×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]


Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Поморие с 29 млн. лева бюджет за 2019 г., кметът напомни на опозицията откъде и защо Общината е с дълг


Поморие с 29 млн. лева бюджет за 2019 г., кметът напомни на опозицията откъде и защо Общината е с дълг
БСП атакуват със задлъжнялост, двама общински съветници не подкрепиха финансовата рамка
05 Февруари 2019, Вторник, 16:15 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА, снимки: авторът

Важно е, че накрая постигнахме политическо съгласие, независимо от цветовите си пристрастия, заяви кметът Иван Алексиев

 

Приет бе бюджетът на Община Поморие за 2019 г. Макрорамката е на стойност 29 160 000 лева, като сумата не включва средствата по Оперативните програми.
Общинските съветници влязоха в остри спорове доколко е социален и справедлив разчетът на харчовете, но накрая  от 19 присъстващи 17 бяха "за". Никодим Стоянов и Ива Кусева от групата на БСП се въздържаха и се мотивираха  с огромната задлъжнялост на общината в края на изтеклата година.

"Бюджетът е балансиран и реалистичен,  местните приходи са формирани само от такси. Обезпокоителна е голямата общинска задлъжнялост в края на периода и поради този факт нашата група няма да подкрепи бюджет 2019”, заяви Никодим Стоянов.

Общинските съветници от БСП Никодим Стоянов (вдясно) и Ива Кусева

 

Кметът Иван Алексиев акцентира пред опозицията за осигурените приходи от местни данъци и такси, а не от разпродажба на имущество

Кметът Иван Алексиев отчете, че критиката на групата социалисти в местния парламент е градивна и конструктивна.
„Хубаво е, че БСП започнаха с конструктивното. Важно е, че постигнахме съгласие, независимо от политическите си пристрастия и да работим заедно за Поморие. Община Поморие няма един лев неразплатен. Задлъжнялостта, за която говори Никодим Стоянов, е заемът, който използвахме  за спасяването на МБАЛ-Поморие. Този дълг обаче е плод на наше общо решение и е разходван с одобрението на всички вас, общинските съветници Ако не бяхме влели свежи пари в болницата, поморийци оставаха без нея”, припомни Алексиев.

Данъчните приходи по бюджета са 6 650 700 лв., неданъчните  са 7 232 871 лв., субсидии – 13 120 213 лв., трансфери – 1 255 075 лв. Преходният остатък от 2018 г. е 3 082 291 лв. Капиталовата програма на общината за 2019 г. е 3 010 290 лв.

На база извършен анализ считаме, че предложеният бюджет за 2019 г. е балансиран, а собствените приходи са реалистични. Положителен факт е и наличието на значителна бюджетна субсидия. Вярваме, че увеличението на разходите за сигурност тази година също е добре обосновано. Поддържаме решението да бъдат заложени средства за закупуване на медицинска техника в полза на общинската болница”, казаха в крайна сметка двамата, които гласуваха с „въздържал се”.

Кметът Иван Алексиев благодари за конструктивната критика, но поясни, че Община Поморие няма нито един лев неразплатени задължения или необслужвани кредити.

Вашата констатация, на БСП, всъщност опровергава обвиненията, че безогледно разпродаваме общинска собственост, за да пълним хазната. За 2018 г. изпълнението на бюджета е 95,21%, в графа собствени приходи, а там, където Общината трябва да осъществи контролни функции и да си събере взeманията от данъци и такси, изпълнението е близо 100 %. Това е и капацитетът на Общината за собствени приходи към момента”, коментира Алексиев.

След едномесечните обсъждания на проектобюджета във всички населени места в общината като основни приоритети и тази година се утвърдиха инфраструктурата в съставните селища, обновяване на парковете и инвестициите за тяхното благоустрояване. Повече от 1 млн. лева са заложени  в общинското предприятие БКСРД, чиято основна дейност е ниското  строителство, ремонти и подмяна на тротоари и други дейности по благоустрояването на територията на цялата община.

Индикативният разчет за средствата от Европейския съюз в Бюджет 2019 се равнява на 25 млн. лева. По програмата за развитие на селските райони и Местната инициативна група Поморие ще се извърши основен ремонт на три основи улици в Ахелой – Рила, Струма и Искър. По същата програма е одобрен и проект за изграждане на екоалея, разположена между морския бряг и Поморийското солено езеро, която да свърже Ахелой с Поморие. Със средства от ДФ „Земеделие” ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на водоснабдителните мрежи в Бата и Страцин. По Програмата за развитие на селските райони в Каблешково предстои да бъде направен основен ремонт на три улици и да се обнови големия парк в града. Чрез съвместен проект с НЧ „Атанас Манчев 1920” ще бъде изградено 24-часово видеонаблюдение. Предстои разширение на сградата на читалището и в Каменар.

Не искахме да раздуваме бюджета изкуствено, затова в него умишлено не сме включили и средствата по оперативни програми. Бюджет 2019 е съобразен с предложенията и желанията на хората, но е направен според реалните ни възможности. Тук няма популистки ходове или напразни обещания. Най-важното е да работим заедно за развитието на Поморие”, каза кметът Иван Алексиев в края на заседанието.

Очаквайте подробности в интервюто на кмета на Община Поморие Иван Алексиев!


В категории: Поморие


16
Коментара по темата
16.
Петър
09.02.2019 09:36:31
1
1
Флагман,
Кои конкретни личности съм набедил с недоказуеми твърдения?
Казах единствено, че няма как да бъда част от мафията, която управлява Държавата ни. И, пряк отговор на зададен към мен въпрос! Който по никакъв начин не е твърдение, защото ако го докажа, то Флагман трябва да спре да съществува, защото с триенето на неудобни за властта коментари, вие сте съучастници в техните пресъпления.
15.
Петър
09.02.2019 07:54:24
1
1
12,
Не аз съм проблема, та да ти се струва, каквото и да било! Мераклия съм да изритам мафията от властта, а не да ставам част от нея! Имате глави на раменете си. Изказвам мнение, с което не ви задължавам на входа/изхода на урната!
14.
jichkaja
07.02.2019 15:49:33
2
3
Слаба събираемост на данъци и задължения.Раздута администрация и пълно безхаберие това е в ПОМОРИЕ и общината.
13.
*********
07.02.2019 15:44:50
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
до Петър
06.02.2019 11:52:31
2
0
Ти кандидат-мераклия ли си или така ми се струва?
11.
Петър
06.02.2019 07:37:13
4
4
Идат избори.
Искрено препоръчвам да не гласувате за партии, които избраници има в Общински съвет. Или гласувайте за личност /дори, и партийна да е, или не гласувайте за тези партии/. Те няма да променят Поморие за хубаво.
За две Управления с пълно мнозинство в Общински съвет следствието му, няма как да бъдат дългове, и затвърждаващо се понижаване на данъчните приходи. Освен ако се Управлява зависимо от фактори, които нямат никакво отношение с Града, Общината и околността.
За 10 години Града може да се преобрази, но не и тези хора! Разберете го, или ще тънете в мизерия в следващите поне две управления, независимо какви са те! На защитаващите властта /освен ако под коментарите не стои властта/ ще кажа следното ... Вие ще бъдете първите жертви, които ще хвърлят на първа линия! Няма да сте първите слепци, вярващи в думите им, и слепи за делата им! Историята е толкова показателна в това отношение.
10.
ХоХоХо
06.02.2019 04:30:42
4
3
Тия в каква класна стая заседават. Да не са ги върнали да си доучат?
9.
angela
06.02.2019 00:23:53
9
3
Не знам за какво говорите, но Поморие ми харесва. Мисля, че Иван Алексиев показа и доказа че е амбициозен и знае как да работи с европроекти и не само. Вижда се и тук, не гледайте само другите общини. А относно друг кандидат от ГЕРБ - абсолютно невъзможно предвид познатите ни вече гербаджийски физиономии.
8.
поморие е нашта клетва
05.02.2019 22:49:42
1
5
Бюджет на лъжата, на неравенството, задлъжняването и непрозрачно изразходване на нашите пари. Сериозни опасения буди фактът, че при наличието на такъв бюджет, и ресурс за финансиране от външни източници, национални програми и евро-проекти администрацията продължава осма година да се продава материални активи, като земя и сгради общинска собственост. Не само че имаме най-високите данъци, но тази годена отново се вдига данък МПС, и данък сгради. Нещо което не си позволиха община Несебър, Приморско и Созопол. Сериозни опасения буди факта че улиците в града, квартала и съставните селища са разбити и осма поредна година няма предвидени средства за цялостен ремонт на нито една. През тази година се залага на няколко видими проекта без реална грижа за малкия човек и малките населени места. Къде е равенството вече осем години да се наливат средства в грандомански проекти в Поморие, а да се пропуска всичко отстрани – квартала и съставните селища. Отново не видях никъде предвидени средства за разбитите улици в старата част на града, да не говорим за част от кв.Св.Георги. Не е ли лъжа, че Община Поморие мисли за хората от квартала и за хората от Каблешково, Ахелой и селата ? Като тепърва ще кандидатства за Каблешково и Ахелой и други селища по оперативна програма за Развитие на селските райони, за направа на улици и паркове. За сравнение други общини отдавна използват финансовия ресурс от тази програма и имат видими резултати . Управлението в Поморие създават усещането, че администрацията е загрижена за всички хора, но разчета на цифрите говори друго. Харчат се по стотици хиляди лева за културната програма на Поморие, а за съставните селища се дават мизерни пари за отбелязване на празници. Харчат се пари за филм за Поморие, за участие в туристически изложения без да се отчита ефективно ли е това. Рекламира се Поморие и Ахелой само като черноморска дестинация. Слаба разпознаваемост на Поморие като спа-дестинация например. Говори се за развитие по периферията, нито дума за обхода на Поморие. Бюджет 2019 отново е бюджет на хаотично финансиране. Не е нормално да даваш хиляди лева за представителни на кмета и общинския съвет, за спортни прояви и събития, както и да наливаш 3 млн.лв в общински предприятия без да се казва за какво ще се харчат парите и да докажеш има ли ефективност. Не е нормално да имаш договор за финансиране за 5.5млн.лв. на пътя Поморие –Каменар – Каблешково от 2017г. и да спреш процедурата и през февруари да нямаш още избран изпълнител. Да реално бюджета е 29млн. лв. и отговорът на администрацията е, че средствата все не стигат, но други общини като че ли се справят по-добре и защитават все повече проекти пред министерства и правителство и ги реализират, без да се налага да вдигат данъци. Може би след осем години управление за Поморие е нужно повече компетентност, прозрачност и повече видими резултати и това би могло да се случи с ново управление начело на общината дори и с нови кандидати издигнати от ГЕРБ.
7.
Do N 6
05.02.2019 20:36:06
1
8
Da mnogo e prekrasen osobeno kato vleznesh v nego ot vhoda posoka Slanchev Brqg...po losho e ot selo!
6.
Пахама дъртия швестър
05.02.2019 20:28:39
2
5
Поморие е прекрасен град.
5.
Недоволен
05.02.2019 18:46:48
3
12
Къде е околовръстния път на Поморие лятото идва, пак ще има задръствания, нали обещахте до лятото да е готов. Само празни обещание, а идват избори да не ви светне синята лампичка.
4.
Иван
05.02.2019 18:43:48
1
10
Само обещания, нищо не се прави за града и общината, най изостаналата община по черноморието. И с най слабия бюджет, младите хора избягаха от града, а за тези които останаха не им се помага с нищо.
3.
Pomoriec
05.02.2019 18:14:27
0
8
Само да не стане пак местни данъци и такси нагоре ?
Че София ще надминем:)))
2.
Страхил
05.02.2019 17:29:40
6
6
НА ЛАХАНА НАЙ ПОСЛЕ НЯМА ЛИ ДА ПРОКАРАТЕ ТОКХИ ВОДА.....САМО ЗАДЕЛЯТЕ ЗА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ
1.
Koro
05.02.2019 16:41:37
3
6
Mi 20 da otkradnat pak si e dalavera a pomoriici da duhata supata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Арестуваха готвачи на пико, превърнали мазето си в кухня за дрога Арестуваха готвачи на пико, превърнали мазето си в кухня за дрога

Намерени са готова продукция, колби,  киселини, разредители и всичко необходимо за приготвяне на наркотици

Отварянето на Върбишкия проход остава мираж за Сунгурларе Отварянето на Върбишкия проход остава мираж за Сунгурларе

Искрено се надявам реформата в пътния сектор да бъде успешна и 2020 г. да имаме повече приходи в републиканския бюджет, защото 2019 г. е преходна, казва регионалният министър

Несебър отпусна над половин милион лв. за развитие на футбола в общината, вижте как разпредели други 400 хил.лв. за останалите спортове Несебър отпусна над половин милион лв. за развитие на футбола в общината, вижте как разпредели други 400 хил.лв. за останалите спортове

Местната управа даде сериозна заявка с домакинството в седмото издание на футболната академия на АК „Милан” през август 2018

ГЕРБ нямали авторитарен лидер като Корнелия Нинова, а имали водач-демократ ГЕРБ нямали авторитарен лидер като Корнелия Нинова, а имали водач-демократ

Бойко Борисов бил винаги готов на отстъпки, обяви Цветан Цветанов

Нечовешка корупция в ТЕЛК! Престъпната схема използвала пароли, държавата ощетена с милиони! Нечовешка корупция в ТЕЛК! Престъпната схема използвала пароли, държавата ощетена с милиони!

30 процента от населението в Силистренска област са инвалиди по документи

Райна заголи дупе на остров Боракай Райна заголи дупе на остров Боракай

С младото си гадже Валери Тюлеков се отдадоха на романтична ваканция

РИОСВ-Бургас започва проверки. Ще следи за почистени речни корита и землища РИОСВ-Бургас започва проверки. Ще следи за почистени речни корита и землища

Общините са предупредени, имат срок, след това следват солени глоби, предупреждават от ведомството

Евродепутати гласуваха да се прекрати смяната на времето през 2020 г. Евродепутати гласуваха да се прекрати смяната на времето през 2020 г.

Край на смяната на времето още през март 2019 ще предизвика сътресение и проблеми в някои сектори

Акция "Моруна"! Задържаха мъж, уловил 200-килограмова риба Акция "Моруна"! Задържаха мъж, уловил 200-килограмова риба

Моруната е хваната в района на Силистра

Вижте най-модерния фитнес на Бургас през 1995 г., освещава го Георги Николов-Мечката Вижте най-модерния фитнес на Бургас през 1995 г., освещава го Георги Николов-Мечката

Пред залата е паркирано същото порше, в което бе екзекутиран дни по-късно 

Скръбна вест: Почина Карл Лагерфелд, легендарният дизайнер на "Шанел" Скръбна вест: Почина Карл Лагерфелд, легендарният дизайнер на "Шанел"

Той се е чувствал зле през последните 2-3 седмици. Снощи е бил хоспитализиран спешно

Срещу награда: Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата й за гласуване Срещу награда: Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата й за гласуване

Регистрирани са над 2000 души, печалбата - до 50 000 франка 

Мистерия: Сферични тела излизат от пещера Мистерия: Сферични тела излизат от пещера

Уфолози твърдят, че е изкопана от извънземни

Илън Мъск напусна OpenAI Илън Мъск напусна OpenAI

Мъск е съосновател на компанията, която работи от 2016 г.

Трагедия! Шампион загина в уличен бой Трагедия! Шампион загина в уличен бой

Сбиване с охранител в центъра завърши със смърт

Венецуела изгони европейски депутати – планирали заговор Венецуела изгони европейски депутати – планирали заговор

Венецуелското министерство на външните работи обвини политиците от Европейския съюз, че са планирали заговор

Една от най-известните певици в света се омъжи тайно Една от най-известните певици в света се омъжи тайно

Ламбърт е поместила в Инстаграм няколко снимки от събитието

Извънземни са ни създали като флашки, за да пазим знанията им Извънземни са ни създали като флашки, за да пазим знанията им

Човешкото ДНК е като книга, която се препредава, а 95% от информацията в нея не ни е нужна, казва уфологът Боб Лазар
 

Задържаха две жени, издирвани за тероризъм Задържаха две жени, издирвани за тероризъм

Жените са издирвани за връзки с "Ислямска държава" 

20-годишно момиче остана инвалид за цял живот заради един пиърсинг 20-годишно момиче остана инвалид за цял живот заради един пиърсинг

Девойката явно получила инфекция, решила, че е просто пъпка

Йордан Цонев Йордан Цонев Дори ДПС не може да стабилизира това управление Виц на деня Виц на деня -На колко години сте?
-На 18.
-Но и преди 2 години казахте същото.
-Не съм от хората, които днес говорят едно, утре друго!
Виц на деня Виц на деня -Убили сте 8 човека. Какво ще кажете в своя защита?
-В живота трябва да се пробва всичко
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Измина 5-ти ден от Свети Валентин! Искам кафе и малко да си почина
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter