

Бойко Борисов изглежда твърдо решен да не подава оставка тази година. Залогът, според някои, е голям заради избора на нов главен прокурор. Макар че формално политическата власт не би следвало да има влияние върху процедурата, у нас е публична тайна, че е точно обратното.

Показателна е репликата „ти си го избра“ на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, записан тайно в дома на Бойко Борисов. Там ставаше въпрос за Сотир Цацаров.

Другата политическа формация, която има голямо влияние в прокуратурата, е ДПС, в която силните фигури са „гросмайсторите“ на задкулисието Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Друг важен аргумент за ГЕРБ да остане на власт са грамадните обществени поръчки през 2019 г., стойността на които някои изчисляват на 10 млрд. лв.

„Нямаме договорка, категорично. Ето, миналата седмица не се регистрирахме в залата и не сме осигурявали кворума“, каза пред „Флагман“ депутат от ДПС.

Привидно, ГЕРБ може да продължи да си осигурява заседанията на парламента и без ДПС. Това обаче става трудно – при сериозна мобилизация, при лишения от командировки и при все по-тежка зависимост от депутатите на Веселин Марешки. Така че днес ДПС може и да не се регистрират за кворума, но утре може и да започнат да го правят.

Т.е. в случая депутатите на Доган и Пеевски може да закрепят управлението заради grandmufti.bg – както се казва сайтът на Главното мюфтийство, а по-нататък вероятно ще е за някое друго „гранд муфти“.


В категории: Политика


11
Коментара по темата
11.
Кунчев
11.03.2019 22:07:22
0
21
Та да ви попитам вас патреоти,защо днес вие осигурихте мнозинство за кворум,след като сте против флегмане!?
Защо вашия господар преклони главица,а не се изправи като мъж и да зеийне като родолюбец и християнин,че ние гладните и бедни отружени ора,не сме длъжни да плащаме тоя данък спокойствие на така нареченото мюфтийство?!
Сите сте от едно котило патреоте,сите сте изменници на българщината и сте готови за паре дете от майка да окрадете.
Тоя народ че тръпи,но нема да прости вам греховете.
Со живо,со здраво,понекога со благце,но на вас дърво ви требе патреоте,само дек така се самоназовавате!
10.
Разпродаване
11.03.2019 21:20:13
0
14
Борис ефенди и Цветан ефенди раздават оглозганата баница.Едно турско погребение струва над1500лева без касова бележка............................
9.
nonsparta
11.03.2019 21:02:26
0
19
Toва не е опрощаване това е плащане!
8.
Така така
11.03.2019 20:53:11
0
23
Под турско робство на тея пари се е викало "робски десятък"... След 130 години след освобождението на България от турско, пак сме роби и си плащаме данъка....
Роби, роби, роби.....
Рая. Левски и Ботев сигурно се въртят като пумпали там където са погребани, като гледът, че след 130 години след освобождението, робите си остават роби!
Не ме яд за друго ами си представям наглата усмивчица на престъпната мафия - дпс в съюз с клонингите на комунистите - герб!
7.
KAMA3
11.03.2019 20:38:31
0
10
Поганци!!!
6.
No more G. R. O. B.
11.03.2019 20:08:27
0
28
Всички на 16.03 пред народното събрание да изринем тази паплач ведъж и завинаги!!
5.
какво
11.03.2019 19:54:16
19
0
са 8 милиона .тия комунисти откраднаха милиарди ве хееей
4.
Божидаров
11.03.2019 18:48:51
0
36
На Цецо Цветанов, още не му е минала синината от първата мотика с преференциите и веднага настъпиха втората с 8-те милиона!
3.
Бдй
11.03.2019 18:46:46
0
27
Герб....

Мисля,че е достатъчно !
2.
Християнски тероризъм
11.03.2019 18:22:11
2
17
Бившият премиер на Ирак Нури ал Малики заяви пред местна телевизия, че администрацията на бившия американски президент Барак Обама е играла съществена роля в създаването на групировката „Ислямска държава“ („Даеш“) като е позволил на терористите да окупират иракски територии, съобщава Press TV. Малики, който беше премиер на страната от 2006 до 2014 година, заявил, че САЩ са предоставили на Ирак разузнаване и въздушни снимки, които показвали с голяма точност позициите на терористите, които се намирали от другата страна на границата със Сирия.
1.
Ogsigzkgzkgzlgzlgxlgxlgxkgxkzg
11.03.2019 18:18:45
33
2
НЕКА ЗАСТАНЕМ ТВЬРДО ЗАД БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЗАД РЕШЕНИЕТО ИМ ДА НЕ ДОПУСНАТ АМЕРИКАНСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В БЪЛГАРИЯ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори