×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Първото отделение по съдова хирургия в Бургас навърши 8 години с над 8000 операции


Първото отделение по съдова хирургия в Бургас навърши 8 години с над 8000 операции
Хората ни се доверяват и причината е, че постоянно се развиваме и надграждаме знанията си, смята д-р Борислав Денчев
07 Февруари 2019, Четвъртък, 10:16 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вместо бургазлии да се лекуват във Варна и София, специалисите от там дойдоха тук, каза доц. д-р Борислав Денчев - началник на Клиниката в УМБАЛ „Дева Мария“

 

- Доц. д-р Денчев, вече осем години сте в университетска болница „Дева Мария“, а с Вашето идване в Бургас бяха положени основите на съдовата хирургия. Каква е равносметката Ви за периода?

- Точно така, преди осем години пристигнах в Бургас, за да направим първото отделение по съдова хирургия в университетска болница „Дева Мария“. Преди това в града, въпреки че е голям, нямаше консолидирана болнична структура по съдова хирургия. Спорадично идваха колеги от други градове, за да преглеждат и да правят скрининг, но нито един от тях не оперираше на място.  Единствено при спешни случаи, по изключение, са се извършвали съдови операции.  Докато в началото на 2011 година, година и половина след откриването на болница „Дева Мария“, бе взето решение да се поставят основите на тази несъществуваща към този  момент специалност в града. Това стана със събиране на постоянно действащ съдово-хирургичен екип под ръководството на проф. д-р Тодор Захариев, дмн., началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в софийската университетска болница  “Света Екатерина“  и под мое ръководство. Първоначално екипът бе съставен от специализантите на болница „Света Екатерина“ в София, които идваха в Бургас на ротационен принцип. Това продължи около година и половина, след това се назначиха щатни специалисти, а вече имаме и собствени специализанти. Смея да твърдя, че постоянният достъп до компетентна съдово-хирургична помощ бе революционна стъпка в подобряването на медицинското обслужване в Бургас. През 2013 г. нещата се доразвиха и след моята хабилитация през 2016 г. отделението се трансформира в Клиника. Преминахме през всички нива на комптентност, като в момента сме трето, най-високо ниво, а в нашата Клиника се прилагат всички съвременни медикаментозни, оперативни и “безкръвни” ендоваскуларни методи за лечение на съдовите заболявания.

И в момента проф. д-р Тодор Захариев продължава да идва регулярно два пъти в месеца, за да оперира и преглежда, като същевременно е и методичен ръководител и консултант на Клиниката. Д-р Тодор Драганов и д-р Галин Желев допълват екипа от специалисти по съдова хирургия. При нас специализират и д-р Елена Домусчиева, д-р Георги Николов, а от миналата година към колектива се присъедини като специализант и сърдечният хирург д-р Тодор Якимов.

- С годините успяхте да се докажете и вече Клиниката по съдова хирургия е изборът не само на хората от Бургас, но и на много хора от цяла България. Но в началото със сигурност е било трудно. Как успяхте да спечелите доверието на бургазлии?

- Аз дойдох от Варна, преди това бях в София. Проф. д-р Тодор Захариев дойде от София. Това е разковничето. Вместо бургазлии да ходят във Варна и София, за да се лекуват, Варна и София дойдоха при тях. Много е трудно да развиваш нещо, което го е нямало. Не искам да звуча високопарно, но през 2011 това бяха пионерски, авангардни стъпки. Никак не е просто да полагаш основи, особено когато става въпрос за медицина, особено когато става дума за хирургия и най-вече когато става дума за съдова хирургия. Подчертавам специалността, защото тя е сравнително нова научна специалност, която до скоро беше едно цяло със сърдечната хирургия. В момента за година лекуваме средно 1400 човека и извършваме приблизително 1100 операции, някои от които изключително сложни.

Хората ни познават, търсят, доверяват ни се. Една от причините е, че ние постоянно се развиваме, постоянно се учим и надграждаме знанията си. Истината е, че хирургията не се учи само по учебник. Хирургията е практическа специалност, но хирургът на 21 век трябва да работи преди всичко с главата си и след това с ръцете си, нещата са свързани. Добрите резултати идват след правилната преценка и правилния подход към болния. Всеки лекар доразвива своите практически умения, качества и навици като се занимава с научно-изследователска и преподавателска дейност. Това го поддържа във форма, кондиция, поддържа неговия интелект и високо ниво на мисловна култура, неговите мануални качества.  Много е важно всеки специалист да посещава семинари, симпозиуми, конкреси, да не бяга от комуникация с колегите си , да може да си свери часовника с тях. Само така един специалист може да има прогрес в своето развитие.

- Говорите за важната част на научната дейност за всеки специалист, а от скоро сте и началник на Научно-учебната дейност в университетска болница „Дева Мария“. Каква е Вашата визия за развитие?

- С новия отдел имаме планове да развиваме учебно-преподавателската и научно-изследователската дейност на университетска болница „Дева Мария“, тъй като смятам,че това е визитната картичка на нашата дейност. Научната и учебната дейности са това, което трябва да популяризираме в медицината. Те имат огромно значение за развитието на бъдещите поколения лекари, които са избрали България за своето развитие. Професията е стресова и отговорна и малко са хората, които избират да станат лекари и особено хирурзи. Това води до огромен дефицит на лекари в цяла Европа. Затова основната ми цел е университетска болница „Дева Мария“ да продължи да бъде атрактивно лечебно заведение за практическо обучение на студенти и специализанти и в моята концепция е залегнало развитието и усъвършенстването както на съществуващата вече база, така и професионалното развитие на колегите в болницата.

И в момента имаме зачислени докторанти. Още през 2017 г. със заповед на ректора на Медицински университет- Варна проф. Красимир Иванов д-р Елена Домусчиева бе зачислена и в момента процедурата е в ход. Аз съм неин научен ръководител, а научен консултант ѝ е проф. д-р Васил Петров от МУ- Варна и УМБАЛ „Света Марина“- Варна, който в момента е и председател на Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. С това искам да покажа, че даваме реален шанс на нашите лекари да се развиват и да се доказват и в професията, и в научната дейност. Д-р Домусчиева показва научна активност чрез многобройни публикации в последните две години,което заедно с факта, че е избрана за представител на специализантите за България в Европейското дружество по съдова хирургия, доказват както нейните неоспорими качества, така и възможностите за реализация, които лекарите имат в университетска болница „Дева Мария“. Освен д-р Домусчиева, следва да спомена и д-р Йонко Георгиев, който е зачислен в Медицински университет- Варна като докторант по научна специалност Обща хирургия. Д-р Йонко Георгиев е част от екипа на началника на Клиниката по хирургия- доц. д-р Анатоли Карашмалъков, изключително изявен специалист с богата научна дейност и човекът с най-висока публикационна активност от нашата болница според проучванията в международната база данни. Казвам го, за да не се остава с впечатление, че като ръководител на научно-учебната дейност в болницата съм фокусиран изцяло върху собствената си специалност. Имам планове да зачислим като докторанти лекари от всички болнични отделения, с което да подпомогнем техния професионален растеж. Всяко отделение ще бъде стимулирано да изготвя научни публикации, за да покажем, че при нас се работи сериозна медицина. В плановете ми са и засилване на сътрудничеството ни с висшите училища в страната, както и привличане на хабилитирани лица, с които да провеждаме дискусии и научни срещи с медицинските лица от нашата болница. Най-важното е да не забравяме, че в медицината постоянното развитие е задължително,без значение колко опитен лекар си.


В категории: Здраве


България Всички новини
Жената, която разплете убийството на Димитър Миразчиев: Ако не беше дъщеря му, щеше да е още жив! Жената, която разплете убийството на Димитър Миразчиев: Ако не беше дъщеря му, щеше да е още жив!

Веселина Гинева беше най-големият му враг и Митко се върна при нея само заради дъщеря си, която го убеди, че това е най-доброто за него, разказа днес Боряна Петрова

Зад кулисите на местната опозиция в Средец има личен интерес и работа на парче за себе си Зад кулисите на местната опозиция в Средец има личен интерес и работа на парче за себе си

Ако има новорегистрирани за изборите  3 000 души в нашата малка община, това означава огромен проблем за този, който е поел риска да го направи

С мото „Вместо думи – действия” Валери Симеонов поведе отбора си към Европарламента (СНИМКИ) С мото „Вместо думи – действия” Валери Симеонов поведе отбора си към Европарламента (СНИМКИ)

Представиха в София 17-те кандидати на коалицията 

Орхан Мурад прогледна със смарт очила Орхан Мурад прогледна със смарт очила

„Говорещите очи” бяха връчени на Мурад по време на представянето на листата на движението за евровота 

На колко години е Ицо 100-те манекенки? Според Гугъл на 147! На колко години е Ицо 100-те манекенки? Според Гугъл на 147!

 Някой явно е взел на подбив динозавъра сред родните плейбои и се гъбарка с възрастта на 61-годишния бохем

Лили Иванова гневна на Стефан Илчев, ето какво е в основата на скандала Лили Иванова гневна на Стефан Илчев, ето какво е в основата на скандала

Илчев самонадеяно заяви, че ако не е той да пее старите й хитове, хората отдавна щели да ги забравят

Григор Димитров за връзката си с Деси Зидарова: Какво?! Деси коя?! Григор Димитров за връзката си с Деси Зидарова: Какво?! Деси коя?!

Топ тенисистът за пръв път чувал името й и недоумявал откъде идват тези клюки по негов адрес

Започна кървава предизборна битка за кмет в община Средец Започна кървава предизборна битка за кмет в община Средец

Днешната сесия на местния парламент се превърна в арена  на гневни гладиатори от опозицията

Старата любов на Недко Сланината се върна в обятията му Старата любов на Недко Сланината се върна в обятията му

През това време и двамата не скучаеха – Сланината бройкаше популярни и не толкова популярни плеймейтки

Цеци Красимирова с каляска на сватбата си Цеци Красимирова с каляска на сватбата си

Темата ще бъде Пепеляшка, разкриха приятели на Красимирова

Голям пожар край Париж Голям пожар край Париж

Огънят е тръгнал от автокъща 

Българи получиха най-престижното отличие за бизнес от кралица Елизабет II Българи получиха най-престижното отличие за бизнес от кралица Елизабет II

Двама от тях са поканени да отпразнуват успеха си на кралски прием в Бъкингамския дворец

НЛО с формата на куб се появи край Слънцето НЛО с формата на куб се появи край Слънцето

Уфолози твърдят, че е на извънземните и намериха прилика с Borg Cube от Star Trek

Жена изостави годеника си след подкуп от свекървата Жена изостави годеника си след подкуп от свекървата

Майката на приятеля й и предложила $10 хил. долара за услугата 

Застреляха известен сръбски бизнесмен, куршум застигна и гарда му Застреляха известен сръбски бизнесмен, куршум застигна и гарда му

Един от нападателите е загинал при престрелката

Български мултимилионер, за когото малцина са чували, си купи най-скъпото имение в Бевърли хилс за 35 млн.долара Български мултимилионер, за когото малцина са чували, си купи най-скъпото имение в Бевърли хилс за 35 млн.долара

Оръженият бос Христо Йорданов Христов е новият собственик на имението

Ад на пътя! Автобусна катастрофа прати 25 човека в болница Ад на пътя! Автобусна катастрофа прати 25 човека в болница

Шофьорът на превозното средство също е пострадал

25 арестувани за атентатите в Шри Ланка, над 290 са загиналите 25 арестувани за атентатите в Шри Ланка, над 290 са загиналите

Ранените са близо 500 след терористичните нападения срещу църкви и хотели

Стево Пендаровски води с 4000 гласа преди балотажа на изборите в Северна Македония Стево Пендаровски води с 4000 гласа преди балотажа на изборите в Северна Македония

Заев се обърна и към албанските избиратели, които гласуваха за независимия кандидат Блерим Река, да гласуват на втория тур

Уфолог откри база на Марс, построена от извънземни Уфолог откри база на Марс, построена от извънземни

Между сградите има тунели, защото марсианците не могат да се движат свободно по повърхността на планетата, обясни той

Михаил Константинов Михаил Константинов Машинното гласуване го има в Индия, защото са неграмотни! Нашето е като дървено желязо - хем с машини, хем с бюлетини! Виц на деня Виц на деня - Гледах в хороскопа, идеални сме един за друг.
- А в огледалото гледа ли?
Виц на деня Виц на деня Само край Дунава:
- Много ти е як дрона!
- Това е комар...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки счита себе си за изключителен и не желае да се равнява с обикновеното простолюдие
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори