×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]


Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Искате кафе? Готово! Върнахме любимата ви кафеджийка, ще я откриете най-долу, в десния ъгъл на сайта. Успех!
НА ЖИВО

Първото отделение по съдова хирургия в Бургас навърши 8 години с над 8000 операции


Първото отделение по съдова хирургия в Бургас навърши 8 години с над 8000 операции
Хората ни се доверяват и причината е, че постоянно се развиваме и надграждаме знанията си, смята д-р Борислав Денчев
07 Февруари 2019, Четвъртък, 10:16 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вместо бургазлии да се лекуват във Варна и София, специалисите от там дойдоха тук, каза доц. д-р Борислав Денчев - началник на Клиниката в УМБАЛ „Дева Мария“

 

- Доц. д-р Денчев, вече осем години сте в университетска болница „Дева Мария“, а с Вашето идване в Бургас бяха положени основите на съдовата хирургия. Каква е равносметката Ви за периода?

- Точно така, преди осем години пристигнах в Бургас, за да направим първото отделение по съдова хирургия в университетска болница „Дева Мария“. Преди това в града, въпреки че е голям, нямаше консолидирана болнична структура по съдова хирургия. Спорадично идваха колеги от други градове, за да преглеждат и да правят скрининг, но нито един от тях не оперираше на място.  Единствено при спешни случаи, по изключение, са се извършвали съдови операции.  Докато в началото на 2011 година, година и половина след откриването на болница „Дева Мария“, бе взето решение да се поставят основите на тази несъществуваща към този  момент специалност в града. Това стана със събиране на постоянно действащ съдово-хирургичен екип под ръководството на проф. д-р Тодор Захариев, дмн., началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в софийската университетска болница  “Света Екатерина“  и под мое ръководство. Първоначално екипът бе съставен от специализантите на болница „Света Екатерина“ в София, които идваха в Бургас на ротационен принцип. Това продължи около година и половина, след това се назначиха щатни специалисти, а вече имаме и собствени специализанти. Смея да твърдя, че постоянният достъп до компетентна съдово-хирургична помощ бе революционна стъпка в подобряването на медицинското обслужване в Бургас. През 2013 г. нещата се доразвиха и след моята хабилитация през 2016 г. отделението се трансформира в Клиника. Преминахме през всички нива на комптентност, като в момента сме трето, най-високо ниво, а в нашата Клиника се прилагат всички съвременни медикаментозни, оперативни и “безкръвни” ендоваскуларни методи за лечение на съдовите заболявания.

И в момента проф. д-р Тодор Захариев продължава да идва регулярно два пъти в месеца, за да оперира и преглежда, като същевременно е и методичен ръководител и консултант на Клиниката. Д-р Тодор Драганов и д-р Галин Желев допълват екипа от специалисти по съдова хирургия. При нас специализират и д-р Елена Домусчиева, д-р Георги Николов, а от миналата година към колектива се присъедини като специализант и сърдечният хирург д-р Тодор Якимов.

- С годините успяхте да се докажете и вече Клиниката по съдова хирургия е изборът не само на хората от Бургас, но и на много хора от цяла България. Но в началото със сигурност е било трудно. Как успяхте да спечелите доверието на бургазлии?

- Аз дойдох от Варна, преди това бях в София. Проф. д-р Тодор Захариев дойде от София. Това е разковничето. Вместо бургазлии да ходят във Варна и София, за да се лекуват, Варна и София дойдоха при тях. Много е трудно да развиваш нещо, което го е нямало. Не искам да звуча високопарно, но през 2011 това бяха пионерски, авангардни стъпки. Никак не е просто да полагаш основи, особено когато става въпрос за медицина, особено когато става дума за хирургия и най-вече когато става дума за съдова хирургия. Подчертавам специалността, защото тя е сравнително нова научна специалност, която до скоро беше едно цяло със сърдечната хирургия. В момента за година лекуваме средно 1400 човека и извършваме приблизително 1100 операции, някои от които изключително сложни.

Хората ни познават, търсят, доверяват ни се. Една от причините е, че ние постоянно се развиваме, постоянно се учим и надграждаме знанията си. Истината е, че хирургията не се учи само по учебник. Хирургията е практическа специалност, но хирургът на 21 век трябва да работи преди всичко с главата си и след това с ръцете си, нещата са свързани. Добрите резултати идват след правилната преценка и правилния подход към болния. Всеки лекар доразвива своите практически умения, качества и навици като се занимава с научно-изследователска и преподавателска дейност. Това го поддържа във форма, кондиция, поддържа неговия интелект и високо ниво на мисловна култура, неговите мануални качества.  Много е важно всеки специалист да посещава семинари, симпозиуми, конкреси, да не бяга от комуникация с колегите си , да може да си свери часовника с тях. Само така един специалист може да има прогрес в своето развитие.

- Говорите за важната част на научната дейност за всеки специалист, а от скоро сте и началник на Научно-учебната дейност в университетска болница „Дева Мария“. Каква е Вашата визия за развитие?

- С новия отдел имаме планове да развиваме учебно-преподавателската и научно-изследователската дейност на университетска болница „Дева Мария“, тъй като смятам,че това е визитната картичка на нашата дейност. Научната и учебната дейности са това, което трябва да популяризираме в медицината. Те имат огромно значение за развитието на бъдещите поколения лекари, които са избрали България за своето развитие. Професията е стресова и отговорна и малко са хората, които избират да станат лекари и особено хирурзи. Това води до огромен дефицит на лекари в цяла Европа. Затова основната ми цел е университетска болница „Дева Мария“ да продължи да бъде атрактивно лечебно заведение за практическо обучение на студенти и специализанти и в моята концепция е залегнало развитието и усъвършенстването както на съществуващата вече база, така и професионалното развитие на колегите в болницата.

И в момента имаме зачислени докторанти. Още през 2017 г. със заповед на ректора на Медицински университет- Варна проф. Красимир Иванов д-р Елена Домусчиева бе зачислена и в момента процедурата е в ход. Аз съм неин научен ръководител, а научен консултант ѝ е проф. д-р Васил Петров от МУ- Варна и УМБАЛ „Света Марина“- Варна, който в момента е и председател на Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. С това искам да покажа, че даваме реален шанс на нашите лекари да се развиват и да се доказват и в професията, и в научната дейност. Д-р Домусчиева показва научна активност чрез многобройни публикации в последните две години,което заедно с факта, че е избрана за представител на специализантите за България в Европейското дружество по съдова хирургия, доказват както нейните неоспорими качества, така и възможностите за реализация, които лекарите имат в университетска болница „Дева Мария“. Освен д-р Домусчиева, следва да спомена и д-р Йонко Георгиев, който е зачислен в Медицински университет- Варна като докторант по научна специалност Обща хирургия. Д-р Йонко Георгиев е част от екипа на началника на Клиниката по хирургия- доц. д-р Анатоли Карашмалъков, изключително изявен специалист с богата научна дейност и човекът с най-висока публикационна активност от нашата болница според проучванията в международната база данни. Казвам го, за да не се остава с впечатление, че като ръководител на научно-учебната дейност в болницата съм фокусиран изцяло върху собствената си специалност. Имам планове да зачислим като докторанти лекари от всички болнични отделения, с което да подпомогнем техния професионален растеж. Всяко отделение ще бъде стимулирано да изготвя научни публикации, за да покажем, че при нас се работи сериозна медицина. В плановете ми са и засилване на сътрудничеството ни с висшите училища в страната, както и привличане на хабилитирани лица, с които да провеждаме дискусии и научни срещи с медицинските лица от нашата болница. Най-важното е да не забравяме, че в медицината постоянното развитие е задължително,без значение колко опитен лекар си.


В категории: Здраве


България Всички новини
Франкфуртер Рундшау: Документ от 17 точки променя границите на Балканите! Франкфуртер Рундшау: Документ от 17 точки променя границите на Балканите!

В споразумението са предвидени “нови граници между албанци и сърби в Северно Косово”, което ще бъде включено към територията на Сърбия

Тези три зодии имат свръхестествени възможности! Тези три зодии имат свръхестествени възможности!

Астрологията е отделила само няколко зодиакални знака, които могат да се похвалят с такива способности

Гъpция щe плaщa чacт oт нaeмa нa близo 260 дoмaĸинcтвa в cтpaнaтa пpeз тaзи гoдинa Гъpция щe плaщa чacт oт нaeмa нa близo 260 дoмaĸинcтвa в cтpaнaтa пpeз тaзи гoдинa

Oт мecтнoтo издaниe Каthіmеrіnі пpипoмнят, чe пъpвoнaчaлнo oбявeният бюджeт e бил двoйнo пo-гoлям или 600 милиoнa eвpo

Haй-нoвaтa oфиc cгpaдa в Coфия cмeня coбcтвeниĸa cи cpeщy €30,4 милиoнa Haй-нoвaтa oфиc cгpaдa в Coфия cмeня coбcтвeниĸa cи cpeщy €30,4 милиoнa

Cдeлĸaтa мeждy двeтe cтpaни вeчe e дoгoвopeнa, ĸaтo ĸъм мoмeнтa ce изчaĸвa нaбиpaнeтo нa нyжнoтo финaнcиpaнe

Кристин Илиева: Физиотерапевти ме изгориха до кост! Семейството ми разпродаде имоти, за да се лекувам Кристин Илиева: Физиотерапевти ме изгориха до кост! Семейството ми разпродаде имоти, за да се лекувам

От катастрофата насам тя не е работила, а семейството й продава имоти и със спестяванията си успява да покрие лечението си до този момент

Евгени Минчев сложи в малкия си джоб родни певци Евгени Минчев сложи в малкия си джоб родни певци

Не за първи път PR-експертът удивява с брилянтен глас и сценично поведение. За него сякаш е като детска игра да създава добро впечатление с таланта си на певец

Ваня Джаферович е абсолютен трезвеник Ваня Джаферович е абсолютен трезвеник

За разлика от останалите футболисти той не се слави като женкар, който непрекъснато подменя жените в леглото си

Ще плащаме ли глоба за плажуване върху дюни? Ще плащаме ли глоба за плажуване върху дюни?

Превдижда се санкцията да бъде между 1000 и 3000 лв.

На магистрала „Тракия“ подобно меле с ранени не се бе случвало На магистрала „Тракия“ подобно меле с ранени не се бе случвало

Инцидент между два млековоза е станал тази сутрин

Състезател с червено БМВ се помля в Средец Състезател с червено БМВ се помля в Средец

Колата се е забила в рекламен билборд

Богатите също искат заеми: Илон Мъск изтегли $61 мнл. кредит, и то за ипотека Богатите също искат заеми: Илон Мъск изтегли $61 мнл. кредит, и то за ипотека

За тези хора, банките предлагат преференциални условия

Жестоко убийство разтърси Сърбия! Разстреляха с 5 куршума в гърдите и главата... Жестоко убийство разтърси Сърбия! Разстреляха с 5 куршума в гърдите и главата...

Секретарката на Бутулия чула стрелбата и се втурнала към кабинета на началника си, но когато видяла въоръжения си колега

 

Водим и в негативната класация за ранна употреба на алкохол в Европа Водим и в негативната класация за ранна употреба на алкохол в Европа

32% от нашите подрастващи казват, че са опитали алкохол на около 11-годишна възраст

Бивша проститутка пристана на боец от ИДИЛ и прекара брачната си нощ в стая за мъчения Бивша проститутка пристана на боец от ИДИЛ и прекара брачната си нощ в стая за мъчения

Вижте историята на Дерия

В Гърция е истински ад! В Гърция е истински ад!

Морските бури на места достигнаха до 10-а степен по скалата на Буфорт

ЕС и САЩ се договориха за подялба на Косово ЕС и САЩ се договориха за подялба на Косово

В споразумението са предвидени „нови граници между албанци и сърби в Северно Косово”

Отключваме колата с лицето си Отключваме колата с лицето си

Патентната документация описва два способа за получаване на достъп до колата чрез лицево разпознаване

Шокиращо ВИДЕО (18+): Момиче засне собствената си смърт! Шокиращо ВИДЕО (18+): Момиче засне собствената си смърт!

Семейството й спяло в момента на експлозията и по чисто съвпадение преживяло инцидента

Той й изневери с най-добрата й приятелка и тя му тегли шута! Той й изневери с най-добрата й приятелка и тя му тегли шута!

Клои има дъщеричка от Томпсън

Цените на горивата отново тръгнаха нагоре Цените на горивата отново тръгнаха нагоре

След като от ноември те поевтиняваха, за да стигнат нива от 1.95 лв/л за бензина, 2.15 лв/л за дизела и 92 ст. за газта в края на декември, те се задържаха на тези нива до края на януари

Татяна Дончева Татяна Дончева Службите обслужват Москва и Пеевски Виц на деня Виц на деня - Гледах в хороскопа, идеални сме един за друг.
- А в огледалото гледа ли?
Виц на деня Виц на деня Жена пита мъж
- Абе ние вече 10 години сме заедно, няма ли да се женим?
- Няма кой да ни вземе.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Трудно е да се промениш,но по-трудно е да останеш същият
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter