×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморие с 29 млн. лева бюджет за 2019 г., кметът напомни на опозицията откъде и защо Общината е с дълг


Поморие с 29 млн. лева бюджет за 2019 г., кметът напомни на опозицията откъде и защо Общината е с дълг
БСП атакуват със задлъжнялост, двама общински съветници не подкрепиха финансовата рамка
05 Февруари 2019, Вторник, 16:15 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА, снимки: авторът

Важно е, че накрая постигнахме политическо съгласие, независимо от цветовите си пристрастия, заяви кметът Иван Алексиев

 

Приет бе бюджетът на Община Поморие за 2019 г. Макрорамката е на стойност 29 160 000 лева, като сумата не включва средствата по Оперативните програми.
Общинските съветници влязоха в остри спорове доколко е социален и справедлив разчетът на харчовете, но накрая  от 19 присъстващи 17 бяха "за". Никодим Стоянов и Ива Кусева от групата на БСП се въздържаха и се мотивираха  с огромната задлъжнялост на общината в края на изтеклата година.

"Бюджетът е балансиран и реалистичен,  местните приходи са формирани само от такси. Обезпокоителна е голямата общинска задлъжнялост в края на периода и поради този факт нашата група няма да подкрепи бюджет 2019”, заяви Никодим Стоянов.

Общинските съветници от БСП Никодим Стоянов (вдясно) и Ива Кусева

 

Кметът Иван Алексиев акцентира пред опозицията за осигурените приходи от местни данъци и такси, а не от разпродажба на имущество

Кметът Иван Алексиев отчете, че критиката на групата социалисти в местния парламент е градивна и конструктивна.
„Хубаво е, че БСП започнаха с конструктивното. Важно е, че постигнахме съгласие, независимо от политическите си пристрастия и да работим заедно за Поморие. Община Поморие няма един лев неразплатен. Задлъжнялостта, за която говори Никодим Стоянов, е заемът, който използвахме  за спасяването на МБАЛ-Поморие. Този дълг обаче е плод на наше общо решение и е разходван с одобрението на всички вас, общинските съветници Ако не бяхме влели свежи пари в болницата, поморийци оставаха без нея”, припомни Алексиев.

Данъчните приходи по бюджета са 6 650 700 лв., неданъчните  са 7 232 871 лв., субсидии – 13 120 213 лв., трансфери – 1 255 075 лв. Преходният остатък от 2018 г. е 3 082 291 лв. Капиталовата програма на общината за 2019 г. е 3 010 290 лв.

На база извършен анализ считаме, че предложеният бюджет за 2019 г. е балансиран, а собствените приходи са реалистични. Положителен факт е и наличието на значителна бюджетна субсидия. Вярваме, че увеличението на разходите за сигурност тази година също е добре обосновано. Поддържаме решението да бъдат заложени средства за закупуване на медицинска техника в полза на общинската болница”, казаха в крайна сметка двамата, които гласуваха с „въздържал се”.

Кметът Иван Алексиев благодари за конструктивната критика, но поясни, че Община Поморие няма нито един лев неразплатени задължения или необслужвани кредити.

Вашата констатация, на БСП, всъщност опровергава обвиненията, че безогледно разпродаваме общинска собственост, за да пълним хазната. За 2018 г. изпълнението на бюджета е 95,21%, в графа собствени приходи, а там, където Общината трябва да осъществи контролни функции и да си събере взeманията от данъци и такси, изпълнението е близо 100 %. Това е и капацитетът на Общината за собствени приходи към момента”, коментира Алексиев.

След едномесечните обсъждания на проектобюджета във всички населени места в общината като основни приоритети и тази година се утвърдиха инфраструктурата в съставните селища, обновяване на парковете и инвестициите за тяхното благоустрояване. Повече от 1 млн. лева са заложени  в общинското предприятие БКСРД, чиято основна дейност е ниското  строителство, ремонти и подмяна на тротоари и други дейности по благоустрояването на територията на цялата община.

Индикативният разчет за средствата от Европейския съюз в Бюджет 2019 се равнява на 25 млн. лева. По програмата за развитие на селските райони и Местната инициативна група Поморие ще се извърши основен ремонт на три основи улици в Ахелой – Рила, Струма и Искър. По същата програма е одобрен и проект за изграждане на екоалея, разположена между морския бряг и Поморийското солено езеро, която да свърже Ахелой с Поморие. Със средства от ДФ „Земеделие” ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на водоснабдителните мрежи в Бата и Страцин. По Програмата за развитие на селските райони в Каблешково предстои да бъде направен основен ремонт на три улици и да се обнови големия парк в града. Чрез съвместен проект с НЧ „Атанас Манчев 1920” ще бъде изградено 24-часово видеонаблюдение. Предстои разширение на сградата на читалището и в Каменар.

Не искахме да раздуваме бюджета изкуствено, затова в него умишлено не сме включили и средствата по оперативни програми. Бюджет 2019 е съобразен с предложенията и желанията на хората, но е направен според реалните ни възможности. Тук няма популистки ходове или напразни обещания. Най-важното е да работим заедно за развитието на Поморие”, каза кметът Иван Алексиев в края на заседанието.

Очаквайте подробности в интервюто на кмета на Община Поморие Иван Алексиев!


В категории: Поморие


17
Коментара по темата
17.
Петър
21.02.2019 07:19:42
0
0
"Този дълг обаче е плод на наше общо решение". Решението Ви, е да погасите част от дълга с кредит, или нов дълг! Който дълг не дава надежда, че тази практика няма да престане! МБАЛ не може да бъде собственост на Общината. Не може със здравни вноски, и местни данъци равняващи се на здравните вноски да издържаме МБАЛ! Разберете го!!!
Ако искаме МБАЛ да е Общинско здравно заведение, то трябва да въведем нов местен данък, с който да издържаме лечебното заведение. Всичко останало е долна лъжа, с която задължават всички, а МБАЛ няма да се подобри, дори напротив.
Флагман, разберете че триенето на коментари няма да Реши никакъв проблем! Просто ще прикриете за известно време истината, която боли.
16.
Петър
09.02.2019 09:36:31
1
1
Флагман,
Кои конкретни личности съм набедил с недоказуеми твърдения?
Казах единствено, че няма как да бъда част от мафията, която управлява Държавата ни. И, пряк отговор на зададен към мен въпрос! Който по никакъв начин не е твърдение, защото ако го докажа, то Флагман трябва да спре да съществува, защото с триенето на неудобни за властта коментари, вие сте съучастници в техните пресъпления.
15.
Петър
09.02.2019 07:54:24
1
1
12,
Не аз съм проблема, та да ти се струва, каквото и да било! Мераклия съм да изритам мафията от властта, а не да ставам част от нея! Имате глави на раменете си. Изказвам мнение, с което не ви задължавам на входа/изхода на урната!
14.
jichkaja
07.02.2019 15:49:33
2
3
Слаба събираемост на данъци и задължения.Раздута администрация и пълно безхаберие това е в ПОМОРИЕ и общината.
13.
*********
07.02.2019 15:44:50
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
до Петър
06.02.2019 11:52:31
2
0
Ти кандидат-мераклия ли си или така ми се струва?
11.
Петър
06.02.2019 07:37:13
4
4
Идат избори.
Искрено препоръчвам да не гласувате за партии, които избраници има в Общински съвет. Или гласувайте за личност /дори, и партийна да е, или не гласувайте за тези партии/. Те няма да променят Поморие за хубаво.
За две Управления с пълно мнозинство в Общински съвет следствието му, няма как да бъдат дългове, и затвърждаващо се понижаване на данъчните приходи. Освен ако се Управлява зависимо от фактори, които нямат никакво отношение с Града, Общината и околността.
За 10 години Града може да се преобрази, но не и тези хора! Разберете го, или ще тънете в мизерия в следващите поне две управления, независимо какви са те! На защитаващите властта /освен ако под коментарите не стои властта/ ще кажа следното ... Вие ще бъдете първите жертви, които ще хвърлят на първа линия! Няма да сте първите слепци, вярващи в думите им, и слепи за делата им! Историята е толкова показателна в това отношение.
10.
ХоХоХо
06.02.2019 04:30:42
4
3
Тия в каква класна стая заседават. Да не са ги върнали да си доучат?
9.
angela
06.02.2019 00:23:53
10
3
Не знам за какво говорите, но Поморие ми харесва. Мисля, че Иван Алексиев показа и доказа че е амбициозен и знае как да работи с европроекти и не само. Вижда се и тук, не гледайте само другите общини. А относно друг кандидат от ГЕРБ - абсолютно невъзможно предвид познатите ни вече гербаджийски физиономии.
8.
поморие е нашта клетва
05.02.2019 22:49:42
1
5
Бюджет на лъжата, на неравенството, задлъжняването и непрозрачно изразходване на нашите пари. Сериозни опасения буди фактът, че при наличието на такъв бюджет, и ресурс за финансиране от външни източници, национални програми и евро-проекти администрацията продължава осма година да се продава материални активи, като земя и сгради общинска собственост. Не само че имаме най-високите данъци, но тази годена отново се вдига данък МПС, и данък сгради. Нещо което не си позволиха община Несебър, Приморско и Созопол. Сериозни опасения буди факта че улиците в града, квартала и съставните селища са разбити и осма поредна година няма предвидени средства за цялостен ремонт на нито една. През тази година се залага на няколко видими проекта без реална грижа за малкия човек и малките населени места. Къде е равенството вече осем години да се наливат средства в грандомански проекти в Поморие, а да се пропуска всичко отстрани – квартала и съставните селища. Отново не видях никъде предвидени средства за разбитите улици в старата част на града, да не говорим за част от кв.Св.Георги. Не е ли лъжа, че Община Поморие мисли за хората от квартала и за хората от Каблешково, Ахелой и селата ? Като тепърва ще кандидатства за Каблешково и Ахелой и други селища по оперативна програма за Развитие на селските райони, за направа на улици и паркове. За сравнение други общини отдавна използват финансовия ресурс от тази програма и имат видими резултати . Управлението в Поморие създават усещането, че администрацията е загрижена за всички хора, но разчета на цифрите говори друго. Харчат се по стотици хиляди лева за културната програма на Поморие, а за съставните селища се дават мизерни пари за отбелязване на празници. Харчат се пари за филм за Поморие, за участие в туристически изложения без да се отчита ефективно ли е това. Рекламира се Поморие и Ахелой само като черноморска дестинация. Слаба разпознаваемост на Поморие като спа-дестинация например. Говори се за развитие по периферията, нито дума за обхода на Поморие. Бюджет 2019 отново е бюджет на хаотично финансиране. Не е нормално да даваш хиляди лева за представителни на кмета и общинския съвет, за спортни прояви и събития, както и да наливаш 3 млн.лв в общински предприятия без да се казва за какво ще се харчат парите и да докажеш има ли ефективност. Не е нормално да имаш договор за финансиране за 5.5млн.лв. на пътя Поморие –Каменар – Каблешково от 2017г. и да спреш процедурата и през февруари да нямаш още избран изпълнител. Да реално бюджета е 29млн. лв. и отговорът на администрацията е, че средствата все не стигат, но други общини като че ли се справят по-добре и защитават все повече проекти пред министерства и правителство и ги реализират, без да се налага да вдигат данъци. Може би след осем години управление за Поморие е нужно повече компетентност, прозрачност и повече видими резултати и това би могло да се случи с ново управление начело на общината дори и с нови кандидати издигнати от ГЕРБ.
7.
Do N 6
05.02.2019 20:36:06
1
8
Da mnogo e prekrasen osobeno kato vleznesh v nego ot vhoda posoka Slanchev Brqg...po losho e ot selo!
6.
Пахама дъртия швестър
05.02.2019 20:28:39
2
5
Поморие е прекрасен град.
5.
Недоволен
05.02.2019 18:46:48
3
12
Къде е околовръстния път на Поморие лятото идва, пак ще има задръствания, нали обещахте до лятото да е готов. Само празни обещание, а идват избори да не ви светне синята лампичка.
4.
Иван
05.02.2019 18:43:48
1
10
Само обещания, нищо не се прави за града и общината, най изостаналата община по черноморието. И с най слабия бюджет, младите хора избягаха от града, а за тези които останаха не им се помага с нищо.
3.
Pomoriec
05.02.2019 18:14:27
0
8
Само да не стане пак местни данъци и такси нагоре ?
Че София ще надминем:)))
2.
Страхил
05.02.2019 17:29:40
6
6
НА ЛАХАНА НАЙ ПОСЛЕ НЯМА ЛИ ДА ПРОКАРАТЕ ТОКХИ ВОДА.....САМО ЗАДЕЛЯТЕ ЗА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ
1.
Koro
05.02.2019 16:41:37
3
6
Mi 20 da otkradnat pak si e dalavera a pomoriici da duhata supata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори