×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Черна дата! Навършват се 34 години от най-големия терористичен акт в историята на България


Черна дата! Навършват се 34 години от най-големия терористичен акт в историята на България
Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София
09 Март 2019, Събота, 12:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Кървавият атентат на гара Буново бе на 9 март 1985 година

Терористичният акт е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 г. С бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Същия ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен.

Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София. Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21,31 ч. на гарата, а не в тунела.На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен.

Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда - кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

 

В атентата загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. В други източници жертвите са 2 деца, 2 жени, 1 мъж и двама старци. Сред жертвите са глухонеми деца прибиращи се в вкъщи. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца.Атентатът, както и последвалия го в град Сливен, е извършен от протурски терористи, български граждани, според Павел Шопов членове или симпатизанти на нелегалната организация, наречена Турско национално-освободително движение в България (ТНОДБ).

Тази версия е оспорена от Сабри Мехмедали, брат на един от осъдените на смърт. На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата (в скобите е рожденното име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани.

Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор - Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист (лежи 2 г. амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов. Терористите стават обект на сделка с Турция и са разменени, припомня bgspomen.

По-късно Сабри Мехмедали израства до пост областен координатор на ДПС за Бургас.През 1990-те год. на сградата на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007, близо до гарата, е открит паметник на жертвите на атентата. Паметникът представлява монументална скулптурна композиция, висока 7 метра.


В категории: Животът


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
не е вярно
10.03.2019 06:49:21
0
2
Наи големия терористичен акт в България е построяването на нефтозавода .
Колко хора са измрели и колко продължават да мрът ?
12.
Светла му памет и Вечна Слава на Бай Тошо !
10.03.2019 01:18:31
2
0
Дааааааа ...
Едно време при бай Тошо , атентаторите биваха осъждани на смърт и разстрелвани !
Щото тогава ИМАШЕ разкошното нещо , наречено СМЪРТНО наказание !!!
За сметка на това обаче , веднъж приложено и хоп :
Повече атентати нЕмаше !!!
Що тъй ???
Апропо : Искам референдум за ВРФЪЩАНЕ на смъртното наказание в РБ ! Щото и в Демократичните САЩ СЪЩО има такова !
А ? Евроценностите ли казахте ???
Ами както казваше монката Паси - МНТ им на Евроценностите !!!
11.
Турчин
09.03.2019 18:32:47
1
1
Малък, интересен и много важен нюанс е, че преките извършителите на атентата са агенти на комунистическите тайни служби Държавна сигурност (ДС). Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор – Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист (лежи 2 г. амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов
10.
Флагман, научете историята ни!
09.03.2019 17:12:50
3
6
Най-големият атентат е дело на комунистите - атентатът срещу "Света Неделя", при който загиват 134 души, а ранените са 500, като някои от тях умират по-късно от раните си.
9.
Бай хой
09.03.2019 16:09:16
4
2
До 1.
Уйо забрави ли,че до 11 септ 2001, най-големият атентат в човешката история е дело имено на твоята любима партия? Така че,хич не ми ги хвали! Същите отрепки сте като тези.
8.
FireArm
09.03.2019 14:09:38
2
8
DPS sa terorischeta bez rodina melezi
7.
До1ви
09.03.2019 13:59:38
1
12
А така,сега остава да продължиш историята. Как БСП- Луканов, Любен Гоцев и др. червени създават ДПС начело с аген Сава-Ахмед Доган. Да кажеш как в памет и слава на терористите Алцек Чакъров и другите бе издигнат паметник-чешма. На откриването бе и Сабри Мехмедали-Сабри Бей рамо до рамо с Георги Първанов-БСП агент Гоце и Ахмед Доган-агент Сава. Има цял документален филм с много компрометиращи за БСП и ДПС кадри.
Както каза Костадин Чакъров политически съветник на Тодор Живков- " Моля ви,не бъркайте днешната БСП с онази БКП! В днешната БСП са милионери и капиталисти,какви социалисти са това?"
6.
Турчин
09.03.2019 13:58:57
2
7
Не на русчиите комунисти доносници терористи ционисти от Българското ДС ДПС
5.
Хкл
09.03.2019 13:54:53
0
9
Седя и си мисля, това възможно ли е да е сценарий като от 11 септември ?
4.
Агент Сабри Бей Българска ДС ДПС
09.03.2019 13:54:22
17
1
Гара Буново БУМ
3.
баба Мара от пазара
09.03.2019 13:54:14
5
23
Относно атентата на про-турските терористи-националисти на гара Буново трябва да се разсеят някои заблуди, които масово се повтарят.
ПЪРВО – че атентатът е извършен като реакция на т.нар. „Възродителен процес“. Това не е така! Всъщност преименуването на етническите турци в България започна през 1985 г. и е следствие на провокираната от турската пропаганда антибългарска дейност на про-турски елементи, извършили серия от саботажи и атентати, най-големият от които е този на гара Буново. Преименуването е отчаян ход на българските комунисти да поправят зулумите, които сътвориха с малцинствените групи. Те нанесоха непоправими щети по „македонския въпрос“ – биха и вкарваха по концлагерите тия българи в Пиринския край, които отказваха да се признаят за македонци, нанесоха непоправими щети и по „циганския въпрос“ като внасяха цигански кланове от съседните ни страни и създадоха гетата и циганизираха селата и градовете на България. Относно „турския въпрос“, сварзан с коментирания атентат. Комунистите, основаващи се на античовешката си идеология (пълна дивотия) внушиха турско самосъзнание на тия хора, които сега се определят като турци. Преди това, обаче, това е бедно и неграмотно население с неясно самосъзнание. Комунистите изкуствено им създадоха интелигенция, вестници, театри и им дадоха редица превилегии, каквито българите нямаха (т.е. провокираха разделение и омраза). Замисълът беше българските турци да пропагандират благините на комунизма при приятели и роднини в Турция т.е. да се създаде „пета колона“ в Турция, която руснаците да използват при бъдещо нападение. Но се случи най-естественото, а не замислените от комунистите дивотии. Това население се обособи по национален признак и започнаха центробежни сили. По-кратичко – комунисти – привилегии и създаване на интелигенция – нац. обособяване – терористични актове – Възродителен процес. ТОВА Е!
ВТОРО – Въпреки че във влака има представители на държавата – машинист и заместник-машинист, двама кондуктори, началник влак и милиционер от Транспортна милиция, протурските терорости не нараняват никой от тях а слагат бомбата във вагона за майки с деца и убиват МАЙКИ И ДЕЦА. Към тях е насочена омразата и агресията а не към държавата и нейните представители във влака. ТОВАЕ!
ТРЕТО – Има грешка (може би неволна) при изписването на имената, примерно Елин Маджаров (Емин Мехмедали). Вярното име в случая е Елин Маджаров (Емин МехмедОВ). Едва при третото преименуване турско-арабските имена са без окончанието ОВ. ИСТИНАТА е, че тия хора в момента са с третото си име! Първият път с рожденото име Емин Мехмедов, след първото преименуване (комунистически Възр. процес) Елин Маджаров и сега с третото си име (про-турски Възр. процес) Емин Мехмедали. Казано накратко – имената им не са върнати, а сменени отново, този път от про-турската националистическа партия в България – ДПС. ТОВА Е!
2.
бс
09.03.2019 13:44:54
0
14
Покажете на тези маже децата им сега какви са станали
1.
Комунист
09.03.2019 12:41:18
12
46
Слава на БКП - смъртна присъда издадена и изпълнена срещу терористите и убийците отнели невинни животи на майки и деца. Taка беше по наше време - партията майка пазеше живота, здравето и честта на обикновения човек в Народна Република България.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Възрастен мъж е сериозно ранен след взрив на газова бутилка Възрастен мъж е сериозно ранен след взрив на газова бутилка

82-годишният мъж е настанен в болница

След като му поиска оставката: Борисов обяви и финансова ревизия срещу Борислав Михайлов След като му поиска оставката: Борисов обяви и финансова ревизия срещу Борислав Михайлов

Не може държавата да бъде обвързана с поведението на един човек, отсече премиерът

Тита за пръв път изригна след ареста на баща й: Ще им кажа на всички... Тита за пръв път изригна след ареста на баща й: Ще им кажа на всички...

Младата изпълнителка за пореден път изтъкна, че той е невинен по отношение на заведените срещу него дела

Наш играч разкрил на Англия, че расистките обиди били планирани Наш играч разкрил на Англия, че расистките обиди били планирани

Почувствал, че трябва да се извини и да обясни това, което е знаел

Софка набута Гринго в чалгата, айтоският мачо тръгна по участия Софка набута Гринго в чалгата, айтоският мачо тръгна по участия

Гринго от години мечтае за голямата сцена

Борисов за мекия тон към Ердоган: Много демократи говорят, но ако в Странджа влязат стотици хиляди мигранти… Борисов за мекия тон към Ердоган: Много демократи говорят, но ако в Странджа влязат стотици хиляди мигранти…

Премиерът се обяви против военната операция на Турция в Сирия, но и против икономически санкции срещу южната ни съседка

София 19-а в света по скъпи жилища София 19-а в света по скъпи жилища

Това поставя столицата ни след Утрехт в Холандия и преди френския град Лион

"Фолксваген" реши да изчака за завода в Турция, нов шанс за България? "Фолксваген" реши да изчака за завода в Турция, нов шанс за България?

Действията в Сирия отлагат решението на концерна

Меденруднишка ревност! Бургазлия стреля срещу свой съсед, коментирал мацката му Меденруднишка ревност! Бургазлия стреля срещу свой съсед, коментирал мацката му

42-годишният мъж гръмнал няколко пъти с оръжието си, за щастие не бил точен

Георги Ангелов, МК ССД: Призовавам младите да разгърнем заедно потенциала на Несебър Георги Ангелов, МК ССД: Призовавам младите да разгърнем заедно потенциала на Несебър

Призива ми към младите е да се заемем заедно да разгърнем потенциала на Несебър

Необичайна гледка в Япония, небето стана наситено лилаво Необичайна гледка в Япония, небето стана наситено лилаво

Красива гледка, но предвещаваща сериозни разрушения

Красавица отиде на среща, за да продаде "Ауди"-то си, но никога не се върна Красавица отиде на среща, за да продаде "Ауди"-то си, но никога не се върна

Това е историята на младата Ксения Каторгина от Екатеринбург

Заклаха като прасе на Коледа педофил, изнасилил над 200 деца Заклаха като прасе на Коледа педофил, изнасилил над 200 деца

Фoтoгрaфът Ричaрд Хъкъл, пoлучил 22 дoживoтни приcъди, e бил намушкан в затвора

Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС? Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС?

Париж е против каквато и да е дата за започване на официални преговори между ЕС и Албания и Македония

Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори Опозицията спечели вота и 10 големи града, между които Печ, Миклош, Сегед и Егер CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC

Вашингтон настоява субсидиите за Аіrbuѕ да бъдат прекратени

Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия

Жертвите на 67-годишен поляк са вече пет. Убил ги със саморъчно направен пистолет

Извънземни кораби край Бермудския триъгълник Извънземни кораби край Бермудския триъгълник

Уфолози твърдят, че там имало порталът към други светове

7 неща, построени по-бързо от магистрала "Хемус" 7 неща, построени по-бързо от магистрала "Хемус"

Сред тях са Хеопсовата пирамида, небостъргачът Бурж Халида и 7500 км магистрални пътища в Германия

Завръщането на лошите бели мъже Завръщането на лошите бели мъже

Над 90% от кино и тв продуктите са контролирани от общ идеологически курс и редовно представят почти идентични сюжети за смели чернокожи жени, трансджендър герои и други мултикултурни агенти

Пламен Илиев, вратар на националния отбор Пламен Илиев, вратар на националния отбор Всеки може да победи всеки, но ние не можем да победим никой. Виц на деня Виц на деня - Миличка! Да се видим тая седмица?
- Не мога... Неразположена съм. Другата?
- Питах я вече. И тя е неразположена.
Виц на деня Виц на деня Обява:
Месечна заплата 200 лева, по 12 часа на ден, търсят се идиоти.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За момичетата детството свършва тогава, когато ги викнат в кухнята не да ядат, а да готвят.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори