×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

През февруари в „ЛИНА”: Пълна кръвна картина, грижа за сърцето, изследване на витамини и скрининг на щитовидна жлеза


През февруари в „ЛИНА”: Пълна кръвна картина, грижа за сърцето, изследване на витамини и скрининг на щитовидна жлеза
„ЛИНА” е първата медицинска лаборатория, която въведе месечни кампании с изследвания
01 Февруари 2019, Петък, 10:02 ч.
Автор: Флагман.бг

За да се възползвате от профилактичните кампании, няма нужда да си записвате час, а само да посетите най-близкия самостоятелен филиал на лабораторията

 

Профилактичните  кампании на медицинска лаборатория „ЛИНА” продължават и през месец февруари 2019 г. За да се включите в тях, не е необходимо направление от личния лекар или предварително записване на час, а само да посетитете най-близкия самостоятелен филиал  на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна или  Ямбол. Адресите можете да видите тук: http://lina-bg.com/bg/адреси-лаборатории  Изследванията в кампаниите са на преференциални цени, като тяхната цел е свързана със социалната мисия на „ЛИНА”, а именно  насърчаване скрининга на широко разпространени заболявания. Таксата манипулация е в размер на 2 лв. 

Ето и кои са актуалните профилактични  кампании.

Пълна кръвна картина с 16 показателя

Пълната кръвна картина е сред най-често назначаваните лабораторни анализи, защото  повечето  заболявания водят до промени в нейните показатели. Затова тя е в основата на профилактичните изследвания и е подходящо да се комбинира с останалите кампании. Изследването е на намалена цена от 2,50 лв. вместо 4 лв.  (Пълната кръвна картина с 16 показателя включва: хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, тромбоцити, еритроцитните индекси, както и 3-типно диференциране на белите кръвни клетки като лимфоцити, гранулоцити и междинни по обем клетки, представени като общ брой и проценти.)

Изследването се извършва сутрин, на гладно.

Изследване на витамини

Тази кампания дава възможност на преференциална цена да се изследват два от най-важните витамина в човешкия организъм:  витамин D + витамин В12. До края на февруари тяхната цена е намалена на общо 23 лв. от 45 лв.

Какво е значението на тези витамини за здравето ни?

Витамин D  има изключително важно значение за изграждането и здравината на костите, тъй като той подпомага усвояването на калция и фосфора в организма. Неговият дефицит в най-ранна детска възраст води до заболяването рахит, а при възрастни до лесна чупливост на костите  и остеопороза. Освен тази широко известна роля, напоследък с дефицит на витамин D се свързват редица други заболявания като диабет 2-ри тип, затлъстяване, мултипленна склероза, депресия, деменция, сърдечно-съдови заболявания, някои автоимунни заболявания, както и редица карциноми – на дебелото черво, рак на гърдата, панкреаса и простатата. Витамин В12, от своя страна, е свързан с не по-маловажни функции в организма. Той е необходим  за нормалното кръвотворене и за правилното функциониране на нервната система. Според редица проучвания  немалка част от хората над 60 години имат  дефицит на Витамин В12 по различни причини. Дневните нужди от витамин В12 не са високи, но дори при лек недостиг може да се развият анемични състояния, хронична умора, депресия. Това се дължи на ключовата му роля в производството на червените кръвни клетки (еритроцитите), които отговарят за транспортирането на кислород с кръвта до мускулите, останалите тъкани и органи. Недостигът му води и до повишени нива на хомоцистеин, което е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания. Комбинирането на тази профилактична кампания с останалите  е много подходящо, тъй като  дава възможност да се диагностицират основни здравословни проблеми и в голяма степен те да бъдат уточнени.

Изискванията при изследване на витамин В12 и витамин D e да не се приемат медикаменти и хранителни добавки, които ги съдържат поне 2 седмици преди изследването.

Скрининг на щитовидна жлеза

Скринингът на щитовидна жлеза включва изследване на TSH (тиреостимулиращ хормон) и определяне на антитела (anti-TPO) на намалена цена от общо 14 лв. вместо 26 лв.  Комбинацията от тези изследвания показва дали функцията на щитовидната жлеза е нормална или има отклонения. Те са подходящи за диагностика и проследяване на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото и Базедова болест . От кампанията  могат да се възползват и бременни жени,  и такива планиращи бременност, тъй като нормалната функция  на щитовидната жлеза е съществен фактор за безпроблемно протичане на бременността, както и за правилното развитие на плода.

Преди изследването пациентите не трябва да са консумирали кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Грижа за сърцето

Грижа за сърцето обединява  основните маркери за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания: липиден профил, високочувствителен CRP, хомоцистеин. Добавена е и глюкоза,  като скринингов показател за диабет - едно от заболяванията, водещо най-често до усложнения от сърдечно-съдов характер, както и специфичната за сърдечния мускул фракция на креатинкиназата - СК-МВ (креатинкиназа МВ). Тя е  показател за миокардна увреда, който се повишава още в първите часове на продължителна исхемия или некроза на сърдечния мускул. През януари и февруари този пакет от изследвания е на намалена цена от 45 лв. вместно 89,50 лв.  Той е насочен към хора с налични рискови фактори като захарен диабет, хипертонична болест, наднормено тегло, пушене, употреба на алкохол, обездвижване, прекарани вече сърдечни инциденти или наличие на родственици с анамнеза за исхемична болест на сърцето  в млада възраст. Подходящ е и като профилактично изследване при мъже над 45 години и жени над 55 години. Сред изследванията в пакета грижа за сърцето има и хомоцистеин, който е един от по-новите маркери за оценка на риска от възникване на сърдечни заболявания, тъй като е установено, че неговият излишък може да доведе до развитието на атеросклероза, поради това, че уврежда ендотела на съдовите стени. Причините за  повишението му могат да се дължат както на генетични аномалии в  метаболизма му, така и на дефицит на витамни от група В и фолиева киселина. Високочувствителният CRP от своя страна, като острофазов белтък, отразява степента на системно възпаление в организма. Атеросклерозата в последните десетилетия също се разглежда като възпалително заболяване на съдовите стени, което  е хронично, вяло протичащо и не така изразено, но също води до повишение на CRP. С разработването на нови методики с повишена чувствителност при определяне на ниските концентрации, този показател се наложи като предпочитан маркер за оценка на съдовото възпаление. Изследването му като такъв трябва да става при метаболитно стабилни пациенти, в периоди на отсъствие на остра възпалителна реакция на организма или травма, а също така се препоръчват серийни изследвания (поне двукратно през 2 седмици) и сравнение с предишни резултати.

Изследванията от тази профилактична кампания е добре да се извършат сутрин, на гладно, като се изключат физически усилия и пушене  преди венепункцията.

Електролити и микроелементи

Тази профилактична кампания включва изследване на основни електролити и микроелементи в организма:  калций, фосфор, магнезий и желязо. Тя е на намалена цена от 9 лв. вместо 16лв. От нея могат да се възползват всички като общ мониторинг на здравословното състояние и оценка на нутритивния статус на организма. А също така и при наличие на различни признаци и симптоми като отпадналост, уморяемост, сърцебиене, парестезии  (изтръпване, мравучкане), мускулни спазми и крампи. Тези показатели намират приложение  при диагностиката на остеопороза и други заболявания на костите, бъбреците, щитовидната жлеза, паращитовидни жлези, анемия и др. Подходящо е да бъде комбинирана с останалите профилактични кампании, като така ще се получи по-комплексна оценка на здравословното състояние на пациента.

Изследването на електролити и микролементи трябва да се извършва сутрин, на гладно, поне 2 седмици след прекратяване на прием на медикаменти или хранителни добавки, които ги съдържат.

„ЛИНА” е първата медицинска лаборатория, която въведе месечни кампании с изследвания, като всяка от тях е подходяща за скрининг на широко разпространени заболявания. Тяхното предимство е, че изследванията са с отстъпка от 40% до 50%, което е изключително удобно за пациентите, които не могат да използват талон-направление  от личния си лекар в дадения момент. Те често включват и изследвания, които не се поемат от Здравната каса. За да се възползвате от профилактичните кампании, няма нужда да си записвате час, а само да посетите най-близкия самостоятелен филиал на „ЛИНА”.   Таксата манипулация е 2 лв.

 


В категории: Здраве


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
България Всички новини
Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра 
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори