×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Защо в „турската“ община Руен децата са сред най-добрите по български език и литература


Защо в „турската“ община Руен децата са сред най-добрите по български език и литература
Не подценявайте Руен, там учебният процес тече, децата са мотивирани, коментира шефката на РУО Виолета Илиева
03 Март 2019, Неделя, 18:16 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: СУ "Елин Пелин" - Руен (Facebook)

Само Бургас, Карнобат и Царево са по-напред в областта според оценките от матурите за 2018 г.

Учениците от „турската“ община Руен са сред най-добрите в Бургаска област по български език и литература (БЕЛ). Това показват числа на Института за пазарна икономика и на сайта за статистически изследвания infograf.bg.

В област Бургас има 13 общини, като в само четири от тях през 2018 г. зрелостниците имат средна оценка от матурите по БЕЛ над 4,00.

На първо място е община Бургас с 4,45. После са Карнобат с 4,19 и Царево с 4,18. В Руен средната оценка е 4,01.

Класирането продължава с Приморско (3,73), Айтос (3,68), Несебър (3,65), Сунгурларе (3,54), Поморие (3,52), Созопол и Камено (с по 3,34).

На предпоследно място са учениците от Средец – с 3,32, а на дъното е Малко Търново – с едва 3,06.

Разликите в оценките между първите и последните са сериозни. На какво се дължи това?

Факторите са много – големина на населеното място, семейна среда, традиции и др.

Ако сега направим среща с учителите, ще кажат, че има и голяма разлика във випуските. Децата се различават във всяка година. Има разлика и в самия училищен екип, който преподава в съответния випуск“, коментира пред „Флагман“ Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието – РУО-Бургас.

Според нея не е вярно, че преди десетилетия образованието е било много по-добро.

Нямат стигане нашите деца. Само погледнете какви дигитални умения имат“, сочи тя.

Илиева смята, че противопоставянето и критичните коментари за днешното образование се дължат на традиционния сблъсък между поколенията.

Защо обаче в областния център Бургас оценките по БЕЛ са отчетливо по-добри.

Виолета Илиева казва: „Това е естествено. Мога да го свържа и със самите учители. В Бургас всеки учител преподава по един учебен предмет или по специалността от висшето образование. В малките общини един учител съставя своята норма на преподавателска заетост освен от специалността си от висшето образование, но той води примерно още два други предмета, по които може и да не е специалист. Друга причина са слетите класове, срещу което също водим голяма борба, но така или иначе в малките населени места това явление съществува.“

За второто място на община Карнобат Илиева пояснява: „Карнобат е община с много добре структурирано образование, особено двете средни училища „Кирил и Методий“ и „Христо Ботев“ са на много високо ниво. Ние оттам имаме и деца на национални олимпиади.“

Третото място на община Царево в класацията по БЕЛ шефката на РУО обяснява с това, че там става въпрос за само един клас и че вероятно има завършили, които не са се явили на зрелостни изпити.

Вие трябва да търсите и броя на учениците, които са се явили, и броя на учениците, които са завършили, за да се направи един по-прецизен анализ и разрез на тези оценки“, казва Виолета Илиева. Един дванайсетокласник можел да завърши, но да не се яви на зрелостен изпит.

Ако има оценка поне 3,00 по всички предмети, той е завършил 12-и клас, но той не е задължен да се яви на матура. Той ще се яви на матура, ако желае да получи диплома за завършено средно образование. В противен случай получава удостоверение за завършен 12-и клас, което не е равностойно на диплома“, пояснява шефката на РУО-Бургас.

Не става много ясно защо обаче в Малко Търново успехът е само 3,06.

Според Виолета Илиева следва да се има предвид, че там завършилите в цялата община са едва десетима и са от защитено училище.

Преди години в руенското село Люляково се явило на матура по френски дете, което учело във френско-езична страна. То получило 6,00. Но понеже било единственото, общата оценка за Бургаска област по френски език била също 6,00.

Затова трябва да се види съответният резултат като средно-аритметично между колко ученици е получен, смята Виолета Илиева.

Интересен е случаят „Руен“.

Общината е известна като най-турската в областта - около 90% от населението е от турския етнос.

Шефката на РУО обаче казва: „Вие не подценявайте Руен. Там учебният процес тече, мотивирани са. Особено в село Руен.“

В училището в Люляково средният успех е по-нисък, „но в Руен имахме и на олимпиада по химия“, коментира Виолета Илиева.

 


В категории: Руен


33
Коментара по темата
33.
Истината
05.03.2019 21:47:11
3
7
Училището в Руен е един от най-стриктните и дисциплинирани в областта! Вие гледайте вашите училища в града,пълни с наркомани,това ли е възпитанието ви ?!
32.
ДО БАЙ ГАНЬО
05.03.2019 14:14:17
2
6
Аферим, машала на тебе, умен човек си бил, а ние те мислехме за глупак и простак. Оставете ги тези турци хора, който учи , учи за себе си , за никой друг, няма значение какъв е. Турците са равноправни граждани на Република България. Тежко и горко ни от циганите , те ще ни покажат на всички кон боб яде ли .
31.
*********
04.03.2019 20:01:44
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
30.
ДПС Башкан Руен
04.03.2019 19:13:17
1
2
По волята на Бог и с благоволията на моя духовен учител д-р Ахмет Доган,който ми е като втори баща през следващия мандат аз ще бъда вече миллет векили/депутат/ и оттам ще продължа да се грижа за моя електорат.Това е което мога да ви кажа за сега.
29.
Сабри бей
04.03.2019 19:04:42
0
3
Аркадашлар,мойто български не е добре,затова Амет Доан на мене дава да говоря турски
28.
Реалист
04.03.2019 07:49:23
4
15
Моя братовчедка е учителка по мат, ходи и като квестор на малките матури за 7 клас и ми каза истината. Директора на училището в което отива като квестор, ръководи правилата, ако той каже да подсказват, те подсказват. И в селските училища директорите казват подсказвайте, в градските казват пазете от преписване и не подсказвайте.
Отивам каза в едно село като квестор, директора каза да напишем на дъската всички отговори, така че децата да препишат матурата, но те ромчета, образованието им стига до толкова, че да могат да препишат от дъската за оценка 3-4, макар на дъската да са написани всички верни отговори за оценка 6,00.
27.
Превземат ни отново
04.03.2019 02:47:55
2
5
А ние правим мирни протести
26.
Do 5 viarno i tochno
04.03.2019 00:37:07
10
18
Що за глупости са това--там дори и учителите турци--преподават на турски език!! Учениците са фанатизирани и не говорят български,не го обичат!! Стига сте ни заблуждавали --оценките всеки знае , че са надути,фалшиви ,неистински,но после турчетата изместват българчетата ,защото кандидатстват с по- висок бал!!
25.
Ха ха
03.03.2019 23:36:58
1
1
Всички руски училища, намиращи се в Мещанския район на Москва, са получили указание да отложат първия си учебен ден от първи за четвърти септември 2017 година, съобщи радио” Ехото на Москва”.


Причината е,че в същия район се намира откритата през 2015 година най-голяма джамия в Европа- "Съборна джамия" и се очаква там да се съберят хиляди хора заради курбан-байрама.

Възмутени родители са запитали ръководствата на няколко училища в района, откъдето са разбрали, че официалната заповед за отлагането идва от регионалните инспекторати на образователното министерство.

Очаква се над 100 000 мюсюлмани да се стекат пред "Съборна джамия" в първия ден на курбан-байрама. По традиция тогава се принася в жертва и обредно животно, но от представители на ислямското вероизповедание в Русия обявиха, че животните ще се колят в няколко района на Подмосковието, а не в района на джамията.
24.
Баба Ванга
03.03.2019 23:33:12
2
1
През 2050 г всеки втори войник в Руската армия ще е мюсюлманин ха ха
23.
Противоотрова до22
03.03.2019 23:25:08
0
3
ти ще променяш света ли? Не знам на каква дрога си ,но я сменяй!
22.
Отровата
03.03.2019 23:17:38
0
8
Щото чааветата на пишман патреотите като дракалиев примерно, имат на лесно кинтите от "тати" и не им трябва да учат. Животът им е уреден. На затуй.
21.
секиш пишлеме с малко чушле
03.03.2019 23:16:37
1
2
Ко ме интересува Русия, Турция,Албания, Гърция и.т.н ,ако искат да учат български бал съм мама им аз да съм добре с сродните туй е важно .
20.
;-]
03.03.2019 23:05:42
0
2
Ето например в родината на наште РУСКИ ''освободители ''е ДЬРЖАВНА ПОЛИТИКА на властови позиции шефове на фирми банки министерства ,губернатори ,кметове е НАРОЧНО да са слагат нa властови позиции всякакви азарбаиджанци,казахстанци,чеченци,арменци,кабардинци,киргизстанци или такива омешани от смесени бракове за да приобщават бившите соц.руски републики за да могат да имат оправдание за имперската си политика и да им ИЗТОЧВАТ и изсмукват нефта ,газа,алуминия диамантите урана и дьрвения матриал но вьпреки това всички искат да учат англискии а децата на олигарсите бьрзат да поарчат откраднатото в ЛОНДОН
19.
руенлия
03.03.2019 22:11:35
2
5
трябва да наблягаме на турския английския и немския те са по важни
18.
Бай Ганьо
03.03.2019 22:09:21
18
14
Прав е бил Бойко като каза лош материал,тогава го псувах сега вече го разбирам по прост и тъп народ от българите няма на земята,абе стига се занимавали с тези турци,всичко що е турско го оплювате,но разберете че българите сме живеели в пъти по добре по време на така нареченото робство ако може въобще да се нарече робство,по време на османците сме имали по добри училища даже от руснаците,образованието е било на подобаващо ниво това едоказано поинтересувайте се вместо да си заравяте главите в пясъка.
А за училищата в Руен ,през цялата седмица ми се налага да ходя до училища в Руен не съм чул учители да говорят на турски
17.
Бургас
03.03.2019 21:52:33
6
24
Евала на турчета, които се образоват, знаят добре български и се интегрират успешно. За съжаление обаче са много малък процент. Знаем обаче как се пишат оценките в тези общини под диктовката на местните политици. Ако се оценява обективно масово ще има само двойки и тройки.
16.
16
03.03.2019 21:20:16
1
1
https://www.youtube.com/watch?v=W_ppC5iKbK4 za du6ata
15.
Защо ли?
03.03.2019 21:08:32
3
27
Защото квесторите са от съседните училища им подсказват и позволяват да преписват на матурите.
14.
Българин
03.03.2019 21:05:21
13
18
Български го разбират колкото и турския. Помашка работа!
13.
!!!!!!!!!!!!!!
03.03.2019 20:23:39
8
35
ЗАЩОТО ИМ ПИШАТ ОЦЕНКИТЕ ПО НАРЕЖДАНЕ ОТ ДПСто ! АКО НЕ ГО НАПРАВЯТ ГИ ЗАПЛАШВАТ ,ЧЕ НЯМА ДА СА УЧИТЕЛИ ПОВЕЧЕ. ИНАЧЕ ПОЛОВИНАТА НЕ ЗАНАЯТ БЪЛГАРСКИ ДОБРЕ, ГОВОРЯТ С АКЦЕНТ
12.
Елефтерия до 11
03.03.2019 20:16:59
2
11
гърците разбират от живот,по това се отличават от останалите.
11.
византииец
03.03.2019 20:11:47
7
17
Всеки да са чувства какьвто иска ,И ДА СИ УЧИ квот си иска Демокрация е все пак
Ето например в у-ще КИРИЛ и МЕТОДИИ има деца които учат КИТАИСКИ тва НЕ ги прави по малко бьлгарчета
АЗ се чувствам средиземноморец и не са гордея че сьм жител на наи-бедната и изостанала страна в ЕС
Идеала ми е да живея на ИТАЛИАНСКАТА ривиера в малка кьща с басеин с грьцки колони с площ 140 кв.м облицована в карарски мрамор и зелен гранит с изглед кьм ТИРЕНСКО или Ионииско море ограден от маслинови , мандаринови , пинета борови горички ,широка тераса сьс саксии с родендрони ,орхидеии, лимони и дафинови дрьвчета , джакузи за 4 човека ,да карам малко моторче пиаджо куадро 500 куб.см ,да работя митнически агент в близката Митница да взимам по 2500 Е на месец и още 40 пьти по толкоз от контрабанда ,да имам малка моторница с 2 спретнати двигатели Ямаха по 250 конски сили вечер да ям прясна изпечена риба меч с марули домати чери и трюфели отпиваики тосканско вино слушаики српска и грьцка музика по тв балканика през булсат ком и да чета новините бг саит Флагман
10.
секиш пишлеме
03.03.2019 20:10:09
1
10
до болка са ми познати ,редовно си правя далавери с тях.Добре че е разбират ,о пък плащат .
9.
нона
03.03.2019 19:52:17
7
27
Високите оценки не значат нищо!!В турските райони,дори не се говори тенденциозно на български език и оценките им особено по български се надуват изкуствено!Защо пригласяте и вий--вашата медия на турските ойдурми и лъжи ??Та там дори и учителите -турци говорят и преподават на турски език!!!!!
8.
До 5
03.03.2019 19:40:26
2
2
Прави си!
7.
Скалак
03.03.2019 19:30:56
3
15
Защото много пари се източват от Русенските училища от назначените ДПС директори начело жената на Дурхан
6.
Турчин
03.03.2019 19:19:50
6
9
Не на русчиите комунисти доносници ционисти левскари от говурското дпс
5.
айде бе
03.03.2019 19:18:49
14
48
Що за глупости са това--там дори и учителите турци--преподават на турски език!! Учениците са фанатизирани и не говорят български,не го обичат!! Стига сте ни заблуждавали --оценките всеки знае , че са надути,фалшиви ,неистински,но после турчетата изместват българчетата ,защото кандидатстват с по- висок бал!!
4.
Исмаил Осман ДПС Руен
03.03.2019 19:15:59
10
16
Слава на Бога и ние открихме паметник на Левски пред общината .Поклон пред Руските освободители и бореца за свобода Левски срещу османското робство
3.
Рязан
03.03.2019 18:51:13
15
15
До 2
Да така е ! Влизат и завършват даже вече и ви продават лекарства така ще е от нататък . Нека да ти боли прибирай си опашката между краката да не настъпят повече *))
2.
ААААланкоулу
03.03.2019 18:41:40
10
42
защото им пишат оценките "ТАКА". влизат в колежа по фармация с оценките от матурата , а дори не знаят добре българския.
1.
Рязан
03.03.2019 18:38:56
3
3
Нападайте !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пускат допълнителни влакове от София за Бургас и Варна Пускат допълнителни влакове от София за Бургас и Варна

БДЖ осигурява допълнително 8000 места за почивните дни

Затягат мерките за сигурност около абитуриентските балове, спират тировете Затягат мерките за сигурност около абитуриентските балове, спират тировете

 От 14:00 часа се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища

30% спад на тежките ПТП в Бургаско в началото на годината, трима са загинали за 2 месеца 30% спад на тежките ПТП в Бургаско в началото на годината, трима са загинали за 2 месеца

Статистиката сочи подобрение и в страната като цяло

Вариант 1 се падна на матурата по избор Вариант 1 се падна на матурата по избор

Очаква се да се явят над 41 000 зрелостници

Само във Флагман.бг: Досието на Недялко  - от гонка с ченгетата и автомеле до арест заради дрога Само във Флагман.бг: Досието на Недялко - от гонка с ченгетата и автомеле до арест заради дрога

Дали Недялко ще проговори и ще посочи кой е поръчителят на палежа срещу "Джи пи груп", този, който има пряк интерес фирмата да търпи загуби и изпуска срокове - ще стане известно съвсем скоро

Валери Симеонов посочи каква е разликата между НФСБ и другите партии Валери Симеонов посочи каква е разликата между НФСБ и другите партии

В политиката сме не да вземаме, а да даваме - изградили сме 14 паметника и голям храм, подчерта Валери Симеонов

Ето така се става известен! Семейство тип кифли от Пловдив: Ние сме големи гъзари, снимахме се с Флавио Бриаторе в Монако Ето така се става известен! Семейство тип кифли от Пловдив: Ние сме големи гъзари, снимахме се с Флавио Бриаторе в Монако

Нина и Боби като че ли на сериозно са се взели за големи знаменитости и твърдо са решили да поддържат да градят бляскав имидж, споделяйки с обществото подробности около цветния си и богат лайфстайл

Арестуван е съучастник на Пойзъна за палежа срещу „Джи пи груп”. Дали е посредник на поръчителя? Арестуван е съучастник на Пойзъна за палежа срещу „Джи пи груп”. Дали е посредник на поръчителя?

Задържан е 36-годишният Недялко Н., момичето на пейката е приятелката му Славена

Дъщерята на Хачо Бояджиев се омъжва за рапър Дъщерята на Хачо Бояджиев се омъжва за рапър

Мария-Луиза е дете от втория брак на Хачо Бояджиев - с актрисата Елена Маркова

Джино Бианкалана на розови хапчета от половин година Джино Бианкалана на розови хапчета от половин година

Психиката на тв звездата била силно разклатена след смъртта на баща му през май миналата година

Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина

Властите закопчали Божията ръка на летище "Есеиса", след като към тях е подадена жалба от бившата му съпруга Росио Охеда

Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии

Московчанин снима флотилия от НЛО край естествения спътник на Земята

Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк

Тя била замесена в корупционни схеми за над 200 млн. долара 

Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда

Легендарни остават битките му по трасетата във Формула 1 с британеца Джеймс Хънт

Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei! Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei!

Интернет гигантът е поредната американска ИТ компания, която ограничава връзките си с Huawei заради забраната на Тръмп

Тръмп: Война ще значи "краят на Иран" Тръмп: Война ще значи "краят на Иран"

Американският президент написа това в Туитър, в интервю обаче обясни друго. Ще последва ли отговор

Мистерия: Извънземни затварят хора в буркани със зелена течност Мистерия: Извънземни затварят хора в буркани със зелена течност

Американец се избавил от диабета след отвличане

За какво харчи парите си средностатистическият американец? За какво харчи парите си средностатистическият американец?

Πocлeднoтo изcлeдвaнe нa Бюpoтo пo тpyдoвa cтaтиcтиĸa в cтpaнaтa, пyблиĸyвaнo пpeз aпpил, пoĸaзвa ĸaĸ eднo cpeднocтaтиcтичecĸo дoмaĸинcтвo тaм paзпpeдeля бюджeтa cи

Mилиoнep: Mлaдитe днec нe пpaвят нaй-вaжнoтo, зa дa зaбoгaтeят Mилиoнep: Mлaдитe днec нe пpaвят нaй-вaжнoтo, зa дa зaбoгaтeят

B мaтepиaл зa СNВС тoй пocoчвa, чe cпopeд пocлeдни coциoлoгичecĸи пpoyчвaния caмo 37 пpoцeнтa oт млaдитe aмepиĸaнци нa възpacт пoд 35 г. ca пpитeжaвaли aĸции - в cpaвнeниe c 61 пpoцeнтa oт тeзи нaд 35-гoдишнa възpacт

4 знака, че трябва да напуснем работата си 4 знака, че трябва да напуснем работата си

Πлaтфopмaтa Реаkоn e изcлeдвaлa cвoятa бaзa дaнни c oтгoвopи нa нaд 34 милиoнa cлyжитeли, зa дa ce oпитa дa пpeдcĸaжe ĸoгa дaдeн чoвeĸ e вepoятнo дa нaпycнe, възocнoвa нa oтгoвopитe, ĸoитo дaвaт

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Спортна зала, с обход, без филхармония не върви Виц на деня Виц на деня Срещат се двама наркомани:
- Христос воскресе!
- А, стига бе! Кога?!
- Не знам точно, мама сутринта ми каза.
Виц на деня Виц на деня Граничен полицай се обажда на дежурния:
- Ало, шефе, намерихме 170 кг кокаин.
- 120?
- 90, да!
- Не те чувам добре, прекъсваш! 50 ли каза?
- Да 30!
- Е за празни чували какво ме занимаваш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какви капки да си капна в очите, за да не виждам идиоти?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори