×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Скандално! "Булгартабак" не работи, но за държавата собственикът му е отличник


Скандално! "Булгартабак" не работи, но за държавата собственикът му е отличник
"Булгартабак холдинг" беше приватизиран през 2011 г. за 101.1 млн. евро. 6 години по-късно той продаде 20-те си водещи марки цигари на БАТ за 100 млн. евро
09 Март 2019, Събота, 11:27 ч.

Тютюневите фабрики вече не работят, но според Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол те все още съществуват

 

Спомняте ли си "Фантомът на операта"? Никой не го е виждал, но всички са сигурни, че съществува заради косвените доказателства, които оставя. Точно обратното на фантома "Булгартабак" – всички доказателства сочат, че вече го няма, само държавата в лицето на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е сигурна, че още съществува, съобщава "Икономист".

Някои от вас сигурно си спомнят, че една от малкото новини в първите дни на 2019 г. беше за затварянето на последната фабрика за производство на цигари на някогашния тютюнев мастодонт, тази в Благоевград. Тогава медиите съобщиха, че ръководството на завода е дало двудневен срок на последните останали 200 работници да напуснат доброволно и да получат 4 или 5 брутни заплати обезщетение. А самите работници обясняваха, че в края на декември е изтекъл срокът, за който благоевградската фабрика произвеждаше на ишлеме цигарите, чиито марки собственикът й две години по-рано продаде на "Бритиш Американ Табако" (БАТ).

Опитите два месеца по-късно да разберем как е реагирала държавата в лицето на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е истински урок за напреднали по спорно тълкуване на закона за приватизация и произтичащите от него клаузи по договора, с който държавата продаде холдинга.

Съгласно договора за раздържавяване на тютюневия гигант от 2011 г. купувачът "БТ Инвест" (който всъщност вече не е собственик на холдинга) се задължава до 2021 г. "да запази основния предмет на дейност на дружеството и неговите дъщерни дружества, такъв какъвто е към датата на приключване на сделката". Само че към март 2019 г. нито една от двете фабрики за производство на цигари не работи.

Първа, още на 1 април 2016 г., беше затворена софийската цигарена фабрика. В момента теренът на бул. "Цар Борис III", където тя се намираше, вече е разчистен, а предназначението му за производствена дейност, офиси и складове вече е променено на "жилищни сгради, хотел и административни сгради" според подробния устройствен план на столицата. Тоест е повече от ясно, че там цигари няма да се произвеждат.

Дали това не е нарушение на приватизационния договор? Не, не е според Агенцията за приватизация, защото “през 2016 г. е констатирано преустановяване на основната производствена дейност на "София БТ" АД за период от 2 месеца. От 1 юни 2016 г. производствената дейност на "София БТ" е възстановена на обособена работна площадка на територията на "Благоевград БТ". Към настоящия момент не е констатирано неизпълнение по отношение на София-БТ АД”, гласи официалният отговор по казуса до "Икономист" от миналата седмица.

Какво правим обаче, след като и фабриката в Благоевград затвори? Вие може да си мислите, че е затворила, след като е освободила всичките си работници, но за държавата в лицето на агенцията тя е преустановила временно своята работа.

“Непосредствено след първите публикации в пресата агенцията незабавно изготви и изпрати писма до “Булгартабак Холдинг” АД във връзка с изпълнението на следприватизационния ангажимент за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност. В отговор АПСК е уведомена, че дейността на производствената площадка в “Благоевград БТ” АД само е преустановена временно, което е допустимо съгласно клаузите на приватизационния договор”, се казва в отговор на агенцията. Това е обяснението на собственика на "Булгартабак" и държавата не го подлага под съмнение.

А какво означава в този случай временно? Според Руси Статков, член на Надзорния съвет на агенцията, собственикът на "Булгартабак" има право да преустановява дейността максимум за 12 месеца за целия 10-годишен период, по време на който се е задължил да изпълнява следприватизационни клаузи. Същото си спомни бившият изпълнителен директор на ведомството и настоящ министър на икономиката, по чието време беше раздържавен тютюневият холдинг.

"Те имат право, по спомен ви казвам, по договора за една година да спират за преоборудване, ремонти, което е нормално", каза Емил Караниколов пред БНР. Или след двата месеца през 2016 г., Булгартабак" може да не работи още 10 месеца.

Тези, които следят историите около тютюневия холдинг, сигурно ще си спомнят, че когато се вдигна шумът през януари, от холдинга официално обявиха, че "Благоевград БТ" ще поднови работа на 1 март. Защо тогава на 28 февруари от пресцентъра на агенцията не знаеха колко ще продължи временното спиране на дейността? Сигурно защото на 1 март нищо не се случи. Нито на 5 или 6 март, първите работни дни след празниците. И защото според местните медии и бившите работници във фабриката няма и намек за възстановяване на производств ото на цигари в какъвто и да е обем.

В последния ден на февруари единствено Руси Статков от името на агенцията обяви, цитиран от сайта mediapool.bg, че ведомството ще провери дали фабриката в Благоевград ще заработи на 1 март. Както и че агенцията проверява дали с прекратяването на работата й собственикът на "Булгартабак холдинг" не е нарушил приватизационния договор, според който няма право да спира дейността на всички свои дружества едновременно. И тук идва логичният въпрос: какво се случва с обособената софийска работна площадка на територията на благоевградската фабрика? Почти три месеца след уволнението на всички работници агенцията за следприватизационен контрол все още не знае, защото продължава да очаква отговор от ръководството на холдинга. Срок, предостатъчен дори за „Български пощи“, които понякога действат със скоростта на пощенски гълъби.

Ако в този момент някой си мисли, че няма как, рано или късно, законът да не бъде приложен и държавата поне да поиска неустойка от собственика на „Булгартабак“ заради неспазване на приватизационния договор, на ход идва друга клауза от този договор. Според нея, по думите на Статков, ако „Булгартабак“ започва да развива допълваща дейност, това не се смята за нарушение. Холдингът вече развива такава дейност – към него е производителят на млечни стоки "Лакрима" и веригата за търговия с електроуреди "Техномаркет", като според данните за 2018 г. основната част от приходите му (общо около 10 млн. лв.) идват именно от тези две дружества.

Така стигаме до новината от миналата седмица, заради която вниманието отново беше насочено към "Булгартабак". А тя е, че на предстоящото общо събрание на акционерите на дружеството на 11 април името "Булгартабак холдинг" ще бъде променено на "Български инвестиционен холдинг". Информацията за промяната фигурира в съобщението в Търговския регистър, с което се свиква акционерното събрание, а самата тя изглежда като окончателно заличаване на създадената преди 70 г. държавна тютюнева компания.

Приватизатор отличник
Независимо от всичко, което се случи с тютюневия холдинг след продажбата му, за държавата собственикът на "Булгартабак" е приватизатор отличник. "Към настоящия момент задълженията за извършване на инвестиции в дружеството и дъщерните дружества, запазване на средногодишен брой на работниците и служителите, поддържане на разходи за труд, изкупуване на български тютюн, както и задълженията, свързани със собствеността върху изкупените акции, акционерното участие на "Булгартабак холдинг" АД в дъщерните дружества и структурните промени в групата на дружеството са изпълнени, без да са констатирани нарушения, и не са начислявани неустойки", казват от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Все още липсват отчетите за 2018 г., срокът за които е 30 юни.

"Булгартабак холдинг" беше приватизиран през 2011 г. за 101.1 млн. евро. 6 години по-късно той продаде 20-те си водещи марки цигари на БАТ за 100 млн. евро.

Холдингът беше приватизиран от регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест", но медиите винаги са свързвали формалните му собственици с депутата от ДПС Делян Пеевски. В момента собственици са няколко офшорни компании - "Удфорд Естаблишмънт" (Лихтенщайн), "Гифтид мастър" (Дубай), както и "Щига Анщалд“, "Лауанд дженерал трейдинг" и "Ти Ай Холдинг ЕфЗетИ".

Проверка в публичния регистър за следприватизационен контрол показва, че "БТ Инвест" е била задължена да поддържа средносрочен състав на персонала 2045 души до 2014 г. включително. Обещаните в договора 7 млн. лв. инвестиции са направени на порции през 2012 и 2013 г. До 2015 г., както е по договор, холдингът е изкупувал и обещаните количества тютюн от българските производители. Единственото задължение, което остава до 2021 г., е да запази предмета на дейност и седалището на фирмата в България. В какъв обем трябва да се запази дейността, вече не е важно. А случващото се в последните месеци ясно показва, че производството може да се поддържа "временно" и само на хартия.
3
Коментара
Алисия с дрехите на Биляна Дол
Алисия с дрехите на Биляна Дол 24/02/2020, Понеделник 17:20 0
3
Коментара по темата
3.
Аз ли НЕразбрах
09.03.2019 23:22:49
0
0
Много лоша приватизационна зделка.България показа че неиска във тютюневия бранш да има ДОБЪР ПРИМЕР за приватизация, както например някой международни компаний във бирения сектор,които произвеждат във България.Питам аз обаче как и кой,и защо не продаде на голяма международа компания Булгартабак.Там е заровен проблема,някой изкара много пари за няколко години след като една и съща международна компания,искаше да приватизира Булгартабак за Х лева, а миналата година закупи само нейните марки за същите Х лева,без терени,почивни станции и всякакви активи които Булгартабак притежава и питам аз,колко ли струват тези активи за да разберем тези хитрици колко са забогатели????
2.
Спокойно
09.03.2019 16:31:10
0
3
Спокойно Кьовиши идва .... точно ето такива сделки ще разследват и кой им е слагал чадър :))) много скоро ще видим политици , кметове , съдии и директори в затворите :) отделно Европейската прокоратура ще може да връща и разследва сделки с 10 години назад!
1.
Georgi
09.03.2019 11:52:15
0
9
Делян пеевски.мафия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо петролът поевтинява, а горивата в България - не?

За последните шест месеца колебанията в цените на горивата са в рамките на едва 1-2 стотинки

Секторът на услугите приключи 2019 г. с годишен и месечен ръст Секторът на услугите приключи 2019 г. с годишен и месечен ръст

За една година най-много се увеличават оборотите във воден и въздушен транспорт, а спад има при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“

Кирил Добрев: Ако не разрешим въпроса с кадрите в БСП, скоро няма да има кой да ни избира Кирил Добрев: Ако не разрешим въпроса с кадрите в БСП, скоро няма да има кой да ни избира

Дали мандатността и несъвместимостта на постовете - приложени заедно, не поставят партията в кадрови вакуум

Божигол като коронавирус - от Италия до Азия Божигол като коронавирус - от Италия до Азия

Медиите на Апенините разкъсаха от подигравки Валери Божинов заради червения картон

Жена заплаши дядо с джобно ножче, той я удари с лопата Жена заплаши дядо с джобно ножче, той я удари с лопата

И двамата са задържани от полицията

Учениците от СУ "Любен Каравелов" в Несебър взеха участие в европейския ден на спорта Учениците от СУ "Любен Каравелов" в Несебър взеха участие в европейския ден на спорта

Чрез този ден се дава възможност да се популяризира физическото възпитание и спорт в училището

Вече 4-и ден не са открити хулиганите, съблекли дете в автобуса Вече 4-и ден не са открити хулиганите, съблекли дете в автобуса

Полицията разполага с видеозапис, на който ясно се виждат лицата на четиримата хулигани, но въпреки това не ги е идентифицирала

Вежди Рашидов пазарува от разпродажби Вежди Рашидов пазарува от разпродажби

Бившият министър бе засечен да си купува преоценени маркови ризи от бутик

Алисия с дрехите на Биляна Дол Алисия с дрехите на Биляна Дол

Алисия избра тоалет от колекцията й , с което показа добрите си отношения със сръбкинята

Работодателите могат да кандидатстват за средства за наемане на безработни Работодателите могат да кандидатстват за средства за наемане на безработни

В периода от 24 февруари до 4 март работодателите могат да подават документи в бюрата по труда

По стъпките на Китай: Две области в Италия напът да обявят тотална карантина заради коронавируса По стъпките на Китай: Две области в Италия напът да обявят тотална карантина заради коронавируса

От 3 потвърдени случая на зараза в петък, днес числото набъбна до над 200, смъртните случаи са вече 5 

Кола връхлетя върху карнавално шествие в Германия Кола връхлетя върху карнавално шествие в Германия

Има пострадали, сред тях и деца

Джендъри масово печелят състезания за жени, окупираха титлите в 12 дисциплини Джендъри масово печелят състезания за жени, окупираха титлите в 12 дисциплини

Три ученички се осмелиха да възстанат срещу тази извратена идеология на болни мозъци

Златото литна нагоре заради коронавируса Златото литна нагоре заради коронавируса

Стойността се изкачи с повече от 2 процента до нива

Над 60% от американците уверени, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран Над 60% от американците уверени, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран

Името на съперника му на изборите ще бъде определено през юли

Онлайн платформите за пазаруване са пълни с небезопасни и незаконни стоки Онлайн платформите за пазаруване са пълни с небезопасни и незаконни стоки

Масово не се спазват изискванията на ЕС за търговия с играчки, козметика и електроника

Мона Лиза от кубчета Рубик беше продадена за над 500 хиляди долара Мона Лиза от кубчета Рубик беше продадена за над 500 хиляди долара

Авторът на картината е популярен с името Инвейдър

Изкуствен интелект създаде антибиотик Изкуствен интелект създаде антибиотик

Машината трябвало да разучи над 2500 съществуващи лекарства

Австрия спря временно влаковете от и до Италия заради коронавируса Австрия спря временно влаковете от и до Италия заради коронавируса

В Италия има 152 потвърдени случая на заболели от Ковид-19

Трус от 4,7 по Рихтер разлюля Турция тази нощ Трус от 4,7 по Рихтер разлюля Турция тази нощ

Регистрирани са и последващи земетресение

Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Стив Ханке е с наранено его, защото не е "баща на валутния борд" Виц на деня Виц на деня Футболист се прибира от мача в къщи и се хвали на жена си:
- Днес вкарах 2 гола.
- И как свърши мачът?
- 1:1...
Виц на деня Виц на деня Млада учителка в ромско училище пита класа:
- И според вас, деца, за какво живеем?
Мълчание...
- Айде, кажи ти, Асанчо...
- Да видим к'во ша стане, како.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нивото ми на самочувствие: Майка ми, разбира се, не е Дева Мария, но също е родила нещо божествено!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори