×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ремонт на самолети и производство на електромобили – ето ги новите специалности за 2019 г. в Бургас


Ремонт на самолети и производство на електромобили – ето ги новите специалности за 2019 г. в Бургас
Всички предложения на училищата за обучения по професии са подкрепени от работодателските организации, каза областният управител Вълчо Чолаков
14 Февруари 2019, Четвъртък, 18:01 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Професионалните паралелки целят да  задоволят глада от професионални кадри в региона

Шест нови атрактивни специалности предлагат бургаските професионални гимназии за приема си през 2019 г, установи Флагман.бг.

 За новата учебна година, която ще стартира през септември, учениците ще могат да се обучават в няколко специализирани направления, изискващи задълбочено обучение по математика, физика и технически познания, както и такива, свързани с познание на закона и правото.

Впечатление прави, че и петте специалности са тясно свързани с новата доктрина на Община Бургас да насърчава средното професионално образование и да набляга на практическите и специализирани познания в различни сфери на индустрията. Новите специалности са обявени предимно за училищата, които през последната година получиха  основен ремонт – Механто, Електрото, Автото, ПГ по дървообработване, средното училище в Сунгурларе, както и школото в с. Росен.

ПГМЕЕ, познато на бургазлии със старото си име „Механото“, ще предлага на кандидат-гимназистите обучение по ремонт на летателни апарати. Това е специалност, която най-вероятно ще е тясно свързана с Летище Бургас, където учениците ще имат практически обучения.

В ПГЕЕ – Електрото, учениците ще се обучават да сглобяват и ремонтират електродомакинска техника. Тази специалност също ще позволи на завършилите я да намерят работа веднага след 12-ти клас. 

В ПГ по транспорт – Автото, новата специалност е иновативна за Бургас. Там през 2019 г. учениците ще могат да се обучават по инженерните направления за електромобили. Това е в крак с новите тенденции по света и у нас на постепенно изваждане от употреба на двигателите с вътрешно горене и заменянето им с електрически такива. Тази специалност е насочена към иновацията и това Бургас да бъде в крак с новите технологии. През 2019 г. обновената сграда на Автото ще е завършена и очакванията са да има ръст в приема там, въпреки че през последните години бургаските ученици сякаш страняха от важното за региона училище.

В ПГД „Георги Кондолов“ – гимназията по дървообработване е предвидена нова практична специалност - Производство на мебели/ Производство на тапицирани изделия. В Бургас през последните години врати отвориха множество магазини и складове в това направление, а както в почти всеки сектор – и този изпитва липса на кадри. Надеждите са с новата специалност, директно от средните училища да излизат обучени специалисти, които да могат да започнат професионалното си развитие. 

Средното училище в Сунгурларе въвежда специалността „Горско и ловно стопанство“, която преди години съществуваше, но бе забравена. 

В с. Росен пък – в преобразеното основно училище, ще се изучава по специалност „Помощник на обществения ред“, по професионално направление „Охрана“.

Морското училище на Бургас връща стара своя специалност на дневен ред – корабоводител морско корабоводене – професия, по която дълги години е нямало обучения

По данни на Регионално управление образование (РУО) броят на завършващите VII клас ученици през 2019 година е 3781. Общо за областта държавен план-прием за учебната 2019/2020 год. предлагат 55 образователни институции: 17 професионални гимназии, 6 профилирани гимназии ( 5 общински и 1 частна), 26 средни училища (1 вечерно), 4 обединени училища, Спортно училище „Юрий Гагарин” – гр. Бургас, Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” - гр.Бургас.

Пазарът на труда в област Бургас все повече има потребност от специалисти с базови, ключови компетентности и „умения на бъдещето“ - да се учи в бързо променящата технологична и дигитализираща се работна среда,категорични са от РУО-Бургас. В тази връзка експертите предложиха за утвърждаване 85 паралелки в STEM профили (софтуерните и хардуерните науки, математика, природни науки, електротехника и електроника, машиностроене, ИТ) и ИТ професии – 59,44 %. Паралелките от други профили и професии ще бъдат 58 (40,56 %).

В Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Н. Обрешков” – гр. Бургас, профил „Математически”, с прием в 5. клас Комисията утвърди три паралелки.

„Всички предложения на училищата за обучения по професии са подкрепени от работодателските организации. Специалностите, които се предлагат трябва да отговарят на потребностите на пазара на труда. В случая, план приемът, който Комисията утвърди, следва тази логика- да се предложат кадри необходими на бизнеса. Само така може да се осигури професионална реализация“, коментира областният управител Вълчо Чолаков.
 


В категории: Просвета


19
Коментара по темата
19.
Ideq
15.02.2019 17:26:31
0
2
Da napravqt specialnost ekologiq i opazvane na okolnata sreda.koito q zavyrshi shte stane mnogo bogat ot podkupite na neftozavoda i kronoshpancheto
18.
Пламен.М
15.02.2019 10:57:46
0
12
Уважаеми чиновници,вие знаете ли къде се намирате ....или само си чакате края на месеца да си вземете заплатата(банкомата със сигурност знаете къде се намира)!Имате ли въобще и малко поглед върху училищата.Механото направиха електромобил,вие в Автото откривате специалност-електромобили???Електрото щели да ремонтират електроуреди-съвременната техника е евтина Китайска.Никой не ремонтира нещо което в повечето случаи е капсаловано и не подлежи на ремонт,а се подменя с ново.Една резервна част в Бг , струва колкото цялото ново произведено в Китай.А от ремонта трябва и да печели техника.....ама какво ли ви ги разправям....вие сте "широкоскроени" и "знаещи" чиновници-"разбирачи"
17.
гастро езофагеална рефлуксна болест(ГЕРБ)
15.02.2019 10:10:53
1
6
защо спряхте да пишете за 100 милионната инвестиция на Ryanаir??? Колко пари се изръси общината за това фиаско
16.
чичи кмета
15.02.2019 10:08:01
1
5
Ще ремонтираме самолета на RyanAir, който избяга.
15.
Илоне, Мъске
14.02.2019 23:50:35
0
7
Тука бе брат., тука са ти кадрите. Кво си загледал къмто Китай. Направи Бургазъ отправната ти точка за завладяване на Авропата. Ми тъй де. Де другаде има школо за изучаване на електромобили. Е, ся дребна подробност е, че даскалите разбират само от Москвич и Жигула, но който не е карал тези колоси в автомобилостроенето, той не е чувал за динами, алтернатор и другите електричарски чаркове. Ние тези работи за нищо ги нямаме. Даже на пътя с тел и пирон можем да ги ремонтираме. Хайде, бъди хамериканец, нищо че май си от ЮАР. Тука е истината. Въй, ако знайш пък братчедите от Комлука какви са спецове в дистрибуцията и логистиката. Докато Мигнеш и Теслата я няма. Ма без майтап. А, и ще те светнем как да си сложиш газово на твойта си Трсла, че да не се охарчваш за ток, щото тук ЕВНниту не е като хамериканското. Не си поплюват момците. Хай със здраве. И си помисли сериозно. Аз съм сериозен.
14.
зурла
14.02.2019 23:17:43
2
2
Вече е късно
13.
въпрос
14.02.2019 21:44:49
1
9
Интересно аз мислех ,че сина ми учи в Морското Корабоводене. Сега пък се оказва че такава специалност там няма.Обърках се .Какво учи детето ми тогава?
12.
Морски
14.02.2019 21:42:24
1
13
Хайде на наплива от средешки цигани в МОРСКОТО.Циганин рулеви не съм чувал.Голям смях.Мечтата на ЖАБУРКИНА от Ямбол.
11.
realnost
14.02.2019 21:40:41
1
15
Тези самолето монтьори само за летния
сезон ли ще са?
10.
2XL
14.02.2019 21:02:49
2
9
Ей богу! Три пъти я чета тая статия и не мога,и не мога да разбера логиката и идеята на всичката тази "умнота" струяща от местните ни просветни и управленски светила!
Нямам против някой да ми обясни(може и като на малоумник) как биха се случили всички хубави неща написани по-горе...
9.
ггг
14.02.2019 19:04:11
3
17
Като гледам в България самолет до самолета. Сега като купим и дрругите осем ще падне голям ремонт
8.
До Жабова и Илиева
14.02.2019 18:55:16
2
13
Моля за подробно разяснение относно " корабоводител морско корабоводене – професия " - какво ще учат децата и какво ще работят ? Ще плават само в морета ли ? Така се получава когато абсолютни некадърници управляват РИО и Морското .
7.
koko
14.02.2019 18:51:02
3
5
нещо за пожарникари не ма ли че от тях по добре не ма
6.
koko
14.02.2019 18:51:02
1
8
нещо за пожарникари не ма ли че от тях по добре не ма
5.
Морски
14.02.2019 18:51:02
3
11
Що за глупости в Морско училище винаги е имало и сега има специалност Корабоводене- морско
Или може би директорката не знае по какви специалности се обучават учениците в повереното и училище?!
4.
Морски
14.02.2019 18:51:02
2
11
Що за глупости в Морско училище винаги е имало и сега има специалност Корабоводене- морско
Или може би директорката не знае по какви специалности се обучават учениците в повереното и училище?!
3.
Предложение
14.02.2019 18:48:11
3
14
В машиностроенето- паралелка "ремонт на космически кораби".
В корабостроенето-"строителство на подводници".
2.
Учете деца
14.02.2019 18:25:20
4
19
Чакат ви космически заплати от по 500-600 лв. Дерзайте!
1.
До РИО
14.02.2019 18:15:37
6
18
Тези нови паралелки - по- голяма глупост не можахте ли да измислите , смешници
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Причината за санкцията - "не подписах едно обвинение" Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Кирчо Делев остава в ареста  Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще причини регионален хаос Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Присъдата му ще бъде намалена с 1/3 заради реда на протичане на съдебното производство  Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в домовете си от 25 и повече години, казва гражданин с инициали Г.А. Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори