×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Николай Марков е кандидадът за кмет на ГЕРБ за курортния град Китен
  • По информация на Флагман.бг Гергьовден настоява ГЕРБ да издигне Константин Гребенаров за кмет на Созопол, Изпълнителната комисия ще реши следващата седмица
  • Бившият зам.-председател на Общинския съвет в Бургас Георги Дражев си намери нова партия, партньор ще му е известно лице от БСП
  • Инфлуенсърът Мартин Пенчев регистрира партията си. МОТИВ ще участва на вота в Бургас
  • Щангистът Георги Марков даде съгласието си за влизане в политиката, ще се появи в листата на местна коалиция
  • Листата на ГЕРБ в Бургас ще има сензационен водач, узна Флагман.бг
  • Все по-вероятно е Стоян Василев, брат на Здравко Василев, да се кандидатира за независим кандидат-кмет на Приморско, сочат последните сондажи
НА ЖИВО

Поморие с 29 млн. лева бюджет за 2019 г., кметът напомни на опозицията откъде и защо Общината е с дълг


Поморие с 29 млн. лева бюджет за 2019 г., кметът напомни на опозицията откъде и защо Общината е с дълг
БСП атакуват със задлъжнялост, двама общински съветници не подкрепиха финансовата рамка
05 Февруари 2019, Вторник, 16:15 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА, снимки: авторът

Важно е, че накрая постигнахме политическо съгласие, независимо от цветовите си пристрастия, заяви кметът Иван Алексиев

 

Приет бе бюджетът на Община Поморие за 2019 г. Макрорамката е на стойност 29 160 000 лева, като сумата не включва средствата по Оперативните програми.
Общинските съветници влязоха в остри спорове доколко е социален и справедлив разчетът на харчовете, но накрая  от 19 присъстващи 17 бяха "за". Никодим Стоянов и Ива Кусева от групата на БСП се въздържаха и се мотивираха  с огромната задлъжнялост на общината в края на изтеклата година.

"Бюджетът е балансиран и реалистичен,  местните приходи са формирани само от такси. Обезпокоителна е голямата общинска задлъжнялост в края на периода и поради този факт нашата група няма да подкрепи бюджет 2019”, заяви Никодим Стоянов.

Общинските съветници от БСП Никодим Стоянов (вдясно) и Ива Кусева

 

Кметът Иван Алексиев акцентира пред опозицията за осигурените приходи от местни данъци и такси, а не от разпродажба на имущество

Кметът Иван Алексиев отчете, че критиката на групата социалисти в местния парламент е градивна и конструктивна.
„Хубаво е, че БСП започнаха с конструктивното. Важно е, че постигнахме съгласие, независимо от политическите си пристрастия и да работим заедно за Поморие. Община Поморие няма един лев неразплатен. Задлъжнялостта, за която говори Никодим Стоянов, е заемът, който използвахме  за спасяването на МБАЛ-Поморие. Този дълг обаче е плод на наше общо решение и е разходван с одобрението на всички вас, общинските съветници Ако не бяхме влели свежи пари в болницата, поморийци оставаха без нея”, припомни Алексиев.

Данъчните приходи по бюджета са 6 650 700 лв., неданъчните  са 7 232 871 лв., субсидии – 13 120 213 лв., трансфери – 1 255 075 лв. Преходният остатък от 2018 г. е 3 082 291 лв. Капиталовата програма на общината за 2019 г. е 3 010 290 лв.

На база извършен анализ считаме, че предложеният бюджет за 2019 г. е балансиран, а собствените приходи са реалистични. Положителен факт е и наличието на значителна бюджетна субсидия. Вярваме, че увеличението на разходите за сигурност тази година също е добре обосновано. Поддържаме решението да бъдат заложени средства за закупуване на медицинска техника в полза на общинската болница”, казаха в крайна сметка двамата, които гласуваха с „въздържал се”.

Кметът Иван Алексиев благодари за конструктивната критика, но поясни, че Община Поморие няма нито един лев неразплатени задължения или необслужвани кредити.

Вашата констатация, на БСП, всъщност опровергава обвиненията, че безогледно разпродаваме общинска собственост, за да пълним хазната. За 2018 г. изпълнението на бюджета е 95,21%, в графа собствени приходи, а там, където Общината трябва да осъществи контролни функции и да си събере взeманията от данъци и такси, изпълнението е близо 100 %. Това е и капацитетът на Общината за собствени приходи към момента”, коментира Алексиев.

След едномесечните обсъждания на проектобюджета във всички населени места в общината като основни приоритети и тази година се утвърдиха инфраструктурата в съставните селища, обновяване на парковете и инвестициите за тяхното благоустрояване. Повече от 1 млн. лева са заложени  в общинското предприятие БКСРД, чиято основна дейност е ниското  строителство, ремонти и подмяна на тротоари и други дейности по благоустрояването на територията на цялата община.

Индикативният разчет за средствата от Европейския съюз в Бюджет 2019 се равнява на 25 млн. лева. По програмата за развитие на селските райони и Местната инициативна група Поморие ще се извърши основен ремонт на три основи улици в Ахелой – Рила, Струма и Искър. По същата програма е одобрен и проект за изграждане на екоалея, разположена между морския бряг и Поморийското солено езеро, която да свърже Ахелой с Поморие. Със средства от ДФ „Земеделие” ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на водоснабдителните мрежи в Бата и Страцин. По Програмата за развитие на селските райони в Каблешково предстои да бъде направен основен ремонт на три улици и да се обнови големия парк в града. Чрез съвместен проект с НЧ „Атанас Манчев 1920” ще бъде изградено 24-часово видеонаблюдение. Предстои разширение на сградата на читалището и в Каменар.

Не искахме да раздуваме бюджета изкуствено, затова в него умишлено не сме включили и средствата по оперативни програми. Бюджет 2019 е съобразен с предложенията и желанията на хората, но е направен според реалните ни възможности. Тук няма популистки ходове или напразни обещания. Най-важното е да работим заедно за развитието на Поморие”, каза кметът Иван Алексиев в края на заседанието.

Очаквайте подробности в интервюто на кмета на Община Поморие Иван Алексиев!


В категории: Поморие


17
Коментара по темата
17.
Петър
21.02.2019 07:19:42
0
0
"Този дълг обаче е плод на наше общо решение". Решението Ви, е да погасите част от дълга с кредит, или нов дълг! Който дълг не дава надежда, че тази практика няма да престане! МБАЛ не може да бъде собственост на Общината. Не може със здравни вноски, и местни данъци равняващи се на здравните вноски да издържаме МБАЛ! Разберете го!!!
Ако искаме МБАЛ да е Общинско здравно заведение, то трябва да въведем нов местен данък, с който да издържаме лечебното заведение. Всичко останало е долна лъжа, с която задължават всички, а МБАЛ няма да се подобри, дори напротив.
Флагман, разберете че триенето на коментари няма да Реши никакъв проблем! Просто ще прикриете за известно време истината, която боли.
16.
Петър
09.02.2019 09:36:31
1
1
Флагман,
Кои конкретни личности съм набедил с недоказуеми твърдения?
Казах единствено, че няма как да бъда част от мафията, която управлява Държавата ни. И, пряк отговор на зададен към мен въпрос! Който по никакъв начин не е твърдение, защото ако го докажа, то Флагман трябва да спре да съществува, защото с триенето на неудобни за властта коментари, вие сте съучастници в техните пресъпления.
15.
Петър
09.02.2019 07:54:24
1
1
12,
Не аз съм проблема, та да ти се струва, каквото и да било! Мераклия съм да изритам мафията от властта, а не да ставам част от нея! Имате глави на раменете си. Изказвам мнение, с което не ви задължавам на входа/изхода на урната!
14.
jichkaja
07.02.2019 15:49:33
2
3
Слаба събираемост на данъци и задължения.Раздута администрация и пълно безхаберие това е в ПОМОРИЕ и общината.
13.
*********
07.02.2019 15:44:50
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
до Петър
06.02.2019 11:52:31
2
0
Ти кандидат-мераклия ли си или така ми се струва?
11.
Петър
06.02.2019 07:37:13
4
4
Идат избори.
Искрено препоръчвам да не гласувате за партии, които избраници има в Общински съвет. Или гласувайте за личност /дори, и партийна да е, или не гласувайте за тези партии/. Те няма да променят Поморие за хубаво.
За две Управления с пълно мнозинство в Общински съвет следствието му, няма как да бъдат дългове, и затвърждаващо се понижаване на данъчните приходи. Освен ако се Управлява зависимо от фактори, които нямат никакво отношение с Града, Общината и околността.
За 10 години Града може да се преобрази, но не и тези хора! Разберете го, или ще тънете в мизерия в следващите поне две управления, независимо какви са те! На защитаващите властта /освен ако под коментарите не стои властта/ ще кажа следното ... Вие ще бъдете първите жертви, които ще хвърлят на първа линия! Няма да сте първите слепци, вярващи в думите им, и слепи за делата им! Историята е толкова показателна в това отношение.
10.
ХоХоХо
06.02.2019 04:30:42
4
3
Тия в каква класна стая заседават. Да не са ги върнали да си доучат?
9.
angela
06.02.2019 00:23:53
10
3
Не знам за какво говорите, но Поморие ми харесва. Мисля, че Иван Алексиев показа и доказа че е амбициозен и знае как да работи с европроекти и не само. Вижда се и тук, не гледайте само другите общини. А относно друг кандидат от ГЕРБ - абсолютно невъзможно предвид познатите ни вече гербаджийски физиономии.
8.
поморие е нашта клетва
05.02.2019 22:49:42
1
5
Бюджет на лъжата, на неравенството, задлъжняването и непрозрачно изразходване на нашите пари. Сериозни опасения буди фактът, че при наличието на такъв бюджет, и ресурс за финансиране от външни източници, национални програми и евро-проекти администрацията продължава осма година да се продава материални активи, като земя и сгради общинска собственост. Не само че имаме най-високите данъци, но тази годена отново се вдига данък МПС, и данък сгради. Нещо което не си позволиха община Несебър, Приморско и Созопол. Сериозни опасения буди факта че улиците в града, квартала и съставните селища са разбити и осма поредна година няма предвидени средства за цялостен ремонт на нито една. През тази година се залага на няколко видими проекта без реална грижа за малкия човек и малките населени места. Къде е равенството вече осем години да се наливат средства в грандомански проекти в Поморие, а да се пропуска всичко отстрани – квартала и съставните селища. Отново не видях никъде предвидени средства за разбитите улици в старата част на града, да не говорим за част от кв.Св.Георги. Не е ли лъжа, че Община Поморие мисли за хората от квартала и за хората от Каблешково, Ахелой и селата ? Като тепърва ще кандидатства за Каблешково и Ахелой и други селища по оперативна програма за Развитие на селските райони, за направа на улици и паркове. За сравнение други общини отдавна използват финансовия ресурс от тази програма и имат видими резултати . Управлението в Поморие създават усещането, че администрацията е загрижена за всички хора, но разчета на цифрите говори друго. Харчат се по стотици хиляди лева за културната програма на Поморие, а за съставните селища се дават мизерни пари за отбелязване на празници. Харчат се пари за филм за Поморие, за участие в туристически изложения без да се отчита ефективно ли е това. Рекламира се Поморие и Ахелой само като черноморска дестинация. Слаба разпознаваемост на Поморие като спа-дестинация например. Говори се за развитие по периферията, нито дума за обхода на Поморие. Бюджет 2019 отново е бюджет на хаотично финансиране. Не е нормално да даваш хиляди лева за представителни на кмета и общинския съвет, за спортни прояви и събития, както и да наливаш 3 млн.лв в общински предприятия без да се казва за какво ще се харчат парите и да докажеш има ли ефективност. Не е нормално да имаш договор за финансиране за 5.5млн.лв. на пътя Поморие –Каменар – Каблешково от 2017г. и да спреш процедурата и през февруари да нямаш още избран изпълнител. Да реално бюджета е 29млн. лв. и отговорът на администрацията е, че средствата все не стигат, но други общини като че ли се справят по-добре и защитават все повече проекти пред министерства и правителство и ги реализират, без да се налага да вдигат данъци. Може би след осем години управление за Поморие е нужно повече компетентност, прозрачност и повече видими резултати и това би могло да се случи с ново управление начело на общината дори и с нови кандидати издигнати от ГЕРБ.
7.
Do N 6
05.02.2019 20:36:06
1
8
Da mnogo e prekrasen osobeno kato vleznesh v nego ot vhoda posoka Slanchev Brqg...po losho e ot selo!
6.
Пахама дъртия швестър
05.02.2019 20:28:39
2
5
Поморие е прекрасен град.
5.
Недоволен
05.02.2019 18:46:48
3
12
Къде е околовръстния път на Поморие лятото идва, пак ще има задръствания, нали обещахте до лятото да е готов. Само празни обещание, а идват избори да не ви светне синята лампичка.
4.
Иван
05.02.2019 18:43:48
1
10
Само обещания, нищо не се прави за града и общината, най изостаналата община по черноморието. И с най слабия бюджет, младите хора избягаха от града, а за тези които останаха не им се помага с нищо.
3.
Pomoriec
05.02.2019 18:14:27
0
8
Само да не стане пак местни данъци и такси нагоре ?
Че София ще надминем:)))
2.
Страхил
05.02.2019 17:29:40
6
6
НА ЛАХАНА НАЙ ПОСЛЕ НЯМА ЛИ ДА ПРОКАРАТЕ ТОКХИ ВОДА.....САМО ЗАДЕЛЯТЕ ЗА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ
1.
Koro
05.02.2019 16:41:37
3
6
Mi 20 da otkradnat pak si e dalavera a pomoriici da duhata supata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Британец почина след ваканцията си в Слънчев бряг, близките му съдят туроператора Британец почина след ваканцията си в Слънчев бряг, близките му съдят туроператора

Близките на 43-годишния Джон Коуън са завели дело срещу туроператора, който е организирал екскурзията в България, като според тях, той се е разболял по време на престоя си в тризвезден хотел в Слънчев бряг

Освиркват Преслава на участие заради носа й Освиркват Преслава на участие заради носа й

По време на участието й в клуб в Слънчев бряг развеселена компания започнала да подвиква коментари относно носа на Преслава

Щерката на Башар Рахал стана мъж Щерката на Башар Рахал стана мъж

Красавицата, която упорито върви по пътя на баща си, влезе в ролята на Рандъл Патрик Макмърфи от пиесата „Полет над кукувиче гнездо“

Прокуратурата погна Царя на палачинките от Ново Паничарево Прокуратурата погна Царя на палачинките от Ново Паничарево

Митко Христов днес дойде в Бургас с адвокат, за да се запознае с обвинението си

Милица Гладнишка заби македонски дизайнер Милица Гладнишка заби македонски дизайнер Двамата бяха заедно на родното Черноморие, откъдето актрисата публикува и първата им обща снимка. Милица смени и статуса си във Фейсбук, като вече е „обвързана“ Какво свърши Иван Алексиев за четири години в Поморие Какво свърши Иван Алексиев за четири години в Поморие

„Благодаря на всички, защото темпът на развитие на Общината е резултат от съвместната ни работа“, написа Иван Алексиев

Балабанов честити дъщеричката на бившата си Балабанов честити дъщеричката на бившата си

Малката Анн-Мари се появи на бял свят на 14 август, за което сподели самата певица и общинска съветничка

Над 160 учители от цялата страна ще представят добри практики за въвеждане на иновации в обучението Над 160 учители от цялата страна ще представят добри практики за въвеждане на иновации в обучението

Целта на форума е преподаватели, учители и директори от всички нива на образователната система да обсъдят най-новите и модерни тенденции в учебния процес

Бургаски спортисти получиха признание за спечелени медали от европейски и световни първенства Бургаски спортисти получиха признание за спечелени медали от европейски и световни първенства

Спортистите бяха приети от кмета в кабинета му

Кметът Димитър Николов честити юбилея на Антон Коджабашев Кметът Димитър Николов честити юбилея на Антон Коджабашев

Николов прие легендарния щангист в своя кабинет и му пожела здраве и още много успехи в професионален и личен план

И "Адидас" си има тъмно минало: Правели оръжие за Хитлер И "Адидас" си има тъмно минало: Правели оръжие за Хитлер

Фабриката им произвеждала противотанкови оръжия "Панцершрек"

И все пак май се продава? Датското кралско семейство с коментар за Гренландия И все пак май се продава? Датското кралско семейство с коментар за Гренландия

Тръмп отказа среща с датския премиер

Тийнейджър сложи край на живота си след разкритие в социална мрежа Тийнейджър сложи край на живота си след разкритие в социална мрежа

Според разследването на полицията, трагично починалият Хари не е възнамерявал да умре, но вероятно не е осъзнавал колко бързо ще загуби съзнание

По-щастливи в брака – жените с по-малко опит в секса По-щастливи в брака – жените с по-малко опит в секса

Това показва проучване в САЩ

Джонсън поиска от ЕС затваряне на ирландската граница след Brexit Джонсън поиска от ЕС затваряне на ирландската граница след Brexit

Писмото му до Доналд Туск предизвика негативна реакция както в Брюксел, така и в Лондон

Уфолог: Извънземни са ни оставили оръжия на Луната Уфолог: Извънземни са ни оставили оръжия на Луната

 Имало е градове там, но заради война са разрушени, твърди Скот Уоринг

Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята Скандал: Посрещнаха жената на Нетаняху с хляб, тя го хвърли на земята

Сара Нетаняху била в лошо настроение още при излизането

Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви.. Експерти: Внимавайте с порното в интернет, дебне ви..

На този етап ''Варенски'' атакува предимно френски потребители

Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната

 Според експерти загубата на човешки капитал вече е национален проблем

Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo Typcĸa, a нe гpъцĸa e любимaтa дecтинaция зa гepмaнcĸитe тypиcти тoвa лятo

Гepмaнcĸитe тypиcти, зa ĸoитo Гъpция e любимa дecтинaция, изглeждa тъpcят paзнooбpaзиe нa фoнa нa възcтaнoвeния интepec ĸъм Eгипeт и Typция

Кевин БУТ, режисьор Кевин БУТ, режисьор Добрите граждани на България имат много повече власт, отколкото техните потисници Виц на деня Виц на деня Събудих се сутринта, гледам в в джоба ми 100 лева. Радвах се на находката, докато не намерих в другия джоб разписка от банкомат за изтеглени 400 лева.

Виц на деня Виц на деня Бай Гроздан с разочарование научи, че Ариана Гранде не е бира от 3 литра. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Първи дни от отпуската - това е времето, когато си изключил всички будилници и спокойно ставаш и без тях в 6 сутринта.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори