×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Рекорден бюджет от 75 млн.лв. се харчи в дисбаланс за Новия Несебър, а са загърбени останалите населени места


Рекорден бюджет от 75 млн.лв. се харчи в дисбаланс за Новия Несебър, а са загърбени останалите населени места
Има напрежение в Слънчев бряг-Запад заради лошата инфраструктура, зле е ремонтиран калдъръмът в Стария град, казва Терзиев
25 Февруари 2019, Понеделник, 16:52 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Зная как да задържим младите хора на Несебър и да привлечем още,  за да не обезлюдяваме  7-8 месеца в годината

Атанас Терзиев е общински съветник от ГЕРБ в ОбС Несебър. Председател на комисията по образование, култура, туризъм и вероизповедания. Местен парламентарист с богат политически опит, едно от най-разпознаваемите имена в обществения живот на Бургаска област.

Атанас Терзиев има зад гърба си три мандата като общински съветник и един като зам.-областен управител в екипа на Константин Гребенаров. В Областна администрация  бе изключително деен и изпълни със съдържание и ясни правила институцията, която дотогава се считаше за чисто представителна. С Атанас Терзиев разговаряме във връзка с предстоящия летен сезон и международния инвестиционен туристически форум, който ще се проведе през май в Слънчев бряг. В интервюто за Флагман.бг Атанас Терзиев засегна и важни политически теми.

-Г-н Терзиев, през месец май ще се организира международен инвестиционен туристически форум в Слънчев Бряг, считан от бранша за събитие на годината, какви са вашите очаквания?

-Безспорно това е добра новина за нашата община, защото фокусът ще бъде насочен към Несебър и Слънчев бряг. Форумът е под егидата на Министерството на туризма и с подкрепата на Световния съвет за пътувания и туризъм, като в него ще участват водещите туристически брандове в Европа, което ще е изключително добра реклама за нашата община и цялото Черноморие. Смятам, че от подобни събития може да черпим само дивиденти.

- Появиха се прогнози за спад на младежкия туризъм, както и спад на руския пазар. Какъв сезон очаквате през това лято? Нека чуем вашето професионално мнение и в амплоато ви на хотелиер, и като политик, който участва активно в обществения живот.

-Действително се оказа, че ще имаме по-слаб сезон на руския, немския и полския пазар. Такива са данните, които се базират на ранните записвания. Това е обезпокоително. Една от добрите новини за туристическия бранш  е  появата на  английския туроператор Jet 2, който стъпва на нашия пазар. Съвсем логичен е очакваният ръст на британските туристи. Надявам се той да компенсира отстъпването от останалите пазари. Смятам, че по този начин ще преодолеем дефицита на традиционните туристи - руснаците и германците. Но това не трябва да ни успокоява, а напротив - в оставащите месеци до настъпването на новия сезон, ние трябва да положим усилия за привличането на туристи, защото една лоша година би се отразила зле на нашия регион. Знаете, че за местните хора туризмът е основен поминък. Трябва  на всяка цена да успеем да задържим миналогодишните нива в туризма.

- Ще успеете ли да превърнете конгломерата от сгради, население и туристопоток, включващ Равда, Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените в привлекателно място и да предложите, това което липсва на туристите?

- Това е най-голямата и най-бързо развиваща се туристическа зона в България, която неслучайно привлича стотици хиляди туристи. Много от тях се връщат и през следващите години, което ясно показва, че получават добър туристически продукт. Но заради бурното развитие на частните инициативи изоставаме с изграждането на съпътстващата инфраструктура, което води до много проблеми. През годините, за решаването им са взети и някои определено грешни и недалновидни решения, но ние не можем да се оправдаваме само с това за спада на туристи. Проблемът при нас е друг и ако се мисли визионерски, трябва да се предприемат незабавни стъпки по разрешаването му.

-Какво имате предвид по отношение на визията?

-Общоизвестен факт е, че Несебър е туристическа община. Това е бизнесът на местното население, но трябва да се мисли и за диверсификация – да насочим усилия не само към разнообразяване на туристическия продукт, а към привличане на други бизнес инициативи. В нашата община се наблюдава  тенденция за обезлюдяване в месеците извън активния туристически сезон. Това е плашещо, защото става въпрос за цели 7-8 месеца от годината. Преди време се биехме в гърдите, че сме фактор в туризма, но е факт, че нямаме целогодишна заетост за младите и те заминават от родното място. За съжаление са много малко дейностите, предприети от управата на града през последните години за привличане на нови инвестиции, различни от тези в туризма. Спешно трябва да насочим усилия в тази насока и в следващите години, за да има разкрити нови целогодишни работни места. Със сигурност ще има скептици на тази идея, но аз ще дам пример с индустриалните зони на Бургас и Българово, които вече работят. Това не е само идея, аз вече работя по развитието на подобен проект на територията на община Несебър.

- Но не мислите ли че младите хора с добро образвание просто напускат общината?

-Другият въпрос, който винаги съм поставял е, че трябва да наблегнем на образованието. За съжаление една сериозна моя инициатива и на колеги от групата на ГЕРБ не можа да се осъществи - за отварянето на филиал в Несебър към международен университет  за обучение на кадри за туризма. Представители на университета дойдоха в Несебър, водеха разговори в общината, презентираха учебните си планове и изразиха готовност да  инвестират сериозна сума, но тази инициатива по необясними за мен причини не срещна подкрепа от страна на градската управа. Бизнесът от години говори за липсата на квалифицирани кадри в туризма, а именно при нас могат те да се изграждат и да останат. По този начин  в града ще има много нови млади хора, което със сигурност ще се усети от местните жители. Това е сериозна тема, върху които трябва да работим в бъдеще и да променим нагласата на хората, за да не се обезлюдява община Несебър.

-Кой ви спря за този университет и какво всъщност не направи Общината?

-Засега ще запазя подробностите за себе си, защото се надявам все пак да се прояви разум и да не се спира подобна инвестиция.  Отново ще поставя този въпрос по отношение на привличането на академични умове. Инициативата ще бъде публична и с конкретни стъпки.

-А новият закон за висшето образование не забранява ли откриването на филиали?

- Намерен е начин как може да се стане законово, но пак казвам с огромно съжаление , че не намерихме подкрепа за осъществяването на този проект. Това ще даде добра възможност за развитието на най-младите хора в общината и не на последно място ще придобиват английски дипломи от въпросния ВУЗ.

- Изказвате критики към общинската администрация, в тази връзка къде вие и вашите съмишленици от ГЕРБ виждате пропуски в работата на екипа на кмета Николай Димитров?

- Пропуски има в много направления - в инфраструктурата и образованието, в развитието на дейности извън туризма и културния календар. Едва ли в едно интервю ще мога да спомена всичко. Селата отново бяха забравени. Постоянно получаваме сигнали от хората, че не се прави нищо. Тук-там се пипна нещо, но това е крайно недостатъчно. Има редица незавършени проекти в Обзор и Равда. Особено трагично е положението в Слънчев бряг-Запад. Освен една административна сграда там нищо друго не е направено, не е пипнато. Ако се идете и попитате хората в Слънчев бряг-Запад как се чувстват, ще ви кажат, че разликата е голяма в сравнение със Слънчев бряг-Изток. Там трябва да се вложат повече средства, защото има хора, които живеят целогодишно и са като забравени от Бога.

-Къде се къса нишката? Община Несебър е с огромен бюджет, но вие сега посочвате, че има социално напрежение.

- Специално за тази година бюджетът е рекорден -  75 млн. лева. Има го този дисбаланс и той все повече се засилва. Не е тайна, че през последните години се хвърлят огромни средства за Новия Несебър. Това е добре, но не трябва да се забравят и останалите населени места в общината. Парите, които се изразходват да си заслужават вложението. Давам пример с калдъръма в Стария град. Направи се каменна настилка и ако сега се разходите и видите в какво състояние е тя, ще установите, че се нуждае от незабавен ремонт.

- А в Новия град какво е качеството на ремонтите? Там имате пряко, ежедневно наблюдение.

- В Новия град качеството на ремонтите, бих казал, е с една идея по-добро. Пощата има отлична визия. Има хора, разбира се и на които не се  харесва голямата нова сграда, т. нар. Културен център „Артиум”.  Спорна е и нейната функционалност, но като цяло визията се промени. Въпреки че самият аз имам друго виждане за централната част на града, но така е преценено от сегашната управа, така е направено.  В крайна сметка оценката за всичко това ще я дадат хората само след няколко месеца – в края на октомври.
Тита е новата Кобилкина
Тита е новата Кобилкина 11/07/2020, Събота 21:00 5
28
Коментара по темата
28.
*********
03.10.2019 12:37:29
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
27.
*********
03.10.2019 12:27:52
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
26.
До 23 Иван
27.02.2019 09:51:01
1
3
Иванье, това кога го сънува бье?
Насето няма никакъв шанс
25.
Арсен Павлов
26.02.2019 19:53:07
2
12
На троловете им стана тъжно, че кореняк несебърлия дава оценка и има визия за Несебър.
Човека се изказва абсолютно правдиво. И понеже платените тролове нямат аргументи с които да го оборят прибягват към оръжието на глупака, епитети и обиди. За щастие хората в града добре познават съгражданина си за да се връзват на помията която се излива отгоре му.
Сакън някой да не изкаже критика, става неудобен.
24.
*********
26.02.2019 15:57:24
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
23.
Иван
26.02.2019 14:32:20
1
13
Новината за Терзиев, заварила някой от подръжниците на кмета,да се излежават на тропически плажовете. Веднага грабна ли телефоните да му честитят , и предлагат помоща си. Така е винаги ще има слънчогледи. Но Наско няма да ги допусне до себе си.
22.
*********
26.02.2019 14:00:35
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
21.
*********
25.02.2019 23:16:26
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
Мошенници
25.02.2019 21:48:59
9
11
Защо като сложиш един минус илизат два плюса ??? Манипулатори. Всичко е лъжа и измама в тоя сайт
19.
Язон
25.02.2019 21:43:45
2
8
Довиждане, късно е вече. Скоро ще освободим от присъствието си всичкия материал на бащицата ви и ще гледаме от далече.
18.
до 14
25.02.2019 21:42:26
2
18
новия спонсор е от "Еделвайс 10"
17.
Очевидец
25.02.2019 21:36:08
5
6
Шмъркан!
16.
Бисер
25.02.2019 21:29:39
4
7
Много е зле тоя
15.
Селянин от Влас
25.02.2019 21:22:35
4
19
Г-н Терзиев ще се кандитатира за кмет!!
Целия град знае, че той през цялото време подкрепя сегашния кмет и всички решения които кметът е взел Терзиев ги е гласувал с ЗА. Къде бля 3 години и половина, че сега в последния момент като ще става кмет говори глупусти които сам е гласувал. Сега след като загуби изборите ще стане вечния кандидат за кмет. Той и Кадрафилов ще останат като вечните кандидати в историята на Несебър.
14.
Виолета Купенова
25.02.2019 20:56:01
16
11
Евала на Терзиев за доблестта - човека излезе и си каза публично "какво?", и "защо?". Колкото до промяната в Несебър според мен е повече от наложителна.
13.
Въййй
25.02.2019 20:43:35
4
17
Тоз от къде го изкопахте? Малко ли му беше боя от Чичо, след загубата на предишните избори или си е намерил друг спонсор?
12.
Стоян
25.02.2019 20:36:42
5
18
В този малък град, всички знаем кой кой е, така че, няма нужда да ни обясняваш нищо. Три и половина години мълчание и 6 месеца преди изборите, "ние знаем как да оправим Несебър". Ами вие също участвате в управлението. Досега защо мълчахте. Не ми отговаряйте. Знам защо.
11.
Asenkata
25.02.2019 20:04:41
10
4
Dano da stanish kmet bat nasko i da pokajish na horata dali nqma nesebur otnovo da stane onova krasivo mqsto koeto beshe predi .
10.
Истината
25.02.2019 19:48:13
6
14
Не Насе, не е зле е ремонтиран калдъръмът в Стария град, ЗЛЕ Е РЕМОНТИРАНО ВСИЧКО В НЕСЕБЪР ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ А В СЕЛАТА КАКВО СТАВА НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ ИЗЯСНЯВА .....................ЗА КАЧЕСТВОТО НА РЕМОНТИТЕ ДА НЕ ГОВОРОМ ДОРИ СЛЕД НАПРАВЕНИ ТАКИВА ТЕ НЕ ИЗДЪРЖАТ И 6 МЕСЕЦА СЛЕД КОЕТО ВСИЧКО ОТНОВО Е ЛЕШ И ТОВА Е ФАКТ ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ. ПРОСТО ВСИЧКО НАПРАВЕНО ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА И ТРЯБВА ПРОМЯНА,АЗ ВИ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ ГОСПОДИН ТЕРЗИЕВ, И ВЯРВАМ ЧЕ ВАШИТЕ ДУМИ БЪДАТ СЪДРУЖЕНИ С ДЕЛА !!!
9.
Екатерина
25.02.2019 19:27:21
11
10
Успех,господин Терзиев.
8.
Много
25.02.2019 19:16:10
12
14
От рано бе Наско! Чак нямаш търпение да загубиш !
7.
Gosho
25.02.2019 19:07:48
3
10
Bravo na nasko bravo, toi shte napravi neshto za horata shte pomogne na grada ne kato dimitrov i horata mu 16 godini NQMA PROMQNA okradaha obshtinata i izgoniha mladite,grada nqma razvitie,grada e takuv zaradi hora kato tqh VUN !
6.
Препатил
25.02.2019 18:50:08
7
17
Един човек когато се продаде ведн ъж, винаги ще е готов да се продаде отново.Явно някой пак е заблудил Терзиев, че може да спазари нещо наесен.Големите му идеи за ,, визия,, витаят вече 20 години и нищо авангардно няма в тях.За съжаление на този етап все още няма сериозна алтернатива за есента.Другото е шумотевица и празни напъни.
5.
Мюмюн
25.02.2019 18:49:45
8
19
Танасеее, Таа година как щъ върви мизата за изборите?
4.
реалист
25.02.2019 18:25:18
7
19
Новия по висок бюджет е наложителен с оглед построяване на консулства на Бразилия ,КОЛУМБИЯ в стария град с почетен консул уважавания яхтсмен ЧОЧО АЛЕКСАНДРОВ както и за закупуването на голяма 59 метрова яхта за презокеански трипове с оглед посрещането и разхождането в акваторията на залива на важни гости от братския побратимен на НЕСЕБЬР турски град КЬРКЛАЕРИ/Лозенград/ ,тьи де няма да са излагаме пред чужденците ,предвижда се още на територията на СВ.влас да се изгради модерен кабинков лифт с начална станция марина Диневи и краина вьрха над Влас разположен на 420 метра надморска височина кьдето се открива прекрасна гледка кьм суперзастроеното бетоно гето СЛЬНЧАКА ,а тва си е сериозна инвестиция и изисква сериозни капиталови разходи от страна на местната общинска власт
3.
До Едно 1
25.02.2019 17:53:20
8
9
Всичките поддръжници на сегашното управление са като вас,неграмотни . Ако някой от вас не пие ракия със салата не значи ,че другия е алкохолик поздрави на шефа ви...................
2.
кой?
25.02.2019 17:44:28
9
20
Големия въпрос е,КОЙ вдъхва живот на приключилия политическия си път,Атанас Терзиев и ЗАЩО?
1.
*********
25.02.2019 17:33:43
7
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Девата и Стрелецът да се погрижат за здравето си, да не пренебрегват сигналите на тялото! Девата и Стрелецът да се погрижат за здравето си, да не пренебрегват сигналите на тялото!

 Хороскоп за деня – 12 юли 2020, неделя

Бойко Борисов: ДПС се прегърна с Христо Иванов, а лоши бяха бургаският кмет и полицията Бойко Борисов: ДПС се прегърна с Христо Иванов, а лоши бяха бургаският кмет и полицията

Митко Николов печели в Бургас 3 мандата с абсолютно мнозинство. Бургас стана един от най-красивите градове, каза премиерът в среднощно обръщение

 

Бургаски тарикат се представя за инспектор от НАП, пие и не плаща Бургаски тарикат се представя за инспектор от НАП, пие и не плаща

В петък сутринта е обърнал 4 водки и 2 коли в ресторант „Бели нощи”, след това си е тръгнал, оплака се собственичката

 

Такси катастрофира на бул."Демокрация" в Бургас Такси катастрофира на бул."Демокрация" в Бургас

ПТП-о е без сериозно пострадали, а в него е участвал и още един автомобил

 

 

МВР пусна кадри от снощния бой МВР пусна кадри от снощния бой Трима полицейски служители са с травми Бомбичка рани полицай на протеста в София Бомбичка рани полицай на протеста в София

Прави впечатление, че в първия ред са здрави момчета с внушителен вид

 

 

Живко Табаков: Заклели сме да пазим законите и Конституцията, точно това направихме днес Живко Табаков: Заклели сме да пазим законите и Конституцията, точно това направихме днес

Лъжата живее по-кратко от истината, масовите протести го доказват, допълни общинският съветник

 

Безработната Алекс Сърчаджиева се уреди в „Дяволското гърло” 2 Безработната Алекс Сърчаджиева се уреди в „Дяволското гърло” 2

Наскоро Алекс Сърчаджиева сподели, че е била в Смолян, където е снимачната площадка на „Дяволското гърло”

Мара Отварачката лъсна по монокини на Слънчака Мара Отварачката лъсна по монокини на Слънчака Тя е отседнал в един от големите хотели на Слънчака в компанията на майка си Борисов за Доган и ДПС: Далеч са от контрола на държавата, а медиите са им няколко процента Борисов за Доган и ДПС: Далеч са от контрола на държавата, а медиите са им няколко процента

Сами виждате какво е отразяването в средствата за масова информация, посочи премиерът в петък

Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA

84-годишният Ортега е вложил 2,1 млрд. евро в недвижими имоти през миналата година чрез различни дъщерни дружества на холдинговата си компания Pontegadea

Комета украси небето над пирамидата на Хафре в Гиза Комета украси небето над пирамидата на Хафре в Гиза Древните египтяни са били също така изумени от сцени като тази Демонстрантите в Белград нахлуха в парламента Демонстрантите в Белград нахлуха в парламента Протестите в Сърбия срещу полицейския час заради COVID-19 прераснаха в бунт срещу властта Де Ниро разорен от коронавируса Де Ниро разорен от коронавируса Кризата удари хотели и ресторанти, в които актьорът има дял Пандемията в просръбската Северна Македония не стихва Пандемията в просръбската Северна Македония не стихва

В западната ни съседка не се препоръчва носенето на маска на открито

Сантана от „Клуб Веселие“ изчезна в езеро, вероятно се е удавила Сантана от „Клуб Веселие“ изчезна в езеро, вероятно се е удавила

33-годишната Ная Ривера плавала в лодка заедно с 4-годишния си син

Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция

Тестването за COVID-19 на желаещите за ходят на плаж в Гърция вероятно ще е безплатно

Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Моля ви, господине, махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!

- Рекси, ела тук, че жената има бълхи...
Виц на деня Виц на деня - Здравей, Иванчо! Какво правиш?
- Ами отворих един магазин...
- Супер! Как успя?
- С ей този шперц!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако се смяташ за център на Вселената, едва ли Вселената е на същото мнение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори