×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България обяви Хуан Гуайдо за президент на Венецуела въпреки становището на Румен Радев


България обяви Хуан Гуайдо за президент на Венецуела въпреки становището на Румен Радев
Съветът за сигурността при Министерския съвет потвърди позицията на Министерството на външните работи, представителите на президента не са съгласни
05 Февруари 2019, Вторник, 16:53 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Министерски съвет

Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя кабинета, Тома Биков критикува държавния глава

 

Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя позицията на правителството по казуса „Венецуела”.

Вчера Министерството на външните работи взе страната на Хуан Гуайдо и обяви, че той е президент на южноамериканската държава. Днес темата е била обсъждана и от Съвета за сигурността при Министерския съвет. На извънредно заседание позицията в подкрепа на Гуайдо е потвърдена. Това обаче е станало в разрез със становището на държавния глава Румен Радев и неговите представители в Съвета.

От правителствения пресцентър съобщиха следното: „Съветът за сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела. Той се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Република България.

Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната. „Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници“, се казва още в позицията на Съвета за сигурността.

Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента.”

Припомняме, че от няколко седмици Венецуела е в спор кой е президент на страната – Николас Мадуро или Хуан Гуайдо.

Вчера Министерството на външните работи на Република България обяви, че е „ убедено, че венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава”.

В позицията на Външно се посочва още: „По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода - страната е изправена пред огромна хуманитарна криза.

На 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Държавите-членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.

В резолюция, приета с 439 гласа „за“, срещу 104 гласа „против“ и 88 „въздържал се“, Европейският парламент заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела и призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.

Николас Мадуро, който през 2018 г. бе избран на вот, обявен за нелегитимен от ЕС, САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия и други латиноамерикански държави, вече съобщи, че няма да се съобрази с призива за организиране на нови и прозрачни президентски избори.

Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права.”

Днес от БСП взеха по-скоро страната на държави с диктатури – Русия, Китай и Турция, които поддържат Николас Мадуро.

От ГЕРБ впоследствие дадоха извънредна пресконференция в отговор на критиките на соцпартията.

По отношение на Венецуела Тома Биков каза: „Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя позицията на българското правителство и застава зад нея, защото това е една нормална позиция на една европейска страна, каквато е България. Считаме, че българският президент допусна политически гаф – дали от некомпетентност или от някакви ангажименти, които е поемал – с една позиция, която подронва авторитета на България. Не за друго, а защото България е на първо място европейска държава. С тази позиция на правителството ние подкрепяме нашите европейски партньори, каквито са Испания и Португалия например, които са най-активни по тази тема и които ни подкрепиха по отношение на пакта „Макрон”. И понеже г-н Радев беше в Португалия наскоро – не знам защо даже оттам не обяви позицията си по отношение на Венецуела. Затова ние държим г-н Радев да обясни следното: каква е защитата на българския национален интерес в неговата позиция. Защитата на българския национален интерес в позицията на правителството е изключително ясна. Ние се солидаризираме с държави, които се солидаризират с нас по важни за нас въпроси. Затова нашата позиция е такава.”

Според Биков, БСП от друга страна не са взели изобщо позиция и не застанали и зад тази на президента Радев.

Това било симптом, че те не могат да са солидарни с Европа и че ако управлявали днес, щели да изглеждат нелепо.

 


В категории: Политика


31
Коментара по темата
31.
Мадуро
06.02.2019 14:39:53
0
1
Мадуро... МАДУРО..... ХХАХАХАХАХААА
30.
gsn43
06.02.2019 11:09:26
0
3
За любителите на соца и Радев. ПЕТЪР МЛАДЕНОВ! " ДРУГАРИ, КАРТИНАТА В ИКОНОМИКАТА Е ПОТРЕСАВАЩА! ОТ 1983 г.СМЕ С ОТРИЦАТЕЛЕН ПРИРАСТ, НУЖНИ СА НИ НАЙ-МАЛКО 2.6 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗАЕМ ГОДИШНО ОТ ЗАПАДА. ИЗОЛАЦИЯТА НИ ДОКАРА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА. СВАЛИХМЕ ЖИВКОВ ,ЗАЩОТО СТИГНАХМЕ ПРОПАСТА. МОЖЕХМЕ ДА ИЗДЪРЖИМ ОЩЕ СЕДМИЦА -ДВЕ. ДА КАЖЕМ МЕСЕЦ." Лек спомен за соца,ама беше хубаво другарЕ. Бяхме млади.
29.
Само ГЕРБ
06.02.2019 08:59:21
2
3
Боеко е васал Н1 на САЩ
28.
нерде
05.02.2019 23:44:45
0
1
ямбол нерде стамбол(ислямбол)
27.
Да бе да
05.02.2019 22:46:13
2
6
Нека малоумна пача, същата, която разписа ИК без решение на парламента си позволява да говори от името на държавата. То е ясно, че на герберастите са им го наредили, тъй както е ясно, че те нямат грам мозък, с който да мислят.
26.
baihui
05.02.2019 21:53:39
2
7
ПЕШЕВ, ОБЛИЖИ МИ ГО !
25.
baihui до пешев
05.02.2019 21:45:33
2
9
Ей,пешев,Що не си е"беш майката! Ще се успокоиш по добре от една проста чекия! Кретен!
24.
ти да видиш
05.02.2019 21:40:34
2
10
САЩ са си избрали местен''соросид'' ГАИДА така че да има визуална прилика с президента Барак ОБАМА
САЩ ще надуват вьздух в гаидата а тои ще изпуска ПЕТРОЛНИ ПАРИ $$$$$
23.
Бай Иван
05.02.2019 20:26:19
3
15
Венецуела е не ,,демократична" и за това избягали ,емигрирали 4 000 000 заради не демократичните промени на Мадуро.Венецуела е с население 30 000 000.От демократична България за ,,демократичните" промени на нашите управници при население 8 000 000 избягали, емигрирали 2 500 000 българи.ГОЛЯМА ДЕМОКРАЦИЯ !!!!!!!!!!!!!!
22.
АЗ
05.02.2019 19:50:52
4
14
ДО ПЕШЕВ.....КОЙ СЪСИПА БЪЛГАРИЯ...????
МАЛОУМНИ,ПРОДАЖНИ И АЛЧНИ ПСЕВДО-ДЕМОКРАТИ,КАТО ТЕБЕ Я РАЗСИПАХА....И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО ПРАВЯТ С ПОМОЩТА НА НАЙ-ГНУСНАТА НАЦИЯ В СВЕТА-АМЕРИКАНСКАТА....
21.
пешев
05.02.2019 19:38:15
13
4
ДРУГАРИ ОТ ФЛАГМАН,КОЕ ПО ТОЧНО НЕ ВИ ХАРЕСА,ЧЕ ИЗТРИХТЕ ОТГОВОРЪТ МИ ДО ЕДИН ЧЕРВЕН ТРОЛ - ЧЕ ОБИЧАМ РОДИНАТА СИ И МРАЗЯ ПРЕДАТЕЛИТЕ И ИЛИ,ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ЗА 60 ГОДИНИ СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ? КОЕ ОТ ДВЕТЕ НЕ Е ВЯРНО И НА КАКЪВ ПРИНЦИП ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ.НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ЧЕ В КОНСТИТУЦИЯТА Е ЗАПИСАНО,ЧЕ ВСЕКИ ИМА ПРАВО СВОБОДНО ДА ИЗРАЗЯВА МНЕНИЕТО СИ.С КАКВО ПРАВО ТРИЕТЕ ПОСТЪТ МИ.НАЛИ УЖ СТЕ НЕЗАВИСИМА МЕДИЯ И УВАЖАВАНА ПРИ ТОВА.ПИТАМ СЕ УВАЖАВАНА ОТ КОЙ ?
20.
АЗ
05.02.2019 19:37:08
3
10
ДО ПЕШЕВ.....
АБЕ ПЕШЕВ,ТИ ПИЕШ ЛИ СИ РЕДОВНО ЛЕКАРСТВАТА...????
ЯВНО НЕ.....ЩОМ НЕ РАЗЛИЧАВАЩ ПСУВНЯ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИЕ......ЖАЛКО,ЧЕ ЗАГУБИХ ЦЕННО ВРЕМЕ С ПРАЗНОГЛАВЕЦ,КАТО ТЕБЕ...ЖАЛКО
19.
АЗ
05.02.2019 19:33:38
2
12
ДО ПЕШЕВ.....ТИ СИ ТОЛКОВА БЪЛГАРIН,КОЛКОТО И ИНДИАНЕЦ....САМО ИДИОТ МОЖЕ ТАКА ДА ПЛЮЕ НАЙ-ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ НЕЩА В ИСТОРИЯТА СИ.....
САМО ПЪЛЕН КРЕТЕН БЕЗ МОЗЪК, МОЖЕ ДА СЕ СТРЕМИ КЪМ Т.НАР.ДЕМОКРАЦИЯ-КОЯТО СЕ ЯВЯВА ЛЮПИЛНЯ НА ЛЪЖА,АНАРХИЯ,ДЕМАГОГИЯ И НИЩЕТА...
САМО ТЪП И МАЛОУМЕН ИНДИВИД С ПРОМИТ МОЗЪК,КАТО ТВОЯ...АКО ИЗОБЩО ГО ИМАШ....МОЖЕ ДА ПИШЕ ТАКИВА НЕБИВАЛИЦИ.....
18.
пешев
05.02.2019 19:30:59
8
2
ДО АЗ- СЕЛЯНИНО,ХОДИ ДА ХРАНИШ ПРАСЕТАТА И ИЗБЯГВАЙ ДА ПИШЕШ,ЗАЩОТО НЕ СТАВАШ. ЗА 3 ПОСТА ИЗБЪЛВА ЕДИН МИЛИОН ПСУВНИ И КЛЕТВИ.ТОВА ГОВОРИ,ЧЕ В ТЪПАТА ТИ ТИКВА НЯМА ДРУГО ОСВЕН ОМРАЗА И ПРОСТОТИЯ.
17.
дпс,герб,бсп, патрЕотите и слави тъпото
05.02.2019 19:26:54
8
8
на румен вече ще му викаме "мадурко"
16.
*********
05.02.2019 19:25:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
15.
дядо
05.02.2019 18:53:14
3
15
Много ми е интересен пешев...
Добитъка плюе на "червен идиот" и се гордее,че е напълнозавършен син идиот!
14.
АЗ
05.02.2019 18:44:11
4
15
ДО ПЕШЕВ......НА МНОГО ОТВОРЕН ЛИ СЕ МАСКИРАШ БЕ,ПОДЛОГО ПРОДАЖНА ???
ГЛУПОСТИТЕ ГИ ПИШЕШ ТИ,НЕДОРАЗОМЕНИЕ ГЛУПАВО.....НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ИЗКАЗВА МНЕНИЕ ОТ МОЕ ИМЕ,А НАЙ-МАЛКО НЯКОЯ ПРАЗНА ГЕРБЕРАСТКА ТИКВА,КАТО ТЕБЕ....КРЕТЕН
13.
пешев
05.02.2019 18:10:54
15
8
до АЗ. ЧЕРВЕН ИДИОТЕ,ОТ САМОЛЕТ СИ ЛИЧИ КОЛКО ТИ Е УМСТВЕНИЯ БАГАЖ,КАКТО ВПРОЧЕМ И НА ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ ИДИОТИ,КАТО ТЕБ.ПО ДОБРЕ НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ,КАТО ПИШЕШ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ,ТАКА И НЕПРЕДУБЕДЕНИТЕ ГРАЖДАНИ РАЗБИРАТ,КОЛКО ВИ Е УМА НА ТЕБ И НА ПАРТИЯТА,КОЯТО ПОДКРЕПЯШ..АПРОПО - ПО ДОБРЕ ХОДИ НА НАХРАНИШ ПРАСЕТАТА И НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ПИСАНЕ,ЧЕ НЕ ТИ ОТИВА
12.
Независим
05.02.2019 18:03:38
1
14
ГЕРБ = БСП
11.
Marinero
05.02.2019 17:57:00
5
17
Там където има много петрол има нужда от американски наместници и марионетки управлявани от конци в белия дом.
10.
miko
05.02.2019 17:37:54
12
6
Че къв е Радеф, че да дава становища?!
9.
Митко
05.02.2019 17:34:57
14
7
То нашият президент се клати като на коча Мадурото .
8.
Лили
05.02.2019 17:33:34
18
9
И Радев като Мадуро трябва да си ходи , а и върна ли комисионната за Грипените . Ся ревеш като лапаше парички от шведите не рева нали знаеш ,че имат записи как отговаряш паричките за комисионната и ,че в най-скоро време ще те сготвят яко червен палячо .Нищо лично идват избори и с тяхните камъни по тяхната глава .
7.
Ха
05.02.2019 17:28:43
14
10
Че какъв е Радев, да се съобразяваме с него ? И той като колегата Мадуро се калати в кофата.
6.
николас мадуро
05.02.2019 17:26:45
2
8
Май ще ми ядете мадурите....
5.
DJARO
05.02.2019 17:26:15
6
16
Do-1-Sram sa tiq na koito im kazaha da priznaqt toq Amerikanski poslu6nik kogoto si postavqt vav Venezuela...9% ot petrola v zqla Amerika idva ot tam....tq e na 3to mqsto v sveta po dobiv na petrol...Kak da priznae6 NQKOI koito daje ne se e qvil na izbori...4e da gi i spe4eli...pak im zapovqdaha na na6ite mi6ozi,kakto im zapovqdaha za samoletite F-16......
4.
Дрон
05.02.2019 17:21:15
13
11
Горките хора , мега хипер инфлация . Само като си спомним , че преди 22-23 години тука също имаше хиперинфлация ,но тя беше в много по-скромни мащаби в сравнение с настоящата Венецуелска катастрафа. Към съседните страни , и особенно към Бразилия от повече от година има миграционен поток сравним с мигрантския натиск на араби и африканци към Европа. Гуайдо трябва да е временен президент до провеждане на нови избори. Мадуро не може да е гарант за демократичен избор .Това е шанс да се стартира някаква промяна за спасение на този народ . Президента отново заема антиевропейска позиция , но тоя път май го пообъркаха съветниците му.
3.
АЗ
05.02.2019 17:20:06
9
14
ДО ПЕШЕВ.......ТИ СИ АБСОЛЮТЕН БОКЛУК,ИЗ1АДИЕ С ПРАЗНА ТИКВА ВМЕСТО ГЛАВА......КРЕТЕН,МАЛОУМНИК,ТЪПАНАР
2.
хуан гуайдо
05.02.2019 17:14:18
5
15
Дреме ми на шмиргела какво мислят герберастите...
1.
пешев
05.02.2019 17:12:28
22
9
РАДЕВ Е СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ.ТОЗИ ЧОВЕК,НЕУМОРНО СРАМИ БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ТЕЖКАТА СИ ЗАВИСИМОСТ ОТ ЕДНА ВРАЖДЕБНА НАМ ДЪРЖАВА. НАЙ ЩЕ МУ ОТИВА ЕДИН ОБЛЕКЧАВАЩ ИМПИЙЧМЪНТ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори