Сирни Заговезни в Люляково, прогониха злите духове с прескачане на огньове
Обредността е свързана с трапезата, каза Венета Станева, секретар на читалището в руенското село
Днес православните християни отбелязват празника Сирни заговезни, известен още като Прошка, Поклади и Сирница. Обредността е свързана с трапезата, разказва Венета Станева, секретар на читалището в руенското село Люляково, където пазят жива традицията. "На софрата се слагат яйца, постни баници, зелници правим в нашето село. Връзваме и бяла халва или яйчице за "хамкане", което е веселие за децата", коментира тя.
Седмицата на Сирни Заговезни е времето и на кукерите, които гонят злото и прескачането на огньове, за които се вярва, че имат пречистваща сила.
Един от най-старите обичаи запазени в нашия край се нарича "паликош", припомня уредникът от Етнографския музей в Бургас Красимира Дубарова."Кош се поставя на върха на пръта, пълен е със слама. Той се запалва. След като падне на земята, се прескача от ергените. Правят се наричания за берекет и плодородие. Този обичай е запазен единствено в Странджа", обясни Дубарова.
Днес младите искат прошка от по-възрастните, децата от родителите си. Това е последният ден, в който вярващите слагат на трапезата си млечни храни, след което до Възкресение Христово не се консумира нищо, което е с животински произход.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
